Matkám nepridajú ani cent
Ahojte, zaujíma ma názor čo si myslíte o tomto, že vláda opäť matkám neprida ani cent, iba tým čo mali/maju nadpriemerný príjem. Je smutné, že davky matkám sa posledné zvyšovali pred tromi rokmi, odvtedy sú zmrazené. Čo taká matka samoživiteľka, ktorej jediný príjem je dávka v hmotnej núdzi a prídavok na dieťa keďže jej dieťa má už viac ako 3 roky, jej príjem nie je ani vo výške životného minima. Chcela by ísť pracovať ale nemôže pretože jej dieťa nie je v škôlke (z akýchkoľvek dôvodov). Nemá dieťa kde nechať ak by aj do práce nastúpila. Pán minister by sa nad týmto mohol trochu zamyslieť a keď už rozdeľuje prídavky, davky tak aj tam, kde je to potrebné.
Zoberme si tento mesiac: 06.12. je Mikulas, dieťa má tento mesiac narodeniny a ešte sa blížia aj Vianočne. Matka musí platiť nutné výdavky, ma príjem ani nie 100 eur. Po zaplatení nutného jej ostane 20 eur a teraz čo? Do ďalšieho mesiaca ďaleko s potom to isté. Keď štát nechce zvýšiť davky mohol by aspoň matkám pomôcť formou jednorazovej Vianočného príspevku. Matka môže mať určené výživné na dieťa ale čo keď všetko čo vymoze exekútor jej berie urad práce? Ona ostáva na nule.
Prosím žiadne odpovede typu, na co si robila dieťa keď sa o neho nevieš (finančne) postarať. Viem, že sú tu mnohé "múdre". Po tomto čo som čítala článok, ze si prilepšia iba ľudia s nadpriemerným prijmom mi nedalo tento príspevok nenapisat.
@dai tak ale ty si s tymi detmi bola urcite viac ako ta moja "nadriadena"..ta bola s nimi len chvilu rano a zvacsa v nedelu..prosto mali taku situaciu vtedy..chcela rozbehnut restiku..ale ja som.malej vsetko vysvetlila,ona bola velmi rozumna..len tej rocnej sa to tazsie vysvetlovalo,ona vedela,ze mama.je doma a nechapala,preco nemoze ist za nou..mama.potrebovala obcas dospat cez den.. Ja som tam.nebola dlho,len na vykrytie pol roka (ja som.ani na dlhsie nejak nechcela), oni tu restiku zavreli a myslim,ze potom.travila s nimi viac casu, sme totiz v malom ale predsa len ako-takom.kontakte.. Baby su rozumne a dost rozcestovane po svete.
Tu v okoli taku pani nemame..ked,tak je uz tak na tom,ze by som.jej moje zive decka nezverila. Oni potrebuju pevnu ruku,teda skor maly,lebo ma strasne vela energie,ale mala,ked je s nim,vie byt tiez dobra divoska.
A ked je to matka,co je este na md,tak ma sama.dve deti..obcas i tri.. Nuz a moj drahy je toho nazoru,ze si ja mam najst taku pracu,aby som stihala kazdy den ist po deti a ucit sa s malym,kedze bude skolak,cize koncit najneskor o 16.. Lebo teraz raz,obcas 2x do tyzdna mam.dlhsiu smenu a to sa.mu nepaci....no a jasne,mam zarobit viac ako teraz. Tak ma caka tazka uloha..
@siska53 hm... ked muz taku pracu chce aby si mala tak nech pomaha v hladani - to mi pride take...hm... neviem - takych prac totiz naozaj vela nie je... ako ja mam skolacku a skolkara, ucit sa treba, logopediu treba, lekarov treba... vsetko sa da, netreba koncit o 16tej ( aspon v ba obycajne praca zacina najskor o 8mej a konci sa o 17tej... ). by som muzovi povedala nech on pracuje viac a zaraba poriadne, potom mozes zostat doma a budes sa starat o vsetko - ako take reci od chlapa su na 2 veci☹
ja tu pani vyuzivam vaecsinou na vecery - ked uz maju ist deti spat... ked su velmi chore som doma a pracujem, ked uz su len tak chore ze su v pohode ale nemozu este medzi ine deti tak ich beriem ja alebo muz casto so sebou do prace - nabalim nejake lego, pastelky a ide sa - decka to miluju - vtedy pracuju s nami🙂s muzom sa vzdy dohodneme podla programu kto skor moze ( muz ma aj multimedialnu miestnost tak im pusti rozpravku, zabavia ich aj ludia v kancelarii - kolkokrat moj muz ani v praci nie je - beha po stretnutiach , vzdy sa niekto najde kto da na nich pozor ...)
inak ta moja au pair bola normalne u nas zamestnana - teda u muza, cisto ako opatrovatelka - dochadzala k nam, ziadne upratovanie , ziadne varenie, len malinka....ona mala cez 60, moja dcera zivel - ale aj mna vela naucila ( ako sa hrat a totalne vystavit dieta pricom ona sa ani nepohne a pod. triky🙂 ako som pisala, ona bola skusena opatrovatelka a pred nasou malou uz asi 6 deti priviedla do skolky😉 - mali sme na nu velmi dobre referencie )
@dai tak on pracuje dost,len teraz sa im.nedari nejak az tak v obchodoch a aj to,co je,tak im casto neuhradia.. Praveze on malokedy pride pred 17rou,zvacsa az okolo 18 a odchadza plus/minus v tom case ako ja.
Ja osobne si myslim,ze mam.fajn pracovnu dobu,raz ci 2x do tyzdna byt dlhsie a z toho ten jedenkrat je do 16:45-17:00 nie je take zle a nemam to daleko..jedine synov kruzok nestiham,to musia nasi..
On si este moze dieta zobrat do prace,ja nie,nemal by kde byt,to ked,tak na chvilu,viac ako hodinu nie..
Je fajn,ked mas taku pani.. My sa mame stahovat,mozno sa casom rozhliadnem a najdem nejaku ochotnu tam.alebo pomoze svokra,kedze mame byvat oproti nim,bude to lahsie mozno..ze nasi odvedi deti tam a my si ich vyzdvihneme,aby stale len oni nemuseli.. Len svokra mame leziaceho,takze svokra uz nemoze byt taka napomocna, ako ked boli obaja zdravi a hoci ma aj pomoc,zatial to nie je nic moc..prosto tie opatrovatelky to nevedia,s leziacimi nemaju skusenost a ani silu nemaju..
Ked sa sa,tak skor pomahame my im,teda viac muz,ja kvoli chrbtici nemozem skor tak navarit a mozno casom.by som aj s domacnostou pomohla,ked budeme.tak blizko seba a nejak sa to uhrka.
My sme inak opatrovatelku aj mali,taku ale mladu,co mala skusensti tak najviac s 3r.detmi,no na starsie akosi nemala..maly ju nejak nemal rad,tak to vzdala..a dalsiu sme uz nehladali..
@sense lenze ty si bola s detmi urcite viac ako hodinu denne.
A ano,mnohe kamosky sa stazovali,ze z nich robia sluzky..
Ja som sa starala len o deti. A jed varila,tak len sebe a detom..
Robila som.sice 6 dni,no mala som za to aj vyssi plat a mala spm sa super,bola za mnou aj mama a segra, neskor kamoska,ked oni boli na dovolenke,ktoru si chceli uzit len oni 4 spolu,ja som.im zatial s mojou kamoskou strazila dom. Nakupili tolko,ze sme to ani nepojedli..
Ta moja bola fan,sama predtym bola ako au-pair v Anglicku,takze k nam.sa.spravala slusne.. Ja som bola ich 3.au-pair,po mne prisla dalsia,ta tam bola asi najdlhsie. Dievcatka boli zlate,boli pre mna v tom najkrajsom veku a ta starsia bola velmi rozumna na svoj vek. Ja mam na svoj au-pair pobyt krasne spomienky.
@siska53 áno mala som blbu skúsenosť a hneď otázka ženské budú keď budú choré. A na deti sme len mi dvaja ja a manžel. Nikto viac.
@sense a kto ti pôjde robiť opatrovateľku za 200€ mesačne?
@diablikovci nuz nejaka pani na dochodku al.studentka by sa nasla...
@sense opatrovateľku? za 200€ mesačne? No ja som robila opatrovateľku, keď som začala chodiť na VŠ... pre malú som chodila 3x do týždňa do školky na 12:00 a domov som šla medzi 17- 18:00.. bola som platená od hodiny.. ale tento stabilne dohodnutý čas mi vyniesol cez 300€.. a to si sumu určila mamina malej.. nie ja. Plus mala ešte jednu kočku, ktorá pre ňu chodila tie dva dni čo som ja nemohla... a samozrejme nepočítam, dni keď sa to natiahlo, prípadne bola malá chorá a ja som pri nej bola aj celý deň. Prípadne letné prázdniny... to boli iné sumy..
@mircalla
@jankalukasova ono zalezi aj od hodin....nezijem na svk ale tiez platij babysitterku a vzdy studentka al starsia pani stoji menej ako zena v produktivnom veku kt to eobi ako hlavny job.... Ale ak ti vyzdihne dieta niekto zo skolky a je s nim dve tri hodiny tak urcite nedas celu vyplatu za opatrovanie....
Inak ma napaflo ked je to tak strasne zle na svk, svtym ze sa stat nestara a vsetko je na prd preco maju mamicky dve tri styri deti.... Ved keby je to take zle tak by bolo deti omnoho menej.... Ale to len taka recnicka otazka
@sense no ale ja som bola študentka a poviem Ti, že na 2-3 hodinky by som dostala tak 12-15eur.. ok.. podľa toho kde by to bolo... ak by som mala cez ulicu tak ok, ale trepať sa niekam cez celé mesto, no ďakujem pekne.. a už vôbec nie za nižšiu sumu ako som uviedla, na to sa Ti každý vyklašle... jedna mamička mi ponúkla 1,5€ na hodinu.. že to je absolútne maximum čo je ochotná dať, no neviem koho za tú sumu našla.
A ak tá kočka nevie presne ako to bude z hodinami a Ty ju raz zavoláš, potom povieš nie, potom ju pošleš domov po hodine, tak sa jej neoplatí rezervovať si čas pre Teba, keď tie hodiny nemá isté. Aj študenti si dnes vedie nájať dobre platenú prácu a s týmto Ťa pošlú kamsi..
Ale s tým máš pravdu, že často vzniká problém tam, kde je tých detí viac a nie sú na to podmienky. Nuž narodili si ich sami, tak nech sa starajú. A nie je tu tak zle. Aspoň ja sa nesťažujem.
@mircalla ja som.chodila robit tu na SR babysitting za 100korun/hodina,cize cca 3,33€, nepravidelne,vacsinou raz-2x do tyzdna a plus na taxik mi davali..
Nebolo to vela,ale k ubohemu ucitelskemu platu aspon nieco.
Kevyze to je na cele dni,tak by to naozaj bolo omnoho viac ako nejakych 200€/mesiac..
Dobrý deň. Nevie mi niekto poradiť? Sám vychovávam 3 ročného syna, nakoľko sa ho matka dobrovoľne vzdala. Nedalo mi a musel som nechať prácu v Rakúsku, nakoľko by som nemal žiadnu možnosť opatrovania dieťaťa. Malý dovŕšil 3 roky, čím zanikol aj nárok na rodičovský príspevok. Boli sme sa zaregistrovať na UPSVAR kde som obdržal cca 10 formulárov na vyplnenie, a čoskoro budem musieť absolvovať 32 h mesačne na VPP. A to len kôli cca 170 euro čo dostaneme ako dávku v hmotnej núdzi včetne príspevku na bývanie. Moji rodičia sú už starí, tiež potrebujú opateru a bývajú cca 130km od miesta nášho pobytu, takže nemám absolútne žiadnu možnosť niekde nechať malého. Jeho matka si neplní vyživovaciu povinnosť, tak som bol donútený požiadať o náhradné výživné, kde bola podmienka podať návrh exekútorovi a nahlásiť to polícii, čo som aj urobil. Neskôr mi poslal exekútor 15 euro, a kôli tomu mi žiadosť na náhradné výživné zamietli. Takže sme odkázaní na rodinné prídavky 23 euro a "možno" cca 170, za predpokladu keď si tých 32 hodín VPP odpracujem( asi ho budem musieť brávať sebou). Prosím týmto nejakú kompetentnú osobu či by mi nevedela poradiť či nemáme nárok aj na nejaké príspevky, nakoľko som na opateru úplne sám, aj by som chcel pracovať, ale mám doslova zviazané ruky. Škôlka v našej obci je len do 12:30. Tých 170 euro je veľmi málo. Veškeré výdavky na dom činia cca 130euro, ostáva 40euro na stravu.. Vopred ďakujem..
@1siluro to je strašné, že takto vôbec dakto žije!alebo prežíva? ako je to možné? ja tomu ani neverím..
Tak to som nepočula aby bola škôlka len do 12:30, to prosím ťa v akej dedine?
@1siluro však doteraz si mal RP+pridavky,t akze cca 220€. Aj to je málo,kedze alimenty nemáš zrejme dlhodobo...ako ste žili doteraz? Dnes si sa zobudil a zistil si,ze takto to nejde?
Nezdá sa mi tento príbeh...
@1siluro netvrd, že v rakúsku je problém nájsť škôlku, jasle, opatrovanie pre 3ročné dieťa....
- práce si sa vzdať nemusel, mohol si ostať aj z dieťaťom žiť tam
netvrd, že škôlka u vás je len do 12:30 - to je ktorá obec??mesto?? dedina??
- ak aj hej - škôlok na slovensku je viac ako 1kus
- ak v mieste vášho bydliska máte problém so škôlkou a prácou, tvrdíš, že nemáš okolo seba nikoho čo by postrážil, kde je potom problém odsťahovať sa tam kde práca a škôlka je.
- v tvojom okolí je strašne veľa mamičiek čo by za stráženie tvojho dieťaťa a privyrobenie si popri materskej boli vďačné.....tak ako aj veľa tetušiek.......
takéto výhovorky....sorry.....
ale skús si uvedomiť:
- škôlka len do 12:30 t.j. nemôžeš pracovať
- škola len do 14tej t.j. nemôžeš pracovať
- dieťa choré, týždeň, dva, mesiac o dva mesiace zas 3týždne t.j.nemôžeš pracovať
- prázdniny - letné, zimné, jesenné, chrípkové t.j. nemôžeš pracovať
................................................................................................................................
takýmto uvažovaním a tvojou ,,aktivitou,, začneš pracovať keď bude mať tvoje dieťa 15rokov

@dai veru my sme tiez mali au pair kt. u nas aj byvala a dcera jej nikdy nepovedala mama...pravda je ale ze sme ju nikdy nezneuzivali resp nevyuzivali ako lacnu pracovnu silu, ale bola to au pair, presne v tom vyzname co v skutocnosti by aj malo byt, cize mlade dievca kt. chce spoznat krajinu a naucit sa cudzi jazyk, kvazi clen rodiny...dokonca sme z nej ani nemali sluzku...i ked mozno vela rodin za hraniciami to zneuziva... a doteraz mame dobre vztahy na priatelskej urovni