icon

Materská z dobrovoľného nemocenského poistenia

cicuskam3
4. nov 2012

Dobry vecer Od februara 2008 do 31.januara 2012 som pracovala.Potom som dala vypoved. Hned na druhy den som sa zaevidovala na urade prace. Od februara 2011 som si platila DNP ale kedze sa menil zakon automaticky mi k 1.februaru 2012 DNP zaniklo. Vo februari 2012 som zistila ze som tehotna tak som isla na socialne a 12.3 dala som si nove DNP z maxima zaplatila som si 7 dni a 19.3 som isla na ryzikove cize na PN viem ze narok na matersku z prace nemam kedze ked som otehotnela bola som nezamestnana len sa chcem opytat ci budem mat narok na matersku z DNP ked som si zaplatila 7 dní z maxima. teraz som v 25 tyzdni viem ze Vam to datumovo sediet nebude ale prve som potratila a som tehotna druhy krat a na PN som uplne od zaciatku. termin mam 10.2.2013 Dakujem za odpoved

rachel978
12. apr 2013

@zalka
a kde by som našla to vyjadrenie... aby som tam s ním rovno prišla, keď to budem chcieť riešiť?

Ďakujem Ti pekne za informácie...

zalka
12. apr 2013

@rachel978 kde s ním chceš ísť? to bolo dávnejšie tuším 1-1,5 roka dozadu ako som to čítala ... a čo chceš riešiť? ved ak máš dohodu tak ti idú dni poistenia, ak budeš mať dalšiu dohodu pôjdu ti dalšie dni poistenia ...

nr_andulka
Odpoveď bola odstránená
rachel978
13. apr 2013

@zalka Ďakujem máš pravdu...

susanne6
6. máj 2013

kočky aká je maximálna platba na mesiac, ak chcem najvyššiu matersku??? poradťe prosím

zalka
6. máj 2013

@susanne6 414,41 eur .. z VZ 1179 eur ... tj. 35,15%

annanatalia
6. máj 2013

Kocky neviete mi poradit? Som na materskej z DNP. Mozem ist na PNku? Viem ze dve davky sa nedaju poberat ale ci sa neda materska prerusit, asi messiac pnkovat a potom pokracovat v materskej. Som chora neviem ci sa to da. Dakujem

zalka
6. máj 2013

@annanatalia a čo by si tým získala? MD je 65% z DNp ... PN je 55% z DNP .. teda z VZ ... a MD vyplácajú najdlhšie 34 týždnov tj. 28 po pôrode ... ked prerušíš .. tak MD sa ti neposunie ...

annanatalia
6. máj 2013

Ja som si myslela ze materska sa mi posunie. Dakujem za odpoved 🙂

zalka
6. máj 2013

@annanatalia to nie je podpora v nezamestnanosti, tá sa posúva ...

susanne6
6. máj 2013

@zalka ahoj, dík za info a vedela by si mi poradiť aj konkrétne? akože čo a ako (aké sumy) napísať do prihlášky na dnp?

zalka
6. máj 2013

@susanne6
VZ 1179
platí sa 35,15%
tj. 414,41 eur ....
šak som ti to napísala už vyššie

susanne6
7. máj 2013

@zalka máš pravdu, presne to si mi napísala...dnes som bola na sociálke a vypísala prihlášku, nakoniec mi stačí len zo 700 eur si platiť, lebo zbytok mi platí zamestnávateľ. ešte raz ďakujem, pa 😉

zalka
7. máj 2013

@susanne6 rado sa stalo

rachel978
11. máj 2013

@zalka
Ahoj riešila som s Tebou tú materskú. Som síce zamestnaná roky ale s nízkym platom.
Poradila si mi uzatvoreniť dohody aspoň na 270 dní spolu, dohody sa môžu aj prekrývať a následne keby som bola tehotná isť prihlásiť sa na DNP a isť na PN, čo určite pôjdem.

Mňa len zaujíma z čoho sa bude rátať výška PN-ky počes tehotenstva z akého príjmu?
Z môjmu platu z roku 2012? Lebo teraz mi tak rátali keď som bola na PN toho roku
alebo z príjmu z roku 2013 a plus tie dohody? Som z toho popletená. Aj som to hľadala ale stratila som sa v tých zákonoch.

zalka
11. máj 2013

@rachel978 z roboty sa PN bude rátať tak ako sa rátala ti predtým z príjmu roku 2012 .. a čo sa týka z dohody tak z tej z roku 2013 .. lebo min. rok si dohodu s odvodmi nemala ... a čo sa týka tehu a toho prekrývania .. tak si treba uvedomiť, že pred DNP musíš mať ukončenú dohodu a aj z tej dohody 270 dní poistenia.

rachel978
11. máj 2013

@zalka
čiže sa mi bude brať do úvahy príjem z TPP z roku 2012 mesačne 500,- € a dohoda z roku 2013 spolu?
ja tiež viem, že sa berie pri výpočte nem. dávok do úvahy vymer. základ z predchádzajúceho roka, len som nevedela čo tá dohoda. Dohodu mám smiešnu malú čiastku. mesačne len 10, € to nevadí.
Čiže vymeriavaci základ bude 510,- € a z toho sa vypočíta denný a a z toho 55%.

Áno to viem, dohoda musí byť ukončená, aby sa dni spočívali. Keby som náhodou, čisto teoreticky nestihla 270 dní ale napr. len 240 dní, môžem zbytok doplatiť napr. v rámci DNP, aby bolo spolu 270 dní a potom isť na PN? To by som stihla byť na DNP aj 26 týždňov.

rachel978
11. máj 2013

@zalka
a veľké ďakujem

zalka
11. máj 2013

@rachel978 no áno presne tak by sa to rátalo ... ako si napísala ... a áno po splnení podmienky 270 dní môžeš ísť na PN z DNP .... a ak PN alebo MD by mali byť z vyššieho základu tak áno treba tam 26t nepretržitého poistenia DNP ...

rachel978
11. máj 2013

@zalka
ĎAKUJEM

zalka
11. máj 2013

@rachel978 rado sa stalo ... 🙂

rachel978
11. máj 2013

@zalka
už len posledná otázka
na DNP treba dať aký vymeriavací základ? Rozdiel maxima čiže 1176 a môj plat z roku 2012 či 2013? Či len maximum 1176?

zalka
11. máj 2013

@rachel978 rozdiel maximum a plat ... to stačí ... ale len v prípade uzatvorenia DNP do 6-8 tt tehu ...
pri neskoršom uzavretí DNP .. odporúčam minimum 393 e tento rok 402,50 e tuším bude budúci rok

rachel978
11. máj 2013

@zalka
diky tých 26 týž. musí byť vkuse?

zalka
11. máj 2013

@rachel978 áno musí ísť o nepretržité poistenie ... v dlžke trvania 26t aby sa PN alebo MD rátala z VZ z toho poistenia ... a nie z minima.

panarka
17. máj 2013

chcela by som sa spýtať, som SZCO a bola som dobrovoľne nemocensky poistená a som este vochrannej lehote. bola som odviesť papier na socialku ale docitala som sa že by som mala doniest este jeden kedže som bola aj dobrovoľne poistená, lenže na socialke mi nič take nepovedali. neviete ako to je ? lebodufam že mipotom nepovedia že mi dajú menej lebo som tam nedala este jeden papier

zalka
18. máj 2013

@panarka z každého poistenia z ktorého si uplatnuješ dávku tak potrebuješ mať žiadosť ... nestačí jedna aby ti priznali z dvoch poistení ...

panarka
18. máj 2013

@zalka ďakujem veľmi pekne za radu 🙂

r1000
28. máj 2013

dobry den
vie mi niekto poradit.som na materskej dostavam matersku s dobrovolneho poistenia.platila som si ho od 15.1 do 15.10 2012.platila som si tam s maxima aj teraz mam tu najvyssiu matersku.co je velmi super,dost to pomoze pretoze pred tym som mala len rodicovsky prispevok a je to velmi malo.matersku mam uz od 22.12 2012 teda som tam splnila tych 270dni.no teraz sme opet otehotneli a cakame tretie vytuzene babo,chcem sa opitat ci budem dostavat tiez tu matersku s dobrovolneho poistenia.ci sa to moze dvakrat dostavat.lebo dva roky mi uplinu v oktobry 2014 a termin porodu mame marec 2014.poradte mi co mam robit,ci sa mam opet prihlasit na dobrovolne alebo mi to plati s toho co som si uz platila?dakujem za skoru odpoved.vzdy sme chceli mat 3zdrave deticky a teraz uz len cakat co to bude mame chlapceka a dievcatko.prosim vas poradte mi aby som o to neprisla alebo neurobila hlupost.lebo v socialke nevedia poradit.pekny den

zalka
28. máj 2013

@r1000 no kedže poistenie ti zaniklo ... tak potrebuješ aby ti vzniklo nové poistenie ... môžeš sa aj teraz prihlásiť na DNP z maxima 1179 eur ... ak si v 6-8 t tehu ... počas MD nebudeš platiť .. ked ti skončí MD ... tak pár dní zaplať DNP a chod na PN ...
PN bude 216e mesačne cca ... a za deň na DNP bez MD a PN treba zaplatiť bajočko 14 eur ... takže napr. skončí Ti MD 15.7. 13 ( dátum som si vymyslela, ty vieš kedy ti končí MD ) tak napr. na PN pôjdeš 17.7.13 .. tak musíš zaplatiť 2 dni DNP .. tj. cca 28 eur ... počas PN sa neplatí. Ak by si nebola na PN , tak mesačne treba zaplatiť 414,41 eur ...

Ak si tehu viac ako 8 týždnov ... tak sa prihlás už len na DNP z minima ... aby si mala dni poistenia ... po skončení MD sa odhlás ... a potom pred prípadnou PN alebo nástupom na MD ak nástup na MD bude naneskôr v decembri tak sa opäť prihlás na DNP ... dostaneš minimálnu MD 255 e