icon

Môže manžel podvodom zrušiť rodičovskú dovolenku?

gloglo77
4. nov 2024

Ahojte. Pisem za moju kamatatku.
O osobe jej manzela sa rozpisovat nebudem... idem rovno k veci.

Manzel ju od 1.roka babatka posiela do roboty s tym,ze on pojde na matersku a s jeho mamou sa o dieta postaraju, ze mama navari, poupratuje a pod. Ze aj on si chce oddychnut. 🙈 Zacina robit psych.natlak - kazdu pohodenu hracku, truc dietata zvaluje na nu a na jej zlu vychovu.
No a ze vcera sa uz svojej svagrinej zacal po telefone vypytovat, ci: ,,Potrebujem jej suhlas alebo podpis ked jej chcem zrusit matersku?"
To ci to je normalne neriesim, pretoze vsetci vieme,ze nie. Skor ma zaujima, ci moze nejakym podvodom ju obrat o rodicak?
Co sa tyka prace tak kamoska robi v zavode - fyz.narocna praca, tahala nocne a pod. Do prace dochadzala 40km. On v kancli, casto na HO.

lilinka76
4. nov 2024

@gloglo77 Takého debila bolo asi ťažké nájsť 🫣. Poradiť ale neviem.

klarissa25
4. nov 2024

Ona je na rodicovskej dovolenke a poberá rodičovský príspevok, učíte on nemôže odňatie príspevku riešiť za ňu.

pribinak
4. nov 2024

Nemyslím si, že sa to dá bez tvojho súhlasu
Ale toto mi príde menší problém ako to že doma máš úplného debila

doriiis
4. nov 2024

Tak žiadosť ako taká sa dá podať aj elektronicky s elektronickým podpisom.
Ale to by sa k heslu a k týmto veciam musel dostať.
Na úrade sa mu to nepodarí.Nakolko tam pýtajú občiansky,či ide naozaj o žiadateľa.Jedine,že by uplatil nejakú zamestnankynu.Co teda predpokladám sa nestane

luccija
4. nov 2024

@gloglo77 nie, ale musí to byť strašne žiť v takom terore

janettdamian
4. nov 2024

Nech si známa zavolá na úrad, ktorý vypláca rodičovský príspevok a spýta sa. K mužovi iba toľko, že možno by mu taký "oddych na dovolenke" prospel. Nech si vymenia úlohy,ale komplet (asi sa to reálne nedá). Pánko má plán, že on dovolenka a babka s mamou budú kmitať.

basska_b
4. nov 2024

Akoze 100% to potvrdit neviem, ale opytala by som sa na urade prace. Toto je zaujimavy pripad - otecko sa hrnie na matersku aj pri nesuhlase manzelky.
Napr. moj muz furt posiela deti do skolky, ale ja som mu povedala, ze na to treba aj moj podpis. Takisto chce pomenovat babatko po svokre, na to som mu takisto povedala, ze tam to podpisujem aj ja a ja to nepodpisem. Tak pocitam, ze aj pri RP by to tak malo byt.

stanulienkat
4. nov 2024

Dufam, ze sa to neda.
Kamaratke povedz, nech sa zbali a ide k rodicom. A debila nech posle DPC. Kto jej ho pridelil? Dlho vyberala?

petronellla87
4. nov 2024

@gloglo77 podľa mňa by sa to aj dalo. Muž keď išiel na MD iba si odniesol žiadosť na socialku a mne odnali rodicak automaticky. Nepamätám si ze som niekde niečo podpisovala a vybavovala. K mužovi sa nevyjadrujem

kaktusik007
4. nov 2024

no ak si on zaziada "materske" rodicak stopnu, davky sa vylucuju.
@petronellla87 tu ziadost o muzovu MD si podpisovala aj ty? nepamatas? lebo tam je potom odpoved, ci on moze na tu matersku ist z vlastnej svojvole.

zuzanaete
Autor odpoveď zmazal
petronellla87
4. nov 2024

@kaktusik007 nepodpisovala som ju určite. On to iba vypísal zniesol do roboty potvrdiť potom na socialku. A potom mne iba volala pani z up že tomu dátumu mi príde rozhodnutie o zrušení rodicaku. Ešte som sa pýtala xi na to netreba žiadosť a ona ze nie ze oni si so socialkou dávajú vedieť tieto veci.

anna_anicka83
4. nov 2024

@gloglo77 My sme teraz riešili mužov nástup na materskú. Najskôr som sa ja musela odhlásiť z poberania RP. Čiže moju podpísanú žiadosť muž zaniesol na úrad spolu s OP. Potreboval potvrdenie o ukončení RP k žiadosti o materskú.

anna_anicka83
4. nov 2024

@kaktusik007 Na 100% musí k žiadosti o materskú doložiť potvrdenie o zrušení RP. A zrušiť RP môže iba poberateľ RP a písomnou žiadosťou.

kristinka92
4. nov 2024

Ak je svojpravna tak za ňu to spraviť nemôže, ak si naozaj dobrá kamarátka skus jej pomôcť a dohovorit jej dokedy chce s takým idiotom žiť?

nevenka
4. nov 2024

@petronellla87 ja som ziadala osobne o odnatie RP. Musela som s elektronickym podpisom alebo to osobne podpisat na urade.

mira0611
4. nov 2024

@gloglo77 ze sa na svete najde aj vacsi exot ako moj exmanzel. 🤦‍♀️
Chuda manzelka. Vsak nech sa jej manzel vypíše na PN, ked je tak vycerpany, alebo nech si panko najde inu robotu. Pracovat sa nechce, ale manzelku poslat spat do prace po roku + babku sa zariadit na kazdy den...na to uz rozum ma.
Ja som matka samozivitelka, mam syna, ale keby mi prisiel s takymto napadom ako 30 rocny, by som mu dala panvicou po hlave! Aj tomu k.kotovi, ktory dal pomenovanie materska dovolenka, lebo si kazdy d.bil mysli, ze je to dovolenka!

hrasocek12
5. nov 2024

Na jej mieste by som takého kkta nechala. Ktorý normálny otec toto urobí? Že chce si oddýchnuť? A na rodičovskom sa oddychuje? Drbe mu? Nie bez jej súhlasu nemôže jej rodičák zrušiť. Na materskú má nárok len ak žena bude súhlasiť že na pol roka pôjde do práce. Inak nie. Môj manžel materskú vôbec nevyužil. Videl aké je to ťažké byť žena v domácnosti a starať sa o dieťa. Takže kamoška má kkta doma,nech sa ho zbaví aj s matkou

dzanka7
5. nov 2024

Nie nemusi tam byt podpis. Teraz riesil moj znamy, odobratie RP, kedze partnerka s ktorou maju dieta mu odmietala dat malu, mala to sudne prikazom davat malu kedy si otec dietata povie. Odmietla mu dat malu niekolkokrat za sebou. Pravnicka mu poradila aby isiel na urad, poziadal o zmenu RP na neho, nie na expartnerku. Ona sa to dozvedela len tak, ze jej prisiel domov papier a peniaze necinkli na ucet 🙂

animus
5. nov 2024

@gloglo77 tu je na mieste začať skôr riešiť žiadosť o rozvod. Nie som zástanca rozvodov, vždy je lepšie nájsť inú cestu ale v tomto prípade aj z toho mála čo tu je napísané mi je jasné, že z tohto vzťahu treba čo najskôr odísť.

margotka17
5. nov 2024

@gloglo77 tak mu návrhni mesiac starostlivosti o dieťa a domácnosť, keďže bude doma. Ty sa len prizeraj, ako a čo robí. No musí aj prať, žehliť, variť, nakupovať, lekárov drobcovi riešiť v prípade ochorenia, prechádzky..... Ty len čítaj, pozeraj telku a sleduj. Myslím si, že rýchlo si to rozmyslí.

purple_wolf
5. nov 2024

ak sfalsuje jej podpis moze jej zrusit rodicak ale to by som riesila rovno rozvodom a trestnym oznamenim .. od takeho netvora co najdalej ... ked sa sam nevie chovat ako chce vychovat to dieťa?? a este tresne ze zostane doma s dieťaťom lebo si chce oddychnut - toto mi hlava neberie

dharmasanata
5. nov 2024

😀 jasné on leháro a svokra bude pani domu ..

jaskolka
5. nov 2024

A on si to predstavuje tak,že napíše na úrad, zruší bez vedomia ženy rodičak,seba prihlási,potom žena bude v robote, matka bude variť, starať sa o dieťa, chodiť s ním k doktorovi a on bude oddychovať? To kde takého "inteligenta" našli? 😆 Toto je typicky pohľad človeka, ktorý nemá poňatia,čo to je starať sa o dieťa.

luba98
7. nov 2024

Najprv by som som svokre naložila, že keď sa chce starať o dieťa tak nech sa si zoberie svojho debilka a nech sa oňho stará.A keby nepomohlo tak dovi,dopo.

netoppierka
7. nov 2024

Čo si nenájde dobrého právnika. A odtiaľto by som sa ja doma začala ohradzat. To by ešte len kukal. A ako napísala luba98 nech si ho mamička vezme domov a vychováva jeho a nie vnúča.
Lebo sa to dá bez jej súhlasu. Ide a jej príde domov iba papier o zrušení. A ona bude musieť ísť na úrad práce