icon

Matkám nepridajú ani cent

lulu6697
6. dec 2016

Ahojte, zaujíma ma názor čo si myslíte o tomto, že vláda opäť matkám neprida ani cent, iba tým čo mali/maju nadpriemerný príjem. Je smutné, že davky matkám sa posledné zvyšovali pred tromi rokmi, odvtedy sú zmrazené. Čo taká matka samoživiteľka, ktorej jediný príjem je dávka v hmotnej núdzi a prídavok na dieťa keďže jej dieťa má už viac ako 3 roky, jej príjem nie je ani vo výške životného minima. Chcela by ísť pracovať ale nemôže pretože jej dieťa nie je v škôlke (z akýchkoľvek dôvodov). Nemá dieťa kde nechať ak by aj do práce nastúpila. Pán minister by sa nad týmto mohol trochu zamyslieť a keď už rozdeľuje prídavky, davky tak aj tam, kde je to potrebné.

Zoberme si tento mesiac: 06.12. je Mikulas, dieťa má tento mesiac narodeniny a ešte sa blížia aj Vianočne. Matka musí platiť nutné výdavky, ma príjem ani nie 100 eur. Po zaplatení nutného jej ostane 20 eur a teraz čo? Do ďalšieho mesiaca ďaleko s potom to isté. Keď štát nechce zvýšiť davky mohol by aspoň matkám pomôcť formou jednorazovej Vianočného príspevku. Matka môže mať určené výživné na dieťa ale čo keď všetko čo vymoze exekútor jej berie urad práce? Ona ostáva na nule.

Prosím žiadne odpovede typu, na co si robila dieťa keď sa o neho nevieš (finančne) postarať. Viem, že sú tu mnohé "múdre". Po tomto čo som čítala článok, ze si prilepšia iba ľudia s nadpriemerným prijmom mi nedalo tento príspevok nenapisat.

ewisam
13. dec 2016

@mircalla su, ale ja si myslim, ze tych nieje vela, lebo no povedzme si z 203 € sa dlho vyskakovat neda...

jankalukasova
13. dec 2016

@honey1151 hm,..aj ja som budúca matka, ktorá dostane pridané... a nevadilo by mi, keby dostali pridané aj iné mamičky.. akože aj dostanú, od mája by mala materská stúpnuť zo 70 na 75% hrubého príjmu. Mne skôr vadí, že sa niektoré mamičky stavajú do pozície "ja som matka, kto je viac" a štát ich má dotovať. A presne ako bolo uvedené, rodičák je príspevok, nie zdroj obživy.. Ja, zato, že som sa snažila nejak kalkulovať so zabezpečením rodiny a skĺbením materstva (a dúfam, že sa mi to aj podarilo..) na prilepšenie nemám nárok, lebo aj tak som mala podľa niekoho dosť? Áno.. pridali nám.. a pozerajú tie mamičky, že nám aj vzali? Že sa zvýšil strop, z ktorého maximálny odvod počíta na 5násobok priemernej mzdy ale tú materskú počítajú max z 2násobku? Preto si myslím, že aj mamičky, ktoré majú vyšší príjem si zaslúžia pridať a z časti sa pýtam ...z čoho... má byť pridané tým, ktoré zarábali menej?
a áno.. mali by byť vytvorené lepšie možnosti sa zamestnať.. a tiež by mali normálne fungovať škôlky, to je bez debaty. Ale aký príspevok, kým si nájdu prácu? Veď to by zas prišlo k takému zneužívaniu až hrôza. Ako to je teraz? Zoženieš si tri razítka a máš podporu.. toto by dopadlo úplne rovnako. Nemáš prípevok- si reálne donútená tú prácu hľadať a nie spoliehať sa na štát. A to čo píšeš, že si otehotnela a chcela pracovať... a nikde Ťa nevzali... prepáč, dieťa je úžasné.. a je súper, že sa Vám to podarilo.. ale to bola Vaša voľba, aj keby to bola neplánovaná náhoda. Rozhodli ste sa nechrániť, bola si druhý krát tehotná, ak to bol problém, mali ste možnosť sa chrániť. Predsa to nemôže byť postavené na tom, že sa štát bude strať za každých okolností. Odvádzať bude kto?

sandey
13. dec 2016

ja napriklad nechapem preco moze byt zena na MD 1/2 roka a muz tiez 1/2 roka, preco to potom nedaju napriklad 1 rok na dieta a je jedno, ci to je matka, ci otec... samozrejme ze sa potom spekuluje a ide napriklad otec tiez po zene na MD, ktora je samozrejme ovela vyssia ako RD. A moze popritom aj pracovat... preco by to nemali napriklad rodiny vyuzit, ked je takto dany zakon a hned sa povazuju za spekulantov?

karinkalaska
13. dec 2016

Dobre ranko chcem sa spytat ci zvysuju aj predlzeny rodicovsky prispevok mame urcenu aj diagnozu ale neviem ci schvalia ...prosim ak niekto o tom pocul prosim napiste Dakujem

sandey
13. dec 2016

@karinkalaska podla mna zvysuju len matersky prispevok, ci? aj to az niekedy v maji, ak sa schvali, este to tiez nie je schvalene

karinkalaska
13. dec 2016

Aha tak uvidíme potom ďakujem za odpoveď

mircalla
13. dec 2016

@jankalukasova vystizne

jana_eyre
13. dec 2016

@karinkalaska zvysuju aj rodicovsky o 10€, a ten je rovnaký ci je do 3r dieťaťa, alebo do 6 zo zdr.dovodov..

mircalla
13. dec 2016

@ewisam no neda, ale vacsinou to je na manzelovi

lucinka511
13. dec 2016

@honey1151 ved prispevok moze poberat kazda zena kt ma dieta do 3 rokoch,o akom prispevkue ste pises? potma k si nenajdes pracu si an urade prace a stat zase prispieva tym,ze ti plati apson zdravotne poistenie..ono by na tie prispevky sa mozno vaicej naslo,keby neboli danove uniky a keby ludia boli zamestani a platili dane tak ako maju,,lebo ked nema kto paltiti dane,tak nie je ani an prispevky,tak to pochotpe,,je ine ked na pr AT paltis 20% dani z paltu to tak je aj na kadejake rozhadzovanie,ale ked na sk nema kto tei dane platiti tak z coho sa maju tie peniaze najst? A po druhe o dieta sa ma starat aj otec ak matka nemoze,tak ten cas,co si amtka hlada robotu ma utiahnut otec,a nie stat.

karinkalaska
13. dec 2016

@jana_eyre ďakujem pekne za odpoveď

m.i.r.i
13. dec 2016

@honey1151 deti by sme nemali mat preto, ci sa o mna postara stat, tiez nie preto, aby sa mal kto starat raz o nas a kopec inych dovodov a uz vobec nie preto, aby to bolo financne vynosne...na zvysovanie populacie..vieme dobre, ze prave ti co nemaju a ti co zili v najtazsich casoch maju najviac deti..a tak to je doteraz...
Keby stat mal platit plosne vysoke prispevky na to,aby mamicky rodili a krasne vyzili doma x rokov s x detmi, tak by tie mamicky nerobili nikdy....ved naco by som sla do prace, ked mi staci mat 3-4 deti, sediet doma, stat ma bude platit kym su deti male, potom aj kym si akoze najdem pracu..a stale ma niecim dotovat...
Dalsia vec je, ktorej nerozumiem -- preco musis ist hladat pracu pomaly na den ked ti dieta dovrsi 3 roky..to je zas take slovenske....keby sa rodcak daval do 4 rokov, tak by si ostala doma dalsi rok a pytal od statu zas prispevok na obdobie najdenia si prace? Ved prave ta vyhoda, ze rodicak mas aj ked pracujes je super, hladaj si pracu ked ma dieta 2 roky, mas na to rok si nieco najst...mas rok na to, aby si si zabezpecila ci pojde dieta do jasli, skolky, k starej mame, susede ci kde, pripadne moze ist manzel na rodicovsku a dostavat 6 mesiacov materske a ty uz mozes robit..manzel vypadne z prace na pol roka, ma sa kam vratit, u muzov je to ovela lepsie, tam sa nezaujimaju o to ci bude mat kto byt na OCR s dietatom ked bude chore...a ty uz mozes robit..je x sposobov, ktore tento stat ponuka...preco sa vsetky mamicky drzia tych 3r ako nariadenia, ze juuuj, syn ma o tyzden 3 roky, pridem o rodicack, nemam robotu, stat by mi mal prispievat, lebo este 3 mesiace mi ho nevezmu do skolky...so skolkami je to u nas zle, to sa tu spominalo uz dost, vieme ze to nie je lahke, ale tieto veci si treba zacat riesit dopredu...
A co sa tyka zamestnania matiek -- ano, je to tazke a zda sa to diskriminujuce..ale akokolkvek sa ja na to pozeram, tak sa nehnevajte, ale zamestanat mamicku napriklad s 3 malymi detmi, co 10 rokov nerobila a pred materskou tiez nie alebo mozno rok a caka neviem aku pracu...no neviem kto by sa hrnul..a nejde ani len tak o tie deti, ale to, ze ma nulove pracovne navyky, ze praca nikdy nebola pre nu dolezita.. na zapade by si sla po pol roku pekne do prace, nemala by si problem sa zamestnat, lebo by si sa vratila tam odkial si prisla, do tej istej prace...a ked otehotnies zas do 2 rokov, tak ides zas na pol roka na matersku a vratis sa do pracovneho zivota..tam sa mamicky nestazuju ze si nenajdu pracu...dostanu aj polovicne ci ine ciastocne uvazky...( co je nas dalsi problem, ze to u nas nepodporuju), ale taky luxus ako 3 roky byt doma s dietatom a potom nadavat na stat a zakony, ze sa nemoze zamestnat je podla mna nevhodne...
Tiez si tu poniektore miesate materske a rodicak...ked si platite odvody a tomuto statu prspievate, mate narok na materske...zo socialnej poistovne..tak ako mate narok mat vyplacanu marodku, osetrovne, invalidne..atd....a to je to o com sa bavime...ked zarabas a odvadzas, z tvojich odvodov profituje kopec znevyhnodnenych skupin a ty mozno za cely zivot nie si vobec chora , ani invalidna a len odvadzas a odvadzas...pride materska a na 6 mesiacov ti moze stat vykompenzovat aspon cast z toho co si do socialneho systemu vrazila..tak preco nedostat 34 tyzdnov 100% svojho platu? Ziadne stropy a nic, ved aj taka co by zarabala 5000 eur mesacne odvedie obrovske sumy na odvody za tie roky a preco by nemohla dostat tuto sumu mozno jedinych 6 mesiacov? mozno 2x? vsetky ostatne peniaze co odviedla idu na rozne socialne baliky, aj dochodky aj kadeco inym ludom...a o tomto sa tu bavime..
Rodicak je nieco ine..je to prispevok..prispevok co by nemusel byt vobec..je to na podporu aby clovek prezil..nie aby z toho krasne zil a nebol motivovany robit...ked ma mamicka manzela co ju uzivi, toto je prispevok co jej pomoze, prilepsi, nie aby to bola nejaka nahrada platu na dalsie tri roky..ak jej nestaci, tak ide do prace...nic zvlastne, nic nenormalne.
A aj tak aj ten rodicak idu o nieco zvysit...asi o 10-15 eur

jankalukasova
13. dec 2016

@m.i.r.i áno, presne súhlasím, že robotu si človek môže začať hľadať podstatne skôr ako dieťa dovŕši 3 roky.
A čo sa týka zamestnávania mamičiek s deťmi. Na jednu stranu aj tie musia pracovať. Na druhú stranu sme presne rok dozadu prijali mamičku dvoch detí. Ona nevedela vôbec nič... vôbec nič. Na lepšie upravenú excellovskä tabuľku sa ma pýtala či je to nejaký účotvný program- bez srandy. Prijali sme ju v novembri. Bola v práci 2 týždne, potom 2 týždne OČR, potom ochorela sama a z decembra odrobila dokopy 10 dní... jasné, no stane sa. V januári nenastúpila, bola na OČR. Robiť nevedela a viac tu nebola ako bola. V marci sme to s ňou vzdali. Non-stop sme robili za ňu, no bolo z nej viac roboty ako úžitku. Tak z tohoto pohľadu zas musím povedať- ako k tomu prídu ľudía bez detí, že musia robiť aj na tie mamičky, ktoré majú deti a, že väčšina tých mamičiek sa v takej situácií okamžite ohradí: "ALE ja mám malé deti, to musia všetci chápať" a ľudia čo malé deti nemjú sa môžu ísť bodnúť.. a samozrejeme platiť odvody. nehovoriac o tom, že voľno chcú mať každy sviatok, každé prázdniny, weekendy, samozrejme pracovať len doobeda.. lebo...

emilia25
13. dec 2016

Baby budme radi za vsetko co mame.bude este horsie a chudence deti tak tie veru budu mat este horsiu dobu ako mi dnes.

lucinka511
13. dec 2016

@jankalukasova mas pravdu co si napisala Ale. keby dal zamestnavatel lepsi prijem.taknze ta mamicka si moze dobolit pocas Ocerky opatrovatelku.tak je ro aj pre mamu ok a aj pre kolegyne.ale ked mamicka ma deti asu fakt chore a male.ma ich nechat doma same.lebo nema na opatrovatelku a nemoze si dovolit ocerku??tak ako sa ma potom zamestnat.ked aj to.ze je doma je zle ale aj to.ze je zasa doma s dermi je zle???daj nejake riesenie.lebo ja si myslim.ze zamestnavatel by to mal bud tolerovat alebo pridat na plate z kt sa zaplati opatrovatelka.

jankalukasova
13. dec 2016

@lucinka511 ale zamestnávateľ Ti nemôže pridať, aby si mala na opatrovateľku... to je len prenesenie tej zodpovednosti zo "staraj sa štát" "na staraj sa zamestnávateľ"...

lucinka511
13. dec 2016

@jankalukasova tak potom musi podla zakona tolerovat ocer.z platu cisteho 1000 e si mozes dovolit z 400uZ nie

m.i.r.i
13. dec 2016

@jankalukasova tak tak..ono to je zacovany kruh..lebo mamicky tiez potrebuju ist pracovat a casto su to naozaj velmi vdacne zamestnankyne a pracuju aj za 2 lebo si vazia ze maju pracu....tu by ale malo fungovat viac inych veci -- ciastocne uvazky, dlhsia prevadzka skolky, dostupnost skolok, moznost kto postrazi deti ked su chore, flexibilita - praca z domu kde sa da a podobne..su zamestnania, ktore vela z toho uz umoznuju a je to dobre pre obe strany -- ak mamicka vie,ze ma taky benefit ako moznost byt doma s dietatom ked je chore a pracovat z domu, dorobit si vecer ked dieta spi napriklad, pripadne preplacane OCRky firmou, moznost robit napr na 60% a vyzdvihnut skor deti - ta si tak vazi taky job ze robi viac ako mozno hocikto s plnym 100% uvazkom bez deti...
Na druhej strane naozaj ked mamicky ostavaju prilis dlho mimo pracovneho zaradenia, niet sa comu cudovat, ze pracu si nast nevedia -- strata navykov,strata sebavedomia -- na pohovoroch sa nevedia predat a na otazku ci ma kto postrazit dieta ked je chore uprimne priznaju, ze nie...akoze zial...

lalinko2010
13. dec 2016

Belgicko

V Belgicku je platená materská dovolenka 15 týždňov a matka musí prestať pracovať najneskôr týždeň pred termínom pôrodu. V období prvých 30 dní má nárok na 82 % a neskôr na 75 % z platu.

Dávku dostávajú aj nezamestnané matky, v plnej výške dávky v nezamestnanosti, na ktorú by mali nárok. Pri narodení dieťaťa sa vypláca príspevok vo výške 350 Eur, ďalších 70 Eur vyplatí obec, v ktorej matka býva. Otec má po narodení dieťaťa nárok na 10 dní platenej dovolenky.

Španielsko

Matky dostávajú materský príspevok počas 16 týždňov. Jeho výška je závislá od platu, ako aj od toho, či je žena zamestnancom alebo pracuje na živnosť a pod. Spodná hranica príspevku je 400 Eur. Pracujúca matka dostáva mesačne 100 Eur na dieťa do jeho troch rokov veku. Kríza poznačila aj španielsky sociálny systém – napríklad tzv. pôrodné vo výške 2500 Eur bolo zrušené, tak ako aj ročný príspevok 675 Eur, ktorý bol vyplácaný do troch rokov veku dieťaťa.

Egypt

Táto moslimská krajina má sociálny systém, ktorý nie je veľmi ústretový rodinám s malými deťmi. Matky, ktoré sú zamestnané majú tri mesiace platenej materskej dovolenky v plnej výške platu a povinné očkovanie detí je bezplatné. Kým ženám zamestnaným v štátnej správe je zachované pracovné miesto, v súkromných firmách je to závislé od dohody so zamestnávateľom. Zamestnané sú najmä ženy vo väčších mestách, v provinciách prevažujú tradičné rodiny typické starostlivosťou o deti, muža a domácnosť. Nedostávajú ani plat, ani príspevky v materstve.

Veľká Británia

Zamestnané ženy v tejto krajine majú nárok na 26 týždňov základnej rodičovskej dovolenky, ktorú si môžu predĺžiť o ďalších 26 týždňov, teda na jeden rok. Platia viaceré podmienky, príspevok vypláca zamestnávateľ podľa toho, ako dlho je žena u neho zamestnaná. Maximálne je to 39 týždňov vo výške 90 % týždennej mzdy alebo minimálne 125 libier týždenne. Matka môže požiadať o viaceré týždenné príspevky, daňové zvýhodnenie a granty od štátnych inštitúcií.

USA

V Spojených štátoch platená materská dovolenka neexistuje. Matky majú pri narodení dieťaťa nárok na 12 voľných, avšak neplatených týždňov. Sú rodiny, ktoré si nemôžu dovoliť zostať tri mesiace bez jedného príjmu, a tak sa mnohé matky vracajú do práce krátko po pôrode.

Nórsko

Rodičovská dovolenka trvá v tejto krajine cca jeden rok. Rodičia si môžu vybrať, či chcú poberať príspevok vo výške 100 % platu počas 49 týždňov alebo 80 % platu počas 59 týždňov. Materská sa začína tri týždne pred určeným dátumom pôrodu. Štrnásť týždňov prislúcha matke, štrnásť týždňov (povinne!) otcovi a na zvyšok si môžu zabezpečiť starostlivosť o dieťa podľa vlastných predstáv a možností. Tri týždne pred a šesť týždňov po pôrode si môže vybrať materskú dovolenku iba matka, zo zdravotných dôvodov.

emilia25
13. dec 2016

V cr chcu zaviest povinnu vojensku sluzbu a aby nestacilo tak aj zeny preco asi.

miskakyblik
13. dec 2016

@jankalukasova och ani nevies ako mi hovoris z duse 🙂 tiez sme ,,schytali´´ mamicku, ktorá bola na materskej 9 rokov, pred tym tu pracovala 1 a pol roka... a ked prisla, nevedela si pomaly ani snurky zaviazat na topanke, robili jej problem napisat aj velke pismeno na klavesnici, nerozumela som ci bola 9 rokov v jaskyni alebo... ? samozrejme je problem s kazdym volnom predlzenym, sviatkom, a ked nieje ani sviatok ani predlzeny vikend tak su prazdniny. minule sme to s kolegynou ratali ze za rok co tu pracuje, bolo 5 tyzdnov ktore odrobila cele , inak kazdy tyzden ma rokuskovany ocr, dovolenkami, neskorymi prichodmi... nakoniec si este vybavila aj skratene pracovne hodiny a pohyblivy prac. cas, co u ostatnych vobec nieje mozne, tiez by sme niekedy chceli vypadnut z prace skor ale neda sa. a kedze sa musime zastupovat co ona nestihne zo svojej agendy v dany den sa presunie na kolegynu.. nehovoriac o tom ze polovicu pracovneho casu pretelefonuje s detmi ci maju vsteko ci im dala babka ten a ten jogurt a podobne...cize nech ratam ako ratam, takyto zamestnanec je nam na nic... problemom je presne to co uz spomina @m.i.r.i ze nielenze cakajud o poslednej chvile a predlzuju si pobyty doma umelo ( poznam kopec takych co si nechaju vypisat od dr. ze dieta nemoze ist do skolky a musi s nim ostat dlhsie ), ale ked uz si ich adaptacia vyzaduje tolko kompromisov v práci, aspon by som sa skusila pripravvat na to doma.. ked uz nic ine, tak rozne skolenia, citat a vzdelavat sa , studovat proste nevypadnut z toho mentalneho zivota pretoze v dnesnej dobe nezapnut pc alebo bat sa dvihnut telefon je podla mna sakramenstky zavazny problem s ktorym by som sa o pracu hlasit asi ani nesla...pracovat na sebe sa da aj popri detoch, na internete sa da robit aj plno inych veci ako stazovat sa na modrom konovi a stíhačkovať muža ( nieje kadza rovnaka ale povdzme si uprimne staci ked si niektore zeny rozkliknem ved to je x statusov za den... tu aktivitu mohli pokojne vyuzit na ine veci).. a aj knihu otvorit, skusit si v exceloch viest napriklad aj jedla deti alebo aktivty to je uplne jedno skratka cvicit doma na malickostiach ktore v konecnom doslledku udrzia toho cloveka v spojeni s ozajstnym svetom.. naucit sa pracovat aspon s vlastnou bankou na internete napriklad, urobit si male rodinne uctovnictvo aby clovek vedel kde co vybavit a otuka sa , ist na urad a podobne... viem ze materska nieje dovolenka ale niektoré si z toho urobia taký opušták z reality ze sa nemozeme cudovat ze niesu prinosom do pracovnej spolocnosti... alebo aj inej... treba sa po istej dobe proste pozriet na svet aj dalej ako po svoj kočík ...

m.i.r.i
13. dec 2016

@lucinka511 niektore velke firmy uz preplacaju OCR -- teda doplacaju do vysky platu..limituje sa to ale samozreme napriklad 30 dnami v roku...aby nedochadzalo k zneuzivaniu...samozrejme, ze to je zlomok firiem co toto uz ponukaju, ale aj to je mozne..Vzdy je ale rozdiel tiez ci zena pracuje vo velkej firme alebo v malickej, ci ma specificke pracovne zaradenie...vo velkej firme kde je team zlozeny z 20 ludi, ktori robia viacmenej to iste je normalne ze niekto vypadne kvoli PN, niekto kvoli OCR, niekto chodi skor domov...ma inu pracovnu dobu atd, vzdy sa to poriesi zastupenim, viacmenej sa aj s takymito vypadkami rata a casto su aj pozicie, ktore su naozaj na zastupovania pocas vypadkov...tak ako v skole ked plny pocet deti je malokedy v triede, tak aj v praci sa tych 20 ludi nenachadza naraz hadam nikdy...vtedy nema zamestnavatel taky problem s tym, ze ma v teame aj 2-3 mamicky co obcas vypadnu
Ked je to ale firma s 2 zamestnancami a mamicka je vecne doma s dietatom, odbieha skor domov, produktivita prace nula a kolega musi makat za dvoch, vysledky nikde, tak si zamestnavatel 100x rozmysli koho zamestna

jankalukasova
13. dec 2016

@lucinka511 áno.. je to začarovaný kruh... ale predstav si samú seba ako zamestnávateľa, každý zamestnannec Ťa stojí nemalé peniažky... Ty máš za neho platiť a on vlastne nepracuje... alebo mu máš platiť ešte viac aby teda začal robiť, nehovoriac o tom, že aj tak bude chcieť všetko to ostatné voľno, ktoré som vymenovala.
Teraz si zober moju mamu... žena... po 50tke.. Bratislavčanka.. napriek tomu, že má VŠ a dlhé roky bola vo vedúcej pozícií, firma v ktorej pracovala zavrela pobočku a išla do Maďarska. Tak bola nútená sa zmestnať inde, našťastie tatino zarobí celkom fajn, tak to nebolo také tragické, zamesnala sa v jedej firme.. žiaľ sa robia aj sviatky aj weekendy, a robí sa od 8:00 do 22:00 a ľudia sa striedajú, nemajú presne určenú zmenovú prevádzku. Mamičky sa bijú do pŕs, že ich musia všetci chápať... takže weekedny, siatky, prázdniny majú pracovať len ľudia bez detí... a Ti sa žiaľ tu v BA ešte delia na tých čo sú z BA a tých čo dochádzajú... takže chudák moja mama je nonstop atakovaná tým, že či môže prísť do roboty počas všetkých tých vyššie vymenovaných časových intervalov.. lebo jedna skupina sú mamičky a druhá skupina sú ľudia čo dochádzajú a v piatok o 14:00 už by chceli sedieť vo vlaku. Tento rok sú vianoce v sobotu... všetci "cezpoľní" orodujú za dovolenku už od piatku, lebo to majú cestovať na vianoce??? kde asi tá moja mama zas bude?

m.i.r.i
13. dec 2016

@jankalukasova no to je mi luto veru s tvojom maminou..ale tak to je...ved uvidite,.aj tieto matky roka o par rokov budu vo veku tvojej mamy a som zvedava ako budu bojovat za prava mamiciek...ja toto neuznavam uprimne...podla mna je vsetko vecou dohody..a aj zamestnavatel by mal brat na to ohlad...kto prv pride ten prv berie -- a potom mozna dohoda...kazdy ma pravo si uzit sviatky, piatky a predlzene vikendy, nielen matky z detmi...a co ak by mali deti vsetci a dochadzali vsetci? kto by sa potom obetoval? cele zle

ewisam
13. dec 2016

@miskakyblik @jankalukasova Boze baby, ja to zas pocuvam z inej strany, prax nemate, hento nemate tamto nemate, priliz vzdelana ste a v konecnom dosledku sedim doma- teraz jasne mam male dieta a deti/ ale snazim sa citam, oprasujem jazyky, len ci mi to na nieco bude je velmi otazne...tak ako pred nastupom na matersku, proti mladej bezdetnej stazistke, co sa prave vratila z jazykoveho pobytu som proste bez sance, nech robim co robim

mircalla
13. dec 2016

@ewisam nuz s tymto negavistickym pristupom urcite. - myslim poslednu vetu. ja som aj dost stara, aj mam 2 male deti a nikdy som problem nemala, ani ma nik nediskriminoval. naopak aj boli radi, ze uz im neodidem na matersku. pozerali cisto na cv, nie ci som bola na MD a kolko (v prvom pripade relativne dlho)

jankalukasova
13. dec 2016

@ewisam ak si šikovná, tak prax naberieš raz- dva.. aby to zas nebolo paušálne, tak máme aj mamičku s troma chlapcami, ktorá máká jak šrób a je ticho... ak máš takýto prístup, tak si myslím, že zas až taký problém mať nebudeš... 🙂🙂

jankalukasova
13. dec 2016

@ewisam
@mircalla
Ale nebude to zas take zle... ak budes mat vedomosti ako ta stazistka, tak mozno zoberu Teba prave preto, ze uz tie deti mas... ja ked som bola na pohovore, tak som sa klepala jak ratlik, lebo tak bol este jeden chalan a som si vravela, ze som stratena.. lebo kto zobere babu, mladu.. co ma 26 rokov... sak ta zdrhne na matersku, hned ako to pojde. Ale dopadlo to dobre. Keby som vyberala medzi stazistkou a maminou ( vedimosti) cca rovnake... tak vezmem maminu, lebo ta uz deti ma, bude aj ocr a ak je normalna, tak sa to bude snazit vsemizne sklbit... stazistka nastupi, potom pojde na matersku, vrati sa mi za 3 roky a zas tie ocr...

ewisam
13. dec 2016

@mircalla Tak ono nepoznas celkom podrobnosti, takze chapem tvoju reakciu...Naopak ja to nevzdavam, snazim sa v ramci moznosti a troch deti, tak sa mi to hadam podari, hoci doteraz sa mi velmi nedarilo... Ja len dufam, ze nebudem mat certifikatov plny suflik a dochodkovy vek, kym si ma niekto vobec vsimne 😀 samozrejme obrazne myslim
@jankalukasova ja len k tomu, ze ak si sikovna, moje doterajsie pracovne pohovory koncili medzi dvermi, takze sa k zrucnostiam a schopnostiam nedostalo... to je na velice dlhu debatu a uz hooodne mimo temu

jankalukasova
13. dec 2016

@ewisam nuž potom je ešte otázne, že kde sa snažíš zamestnať. Nemyslím len obor ale aj lokalitu.