Matkám nepridajú ani cent
Ahojte, zaujíma ma názor čo si myslíte o tomto, že vláda opäť matkám neprida ani cent, iba tým čo mali/maju nadpriemerný príjem. Je smutné, že davky matkám sa posledné zvyšovali pred tromi rokmi, odvtedy sú zmrazené. Čo taká matka samoživiteľka, ktorej jediný príjem je dávka v hmotnej núdzi a prídavok na dieťa keďže jej dieťa má už viac ako 3 roky, jej príjem nie je ani vo výške životného minima. Chcela by ísť pracovať ale nemôže pretože jej dieťa nie je v škôlke (z akýchkoľvek dôvodov). Nemá dieťa kde nechať ak by aj do práce nastúpila. Pán minister by sa nad týmto mohol trochu zamyslieť a keď už rozdeľuje prídavky, davky tak aj tam, kde je to potrebné.
Zoberme si tento mesiac: 06.12. je Mikulas, dieťa má tento mesiac narodeniny a ešte sa blížia aj Vianočne. Matka musí platiť nutné výdavky, ma príjem ani nie 100 eur. Po zaplatení nutného jej ostane 20 eur a teraz čo? Do ďalšieho mesiaca ďaleko s potom to isté. Keď štát nechce zvýšiť davky mohol by aspoň matkám pomôcť formou jednorazovej Vianočného príspevku. Matka môže mať určené výživné na dieťa ale čo keď všetko čo vymoze exekútor jej berie urad práce? Ona ostáva na nule.
Prosím žiadne odpovede typu, na co si robila dieťa keď sa o neho nevieš (finančne) postarať. Viem, že sú tu mnohé "múdre". Po tomto čo som čítala článok, ze si prilepšia iba ľudia s nadpriemerným prijmom mi nedalo tento príspevok nenapisat.
@lalinko2010 nikto nevie do kedy tu bude..... vela zdravia
@lalinko2010 dakujem... nie, nie je to chripka... uprimne, ja som ju tak dlho brala - vzdy to nejak islo☹ teraz nie... a hovorim ze tie skusenosti s nemocnicami boli zle ( pokial veci idu dobre tak je to pohoda, ale ked sa zacnu kaslat... ach jaj☹ )
@juraj3333 tiez pozeram ze uz mas velke deticky - zena nech ide robit a deti do skolok, ved starsie uz pojde do skoly... neviem, podla mna vaecsin rodin nema full support☹ pre mna osobne je to vzdy skoda ked clovek odchadza robit do zahranicia manualnu pracu ked ma vzdelanie na nieco ine... inak co sa hypo tyka tak mas mozno ruzove predstavy o anglicku - moja kamoska byva v londyne - je to slovenka, zije tam dlho... robi manazerku a zaraba cez 4000 libier - prenajima si 1 izbu v 3izbovom dome lebo na viac nema... hypo jej tiez nedali lebo ma nizsky prijem
mala ma problemy s hyperaktivitou a sustredenim, teraz sice obe deti chodia do skolky ale len od 7 hodin do 12 hodiny , dlhsie nemozu byt , teraz nastastie prisla svokra tak byva u nas co nam dost pomohlo nakolko si manzelka nasla pracu za 400 euro ale vo februari svokra odchadza tak potom manzelka bude musiet dat asi vypoved a byt pri detoch ak skolka nepovoli aby deti mohli byt dlhsie v skolke ako do 12 ak nie tak potom sa ten problem zopakuje znova, nekdy fakt nevies co mas robit ale ked sa pozriem na ich detsky usmev a vidim ze su statny tak som rad
@marusia12 ty si po sebe citas? citujem: nechaj, nech sa k veci vyjadrujú odborníci... názor laikov sme tu už videli a teraz ich riešime v poradni. - cize v tej poradni teda nepracujes?🙂
prvakovi osmacke ucivo... ako... prepac ale tolko arogancie a pritom citat s porozumenim nevies☹
a znovu - byt mozes kedykolvek predat - comu si neporozumela? hypo mozes poistit - neviem ake ty si videla hypo zmluvy - asi ziadne ked ju nemas... a uz vidim ako ti prenajimatel dovoli byvat zadarmo alebo ti da rocny odklad splatok ked ti vypadne prijem🙂
inak napr. hodnota prenajmu nasho bytu na aktualnom trhu je cca. 2000 euro, moja hypo je 800... ked ho prenajmem stale mi zostane 1200 euro na prenajom a najomca mi bude splacat hypo... za tych 1200 budem stale byvat lepsie ako ty... aj spat😉 a hej , diskutovat nemusime - na diskusiu treba tiez mat urcitu uroven...
@juraj3333 nakolko mam mensi prijem a manzelka je doma s detmi /nakolko este nechodia do skolky a tym padom nemoze ist do prace/ tak mi vsade zamietli uver proste nesplnam podmienky, ze mam cakat kym budem viac zarabat alebo bude manzelka pracovat, sorry ale podla mna su toto blbe zakony, sorry ale niekedy mam pocit ze zakony na slovensku su postavene proti rodicom s detmi - toto si napisal 15.16 teraz uz chodia na pol dna do skolky a uz mate dokonca aj svokru k mani, ale ked ta odide, tak si moze tvoja zena dovolit ten luxus, ze da vypoved, sorry, sorry, sorry, cele zle a smiesne, tak sa nestazuj na stat, ved vam je fajn, maloktora zena, ked si najde pri dvoch detoch pracu, si moze dovolit dat len ta vypoved, lebo deti su len doobeda, toto su take zvasty, ze az, A najviac ma fascinuje ten cas, ktory si mozes dovolit travit na fore cez pracovny den, inak moj muz, aj keby mal volno a nevedel co s rukami, nohami a hlavou by sa nezaregistroval a nevyplakaval by na mamickovskom fore aky je stat flandra a ako nepomoze, ale radsej by konal....
a co s detmi , ak neda vypoved a bude robit kto pojde pre deti ked o 12 skoncia v skolke???
pripominam ze nebyvam priamo v nr ale v dedinke pri nitre to znamena ze sme zavisli aj na autobusoch ako chodia, ja pracujem teraz v ba a dneska mam volno nakolko som na nepretrzitej smene, ja nevyplakavam ja som len hovoril o zakonoch
@juraj3333 ty a ako to robia rozvedene???? slobodne???? matky, hladaju moznosti, ale ked uz dofrasa ma niekto pracu, tak neverim tomu, ze skolka neprijme deti na cely den, ale ved ako som pisala, ked vam nechyba prijem, kludne moze byt manzelka doma aj do penzie, ale potom sa nestazovat na stat....
@juraj3333 ale tvoje deti su velke... hyperaktivita ak je realna tak dieta patri do specialnej skolky, ak je to len velmi aktivne dieta ( co podla mna vaecsinou je , sama mam doma take a teda som rada ze su take ) tak patri normalne do skolky len potrebuje od rodicov omnoho prisnejsie hranice aby nerobilo bordel v skolke... ved to starsie ti uz pojde do skoly buduci rok:-/
ako neviem... tiez mam 2 deti, nikoho kto by mi s nimi pomahal mimo teda mimoriadnych situacii, pracovnu dobu do 17tej ja, muz dokedy vyda ( ja robim este po veceroch dalej ked deti zaspia ) a teda nenapadlo mi neist do prace, ci davat vypoved len preto ze treba pre deti chodit do skoly a skolky☹
@juraj3333 a preco si pisal na zaciatku, ze manzelka nepracuje a nemate babky, tetky a deti nechodia do skolky?😉 Ale nakoniec to je jedno.
@juraj3333 tvoje dieta ma 5rokov a 8mesiacov, to je predskolak a to realne neodmientnu na cely den, iba kebyze ma nejaku poruchu a tu riesia specialne skolky, to uz nie jemale dieta s ktorym ma byt matka doma... a vacsina skolok, ked ma starsi surodenec v skolke mladsieho a rodiacia su zamestnani, tak ponechaju aj druhe dieta na cely den, takze zavadzas
sakra v dedine je iba jedna skolka a nakolko ma mala to co ma tak moze byt max len do 12 v skolke dlhsie nie, keby mohla byt dlhsie tak neni problem a obaja pracujeme , som myslel ze ked pojdu deti do skolky bude dobre ale ked nam toto povedali v skolke sme skoro onemeli a nevedeli sme co robit, mozno keby byvame niekde v meste kde je viac skoliek bolo by to ine , ale ked si odkazana len na 1 skolku tak to je tazke
deti zacali chodit do skolky len tento rok nakolko boli predtym v anglicku, mala ma odklad do skoly na 1 rok kvoli tomu, moze byt ze vecsina skolok ale ked si odkazana len na 1 skolku tak to je tazke
@juraj3333 sakra ved nitra je velka a nema jedinu skolku, ci tvoja zena robi v dedine, pretoze si pisal, ze sa musite spoliehat na autobusy a logistiku deti...sa nejako zamotavas, takze by asi stacilo
byvame na dedine nie v meste som pisal , a v dedine mas len jednu skolku a to sme radi ze tam chodi , som povodne chcel dat deti do skolky v nr ale vsade kde som volal povedali ze mali obsadene , som rad ze deti zobrali aspon sem,
mas pravdu asi stacilo nevedie to nikam
@juraj3333 tak super, deti v skolke, zena v praci, ty v praci - dva prijmy,svokra doma - pomaha, kde je problem? Stastny to muz. Co sa ti nepaci momentalne na nasom systeme? Co by si potreboval aktualne?
neboj vratil by som sa ale uz ked zena povedala ze chce byt na slovensku tak to respektujem a ostanem tu, zeny maju vzdy pravdu aspon ta moja 🙂
@juraj3333 prepáč.... už som zostala ako tichý pozorovateľ... lebo sa mi nechcelo prispievať.. ale napadli ma ešte dve veci, k tomu čo píšeš...
1. písal si, že v BA sa ešte vyžiť dá... ale inde.. atď... ak nemáš prax a vzdelanie.. ani tu si neškrtneš.. skončíš ako môj brácho.. má gympel ale nič viac... myslíš, že by prežil, keby nebýval u rodičov.. zarobí max 600eur.. viac nie. A tým, že je tu toľko ľudí, tak zamestnávatelia si môžu vyberať a aj to robia.
2. Možno uštipačná poznámka.. ale ak je to u Vás tak, že Tvoja manželka má vždy pravdu.. Tak sa s tou pravdou aj musí naučiť žiť... aj keď "z ruky do huby"...
na to som narazal nakolko v anglicku ked robili problemy v skolke ze deti nerozpravali po anglicky a manzelka tiez moc po anglicky moc nevie a nemala tam moc kamaratiek vecsinou boli daleko tak preto som chapal ze chce ist na slovensko , uvidime po novom roku co bude dufam ze skolka prehodnoti svoj nazor ohladom toho ze deti budu moct byt v skolke dlhsie ako do 12 a potom bude vsetko fajn a ja budem happy
@maciatkolulu no len ja v zime, cesty klzké, ja by som si cudzie dieťa do auta neposadila. Ale verím, že si mala super výlet.
@juraj3333 ach juraj... take velke deti nehovorili po anglicky v Anglicku? tomu uz fakt prestavam rozumiet... ved to poculi vsade... ja mam teda 5 rocneho syna, pocuva vsade slovencinu a len v skolke ma nemcinu - stacil mu 1 nemecky kamarat a rozumie vsetko, dohovori sa v pohode ( a to este po slovensky poriadne nevie☹ )
a tvoja zena ako tam zila bez anglictiny? ved ked idem do krajiny tak ako prve sa naucim rec danej krajiny... ci ja som mimo? ( mna anglictinu ucit sa prinutilo zamestnanie v SR, nemusela som kvoli tomu ist do Anglicka:-/)
a teda tiez som nezazila zeby v skolke nebrali deti len preto ze nehovoria nejaku rec... ved beru aj take co vobec nerozpravaju:-/
@juraj3333 a preco ich teda nevozite cestou do prace do Nitry? Tam je viacej skoliek a moze pracovat aj manzelka.
lebo su plne a nevezmu ich :(
@juraj3333 byvate na dedine tak ked svokra odide domov moze sa o deti zvysnych par hodin postarat nejaka pani na dochodku ona si nieco privyrobi a vy mozete obaja pracovat...neviem ako dlho ste boli v anglicku ale male deti sa naucia velmi rychlo cudzi jazyk zvlast ak su v skolke kde sa anglicky hovori...a zena ked bola doma mala drvit anglictinu...
v anglicku mas dost divne zakony napr ked nemas v doma ovocie alebo zubnu kefku pre deti hned sa o teba moze zaujimat socialka, vies ona nieco vie rozpravat po anglicky ale malo a to jej na pracu stacilo, ja ako tak viem tak pohoda, ale komunikativne zena nevedela tu aspon odpadla recova bariera sak snad bude dobre po novom roku uvidi sa
@juraj3333 aj v Nitre? si pisal.ze v tej dedine kde byvate.
ano chodia do dedinskej skolk v nr som volal do viacerych skoliek ale vsade ma odmietli, povedali ze najprv musia brat deti z nr az potom mozu brat z inych lokaci, a vsade mali plno
co uz uvidime co bude po novom roku
Dievča,ja ti nechcem nakladať,isto to mas ťažké,ale jedno si musis uvedomit,ty a mnoho dalsich,co maju reči ako ty. Socialne davky nemaju byt a ani nikdy nebudu (nemozu byt a hadaj asi preco) motivačne ! Maju byt silno demotivacne. Maju ta doslova "prinutit" vratit sa spat do pracovného života, aby si bola pre ekonomiku danej krajiny prinosom. Nie odcerpavat zdroje. Prečo su západné krajiny vyspele? Prečo stale hovoríme argumenty typu tam a tam je nemožné tri roky čučat doma? Pozrime sa potom aku zivotnu uroven maju ludia, ktori tam ziju,preco su taki vyspeli. Prave pre toto. A kym to tu nepochopia,nikdy sa mat tskako nebudeme,nikdy tu uroven nedosiahneme. Treba pridat ano. Ale nie nie na socialnych davkach, ale na veciach uz v skorsich prispevkoch vypovedane

@dai kde si vyčitala že mám poradnu????? Poistka proti vypadku prijmu? Kriste.... videla si niekedy hypo zmluvu? Vždy je jednoduchšie sa dohodnúť s prenajimateľom.... a vždy môžeš isť do lacnejšieho.... že? A zaviazať si hypo na 25 rokov keď neviem čo bude o rok? Fuuu.... a čo sa týka tých nebankoviek... tam práve končia ludia, ktorý na hypo prestali mať.... dostali sa do dlhového kolotoča a už to išlo.
A či ty máš hypo 800, tak v pohode.... zatiaľ zvládaš... zatiaľ... takých už bolo na mraky.... a dnes ich vidíme inde.
Prepáč, ale skutočne nemám chuť a ani čas sa baviť s laikom o niečom, čomu nerozumie. Ťažko vysvetlíš prvákovi ôsmacke učivo.... ty si ži vo svojej chimére o výhodnosti hypo. Dnes je iná doba... dnes sú matky na kolenách.... a kto tie matky reálne v živote nestretol a nevidí ako žijú, ten to vie sotva pochopiť.