icon

Môže manžel čerpať materskú dovolenku?

nypajuli
31. mar 2024

Ahojte baby, mame 2 deti- 2 rocnu a 9 mesacnu. Ja som bola s oboma na materskej, teraz beriem rodicak. Mize ist moj manzel na matersku? Ci moze ist len jeden rodic na tych cca 6 mesiacov co som teda bola ja. Dakujem

nafka0483
31. mar 2024

@nypajuli Moze ist. Najprv na 2 rocnu a potom na mladsiu.
Pocas jeho materskej ake ty nebudes dostavat RP, vas prijem bude len jeho materska a pridavky.

milanemila
31. mar 2024

@nafka0483 podla mna na jedno dieta moze manzel poberat matersku a na druhe moze ona poberat rodicak nie?

zuzanockamt
31. mar 2024

@milanemila Nemôže, povolený je len súbeh materského.

klarissa25
31. mar 2024

@milanemila nie nemôže...

nypajuli
autor
31. mar 2024

Dakujem 🙌🏼🙌🏼🙌🏼

eva233
31. mar 2024

@nypajuli manžel ak má nárok tak samozrejme môže čerpať materske najskôr na jedno potom na druhé dieťa. Pokiaľ necerpal otcovske tak ma nárok na 28t s každým dieťaťom
Počas toho obdobia nesmie mať príjem zo zamestnania, z ktorého čerpá materské a zároveň ty počas toho obdobia nesmieš poberať Rodičovský príspevok.
Pokial pracuješ môžeš sa vrátiť do práce alebo ostať ďalej na rodičovskej dovolenke - treba zahlásiť na zdravotnej poisťovni, že si na rodičovskej dovolenke ale nepoberas rodičovský príspevok, pokiaľ nepracujes treba sa na upsvare zahlásiť ako osoba starajúca sa o dieťa do 6r, aby za teba zdravotné poistenie platil štát.

nafka0483
31. mar 2024

@milanemila Nie. Mohli by byt obaja na materskej (on so starsim dietatom, ona s mladsim), ale to uz prepasli.
Ak jeden rodic je na materskej, tak druhy nemoze poberat RP bez ohladu na pocet deti.

nevenka
31. mar 2024
milanemila
1. apr 2024

Tak super aspon taketo nejake obmedzenie 👍🏼 lebo uz mam pocit, ze polovica krajiny by bola na materskej/rodicaku 🙈