Môže byť matka na materskej a otec na rodičovskej?

jankaviel
29. aug 2013

Mám dvoch synov, 14 mesiacov a 1 mesiac. Môžem byť ja na materskej dovolenke s mladším synom a poberať materské a manžel na rodičovskej dovolenke a poberať aj rodičovský príspevok na staršieho syna? Dá sa popri materskej a rodičovskej dovolenke aj pracovať? Ako viem, museli by sme uzatvoriť nový pracovno-právny vzťah.

melanka21
29. aug 2013

Nie v rodine mozete poberat do 3 rokov dietata len rodicovsky alebo zo zaciatku len matersku. Rodinne pridavky poberate pre obe deti.

moniciak
29. aug 2013

Nie, vraj len prídavky sú na obe deti... A pracovať môžeš, ja som teraz začala a dostávam aj rodičák aj plat a robím na dohodu 🙂

m.i.r.i
29. aug 2013

Nie. Aj ty ked poberas materske teraz na druheho syna, tak rodicovske ti uz neprinalezi..ked skoncis matersku, tak budes poberat jeden rodicovsky..Neda sa to delit ani medzi oboch...Na MD alebo RD moze byt len jeden z vas...Pracovat mozes popri rodicovskej, nie popri materskej..Materske ti vyplaca Socialka a je to na zaklade odvodov do Socialnej poistovne z tvojho predchadzajuceho zamestnania..Je to davka na ktoru mas narok ak NEPRACUJES a si doma s dietatkom. Pocas RD uz pracovat mozes, to ti vyplaca UPSVaR a umoznuju ti aj pracovat. Na rodicovsky prispevok ma narok kazdy, nezalezi od toho ci si pracovala, cize nie je viazany na odvody z tvojho prijmu. Pocas RD teda kludne mozes pracovat.

cerez
29. aug 2013

Kolega bol na rodičovskej dovolenke, ale jeho manželka šla do práce. Tak ako by si to chcela ty, to nie je možné.

marissenka
29. aug 2013

neviem ci to tu uz niekto spominal...ale zevraj popri materskej mozes este na starsie dieta brat rodicak,ale musis si o to poziadat.tusim 2 alebo 3 mesiace! ja som sa to dozvedela az neskoro...na urade ti to nikto neporadi...spytaj sa na to.

julinkaaa11
29. aug 2013

Ja som teraz na rodicovskej a zaroven aj pracujem...od decembra nastupujem na matersku...takze do jej skoncenia nebudem pracovat, zacnem az ked nastupim znova na rodicovsku. 😉

mata24
29. aug 2013

kočky môžete pracovať aj popri poberaní materskej. malá bude mať 4 mesiace, poberám materskú a tiež aj pracujem, jediná podmienka je že to nemôže byť ten istý pracovný pomer z ktorého poberáte materskú. čiže ja to mám spravené tak, že mi normálne beží pracovný pomer, plus mi dal zamestnávateľ novú dohodu kde sme uviedli úplné iné pracovné miesto. čiže dá sa ak sa viete dohodnúť so zamestnávateľom, prípadne začnete pracovať úplne niekde inde.

lubikan
29. aug 2013

aj keby si bola na rodicaku,materskej aj s 5- mi detmi,prispevok dostanes iba na jedno

skvele
29. aug 2013

Kedze mas prve dieta do troch rokov, tak budes mat akurat tak o jeden prispevok viac, je to okolo 80 eur mesiac. Neviem ako sa vola. Ja som to tak nemala, ale pytali sa ma,ake mam stare dieta.

jul11
29. aug 2013

Ahoj,ale existuje moznost,ze ked skoncis matersku,tak pojde na matersku manzel.nie na rodicovsku,ale matersku,dostane 65%platu,ale je kratsia ako zenska materska je v dlzke 6mesiacov.vela ludi o tom nevie,ale da sa to.trochu v tom ma chaos aj socialka aj urad prace,ale je to pomerne novy zakon a na 1dieta mozu poberat matersku obaja rodicia.verim,ze coskoro to bude vyuzivat viacero oteckov.a na matersku nemusi ist otecko hned,ako sa matke skonci materska,ona kludne moze ist aj na rok na rodicovsku a az potom nastupi otecko na matersku,ale je to stale do tych 3rokov dietata.

aminka11
14. mar 2014

ahoj, to ze by mali obaja poberat rodicovsku sa mi zda trosku nefer, materska by mala byt jedna. skor by som brala aby ak mam dve detim jedno na rodicaku a jedno na materskej mohol rodicovsky poberat otec, pokial ja mam matersku na druhe, to sa mi zda fer a logicke, nie ze dvaja ludia si zoberu matersku na jedno dieta, trosku nefer a nelogicke neviem .... 🙂 aj tak je nas system cely naopak mam pocit 🙂

speedy25
7. apr 2014

Ale to nieje poberanie MD oboch v tom istom case... Ja sa chcem opytat ci mozem byt ja s jednym dietatom na RD a pracovat a manzel by bol na RD s druhym...jedno v praci zvadnem dve nie ☹ a malu mi nechcu do skolky vziat....ako to je kto vie. Dik

heni79
7. apr 2014

@speedy25
Podľa platnej slovenskej legislatívy to nie je možné. Na RD/MD nemôžu byť súčasne obaja rodičia, hoc ide o dve deti.
Apropo, počas poberania MD ti predsa nevyplácajú ani rodičák na to druhé, po ukončení MD a prechode na RD budeš odstávať iba jeden rodičák, hoci máš dve deti! Je to totiž rodičovský príspevok. Príspevok pre rodiča starajúceho sa o dieťa. Nie je to príspevok na dieťa. Tým sú rodinné prídavky. A tie dostávaš na obe deti.
A nebolo by schodnou cestou, že sa vrátiš do práce a manžel bude doma s obomi deťmi?

maznacik007
7. apr 2014

@speedy25 nie neda sa to ... bud budes na RD ci MD ty alebo manzel bez ohladu na to kolko deti do troch rokov mate ..

nata288
30. sep 2014

ahoj rada by som som spytala ci niekto nahodou nevie, aj taku alternativu že: ja ako matka mam predlženu matersku do 6 rokou syna lebo je autista..
cakam druhe babo, ale už ževraj podla statou co je dost mozne nemožem poberat dva rod.prispevky..
lenže sebinko pochadza s byvaleho vstahu s mojíim ex priatelom
a dcerka teda pochadza s manželskeho vstahu ci ako to napisat, to znamena že moj manžel nie je sebkou tatino ale otcim, to znamena nevlasny tatino 🙂)))
a zaujma ma ci by tatino nemohol ist na matersku s malou a ja ostat na mojej predlzenej so Sebkom, tym padom budem ja poberat nadalej este 2 roky za Sebinka rod.pris a tatino za malu hmmm neviete ci sa to da aj takto

ankat
14. dec 2016

Zdravim chcem sa opytat ci je mozne aby otec dietata siel na matersku dovolenku zaroven pracoval a matka pobera rodicovsky prispevok na starsie 2 rocne dieta...dakujem

renie77
14. dec 2016

@ankat nie nie je, nie je mozne poberat aj RP aj matersku, to je jedno ktory z rodicov,aj ked su 2 deti do 3 rokov

evittam
14. dec 2016

@ankat Nie, nie je to možné. Nemôžete poberať dve dávky. Buď pôjde otec na MD , môže pracovať na inú zmluvu - nie na tú, z ktorej bude poberať MD. Alebo ty budeš poberať RP.
To máš vlastne to isté - akoby si ty chcela poberať na mladšie MD a otec na staršie RP.

ankat
14. dec 2016

@evittam ok dakujem nieje to premna ale z okolia som pocila ze to idu vybavit preto sa pytam ci to je mozne 😉

majkagaj
24. mar 2017

Ahojte, myslite. ze by bolo mozne, ze by som bola na rodicovskej, ale bez naroku na rodicovsky prispevok a manzel by bol zaroven na materskej s tym ze by poberal materske?

evittam
25. mar 2017

@majkagaj Ano.

blanche85
11. máj 2017

@evittam mozem byt na rodicovskej z dovodu starostlivosti o dieta (bez rodicovskeho prispevku), aj ked otec pobera matersku davku? Jedna sa o 1 dieta. Nemusim potom nastupit do zamestnania?

evittam
11. máj 2017

@blanche85 Ano. A nie nemusis.

blanche85
11. máj 2017

@evittam Dakujem za info 🙂. Co sa tyka prechodu na rodicovsku dovolenku - staci len ohlasit zamestnavatelovi? Bude potom socpoist dalej platit dochodkove poistenie ak o to poziadam a zdravotna poistovna zdravotne automaticky aj mne?

evittam
11. máj 2017

@blanche85 Voci zamestnavatelovi si na RD. Na ZP sa musis nahlasit ako osoba starajuca sa o dieta do 6rokov. Co sa tyka SP a dôchodkového tak sa tam plati stat buď rodicovi na MD alebo na RD, nie obom. Tak sa musite rozhodnúť komu.

jana954
29. aug 2017

@evittam ahoj chcem sa ťa opýtať, pozerám že sa vyznáš veľmi dobre v probléme... máme 2,5r dcéru a kamoška mi poradila že či nechce ísť na md( nakoľko je na pn) a ja by som išla do práce. Len oni to robia lebo čakajú druhé babo a my nie. Vieš či by manžel dostal md alebo rp a mohla malá chodiť do škôlky?. Ďakujem☺

evittam
29. aug 2017

@jana954 Moze dostat aj MD a dcéra chodit do skolky. PN v tom pripade končí.

jana954
29. aug 2017

@evittam ďakujem krásne😉 a to nevadí, že ja už som bola na md?

evittam
30. aug 2017

@jana954 Nie.

jana954
30. aug 2017

@evittam ďakujem☺