Materská z dobrovoľného nemocenského poistenia
Dobry vecer Od februara 2008 do 31.januara 2012 som pracovala.Potom som dala vypoved. Hned na druhy den som sa zaevidovala na urade prace. Od februara 2011 som si platila DNP ale kedze sa menil zakon automaticky mi k 1.februaru 2012 DNP zaniklo. Vo februari 2012 som zistila ze som tehotna tak som isla na socialne a 12.3 dala som si nove DNP z maxima zaplatila som si 7 dni a 19.3 som isla na ryzikove cize na PN viem ze narok na matersku z prace nemam kedze ked som otehotnela bola som nezamestnana len sa chcem opytat ci budem mat narok na matersku z DNP ked som si zaplatila 7 dní z maxima. teraz som v 25 tyzdni viem ze Vam to datumovo sediet nebude ale prve som potratila a som tehotna druhy krat a na PN som uplne od zaciatku. termin mam 10.2.2013 Dakujem za odpoved
@pflegerin hm... to si zisti na SP, či sa Ti poistenie ( dni poistenia ) platené v AT pripočítajú k DNP , lebo na to aby si mala nárok na MD potrebuješ 270 dní poistenia. A tiež nepíšeš v ktorom si týždni, lebo ak si tehotná viac ako 8t .. tak MD bude z DNP len vo výške 255 e ... oplatí sa ti to?
Prečo myslíš, že v AT je problém s MD?
@pflegerin hm... keby si bola v 3týždni tak o tom ešte nevieš ... tehu sa ráta od poslednej menštruácie čiže si zrejme v 6tt.
A na max. MD sa treba prihlásiť z VZ 1179 eur .. mesačne sa platí 414,41 eur. Hovorím väčší problém vidím v tom, či Ti pripočítajú poistenie z AT, lebo len z DNP to nemáš šancu stihnúť.
@pflegerin no určite budeš potrebovať pre SP nejaké tlačivo čo ti potvrdia v AT , že si platila poistné ( aké to netuším , možno niektorá babenka ) .
Počas PN ak by si šla po prihlásení na DNP a priznali by ti nemocenské dávky tak odvody platiť nemusíš. Ak ti nepriznajú, tak musíš platiť odvody.
Ahojte, poprosim o odpoved, neviem ci som v spravnej teme, manzelka je na RD do jula 2013. Chceme dalsie dieta, oplati sa jej dajak pripojistit aby mala vyssiu matersku, popripade ked budeme cakat dieta a by isla na PN. Teraz nic neplati a ani neplatila.
@civic66 ak myslíš že sa oplatí pripoisťovať sa tak sa pripoistite ... minimálne treba 270 dní platiť odvody do SP, z minimálneho VZ 393 eur výjde MD 255 eur vyplácaná cca 7,5 mesiaca. A platí sa 130,27 eur mesačne ... a treba to zaplatiť 9x .
Z max. VZ 1179 eur je MD cca 750 eur a platí sa mesačne 414,41 eur ... tak si to skúste prepočítať či sa vyplatí.
@gapa ahoj , ďakujem za odpoveď..píšem trošku oneskorene ale až dnes som bola na sociálnej poisťovni sa pýtať ohľadom toho nároku na materskú z DNP a pani mi spomínala že ak by som sa prihlásila na DNP po novom napr pred nástupom na materskú tak to musím platiť minimálne pol roka.v mojom prípade by to znamenalo že zaplatím pár dní pred nástupom na MD a potom keď mi skončí MD musím doplatiť pol roka? -resp zvyšnú časť.alebo si to možem ukončiť po skončení MD? je to hrozne obmedzujúce keď pomyslím na to že musím porodiť pred termínom pôrodu :(( - a pani mi spomenula že veď ak porodím do 26.6.(termin porodu mam 22.6) tak spĺňam tú podmienku 8 mesačnej ochrannej lehoty....čo je zas iná info...
@erov
pani v soc.poistovni sa zjavne v tom nevyzná, asi ešte nemala taký prípad.
o aký vym.základ z dnp u teba ide?????, písala som ti o materskom z dnp z minima, neviem aký si mala. Pani ti radila, ak by si chcela materské viac ako z minima, vtedy treba pred nástupom na md aspon 26týž. trvania dnp, čo už nestíhaš.
@gapa aj predtym som si platila z minima 🙂 takze v podstate by som to mala to iste.no volala som aj na poradnu SP a tam som natrafila naozoaj na velmi milu pani ktora mi poradila sa prihlasit znova na DNP-vraj sa môže aj v deň nástupu na materskú-a potom je možné si to po skončení materskej zrušiť a nemusím potom riešiť termín pôrodu-môžem nechať drobca vybrať si termín ktorý sa mu bude páčiť :D:D:D. takže sa mi len potvrdilo že pani na pobočke sa v tom nevyznala.Ďakujem veľmi pekne za pomoc a dobrú radu !🙂
@erov
ok, tak ak z minima, tak ozaj nie je o čom. A potom naozaj nezabudni na odhlášku, napr. posledným dnom poberania mateského, ak už platiť nechceš, bo je to už dosť.
a uplatniť si na up nárok na príspevok na starostlivost o dieťa (staršie, vid téma záhadný jednorázový príspoevok ... či tak nejako (ak som ti to už nepísala)
Chcela by som sa poradiť. Plánujem druhé dieťa.
Zamestnaná som od 1.6.2007 u jedného zamestnávateľa vkuse. Od 1.1.2013 hrubá mzda je 600,-€.
Chcela by som sa prihlásiť na dobrovoľné poistenie na rozdiel, aby som mala maximálnu materskú. Predtým som dobrovoľné poistenie nemala.
Čo v prípade, keď sa prihlásim a náhodou pôjdem na PN, hocičo sa môže stať počas tehotenstva, môže byť bezproblémové alebo aj rizikové.
Aký je postup potom?
Má vôbec význam sa prihlásiť na dobrovoľné poistenie, keď nevieme čo bude počas tehotenstva?
dobry den chcem sa opytat od jula 2011 do aprila2012 som si platila dnp 49,13e cize to je presne 270dni.Od 12.3.2013 som sa dala pripoistit na to nove dnp a zaplatila som si z minima to je tych 138,13e ale od 18.3 2013 som na pn-ke.som tehotna v 26tt a chcem sa spytat ci mam narok na zvysenu matersku z toho dnp.som nezamestnana ani som zamestnana nebola nakolko som skoncila len skolu.ak mam narok tak o kolko budem mat viac matersku?dakujem
@rachel978 no kedže musíš platiť 270 dní ... tak je jedno či budeš počas tehu na PN alebo nebudeš .. nárok na PN z DNP mať nebudeš ... a aj počas PN musíš toto poistenie platiť ... a platí sa 33,15% z tebou určeného VZ ...
či sa oplatí DNP to musíš zvážiť sama...
@172344 no nárok na PN budeš mať ... a MD dostaneš cca 255 eur .. kedže máš v posledných 2 rokoch splnenú podmienku 270 dní poistenia ... takže to je asi tak všetko čo dostaneš .
@zalka
aha už chápem, toto bola odpoveď ma moju inú otázku už dávnejšie...
potom sme sa spolu bavili ale v inej téme...
dúfam, že sa nič nezmenilo.
Lebo som zametnaná na TPP a mám prácu aj na dohodu o pracovnej činnosti, počkám 9 mesiacov a potom by som sa snažila otehotniet... budem skúšať aj skôr., lebo nič sa nedá naplánovať.. keby sa podarilo tak by som zrušila dohodu, dala sa na DNP, tak ako si mi radila, že doby dohody o pracovnej činnosti a DNP by sa spočítavali..
Podmienku 270 poistenia mám, kedže som vkuse zamestaná od roku 2007.

@zalka ,,a ked v práci nebudem pokračovať,lebo mám rizikove tehotenstvo a zruším aj živnosť,ani v tom pripade?