icon

Materská z dobrovoľného nemocenského poistenia

cicuskam3
4. nov 2012

Dobry vecer Od februara 2008 do 31.januara 2012 som pracovala.Potom som dala vypoved. Hned na druhy den som sa zaevidovala na urade prace. Od februara 2011 som si platila DNP ale kedze sa menil zakon automaticky mi k 1.februaru 2012 DNP zaniklo. Vo februari 2012 som zistila ze som tehotna tak som isla na socialne a 12.3 dala som si nove DNP z maxima zaplatila som si 7 dni a 19.3 som isla na ryzikove cize na PN viem ze narok na matersku z prace nemam kedze ked som otehotnela bola som nezamestnana len sa chcem opytat ci budem mat narok na matersku z DNP ked som si zaplatila 7 dní z maxima. teraz som v 25 tyzdni viem ze Vam to datumovo sediet nebude ale prve som potratila a som tehotna druhy krat a na PN som uplne od zaciatku. termin mam 10.2.2013 Dakujem za odpoved

zalka
3. jún 2013

@r1000 stále platí čo som ti už písala ...
1.) nahlás sa na DNP ... teraz čím skôr ...
2) ak ti skončí MD ... tak zruš DNP alebo chod na PN a po PN zruš DNP
Nad ostatným sa netráp teraz ,
potom ešte bude čas na otehu ... aj v roku 2014 ...

r1000
4. jún 2013

dakujem ti
uz som prihlasena na dnp a dam sa na pn v septembri.len nemoze zrusit dnp aby som dostala potom matersku s mxima v roku 2014.viem co si mi pisala.
mojich 270dni mam od januara 2012 do oktobra 2012 co som ti pisala.len nechapem ako mozem aj v roku 2014 dostat matersku s maxima.to preto ze som sa teraz prihlasila a budem este na pn tak to ako keby som si platila a tym padom sa mi to posuva .alebo tie dva roky spetne ako porodim sa rata tok 2013 a 2014 .nechem to prepac ze ta tymto otravujem.len sa bojim ze otehoniem buduci rok a potom urobim nejaku chybu a nedostanem tu max.matesku.hrozne to pomoze.

zalka
4. jún 2013

@r1000 vždy sa skúmajú 2 roky ... napr. pôjdeš na PN 15.10.2013 .. tak SP skúma od 15.10.2011 do 15.10.2013 či je tam 270 dní poistenia ... u teba zistia že máš poistenie od 9.1.2012 dok 29.9.2012 + od 3.6.2013 do 14.10.2013 ... dokopy je to viac ako 270 dní ...
a toto poistenie čo si teraz na MD sa ti rátajú dni poistenia takže tá doba sa ti posúva dalej čo môžeš ísť na PN alebo využiť na MD ...

r1000
5. jún 2013

ahoj konecne rozumiem,
a ked som pn tak sa rata dnp.lebo ked pojdem na matersku december 2014 dajme tomu.tak budu ratat dva roky dozadu co je november2012 do november 2014.co ja som si platila januar 2012 do oktobra 2012 takze toto uz nebudu ratat.ale tym padom ze som sa teraz prihlasila tak sa mi tam rata aj tento rok to budu 1.6 do 31.8 2013 a potom si zaplatim a dam sa na pn tak sa mi to bude ratat do zapoctu kvoli materskej?
kedy mam otehotniet najlepsie,poradis mi prosim ta.ja viem ze sa opakujem
ale uz to chapem lebo fakt s tychto veci som bola somar,dakujem ti za info

inffinity
5. jún 2013

@zalka ahoj prosim te potrebovala bych poradit. Premyslime o druhem diteti, ale ja sem na slovensku nikdy nepracovala ( teda pokud nepocitam svou 3mesicni zivnost). Takze takto mala bude mit ed 4 roky minuly rok v juni mi skoncila rd, zustala jsem na neplacene rd, od poloviny septembra jsem mela ŽL do poloviny januara 2013 nejakych 5mes.sem mela smouvu s jednou firmou..neplatila sem si nikde nic ani danove priznani sem nedavala. Od januara 2013 jsem na predlzene rd z duvodu neprizniveho stavu ditete. A ted muzu si priplacet abych mela nejvyssi a nebo aspon nejakou materskou? Vim ze se musi min. 270 dni coz by sme stihali kedze mimi je zatim jen v planu. Predtim sem na materskou narok nemela brala sem rd z cr a pak zvyseny tu v sr pak se zmenil zakon na tych 196€.. snad sem to nenapsala nijak chaoticky kdyztak napis doplnim co jsem zapomnela. Dekuji za radu.

zalka
5. jún 2013

@r1000 kludne máš čas na otehotnenie aj v januári 2014 .... a teraz kludne po skončení MD odhlás sa z DNP ak nepôjdeš na PN počas RD ... aby si nemusela platiť .

@inffinity no platiť môžeš DNP ... z minima 393 e minimálne sa platí 130,27 eur . Nájdi si dohodu s pravidelným príjmom za pár eur mesačne ... a zbieraj dni poistenia ak ich nazbieraš 270 tak môžeš dohodu skončiť . Ak potom otehotnieš tak sa stačí prihlásiť na DNP pár dní poplatiť a ísť na PN .

Ak by si napr. otehotnela počas dohody napr. 5 mesiac... tak sa prihlásiš na DNP do 6tt tehu z maxima napr. 1179 eur .. platí sa 414,41 eur ... budeš platiť 4 mesiace ... potom zrušíš dohodu, a môžeš ísť na PN z DNP ... a bude aj nárok na MD.

inffinity
5. jún 2013

@zalka takze kdyz nikde nepracuju ani na dohodu nemuzu si platit abych mela narok na materskou? A kdyz budu platit 130 materska bude 393 a kdyz tych 400 materska je 1100?

zalka
5. jún 2013

@inffinity môžeš si platiť ... z minima 393 eur sa platí mesačne 130,27 eur ... MD je z toho 255e
z maxima 1179 e sa platí mesačne 414,41 eur .. MD z toho je 750 eur
platiť sa musí 270 dní až potom je nárok na PN alebo MD ...
ak ochorieš 269 deň a pôjdeš na PN tak nedostaneš nič .
ak ochorieš 270 deň tak dostaneš PN.

inffinity
5. jún 2013

@zalka a nebo kdybych si znova otevrela zivnost oplatilo by sa mi to? Kolik mesacne bych musela kam platit celkove aby mi vzniknul narok u me je jednodussi zl nez dohoda. Dekuji

zalka
5. jún 2013

@inffinity zo živnosti nie si povinný platca odvodov takže ti to nič nepomôže ... lebo neplatíš zo živnosti poistenie do SP ...

inffinity
5. jún 2013

@zalka takze jen to shrnu ksem doma na rd a budu si platit z minima 270dni zacnu tento mesic, otehotnim v septembri porodim v juni 2014 mezi tym nebudu mit pn takze budu mit narok? Kdyz bych chtela tu vyssi castku musim platit vice celycas ci jen ty 4mesiace? Diky

zalka
5. jún 2013

@inffinity nepochopila som aké 4 mesiace spomínaš ...

inffinity
5. jún 2013

@zalka to si mi psala v prvni odpovedi pro me.. promin ptam se jak toto.. no ja tomu vubec nerozumim tamk diky za trpelvost 🙂

zalka
5. jún 2013

@inffinity v skratke potrebuješ 270 dní poistenia aby si mohla ísť na PN ...
je jedno či to poistenie získaš z dohody, zo zamestnania alebo z DNP ... ja som ti písala o lacnejšej možnosti ... a to som uviedla ako príiklad ...
ak sa prihlásiš na DNP platiť musíš 270 dní tj. 9 mesiacov ... až potom môžeš ísť na PN .. alebo na MD ... až potom dostaneš zaplatené.

inffinity
5. jún 2013

@zalka to jsem pochopila dik 🙂 a ted abych mela narok na tu vyssi castku musim ji platit cely cas a nebo zacnu tou nizsi a pak to zvednu?

zalka
5. jún 2013

@inffinity môžeš platiť menej... po otehotnení DNP z minima zruš ... a najneskôr v 6-8 týždni tehu sa nahlásiš na DNP z maxima ... toto musí trvať minimálne 26týždnov ... aby bol nárok na platenie MD z maxima ...

inffinity
5. jún 2013

@zalka diky moc za informace a za radu 🙂

zalka
5. jún 2013

@inffinity rado sa stalo .

inffinity
5. jún 2013

@zalka ještě mi to přece jen nedá.. Příklad: zamestanám se ted na dohodu od juna. v oktobri otehotním. tj cca 5mesíců na dohodě. zjistim teda že jse tehotna a zacnu si platit z maxima, ale jen do doby než budu mit součtově 270dní i s dohodou ano? pochopila sem to dobre? a pak od 271 dne můžu i PN (to mi budou platit? kolik? ) a pak budu mit i narok na MD ano? z maxima? a kdybych nebyla od 271dne pn platim jeste neco? a nebo mam dale dohodu?

zalka
5. jún 2013

@inffinity správne si pochopila ... a PN potom bude minimálna 216 e ... ale netreba platiť odvody do SP z DNP .. ale pozor musí sa ukončiť dohoda ... ak bude ten súčet dní 270 ...
aby sa dni z dohody mohli pripočítať k DNP ...

inffinity
5. jún 2013

takže jen čistá teorie ted abych to shrnula. jun - zamestnam se na dohodu, oktober sem tehotna začinam platit dnp z maxima (ted ukončím dohodu?) jakmile je to 270dní což je asi február jdu na pN nic neplatím dostavam 216€ až do nastupu na MD což je 6týdnu pred porodem tak?

anett20
5. jún 2013

Ahojte aj ja by som Vás poprosila o radu, od septembra 2011 do juna 2012 som si platila DNP. Otehotnela som až novembri 2012 termín pôrodu mám 5.8.2013. Som zamestnaná, ešte v marci som sa prihlásila na týždeň znova na DNP z minimalneho vymeriavacieho základu v prípade, že by som išla na PN. PN mi začala 15.apríla a dostávam PN aj z DNP. Len sa chcem spýtať či budem mať aj materskú vyplácanú aj z DNP pokiaľ z PN pôjdem hneď na materskú alebo mám zrušiť PN pred nástupom na materskú a znova sa prihlásiť ešte na DNP aby mi ta materská bola vyplácaná z DNP?

zalka
5. jún 2013

@inffinity jún - dohoda
oktober - tehu prihlásenie sa v 6-8 t tehu na DNP z maxima ...
dohoda plynie .. skončí 11/2013 ... dni z dohody napr. z brucha 250
dni z DNP 10/2013-11/2013 ... z brucha 35 dní
dokopy viac ako 270 .. môžeš ísť na PN ...

zalka
5. jún 2013

@anett20 ak si na PN teraz a budeš na PN do nástupu na MD ... tak sa aj dnes prihlás na DNP počas PN odvody neplatíš ... a budú Ti plynúť dni poistenia ... toto DNP čo dnes založíš zrušíš po MD pred nástupom na RD .... alebo po prípadnej PN po skončení MD.

inffinity
5. jún 2013

@zalka fúúú ted jsem zase jelen z toho 😅
takže že jsem tehu zjistim cca ve 4tt takže na DNP se přihlasim až za 2-4tt což je teda cca november (když beru 4tt tehu oktober) takže jakmile se přihlasim na DNP dohodu zruším?
a druha vec více se mi oplatí byt cca 250dni na dohode a otehotnet a zaplatit z maxima vlastne jen mesic? a pak jit PN a pak MD?

zalka
5. jún 2013

@inffinity čomu nerozumieš? ... tehu sa ráta od prvého dna poslednej menštruácie ...
môžeš mať pár dní súbeh dohody aj DNP ... akonáhle v súbehu získaš dokopy 270 dní tak dohodu zruš a chod na PN ... aby si odvody do SP z DNP nemusela platiť také vysoké .. PN dostaneš cca 216e

A PN si daj vypísať z DNP ...

inffinity
5. jún 2013

@zalka ano tot už chapu že kdy zrušit dohodu ale o to mi jde to stačí vlastne teoreticky jen mesic si platit z maxima abych mela pak tu vyšší materskou to jsem myslela

zalka
5. jún 2013

@inffinity áno tak nejako ... PN bude minimálna ale MD maximálna.

inffinity
5. jún 2013

@zalka super áá konečně mi to dává smysl a zaplo mi to 🙂 díky za rady a trpělivost toto nikdy nebyla moje parketa..obdivuju lidi jako ty co tomu rozumí!! díky moc ještě jednou 🙂

zalka
5. jún 2013

@inffinity tak to som rada ... veľa šťastia ... 🙂