icon

Môže ísť manžel na materskú?

majkaop1295
11. dec 2024

Dobry večer, chcela by som sa opýtať ze ci môže ísť manžel na materskú a ja by som ostala na rodicovskom, ja nedostávam od štátu nič, ale aspoň sa nemusím oplácať. Manžel má živnosť, takže sa opláca riadne. Mne by ani nevyšla materská a jemu hej. Dali by sa takto?? 😬

zuzanaete
11. dec 2024

A s ktorym dietatom by manzel chcel ist na matersku?

majkaop1295
autor
Autor odpoveď zmazal
luliu
11. dec 2024

@majkaop1295 nerozumiem slovu oplácať, ale áno manžel môže byť na materskej s mladším a ty so starším doma ako osoba starajuca sa o dieťa do 6 r. bez príspevku, staršie dieťa nesmie byť v škole viac ako 4h

dadka1997
11. dec 2024

@majkaop1295 co je oplacať ?
Ano moze ist na md k novorodeniatku, na predlzeny rd môžeš ist na starsie dieta, ktore moze byť v škôlke max na 4 h

basska_b
11. dec 2024

Este sa mi zda, ze bola nejaka taka vec, ze muz moze ist s babom na matersku az po 6nedeli... skus zistit. Je tam aj ta otcovska dovolenka, to je akokeby materska od SP a je to 10 dni aj pocas 6nedelia

majkaop1295
autor
Autor odpoveď zmazal
lucinka12356
11. dec 2024

@majkaop1295 ak bude ako szco naďalej podnikať - fakturovať bude platiť zdravotnú.

petamich
11. dec 2024

Prva dolezita otazka, mate dve deti?
Ak ano, tak potom ano, on moze ist po 6 tyzdnoch s novorodencom a ty so starsim (starsi ale moze navstevovat skolku len 4 hodiny).

Ak mate len jedno dieta, tak nie - nemozete byt obaja takto s jednym

saxana000
11. dec 2024

@majkaop1295 a to by si chcela byt doma stat nech za teba plati odvody a dieta mat cely den v skolke? Osoba starajuca sa o dieta sa mysli tym ze to dieta bude s tebou doma a ty sa o neho staras nie ze je s ucitelkou v skolke

luliu
11. dec 2024

@majkaop1295 blbosť? Nie, nie je to blbosť, keďže štát platí za teba zp, pretože sa staráš o dieťa - takže ak sa staráš ty, nemôže byť v škôlke celý deň, to dáva logiku, nie?

majkaop1295
autor
Autor odpoveď zmazal
mamina7070
11. dec 2024

@majkaop1295 len pozor ma tu skolku ten pat rocny nesmir byt prihlaseny na celodenny pobyt inak si musis platit zdravotne

dadka1997
11. dec 2024

@majkaop1295 a preco by to mala byt blbost? Ved si doma, čiže vies si zaobstarať aj starsie dieta

tahomi
11. dec 2024

A este dodam, ze stat za teba socialne neplati, iba zdravotne. Ak si nahlasena ako osoba starajuca sa o dieta do 6r.

petamich
11. dec 2024

5 rocny je ak sa nemylim predskolak, predskolak ma nejaku povinnu predskolsku pripravu, tak toto by som este overila, ci je v poriadku, ze by bol len 4 hodiny.

A nie nie je to blbost, ja osobne, by som napr. skolku v tomto pripade uplne zakazala 🙂 ked si doma, stat za teba plati zdravotne a si doma ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov, tak sa predsa o neho mas starat ty a nie skolka - uz v nazve je to zakomponovane. Blbost v tom vidia iba ti, co hladaju sposob ako byt doma s idealne co najvacsimi benefitmi od statu.

Stale plati, ze manzel moze ist na matersku najskor po 6 tyzdnoch od narodenia (dovtedy len 2 tyzdne otcovska) a nesmie fakturovat, kedze zabezpecuje starostlivost o dieta.

majkaop1295
autor
Autor odpoveď zmazal
tahomi
11. dec 2024

@majkaop1295 takze nadavas na stat a jeho benefity a zaroven sa priznas, ze robis na cierno, tj do statu nedavas nic a len chces brat? Tak sa to robi 🤦🏻‍♀️

denda007
11. dec 2024

No ešte si hlavne vopred zistíte, koľko by manžel dostal materské..môj dostal 15 eur na deň, čiže ešte menej Ko rodičak. Neplatil síce odvody no na ročnom vyúčtovaní mu na prišlo doplatiť zo zdravotnej poisťovne niečo cez 500 eur.

ivangeline
11. dec 2024

Ak bude na materskej, ty nemáš rodičovský. Len rodinne.

majkaop1295
autor
11. dec 2024

Ďakujem za Info 🙂

nikaeli
11. dec 2024

Milujem, keď autor diskusie maže svoje odpovede 🤦🏻‍♀️

@petamich predškolák môže ísť na obed domov. Edukačné činnosti prebiehajú v dopoludňajších hodinách.

petamich
11. dec 2024

@nikaeli dakujem velmi pekne 🙂

ari1712
11. dec 2024

@majkaop1295 pokiaľ viem, nemôže sa naraz poberať v rodine rodičovský a materská. Môžu sa iba dve materské (na staršie dieťa do 3 rokov a bábo). Presne toto sme riešili, keď som nemala nárok na materské pri druhom a bolo nám povedané toto... Čiže dve materské áno, materská a rodičovský nie.