MD a RD na jedno dieťa súčasne
Ahojte, prosim vedel by mi niekto poradit, ci je mozne, aby bol manzel na materskej/otcovskej dovolenke s dietatom a zaroven aj ja na rodicovskej dovolenke s tym istym dietatom bez poberania rodicovskeho prispevku.
Pocas rodicovskej by som pracovala na dohodu. Ako by to bolo v tom pripade s odvodmi?
Vopred dakujem za vsetky napomocne odpovede
@pau_linka presne ako pises, ak nepracujes plynulo pondelok-piatok tak za dni, ktore nepracujes si platis zdr. poistenie sama. Ja mam tiez takychto dohodarov, aby nemali problem vykazujem im dochadzku tak, aby mali odpracovane denne aspon 1 hod., vykaz do ZP tym padom posielam za cely mesiac. Zamestnavatel o tom vie, je to tak dohodnute a zamestnancom-dohodarom to vyhovuje.
@alenah31 ak tá o to vyslovene nepožiadal zamestnávateľ, tak by som to z vlastnej iniciatívy nerobila. Ak príde kontrola, môže byt s tým problem(skôr si budú mysliet, že ich zamestnavate na velky zavazok a chcete ušetriť na odvodoch). Najmä, ak brigádnik býva napriklad v Trnave, ide si každý deň odpracovat do Ba hodinu za 5 eur a ide domov naspat. Viem, že ti to ušetruje robotu s prihlasovanim a odhlasovanim, ale môže byt problem si to obhájiť.
@tramtada31 viem čo si môžem a čo nemôžem dovoliť. Robím v tomto obore už 22 rokov, sme firma s medzinárodnou účasťou - kontroly máme pravidelné🙂 A ako tým prosím ťa zamestnávateľ ušetrí na odvodoch? Ušetruje robotu? Vieš koľko práce s tým mám naviac pretože výkazy sa robia síce elektronicky, ale nahadzuješ to ručne? Nie - ja s týmto v žiadnom prípade mať problém nemôžem a ani zamestnávateľ.

@alenah31
@ajk0207
Pochopila som to spravne, ze po nastupa manzela na MD ja zamestnavatelovi nemusim nic oznamovat, HPP sa neobnovi automaticky, dohoda mi bude bezat. Staci mi poziadat upsvar o odnatie rodicovskeho prispevku na cas, kym bude manzel na MD. Po skonceni jeho MD opat poziadam o priznanie RP.
Este k tej dohode - ekonomka ma nahlasuje do zdravotnej poistovne len v dni, kedy podla dochadzky pracujem. Je to +-7 dni v mesiaci, dokopy je to 25 hodin. Je to tak ok co sa tyka odvodov, alebo budem musiet doplacat zdravotku za dni kedy nepracujem?