icon

Materská z dobrovoľného nemocenského poistenia

cicuskam3
4. nov 2012

Dobry vecer Od februara 2008 do 31.januara 2012 som pracovala.Potom som dala vypoved. Hned na druhy den som sa zaevidovala na urade prace. Od februara 2011 som si platila DNP ale kedze sa menil zakon automaticky mi k 1.februaru 2012 DNP zaniklo. Vo februari 2012 som zistila ze som tehotna tak som isla na socialne a 12.3 dala som si nove DNP z maxima zaplatila som si 7 dni a 19.3 som isla na ryzikove cize na PN viem ze narok na matersku z prace nemam kedze ked som otehotnela bola som nezamestnana len sa chcem opytat ci budem mat narok na matersku z DNP ked som si zaplatila 7 dní z maxima. teraz som v 25 tyzdni viem ze Vam to datumovo sediet nebude ale prve som potratila a som tehotna druhy krat a na PN som uplne od zaciatku. termin mam 10.2.2013 Dakujem za odpoved

r1000
28. máj 2013

dobry den takze som si pozrela tie papiere evidovali ma 31.1 2012 a ziskala som 270dni dnom 19.10.2012.presne takto to mam na papieri.a matersku mam od 22.12 2012 do augusta,teda mi bude posledna vyplatena v septembri.tehotny este nevieme kolko sme nebola som este u doktorky ale asi budeme tak 3-4tyzdne.takze ako mam postupovat?ja som mislela ze mi to plati este dva roky,takze mi by sme rodili ten marec a april.takze sa mam teraz ist opet poistit nanovo a dat si tu ciastku 1179e.a ked mi skonci materska v auguste.potom budem dostavat rodicovsky prispevok a plus sa mam dat aj na pn.ci ako?
mam s toho mis mas.
materska by mi mala skoncit asi 31.8 2013.nechcem urobit chybu.
tak napriklad teraz sa dam opet poistit a a ked mi skonci ta materska kolko mam zaplatit do dnp tych 414e a potom sa mam dat na matersku,alebo zaplatim do dnp napr.10dni a potom ako mam ist na pn to mi da kto moja doktorka gynekologicka?
prepacte ze sa tatko pitam ale radcej a ak nahodou nebudem tehotna mozem po md vyuzit pn s dobrovolneho poistenia a k tomu budem dostavat aj rodicovsky prispevok.dakujem moc za radu zalka

r1000
28. máj 2013

takze ak si zaplatim napriklad do 10.9 a na dnp a na pn sa dam vypisat 11.9 tak zaplatim ten jeden den a mesacne je pn 216e +rodicovsky prispevok alebo ten nedostanem.a co potrebujem vypisovat vsetko aby som sa nepomilila.dakujem moc za radu velmi ste mi pomohli

zalka
28. máj 2013

@r1000 ak ti MD skončí 31.8.13 a ty sa zajtra prihlásiš na DNP z maxima 1179 eur ( čo by si mala ak chceš max. materskú )
a na PN pôjdeš 11.9.13 ( môžeš ísť na PN počas poberania RP ) tak potrebuješ zaplatiť 10 dní DNP ... od 1.9. do 10.9.13 .. tj. sumu cca 140 eur ... tak PN budeš mať minimálnu 216 e ... a ak budeš na PN do nástupu na MD ... tak už viac na DNP nezaplatíš a MD dostaneš maximálnu cca 760e

r1000
28. máj 2013

ak sa prihlasim zajtra a nebudem tehotna vyuzijem este nejako dnp.
ak budem tehotna tak budem trebarz v auguste kd mi konci materska v 3-4mesiaci, a potom sa dam na pn toho 10.9 mozem tak dlho marodit do materskej co je marec.s coho mi daju tu matersku,dostanem maxi 34tyzdnov.takze budem brat rodicovsky 199e a plus pn 216e**?tak sa idem zajtra prihlasit a platit tam nemam nic,s toho max 1179e
co mam dat ako pn moj lekar lebo ma hrozne boli chrbtica alebo gynekolog
uznaju mi to
a tych 14e staci doplatit teda spolu 140e to sa s coho vypocita
dakujem za odpoved,pomahate mi moc,do kedy mozem brat pn ak nebudem tehotna

zalka
28. máj 2013

@r1000 prečítaj si to čo píšem pár krát ... lebo sa opakujem ...
a počas MD .. sa DNP neplatí, takže sa môžeš prihlásiť zajtra ... ak nebudeš tehotná tak sa odhlásiš toho 31.8.13 pred nástupom na RD .. aby si nemusela platiť ..

a ak budeš tehotná .. a pôjdeš na PN .. tak dostaneš RD+PN ... ja fakt už neviem ako to napísať, snažím sa polopate ... od samého začiatku ...
PN môže dať obvodák gynekolog .. to je jedno ... podla toho aké problémy máš.
Mesačne z maxima 1179 eur sa platí 414,41 eur ... za 1 den 14 eur .. za 10 dní 140 eur za mesiac 414,41 eur .. matematika.

r1000
29. máj 2013

prepac ze to tak stale opakujem,dakujem ti za informacie dneska sa idem prihlasit.a nehnevaj sa prosim ta
este jedna otazka ked budem druhy krat tehotna a budem poberat matersku tak sa dam opet pripoistit,mozem to potom vyuzit ak by som bola pn,lebo mam problemy s chrbticou?budu mi potom vyplacat popri rd aj pn aj ked nebudem tehotna a budem pn.lebo 3deticky nam stacia.
prepacte mi za to ze sa stale pitam dookola to iste ale radcej aby som nebola v socialke za blbca.este raz velmi pekne dakujem

kkriznicka
Odpoveď bola odstránená
moon1979
29. máj 2013

@kkriznicka daj si to do statusu, alebo založ tému, veštenie z kariet a naháňanie klientov nemá nič spoločné s vyššie diskutovanou témou ...

kkriznicka
Odpoveď bola odstránená
r1000
29. máj 2013

dobry den,
tak uz som sa dneska poistila len som bola u gynekologicky a tehotny zatial niesme,skoda.do kedy musim otehotniet a ako mam pokracovat,ked mi skonci materska mozem ist na pn aj ked nebudem este tehotna a otehotnela by som az niekedy dajme tomu v septembri .alebo neskor.ak sa nahodou nebude darit.
ako mam v tomto pripade pokracovat,mam si zaplatit ako ste mi pisali a ist na pn.alebo si mam platit tu velku sumu 414e,poradte mi prosim. ja si vlastne budem platit od dneska opet tych 270dni aby som dostala matersku.dakujem velmi pekne

zalka
29. máj 2013

@r1000 pokial si na MD platiť nemusíš ... a potom sa rozhodneš .. môžeš to ukončiť ... a ked otehotnieš tak sa prihlásiť späť .. alebo poplatiť a ísť PN ... a nemusíš teraz platiť 270 dní ... lebo do tej podmienky sa ti počíta aj ukončené DNP čo ti skončilo v oktobri 2012 ... máš čas otehotnieť v pohode do konca roka ...

r1000
30. máj 2013

dakujem vam moc ,
uz tomu rozumiem.
necham si to a budeme sa pokusat otehotniet do konca roka.
ak neotehotniem do polky augusta dam sa pn,s chrbticou to mozem?pojdem ku svojej obvodnej.
ano dnp mi skoncilo oktobri 2012 porodila som chlapceka februari 2013 tak teraz mi platia matersku s dnp.
tak mi toto dnp 270dni plati az do konca oktorbra 2014 do v tedy musim porodit?ak som to spravne pochopila.
a ked ma vypise moja obvodna na pn,aky papier si mam pitat to mi daju uz na socialke?a to budem dostavat 216e pokial budem na pn.a nemusim si v tedy platit dnp oni ho za mna platia.nepridem teda o matersku ked do konca roka otehtnem,nemozem o nu prist.lebo kamoska mi hovorila ze ked bola pn tak potom uz nedostala lebo ze vraj si neodvadzala ale to bola zamestnana a to jej mal zamestnavatel.co ja niesom .prosim ta ja viem ze sa budes zase opakovat odpovies mi este na tieto otazky zalka.velmi mi pomahas

zalka
30. máj 2013

@r1000 počas PN , MD sa odvody za DNP neplatia ... a ked budeš na PN tak odnesieš marodný lístok na SP ...
môžeš poberať PN , a RP ... počas MD nemôžeš byť na PN .

r1000
30. máj 2013

super tak sa dam na pn pokial nebudem tehotny aj potom to vyuzijem lebo pri mojej dcerke mi byvalo hrozne zle len som lezala.a mozem poberat aj rodicovsky kym nebudem na materskej.prosim ta este ak by som otehotnela az buduci rok uz nemam pravo na matersku s md.musim porodit do oktorbra 2014 vsak?
a s dnp mozu vyplacat dvakrat matersku hlavne ze mam splnenych tych 270dni .
dakujem ti velmi pekne za tvoje pismena pomohli mi lebo som mala v tom mis mas.teraz nebudem za sprostu.odkial si lebo normalne mam chut ti dat vleku cokoladu a vinko za pomoc.
ty si na materskej ked to takto super ovladas.dakujem este raz ked budem mat zase otasky napisem

zalka
30. máj 2013

@r1000 hm... tie 2 roky a 270 dní chápeš zle ... lebo tým , že sa prihlásiš na DNP teraz tak si tú dvojročnú lehotu posúvaš ...
napríklad .. skončilo ti DNP 10/2012
ak vznikne DNP do 12/2013 tak spätne sa splní podmienka 270 dní poistenia počas 2 rokov .. SP bude skúmať obdobie od 12/2011 do 12/2013 tj spadnú tam mesiace 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 /2012 + 12/2013 tj. 11 mesiacov tj. splnená podmienka v posledných 2 rokoch 270 dní poistenia ..

ak vznikne DNP napr. 4/2014 tak SP už nenájde v posledných 2 rokoch 270 dní poistenia .. lebo bude skúmať obdobie od 4/2012 do 4/2014 a tam bolo poistenie v mesiacoch 4,5,6,7,8,9,10/2012 a 4/2014 čo je 8 mesiacov čo je 240 dní ...a to je málo ...

zitaje
30. máj 2013

@zalka ahoj, chcela by som sa opytat, ked mam dnp, mozem ist na matersku hned ako budem mat splnenych 26tt. nepretrziteho poistenia, ak je to (v mojom pripade) 7 tt pred terminom porodu? Cize vlastne ma zaujima, ci mozem ist na matersku z dnp aj skor, nez 6 tt. pred terminom, viem len, ze z ochrannej lehoty to nejde. Dakujem.

zalka
30. máj 2013

@zitaje no môžeš ísť .. ale nebude ti lepšie na PN byť ... a potom nastúpiť 6t pred termínom na MD? ...

zitaje
30. máj 2013

@zalka Dakujem za odpoved. No, ked som PN, musim trcat doma, len s vychadzkami... s dvomi deckami cez prazdniny... ale este nie som rozhodnuta. Na PN som uz teraz.

zalka
30. máj 2013

@zitaje ten týžden dlhšie to už vydržíš ...

r1000
30. máj 2013

ahoj dakujem tak teraz to chape takze ked do konca roka otehtniem teda napriklad budem tehotna uz v decembri 2013 a porodim oktober 2014 tak dostanem plnu matersku s dnp.pretoze spetne budu rataz dva roky a to su splnene.lebo uz som prihlasena teraz maj 2013 tak budu ratat maj 2011 do maja 2013 co som splnila 270dni.+vlastne tieto mesiace jun ,jul,august 2013 a tiez mesiace s pn.
a ked budem pn od septembra 2013 do decemra 2013 apotom odehotniem a da ma pn aj moja gynekologicka tak mozem alej pn az do mojej materskej teda do toho oktobra by som mala dostat matersku 6tyzd.pred porodom.pocas pn sa neplati dnp?ake su vychadzky s pn neviete mi povedat,ci to je podla toho ako sa s doktorom dohodnem

este som sa chcela opitat pre kamaratku,je tearz na rodicovskom a chce babetko niekedy v roku 2014-2015od septembra ide do prace a rd jej konci tento rok v oktobri 2013.poradite je ako ma pokracovat,ked nechce platit dnp cely cas 270dnia tiez vyuzit pn do porodu.urcite zaplati cosi.poradite jej ?slubila som jej ze sa opitam o radu.co ma robit ci musi platit cleych 26tyz. po 414e mesacne aby mala plnu matesku s dnp?dakujem

zalka
30. máj 2013

@r1000 no neviem či chápeš už aj ja som s teba domotaná ...

a kamarátka ak chce tak neskoro bábo ... tak pred otehotnením sa musí prihlásiť na DNP a platiť 270 dní to DNP ... ináč to nevychodí ... ako takto sa poradiť nedá ...

r1000
30. máj 2013

dakujem poviem jej
prepac som ta domotala.
tak ako bude mi platit plna materska ak otehotneme v decembri a porodim az v oktobri 2014 alebo mame otehtniet teraz jun,jul 2013 a porodime maj 2014.
ci oni rataju ze kedy som sa prihlasila na dnp.30.5 2013.ja som sa sama uz doplietla

zalka
30. máj 2013

@r1000 fakt nemáš moc prehľad ako to funguje so sociálnym poistením ... píšem stále dokola to isté skús si to viac krát prečítať ...
A ako som písala , ak otehotnieš do konca roka tak sa ozvi ... a poriešime čo máš urobiť ... lebo písať milion hypotéz sa mi nechce .. lebo aj tak tomu neporozumieš ... takže asi tak ...
teraz je pre teba dôležité vedieť jedno ... teda dva veci ...
1) ak otehotnieš tak napíš tu
2) ak ti skončí MD ... tak zruš DNP ( ak nebudeš tehu ) alebo chod na PN a po PN zruš DNP
Nad ostatným sa netráp teraz ,

ewwwe
31. máj 2013

@zalka Ahoj, prosim ta mohla by si mi poradit, volala som minule na infocentrum SP a pytala som sa nasledovne: od 20.5. som na MD, zatial som len vzala papier od gynekologa na SP. teraz by mi malo prist royhodnutie. Do maja som si platila sama nemocenske aj vsetky ostatne poistenia do socialnej. Potom po porode by som si chcela aj nadalej platit, len ona mi povedala ze pocas materskej nemusim platit nic. A kvoli dochodkovemu, sa mam ist nahlasit do 45 dni ako fyzicka osoba + s rodnym listom tam treba ist, aby sa mi to dochodkove pocas materskej odvadzalo (bude odvadzat za mna stat). Je to tak? Potom po materskej pojdem na rodicovsku (ta sa vybavuje na UPSVaR ?), ale si zacnem platit do socialnej vsetko sama odznova? alebo potom pocas rodicovskej moze aspon dochodkove platit za mna stat?

zalka
31. máj 2013

@ewwwe no dobre ti povedali ... štát za teba bude platiť dôchodkové ... ale ty ak chceš byť nemocensky poistená tak musíš aj ty dôchodkové za seba platiť ...

ewwwe
31. máj 2013

@zalka pockat, to by tym padom dochodkove bolo odvedene 2krat, ci ako? pochopila som to tak, ze pocas materskej JA neplatim nic ani nemocenske ani dochodkove, len STAT za mna odvadza dochodkove. A potom pocas rodicovskej zacnem platit vsetko odznova a sama. Len na to aby som bola dochodkovo poistena a aby platil za mna stat, sa musim ist registrovat na SP do 45 dni po porode ako fzyicka osoba.

zalka
31. máj 2013

@ewwwe áno presne tak .. dobre si pochopila ... nemôžeš si sama platiť len nemocenské .. to sa nedá .. takže dôchodkové bude platené dva krát ... ak sa zaregistruješ do 45 dní na SP ...
ak by si sa zamestnala .. tak treba dať odhlášku s poistenia štátu ...

ewwwe
31. máj 2013

@zalka no nerozumiem ta teraz, tak ja sama mam platit pocas materskej nieco ci nie??? (kezde pises, citujem ta: "takze dochodkove bude platene dva krat"

zalka
31. máj 2013

@ewwwe počas MD sa DNP neplatí tak isto ako sa DNP neplatí počas PN :.. ale počas RD už DNP platiť musíš ak si ho necháš ...

r1000
3. jún 2013

ahoj prosim ta mozem sa este opitat,
manzel ma zaskocil a chce babo az do noveho domceka,staviame co je buduci rok,
pokusat sa budeme otehotniet januar-marec 2014,co mam robit,materska mi konci teraz v auguste co som pisala.a dam sa v septembri na pn,mam pn potiahnut az do toho kym neotehotneme a potom ma vypise gynekolog.pn,moze to byt,dostanem ak by som rodila v decembri na matersku by som sla v oktobri,poradis mi,dostanem tu max matersku.dik