icon

Materská z dobrovoľného nemocenského poistenia

cicuskam3
4. nov 2012

Dobry vecer Od februara 2008 do 31.januara 2012 som pracovala.Potom som dala vypoved. Hned na druhy den som sa zaevidovala na urade prace. Od februara 2011 som si platila DNP ale kedze sa menil zakon automaticky mi k 1.februaru 2012 DNP zaniklo. Vo februari 2012 som zistila ze som tehotna tak som isla na socialne a 12.3 dala som si nove DNP z maxima zaplatila som si 7 dni a 19.3 som isla na ryzikove cize na PN viem ze narok na matersku z prace nemam kedze ked som otehotnela bola som nezamestnana len sa chcem opytat ci budem mat narok na matersku z DNP ked som si zaplatila 7 dní z maxima. teraz som v 25 tyzdni viem ze Vam to datumovo sediet nebude ale prve som potratila a som tehotna druhy krat a na PN som uplne od zaciatku. termin mam 10.2.2013 Dakujem za odpoved

janfo
2. okt 2014

Už tomu rozumiem a ty by si to takto urobila, keby sa to dalo - ďakujem

zalka
2. okt 2014

@janfo určite

janfo
2. okt 2014

Niečo Ti skopírujem - niekedy v júli som si písala s Mihálom a ten mi toto napísal - tak som bola na pochybách tých 90 dní - vtedy mi skončila DNP a nebola som tehotná
Pomohla by aj malá dohoda ale najmenej 90 dní pred nástupom na materskú musíte zmeniť takéto druhé zamestnanie a začať iné s relatívne vysokým VZ, aby sa Vám materská rátala z neho.

zalka
2. okt 2014

@janfo to nerieš ty máš 270 dní splnených si písala, že si si platila DNP .. to čo ti písal sa týkalo skôr žien čo tých dalších 270 dní nemajú

janfo
2. okt 2014

áno platila od 1.6.2012 - 30.6.2014

zalka
2. okt 2014

@janfo tak už nad ničím nepremýšlaj. nájdi si dohodu ... a užívaj tehu

janfo
2. okt 2014

díky určite to bude čierna dohoda, ale idem porozmýšlať nad nejakými známymi - ďakujem ešte raz

zalka
2. okt 2014

@janfo rado sa stalo

r1000
3. okt 2014

@zalka zalka ahoj prosim ta dokedy treba zaplatit dnp do 8.10 ,vzdy 8den v novom mesiace. ja si musim zaplatit a dnes som mimo uplne som na to zabudla,vyplatim to hned v pondelok staci to?6.10

zalka
3. okt 2014

@r1000 stačí

janfo
3. okt 2014

ahoj zalka - tak dnes som trocha telefonovala a od pondelka budem mať dohodu s príjmom 410 eur. K 1.11.2014 pôjdem na tie PN - 2 ks. A ešte sa chcem spýtať ak mi dá ten zamestnávateľ výpoveď ako si písala potom si už nebudem pýtať 2 ks tlačivá na materskú? Díky moc si zlatá, že pomáhaš

zalka
3. okt 2014

@janfo budeš pýtať 2ks aj na MD aj ked dostaneš z dohody v ýpoved ... lebo budeš v ochrannej lehote

janfo
5. okt 2014

Ahoj Zalka - ešte otázočka - tá dohoda sa zruší - teda dá sa výpoveď k 16.11.2014 a z akého titulu? A môže sa dať keď dohoda stále beží - teda budem PN. Díky

zalka
6. okt 2014

@janfo napíše ti normálne výpoved .. počas práce na dohodu a PN nie si chránená ... výpovedná lehota pre dohodu je 15 dní

janfo
6. okt 2014

Ďakujem veľmi pekne , lebo na to sa ten zamestnávateľ pýtal ... ako by sme to potom ukončili, aby som nebola v evidencii z roka na rok. Pekný deň

janfo
6. okt 2014

Ešte som sa chcela opýtať - možná je táto výpoveď aj pri dohode o vykonaní práce? Lebo to mi asi uzavrie od dnes ten zamestnávateľ?

zalka
6. okt 2014

@janfo tak mu dáš výpoved ty .. resp. požiadaš ho o skončenie dohody k nejakému dnu ... neviem prečo s toho robíte takú vedu ...

r1000
7. okt 2014

@zalka ahoj zalka prosim ta kolko sa moze pn s dnp, tych 330dni ci kolko to je presne. a to sa rataju dni, lebo kamoska pn cely mesiac a potom mala len 10dni ocr. tak sa ma pitala kolko moze este pn, som jej povedala ze musi spocitat dni kolko pn nesmie presvyhnut tych 330dni. ona si mislela ze ked marodi napr. v septembri 20dni tak sa jej rata cely mesiac ale nie iba kolko je na pn alebo ocr. dobre som jej povedala,vsak.dakujem ved to dava logiku.

zalka
7. okt 2014

@r1000 hej dobre si povedala ... a môže marodovať 364 dní

veronkav
7. okt 2014

Ahojte dievčatá, prosím vás o radu 🙂 Plánujeme bábo. Momentálne som nezamestnaná. Samozrejme, chcela by som poberať čo najlepšiu materskú. Ak by som mala rodiť napr. v auguste, stačilo by mi pracovať na dohodu 90 dní pred pôrodom (máj - júl), s tým, že by za mňa bolo odvádzané poistné z max. denného vymeriavacieho základu 39,6987€ po dobu tých 90dní? Neviem, či som tomu dobre pochopila.

zalka
7. okt 2014

@veronkav ak nemáš v posledných 2 rokoch 270 dní poistenia tak ti nepomôže len 90 dní ...
ak máš tak áno stačí 90 dní bez PN a OCR ...

veronkav
7. okt 2014

@zelka mám 270 dní. Už len dúfať, že v roku 2015 nezmenia zákon 🙂) Ďakujem Ti 🙂

zalka
7. okt 2014

@veronkav rado sa stalo

jajaja111
10. okt 2014

ahojte, vidim, ze niektore ste su uplne profi v orientovani sa v zakone. ja som sa pri prvej MD obabrala a roky som to platila a nakoniec som si MD neprilepsila, tak sa teraz pre istotu chcem pre istotu poradit, kedze viem, ze sa zakon menil. Momentalne som na RD.Od 1.1.2013 som bola na materskej a potom nasledne 2 mesiace na marodke, takze som mala aktivne DNP do 30.11.2013 - sice som platila len par dni kym som sla na marodku, ale mala by som teda mat 270 dni poistenia. Prosim skontrolujte moj plan, ci sa niekde nemylim. Chcem to teraz urobit tak, ze ked zistim, ze som tehu zaplatim jeden den DNP z maximalneho VZ, dalsi den sa dam vypisat na PN na rizikove tehu, kedze budem po IVF. To by som uz nemusela platit a dostavala by som PN z minima. Ak by sa mi podarilo neporodit skor, ako po dosiahnuti 26 tyzdnov poistenia, mala by som mat potom z DNP maximalne materske, ak skor, tak aspon minimalne. Je to tak, ci zasa socialka nejak so mnou vybehne?

veronkav
12. okt 2014

@zelka, prosím Ťa, ešte by som sa Ťa chcela opýtať...
1. je nejaký rozdiel, ak by som tých 90 dní pracovala na dohodu (s tým, že by za mňa bolo odvádzané poistné z max. denného vymeriavacieho základu 39,6987€ )
a) 31.12.2014 - 31.3.2015
b) 01.5.2015 -1.8.2015 ?
2. má nejaký vplyv na materskú, či je poistné odvádzané z dohody, alebo z TPP ?

zalka
12. okt 2014

@veronkav nie je rozdiel ak je max. platené z dohody alebo ak je max platené z TPP
a) mám pocit, že dohody nesmú bez odhlásenia a nového prihlásenia pokračovať cez rok .. tj. ak vznikne dohoda 31.12.14 tak vtedy aj musí skončiť .. tak chápem novelu zákona čo prijali 1.7.14

veronkav
12. okt 2014

@zalka , o tej dohode, že nemôže pokračovať cez rok, som nevedela, preštudujem si to 🙂
v nejakom fóre som čítala, že sa stačí zamestnať na pár posledných dní v roku /napr. 2014/ na max. vymer.základ, a v ďalšom roku /2015/ stačí pokračovať s minimálnym vymer.základom (všetko spolu tých 90 dní) a materská sa bude rátať z tých pár posledných dní v minulom roku /2014/... inde som čítala, že berú do úvahy celý minulý rok /napr.2014, ak je pôrod v roku 2015/ a zohľadňujú príjem od 1.1 do 31.12... nerozumiem tomu dobre, z akého obdobia teda počítajú materskú ?
ďakujem Ti za rada, veľmi pomáhaš 🙂)

zalka
12. okt 2014

@veronkav a stačí zamestnať na pár posledných dní v roku /napr. 2014/ na max. vymer.základ, a v ďalšom roku /2015/ stačí pokračovať s minimálnym vymer.základom (všetko spolu tých 90 dní) toto je správne ...

szco
13. okt 2014

ahoj zalka, cez leto som sa s tebou radila ako si zvysit matersku, prerusila som si zivnost, asi na 95 dni som sa zamestnala so mzdou nieco cez 1000e, potom som bola tyzden a pol PN a potom som nastupila na matersku. vymerali mi to a vyplacaju tak, ako si mi povedala, cize ja som ti velmi vdacna, ale môjho zamestnavatela presetrovali a musel podpisat zapisnicu z kontroly s výsledkom, ze je podozrivy zo subvencneho podvodu.pritom vsetky doklady boli v poriadku a odvody nacas zaplatene, len ten vymeriavaci zaklad sa im zdal vysoky a ten cas, na ktory som sa zamestnala podozrivo blizko lehote 90 dni, takze to povazuju za zneuzitie. myslis, ze by to mohlo mat nejaku sudnu dohru pre zamestnavatela ( je to absolutne bezuhonny poctivec)? alebo pre mna (ja som nikdy necerpala, len som platila, ani na PN som este nikdy nebola), ze by som musela tie peniaze vratit?

zalka
13. okt 2014

@szco na to ti neviem odpovedať ... PP trvá? ak áno podla mna problém by nemal byť ...