icon

Materské pre otca: Ako to funguje?

sunnyday1111
7. nov 2024

Ahojte baby obraciam sa s prosbou na vás nakoľko na sociálke nemám vždy dobrú skúsenosť že poradia
Dcéra ma 2 roky a 1 mes.
Zvazujeme že muž pojde na materskú na 28tyzdnov, je szco, dávka sa bude počítať 75% denného vymeriavacieho základu podľa daň priznania z roku 2023.
Mám pár otázok:

1.) pokiaľ bude na materskej, môže ďalej podnikať ako zivnostnik a je oslobodený od odvodov do soc poisťovne?
2.) platí zanho zdravotne štat alebo si platí on?
3.) môžem po 28t znova ja nastúpiť na rodicak do dovŕšenia 3r?

Ďakujem

emma022
7. nov 2024

Na MD muž pracovať nemôže, podmienky sa sprísnili a sú za to postihy, keďže MD je o celodennej starostlivosti o dieťa. Vypisuje sa čestné prehlásenie že nepracuje ani na živnosť.

Počas MD odvody do sociálnej aj zdravotnej poisťovni plati štát.

Áno, keď mu skončí MD môžeš nastúpiť ty na RD

sunnyday1111
autor
7. nov 2024

@emma022 ďakujem za odpoved.
Treba si ísť na úrad prace pozastaviť MOJU RD? Príspevok na dieťa mi bude ďalej vyplácaný alebo to pojde otcovi dietata?

zuzanockamt
7. nov 2024

@sunnyday1111 RP musíš pozastaviť, bez toho materské nepriznajú. Príspevok na dieťa? Asi myslíš prídavky, tie ti budú vyplácané ďalej.

marystuart
7. nov 2024

@sunnyday1111 SZČO môže popri materskej aj naďalej vykonávať prácu v rámci svojej SZČO.

Materská sa prizná vtedy, ak otec vie preukázať, akým spôsobom je postarané o dieťa v dobe, keď je on v práci. V tom čase sa však o dieťa nesmie starať matka dieťaťa.

Opytaj sa predsa na socialke. Lebo vidis, ze tu si dostala rozne odpovede🙂

anna_anicka83
7. nov 2024

@sunnyday1111 Ahoj, riešili sme teraz v septembri. Počas MD je oslobodený od platenia odvodov. K žiadosti o MD musí doložiť potvrdenie o zrušení RD, o ktoré si ty musíš požiadať. Prídavky ostávajú tomu, komu bolo zasielané doteraz. Ohľadne práce, nepísal žiadne čestné prehlásenie, ale vybavil si, aby mu peniaze posielali iba raz za mesiac, čiže na 1 faktúru (akoby pracoval raz za mesiac). Záleží potom aj od práce, môj pracuje cez víkendy alebo v piatky poobede. Ale ja som v práci a dieťa nie je v zariadení, takže sa preukázateľne stará. Ale áno, hovorila, že už teraz aj víkendy sú problém, že by mal mať sústavnú starostlivosť, tak on jej ale povedal, že rodinu berie so sebou, tak že potom OK😉.

anna_anicka83
7. nov 2024

@sunnyday1111 A ešte v mimoriadných prípadoch, ako teraz v pondelok, že musí byť preč doobeda máme stráženie😉A neplatí ani zdravotné. Nám to vychádza, že mu skončí MD, keď bude mať dieťa 2,9 mesiaca a ja si teda na ten mesiac ešte požiadam o rodičovský prispevok, ale nenastupujem na RD.

emma022
7. nov 2024

SP si počká na daňové priznanie a potom može poslať výzvu na vrátenie celej MD. Je to na vás