MD a RD na jedno dieťa súčasne
Ahojte, prosim vedel by mi niekto poradit, ci je mozne, aby bol manzel na materskej/otcovskej dovolenke s dietatom a zaroven aj ja na rodicovskej dovolenke s tym istym dietatom bez poberania rodicovskeho prispevku.
Pocas rodicovskej by som pracovala na dohodu. Ako by to bolo v tom pripade s odvodmi?
Vopred dakujem za vsetky napomocne odpovede
@pau_linka nie - pokiaľ bude otec na MD ty sa musíš buď zamestnať alebo prihlásiť na ÚP alebo byť prihlásená ako samoplatca. Píšeš, že počas, že počas rodičovskej - teda kým on bude na MD by si pracovala na dohodu. Ty ale na žiadnej rodičovskej nebudeš. Ak budeš pracovať na dohodu - budeš zamestnanec - dohoda je len iná forma prac. pomeru. AJ z dohody sa bežne platia odvody - tu záleží od toho či je to dohoda na pravidelný alebo nepravidelný príjem.
@pau_linka ak ti ide o to, ci samusis vratut do povodbej prace a hlasit to zamestnavatelovi, nie, nemusis. Bud budes mat dohodu, alebo sa prihlasis na upsvar ako osoba strajuca sa o dieta a oni zaplatia zdravotku a mozes oatat doma. Ked sa muzovi skonci MD, opat sa prihlasis na RD. A po 3r do povodnej prace.
@alenah31
@andreakotesova aj to máte niekde overené? lebo ja som tak bola na rodičovskej dovolenke a nikto s tým problém nemal.
@ajka0207 na neplatenej RD môže byt s druhým dieťaťom, ak nejaké ma v potrebnom veku. V tom prípade muž by bol na MD s jedným dieťaťom a ona na RD s druhým. Nič také nepíše.
@ajka0207 tu to máš vysvetlené:
Musím si platiť odvody ak je otec na materskej dovolenke?
Kým matky poberajú materské alebo rodičovský príspevok, štát za nich platí zdravotné odvody automaticky, sú považované za poistencov štátu. Tento status však stratia, nakoľko za poistenca štátu sa bude považovať otec poberajúci materské.
Možnosti sú nasledovné:
*mamy, ktoré zostanú doma (nerozviažu pracovný pomer so zamestnávateľom), si môžu platiť zdravotné odvody ako samoplatcovia. Tak isto aj mamy, ktoré pracovný pomer nemajú. Ale tie majú aj druhú možnosť:
*mamy, ktoré nemajú zamestnávateľa, sa môžu zaevidovať ako uchádzačky o zamestnanie na príslušnom úrade práce, sociálnych vecí a rodiny, čím sa znova dostanú do kategórie poistencov štátu, za ktorých štát platí poistné na zdravotné poistenie. Alebo:
*ak majú ďalšie dieťa do 6 rokov veku, je tu ešte možnosť prihlásiť sa do Sociálnej poisťovne ako „osoby riadne sa starajúce o dieťa do šiesteho roku veku“ a štát za ne bude takisto platiť poistné.
@alenah31
@andrakotesova
@ajka0207
@ukulela
Dakujem vam vsetkym velmi pekne za odovede. Jedna sa o to, ze mame vazne chore babatko, ktore caka o niekolko mesiacov viacero operacii a potrebujeme byt obaja doma. Mame este 2,5r synceka, ale ten v tom case uz bude mat tri roky.
Ja som pred nastupom na matersku bola riadne zamestnana na TPP a pocas rodicovskej dovolenky robim u toho isteho zamestnavtela na dohodu o pracovnej cinnosti na 25hod mesacne.
Jedna sa o to, ze ked by manzel nastupil matersku, ci sa mne automaticky "neobnovi" TPP, na ktory by som musela nastupit, alebo staci, ak budem robit na dohodu u toho isteho zamestnavatela.
Prepacte, ja sa v tom skutocne vobec nevyznam...
@ajka0207 a ja píšem niečo iné? Autorka píše, že počas rodičovskej bude na dohode - tak nebude na rodičovskej. Ak začneš akúkoľvek formu PP RD ti končí. Ty si bola voči zamestnávateľovi na RD, ale voči štátu ako samoplatca. Do 30.11.2019 ale bolo možné byť doma s jedným dieťaťom a štát platil za oboch.
@ajka0207 ale len pre prvého zamestnávateľa. To je úplne niečo iné. Voči štátu - keďže má iný príjem, ktorý podlieha dani a odvodom je zamestnanec. On ju musel prihlásiť do ZP aj SP znovu ako zamestnanca - dohodára. Veď PP či dohôd môžeš mať viac, z tohto nového na MD ani RD nešla - je zamestnanec. Pýta sa čo bude s odvodmi počas toho ako bude pracovať na dohodu - normálne, platia sa z dohody, voči tomuto PP na RD nie je. Mnohé si totiž myslia, že ak som na RD v HPP a nájdem si dohodu či iný PP nebudem platiť nič, veď som poistenec štátu tak za mňa všetko platí štát - celý príjem je ich - veď sú predsa na RD - veľký omyl.
@alenah31
Tak ja som si to nikdy nemyslela, len ma zmiatla tvoja prvá rázna reakcia, že nie je možné byť na rodičovskej dovolenke ak je otec na materskej. Ja som to od začiatku chápala že autorka sa pýta na RD voči prvému zamestnávateľovi, nie voči štátu, ale už rozumiem ako si to myslela ty. 🙂
@pau_linka ak mate starsie dieta ( do 6 rokov, co mate) a to nebude chodit do skolky alebo len na pol dna, tak ty so starsim mozes ostat na neplatenej rodicovskej, len to musis nahlasit do zdravotnej poistovne a na mladsie moze otec poberat matersku.
Ale cisto na jedno dieta sa neda poberat aj to, aj to.
S tým istým dieťaťom byť naraz na materskej aj na rodičovskej? To mi nejak nejde dokopy.
@alenah31 potom som.citala, ze by robila na dohodu..ale to musi robit kazdy den, inak nema.pokryte vsetky dni. Ak robi kazdy den na dohodu, je zbytocne sa zaoberat tym, ci moze poberat to a to..
A prvotna otazka znela, ci sa moze poberat na jedno dieta aj rodicovsky, aj materska a to mozne nie je. Poberanie dvoch davok na 1 dieta sa neda.
Dá sa to. Ja som bola na rodičovskej a otec dieťaťa nastúpil na materskú dovolenku s tým istým dieťaťom. Ja som však musela požiadať o pozastavenie vyplácanie rodicaku a zároveň sa prihlásiť do zdravotky ako samoplatca. Keď otcovi skončila MD, ja som ďalej pokračovala v rodičovskej. Len je okolo toho dosť papierovačiek. (Pred nástupom na materskú som bola zamestnaná a stále v podstate som, v práci som nič neoznamovala, jedine že po materskej nastupujem na rodičovskú)
@siska53 nie - prvotna otazka bola ci moze manzel byt na MD a poberat materske a ona na RD bez RP. A to moze....v HPP bude totiz s tym istym dietatom na RD az kym dieta nedovrsi 3 roky.... ak sa nerozhodne vratit sa skor. Zvysok uz vie...a nemusi realne pracovat kazdy den pondelok-piatok, staci ak jej tak zamestnavatel urobi vykaz do ZP. Robim to bezne. Autorka uz info ma, pytala sa aj inde.

Nie je to možné. Môžeš ísť pracovať, alebo si platiť zdravotné odvody, pripadne na podporu, ak máš narok a muž na MD. Keď mu MD skončí, tak sa môžeš vrátiť na RD.