Matkám nepridajú ani cent
Ahojte, zaujíma ma názor čo si myslíte o tomto, že vláda opäť matkám neprida ani cent, iba tým čo mali/maju nadpriemerný príjem. Je smutné, že davky matkám sa posledné zvyšovali pred tromi rokmi, odvtedy sú zmrazené. Čo taká matka samoživiteľka, ktorej jediný príjem je dávka v hmotnej núdzi a prídavok na dieťa keďže jej dieťa má už viac ako 3 roky, jej príjem nie je ani vo výške životného minima. Chcela by ísť pracovať ale nemôže pretože jej dieťa nie je v škôlke (z akýchkoľvek dôvodov). Nemá dieťa kde nechať ak by aj do práce nastúpila. Pán minister by sa nad týmto mohol trochu zamyslieť a keď už rozdeľuje prídavky, davky tak aj tam, kde je to potrebné.
Zoberme si tento mesiac: 06.12. je Mikulas, dieťa má tento mesiac narodeniny a ešte sa blížia aj Vianočne. Matka musí platiť nutné výdavky, ma príjem ani nie 100 eur. Po zaplatení nutného jej ostane 20 eur a teraz čo? Do ďalšieho mesiaca ďaleko s potom to isté. Keď štát nechce zvýšiť davky mohol by aspoň matkám pomôcť formou jednorazovej Vianočného príspevku. Matka môže mať určené výživné na dieťa ale čo keď všetko čo vymoze exekútor jej berie urad práce? Ona ostáva na nule.
Prosím žiadne odpovede typu, na co si robila dieťa keď sa o neho nevieš (finančne) postarať. Viem, že sú tu mnohé "múdre". Po tomto čo som čítala článok, ze si prilepšia iba ľudia s nadpriemerným prijmom mi nedalo tento príspevok nenapisat.
@kondaska1 a potom tam boli učiteľky, ktoré sa detí pýtali že prečo nechodí pre tebe otecko? prečo len mamička? a otecko nepríde? tam boli prúsery ale teraz sa to kryštalizuje, snáď.
to bola benevolencia a takto to šlo ale teraz mám pocit že učiteľky sú radi že majú robotu.
@kondaska1 to som musela aj ja, nahlásenie kto bude chodiť pre dieťa.
@lalinko2010 je to o pristupe a ja som bola rada ze ju dali. Mozno ta mamicka o ktorej pises to inak v tom momente vyriesit nevedela len niekoho jednoducho poslat. U nas to bola tiez vynimka a bola som rada ze ucitelky mi vysli v ustrety a nebuzerovali ma za splnomocnenie ktore je za normalnych okolnosti potrebne. Nevidim to ako nejaky velky poklesok. Inak u nas napriklad dieta v skolke povedalo ze s tou pani domov nejde lebo ju nepozna a to jeho babka co byvali v jednej domacnosti 😂
@lalinko2010 Veď ja netvrdím, že si vymýšľaš...a btw. toto nie je problém nejakej "starej riaditeľky" - toto je problém rodičov a fakt znie neuveriteľne, že toľkí rodičia držia hubu - to je celé-tak buď je celá dedina-mesto - teda rodičia detí čo tam chodia nenormálni alebo neviem...
@marcelatje v žiadnom prípade by učiteľka nemala dať dieťa osobe, ktorú nepozná a nemá od rodičov písomné splnomocnenie, že tá osoba môže ich dieťa preberať. To je jedna stránka mince, druhou je tá, že ako učiteľka nemám právo niekoho legitimovať.....Môže tvrdiť, že je teta, ktorej meno mám v splnomocnení, ako si to overím? Niektoré deti do troch rokov ešte nerozprávajú a sú deti, ktoré by odišli aj s čertom, je im to fuk. Našťastie mám úžasných rodičov, ktorí mi v drvivej väčšine predstavia ľudí, ktorým môžem ich drobca odovzdať. V prípade ak si nie som istá, volám rodičom, ale dotiahnuté do konca to nie je. Už sa mi raz stalo, že prišiel pre dieťa otec a ja som mala súdne rozhodnutie, že mu ho nemôžem dať, Povedal mi, že sa z tej šatne nepohne, kým mu syna nedám. Odišiel až keď som mu povedala, že volám políciu....
@timea7 ja to chapem. Ja som ziadne šlnomocnenie nepisala lebo pre deti vzdy chodim ja alebo mm. No mm bol v praci a mne sa pokazilo auto daleko od domova a jedina moznost bola niekoho tam poslat a dufat ze mu ju daju. Chapem ze su aj pripady kedy z toho moze byt riadny pruser no mne ucitelky pomohli a som im za to vdacna aj preto ze isli proti sebe. Pisala som to len na margo toho ze netreba zovseobecnovat ze ucitelky davaju deti cudzim ludom niekedy je dolezite aj to pozadie co ich k tomu vedie a okrem toho ja ako svedok preberania dietata nemam odkial vediet ci ten clovek splnomocnenie mal alebo nie.
@xstelinka vsak to je iba odhad som to tam pisala
@bale1rinka Jasné 😉 ja len, že veľa ľudí si myslí, že ľudia pracujúci v Bratislave zarábajú milióny.Vid. moja svokra je presvedčená, že upratovačky tu zarobia 700€ v čistom 😟
@xstelinka a nezarobia?
@xstelinka sorry, že Vám do toho skáčem kočky.. ono v Bratislave naozaj zarábeme "nominálne" viac a aj tá upratovačka tu viac zarobí. Lenže nikto sa nepozerá na to, koľko stojí život v Bratislave. Začo kúpi človek "bývanie" tu a za čo 100km od Bratislavy.
Nedávno sme príjmali kolegu do práce, dohodnutý nástupný plat mal 1000€ /hrubé... / žiarili mu oči a už sa videl, ako to tu roztočí. Čisté z toho je tak cca. 760.. keď si zaplatil podnájom, kúpil si električenku, zaplatí si dopravu do BA a domov, telefón, stravu, tak mu zas taká úžasná suma nezostane. Po prvých dvoch mesiacoch sklapol a začal sa pýtať ako je to s preplácaním nadčasov... Ak by mal teraz ženu, hypotéku a do toho dieťa, tak má o zábavu postarané. A to pracujem v oblasti, kde je to platovo ešte dobré..
@anatalia77 upratovačka? 700eur v čistom? V pyžame a vo sne... a aj keby.. viď príspevok vyššie...
@jankalukasova zijem v Bratislave,viem ako to je.No moj povodny prispevok bol,ze moja mama pracovala uz pre nejednu upratovaciu firmu v BA a mnoho,vacsina tych upratovacov zarobi ledva minimalnu mzdu.A este ked si k tomu vezmeme ludi ako policajtov,hasicov,lekarov,ucitelov...oni su plateni tabulkovo takze maju rovnaky plat ako niekto z hornej-dolnej kde byt nestoji 100.000 ale 40.000.
@jankalukasova no len zasa by som si nemyslela ze len Ba je drahsiua .pozri si ake ceny sa pohybuju napr Martin .Namestovo.tam to je tietz dahe.my byvame v pk a tu su pozemky takisto predrazene.cele sk je drahe...jasne niekde je to lacnejsie ale za 1000e v hrubom sa dobre nezije ani na tej Orave...Tam tiez vsetko stoji porovnatelne vysoko ako v tej BA...kup si chatu v Namestove dasza nu 150 000 a mas tam dve izby...
@lucinka511 ja nehovorím, že len BA je drahá... všeobecne väčšie mestá a ich blízke okolie je vždy drahšie, to tak proste je. Pezinok je drahý.. aj Senec.. a práve to silne súvisí s tým, že je z tých miest BA dobre dostupná, tak ceny rastú. Nikde som nenapísala, že to je len Bratislava. Košice sú na tom veľmi obdobne. A len pre info, najlepší pomer výšky platu a životných nákladov má už niekoľko rokov Nitra.
A určite nebudem porovnávať chatu v Námestove s bytom niekde v meste... chatu v Námestove a okolí si podľa mňa kúpi človek, ktorý už asi má normálne bývanie, má dostatok prostriedkov na to aby si "vyhodil z kopýtka" a kúpil si chatu.. a tomu je úmerná aj jej cena...
@dai táto sa už nezapojí do diskusie, už neexistuje, zachvíľu si založí nový nick a bude opäť vypisovať.
@xstelinka jesné chápem.. len ma to napadlo, ako som čítala o tom, že upratovačka zarobí v BA 700€ v čistom... som z Bratislavy a tiež ma ceny nehnuteľností "vyhnali" za mesto. A pritom, keď prídeme k manželovým rodičom, čo je cca 40km od BA, a bavíme sa o peniažkoch tak na nás pozerajú ako na magorov, že koooooooľko hrozne veľa mi zarábame a museli sme si brať hypotéku, lebo veď robíme v BA a tam sa inak zarába... tiež ma to niekedy nebaví počúvať.. ako je nám tu vlastne všetkým sveta žiť.
@marcelatje mys me davali, mena a kontakty na zaciatku roka do zoznamu, jedine ako si to mohli ucitelky overit bol OP, na tom niec nie je pokial ten clovek ma ciste svedomie 😉a a kebyze sa mi stane nepredvidatelna situacia, co sa fakt stat moze, tak volam do skoly a poviem, dajte dotycne dieta tomu a tomu, inak si ho mozete zobrat so sebou domov😅a verim, ze daju
@maciatkolulu tak ale vies ako to je - mne sa to nemooooze stat 😂😂😂 mama este pracuje, svokrovci pre deti nemaju ako prist tak ze normalka vzdy si dceruvyzdvihnem ja, ziadne splnomocnenie netreba 😅 ale prisiel na psa mraz a veru mi polky stiskalo ci ju daju 😝 uz som pre istotu napisala, aj ked dcera bola napriklad pocas tohoto skolskeho roka v solke necele 4 tyzdne a dochadzku ma mizernu, poucila som sa 😇 pre istotu.....
@maciatkolulu ked sa stane nepredvidatelna situacia, tak samozrejme mozes ucitelke zavolat a povedat, aka jw situacia a kto tvoje dieta prevezme, ak stojis v zapche za havarkou tri hodiny, tak da inak neda. Ja vzdy rodica pozuadam, aby mi to poslal v SMS aj s menom dotycneho, aby som mala dokaz. Inak domov by som tvoje dieta nebrala, nemam v aute autosedacku, ale mohla by som ho zobrat na policiu, oni by si v spolupraci so socialkou uz poradili. Inak raz som uz k tomu bola celkom blizko, matka mi nebrala mobil, otec neznamy a na kontakty, ktore mi matka dala nikto nereagoval...bolo uz pol siedmej, dieta uz aj hladne. Nastastie sa mi podarilo dovolat sa pani, ktota bola uvedena v zozname ludi, ktori mozu dieta z MS vziat, ale matka dietata ju nekontakrovala. Tu som uz nikdy nevidela, lebo dieta bolo zo skolky vylucene. Matka sustavne porusovala vnutorny poriadok skoly, snazila sa dieta strcit do skolky, ked bolo zjavne chore a pod. perlicky.
@timea7 u nas sa tiez davaju komplet zoznamy opravnenych osob... my sme teraz boli s muzom na dovolenke tak som aj do skolky aj do skoly posielala updatnuty zoznam - pridala dalsie mena, telefony... plus vzdy potvrdila ze deti tychto ludi poznaju a dopredu si ich mena a totoznost s detmi mozu overit... Mojho brata uz niektore ucitelky a slobodne mamicky aj balit zacali - takze toho uz asi necham pernamentne kedze sa osvedcil🙂
k teme BA a ine mesta... ja myslim ze ceny zakladne su priblizne vsade v SR rovnake , problem hlavny v BA je naozaj to byvanie - pod 100 000 sa tu tazko kupi slusny 2izbovy byt, od 120k mozno 3izbovy - ziadna novostavba, ziaden lepsi standart, ziadna super lokalita... treba si uvedomit ze prave hypoteka zerie najvaecsiu cast prijmu, nie tie zakladne vydavky - ked niekto zarobi 1000 euro v cistom ( co je tych spominanych super nadstandartnych 1300 v hrubom ) tak ked zaplati 700 hypo zostane mu 300 euro - z toho este nieco na dopravu, telefon etc. ... nech mu volnych zostane 200... ked tu uz bolo porovnanie s tym namestovom kde sa byt da kupit 3izbovy od 50k tak tam vlastne cloveku staci zarabat o nejakych 400-500 euro v hrubom menej aby mal rovnaky standart ako ten clovek v ba - cize ten s 1300 v ba je vlastne to iste co 800-900 euro v namestove... Aj 1300 euro v Ba je pritom aj pre BA plat stale nadstandartny...
- co sa tyka zakladatelky - ja mam teda za sebou 2 materske a o 60% z mojho platu sa mi mohlo na materskej len snivat - vtedy ked ja som bola bol vrchny strop vyrazne nizsie ako teraz takze myslim ze maximum som dostavala nejakych 700 euro ... Zaujimave ze uz pri odvodoch ten strop dali do takej vysky ze som vsade platila maxima bez ohranicenia ( strop bol niekde na 5000 euro - za toto ruku do ohna nedam, nevyznam sa v tom... - keby to iste dali na matersku tak by to bolo fajn😉 ) - pri oboch materskych mi prisiel nedoplatok na zdravotnom kedze som za tych par mesiacov si dovolila dosiahnut rocny prijem pre max zdravotnu ale na mesacnom som to nestihla odviest kedze som nerobila plnych 12 mesiacov - takze som este aj z tej materskej este cez 300 euro musela zaplatit dalsie peniaze statu ( robila som len 5 mesiacov a do rocneho mi prave tych 300 chybalo ) - tazke na pochopenie - ale je fajn ked vam vlastne zaplatia matersku z nejakeho stropu a este ked na nej ste vypytuju od vas peniaze lebo ste tych 5 mesiacov zarabali vela ( to ze uz ten plat nemate ich uz nezaujima... ) - takze tolko k spravodlivosti...ta pokial sa neodstrani strop pre vypocet materskej nebude, takze skor by sa tu mohli rozculovat tie co zarabaju viac a nie naopak☹
@dai ta cena bytu zalezi od mestske casti, ja bydlim v Devinske a 4izbovy po castecne rekonstrukci mas stal 102000€ ted po kpmplet rekpnstrukci by to bylo tak 115000€ a treba 1,5izbovy po rekonstrukci tu koupis pod 60000€ , s tou cenou hypo + dalsich nakladu na byt to vychazi jak pises 600-700€, takze kdo v BA nema vyssi plat tak je bez sance a jsou drahsi i vsechny sluzby at uz remeslnici, jesle, kadernik, restaurace, autoopravny a dalsi, ja uz so zvykla, ale rodina kdyz prijede tak si vzdy stezuje ze je tu draho 🙂
@timea7 no a mna si ucitelka zobrala domov😅do petrzalky, co bolo pre mna ako iny svet, otec si myslel, ze ma zobrala mama, mama, ze otec, mobili neboli a tak som ostala ucitelke na krku, mladunkej, cerstvo vydatej, aj mi zltkos cukrom doma vymiesala a vecernicek pustila a vtedy dobehli vydeseni rodicia a ja spokojna so zivotom😉 uznaj, ze napolicii by mi tak dobre nebolo a najma ten desny stres....viem, ze to bolo daaaavno
@dai nemáš celkom pravdu, lebo okrem nehnuteľností sú to drahšie aj služby.. keď idem ku kaderníčke tu v BA, tak 20€ je super akciová cena... a to je len nejaké podstrihnutie. Teraz sme mimo BA, suseda ma v domčeku kaderníctvo, a podstrihne ma za 4,5€. Ja to síce veľmi nevyužívam... strihám sa často sama, gélové nechty nemám ani nič podobné.. ale obdobne sú na tom posilňovne a rôzne iné zariadenia. Takže to nie sú len nehnuteľnosti, ktoré robia rozdiel. ALE uznávam, že napr. menšie mestečká a dedinky majú drahé potraviny.. u nás v dedine je obchodík a chodím tam len núdzovo, inak nakupujem v BA po ceste z práce. Tu kúpim maslo za 1,39€ v dedine za 1,79€... ak už je v meste aspoň menšie tesco prípadne kaufland, tak je to fajn... lebo tam už nie je rozdiel v cenách.. ale ak je taký obchod ďaleko alebo zle dostupný, tak si ľudia skutočne za jedlo musia priplatiť.
k platom -- ja si myslim, ze nikoho nemusi trapit, ze v BA sa viac zaraba, lebo naozaj tie naklady na zivot su tam vyssie..trapit moze len to, ze v BA je praca a inde nie je..co ide potom vlastne ruka v ruke aj s tym ostatnym -- ked niekde na vychode niet roboty tak, ta co tam vobec je nizko platena, pretoze aj na tu je 300 zaujemcov a tak nechces ty, chce iny..preto zamestnavatelia vobec nie su tlaceni trhom tu mzdu zvysit..ak by bolo na vychode viac prace, automaticky by to zvysovalo mzdy, co by ale automaticky zvysovalo kupyschopnost obyvatelstva, stahovanie do danej lokality za pracou, co by automaticky zvysovalo cenu nehnutelnosti, sluzieb a vsetkeho presne tak isto ako v BA..takze ono to je cele zle na celom SK,. BA nevynimajuc, pretoze akokolvek sa to ludom z inych casti SK nezda, aj tam zije vacsina ludi nadoraz...staci rodinka s 2 detmi, kde zaraba len manzel, ked je mamicka na materskej, ked sa nechcu tlacit v 2 izbaku, co vela zial musi, tak si platia hypo za 3 izbak, tatko musi zivit celu rodinu sam, lebo mamicka je na rodicaku...a staci k tomu samozrejme auto, strava, bezne vydavky a teda ma co robit so svojho "nadstandardneho" prijmu...potom radsej tiez mamicka uteka do prace a tiez sa jej to oplati len ak zaraba "nastandartne" lebo ak jej deti nevezmu do statnych skolok alebo zamestnavatel nepreplaca aspon nejaku cast, tak si pekne zaplati sukromne skolky, ktore v BA oproti zvysku SK teda stoja viac ako dvojnasobne viac..vacsinou aj trojnasobne....tak bud prezivaju tym ze je mamka doma a zivi len manzel alebo su det v drahych skolkach a mamicka musi mat vysoky prijem...sluska na krku sa zavazuje,pretoze nedajboze pride otecko o dobre plateny job, neda sa platit hypo a vsetko..takze bud drzi hubu a krok alebo je super sikovny a snazi sa venovat kariere a doma ho mozno ani nevidia...kruta realita na SK, sice v BA praca je, vassinou nuti ludi sa tam odstahovat, ale ktokolvek co pride do BA za pracou ako rodina si musi zabezpecit byt, jasle, skolky, skoly, kruzky, doktorov, zubarov atd - tak by mal zarabat 4x tolko ako je 1300 eur...,
@jankalukasova jasne, sluzby su tu omnoho drahsie... len to ti uz ostatni povedia ze to nemusi byt🙂 preto som narocky pisala len o tych zakladnych veciach potrebnych k zivotu - vies ako, ani na tu dovolenku nemusis ist ani auto nemusis mat ( to ze v ba das za parkovne miesto - nie garaz 15000 euro radsej nepisem🙂 a to este nemame parkovaciu politiku😉 ) Moja svagrinka chodi zasadne k zubarovi, ku kadernicke etc. ... stale do rodneho mestecka a to zaraba fakt pekne... ale teda dat kazdy mesiac 200 euro na nechty a vlasy sa aj jej zda dost ( za farbenie a strihanie okolo 100 a 100 za gelove nechty... a to nechodi na kozmetiku a ine hovadinky😉 )a tiez suhlasim s tymi potravinami - moji svokrovci byvaju na takej odlahlej dedine - 1 potraviny - okrem toho ze tam pravidelne niektore normalne potraviny nie je dostat, pripadne v pochybnej kvalite tak aj to co je je drahsie ako v supermarketoch... takze im pravidelne nosime velky nakup...
@katriona1 teraz budem za skaredu🙂 ale tak devinska uz pre mna nie je BA🙂 jasne ze v tych okrajovych dedinach sa daju lacnejsie kupit byty aj domy, ja som myslela cisto na BA mesto ... ( myslim tym aj racu, dubravku, petrzalku a tak... ale ako to co je priamo v meste... tu su napr. najlacnejsie domy okolo 300k a vyssie - a to pisem o starych malych minidomcekoch pomaly bez pozemku na konci race☹ )
@m.i.r.i áno... presne ako píšeš... nie je infraštruktúra, ktorá by pritiahla investora do našich hladových dolín... keď niekam nevedie diaľnica, ako tam má niekto fungovať, teraz myslím ozaj väčších zamestnávateľov, dajme tomu aj výrobné podniky. Napr. automobilka bmw zavažovala vybudovanie závodu pri Prešove. Robili prieskum... 1. niet normálneho spojenia, ktoré by pre taký podnik bolo únosné.. 2. čo je ešte horšie ako 1. všetko práceschopné a kvalifikované obyvateľstvo je niekde mimo, v BA, v Prahe, v UK, zostalo tam pár ľudí, ktorí sa pretĺkajú životom... nie je šanca obsadiť ani obyčajné výrobné pozície, nie to ešte tie odborné a riadiace ☹ takže sa tam nič staviať nebude a je po robote...
@m.i.r.i suhlasim s tym prijmom... len to tu na mk nemozes napisat☹ to ti kazdy napise ked mas 2000 plat tak uz pomaly na matersku ani narok nemas lebo si mas sporit🙂 a hej, ak nemas rodicov co ti darovali byt tak ten prijem okolo 2000 - 3000 euro na rodinu je asi v ba zaklad na normalny zivot☹ a to ho vela ludi nema☹

Brat co daval teraz v decembri syna do skolky, tak musel nahlasit vsetky osoby , ktore mozu prist po dieta a este aj cislo OP sa muselo nahlasit.