icon

Môže otec na materskej robiť na plný úväzok?

lenusska87
12. sep 2017

Prosim surne o radu...manzel je na materskej dovolenke od jula, zamestnanie mu trva, ale nasiel si uz inu pracu, v tej, z ktorej cerpa matersku chce dat vypoved. Dnes mu ale v novej praci povedali, ze jednoducho ak je na materskej, nemoze pracovat na plny uvazok, lebo ma dieta v 100% starostlivosti, tak vraj moze iba na dohodu... Boli sme v tom, ze ak je aj na materskej, moze dalej pracovat, ale na iny pomer, ako na ten, z ktoreho cerpa matersku, a je jedno ci je to dohoda alebo pracovna zmluva... Viete mi to niekto objasnit, ako to teda je?

dai
13. sep 2017

@dexemposupoplex mozem ti tu napisat x rieseni - od naozaj nepeknych tvrdych - typu ze dieta sa ma planovat ked clovek nato ma, po ma sa zakryvat perinou na aku ma ( najom 500 euro mam ja teraz ked viem ze si ho viem dovolit, ked som mala prijem ako ty popisujes tak som byvala v 1 izbe v 3izbovom byte s muzom napoly - proste som si viac nevedela dovolit - aj ked som pracovala☹ )
po riesenia - ano, ist do prace tak ako to robi xy inych mam - ja sama som pri prvej dcerke isla do prace v jej 15tich mesiacoch aby som si udrzala pracovne miesto , malinku som mala u opatrovatelky ktora ma stala tolko ako bol moj vtedajsi zarobok - keby som o pracu prisla, neviem ci vtedy by som si taku uz nasla a spadla by som pravdepodobne do situacie aku ty popisujes nasledne...
jednoduchsie riesenie je jasne to co ty popisujes - opat, nerobi ho to ale moralnejsim ( tak ako kradez potravin cigana nikto neospravedlnuje aj ked on asi nema co jest...ze ano☹ )

oskvarka
13. sep 2017

@nivea777 no to ak niekto urobi pracu a na ruku si daju peniaze z rucky do rucky a na fakturu napisu inak.. alebo branie blockov odniekial a davanie si ich ako vydavkz do vlastneho uctovnictva a tak alebo ked niekto zamestnava niekoho a na ruku mu vyplaca viac ako na fakturu a tak
@dexemposupoplex zo zakona mas narok svoje dieta koit neviem ci nie po dobu roka a zamestnavatel ti to ma umoznit aj cez pracovnu dobu ...

sticker
mijo53
13. sep 2017

@dai jedine, a tí ľudia, s ktorými sa tu naťahuješ, tiež majú zo zákona nárok a je to tam napísané, tak čo toľko s nimi riešiš

dexemposupoplex
13. sep 2017

@dai dieta sa ma sice planovat,ale nie stale to vyjde,najom mam za 2-izbovy byt,kedze s nami byva manzelova babka,ktora inu moznost nemala,vies,su veci,ktore nevysvetlis a si jednoducho presvedcena o svojej pravde,v 15 mesiacov budem musiet i ja ist do prace,ale uz bude troska vyspelejsie a troska samostatnejsie...
@oskvarka to chcem vidiet tohto zamestnavatela, co ma pusti z linky nakojit si dieta 🙂

nivea777
13. sep 2017

@oskvarka v dobe,kde stale predlzuju odchod do dochodku uznavam,ze ludia robia za minimalku a ostatok maju na ruku..zober si plat 1000v hrubom..ked odvedie vsetko zostane mu 760€.. ak bude robit na zmlivu za 405 a 595 dostane na ruku,dokopy to ma 940€ cca..cize hned 200€ plus do domácnosti..

Taktiez co sa tyka szco,je to len o jeho sikovnosti ze si vie tak spravit DP aby nemusel vela platit..Samozrejme pri PN a ocr sa to odzrkadli..Takto moj muz usetri mesacne vyse 2000€..Keby prizna vsetko tak len odvody by mal skoro 600€ ak nie viac.. 400€ rozdiel oproti tomu co plati teraz..do roka 4800€ usetri..takze aj ked dostane minimalnu PN..ma tolko nasetrene aby to vykryl

trdelnik234
13. sep 2017

@dexemposupoplex

jasne, ze ta pusti. A 8 mesacne uz je predsa na prikrmoch, tak sa nekoji kazde 2 hodiny ci na poziadanie. Alebo tvoje dieta je ine?
Aj vo vyrobe za pasom maju robtotnicky
prestavky.

marusia12
13. sep 2017

Jaaaj ženy, toto čo tu riešite je úplne bezpredmetné, ak nám EU odsúhlasí rovnaké sociálne dávky pre imigrantov... 😀 To ešte len bude sranda... dovezencom navrhnujú 800€ plus príspevky na bývanie, vzdelanie a zdravotka zdarma. Teším sa až potom na tie diskusie... zatiaľ tu lietame v malých číslach 😀

marusia12
13. sep 2017

@nivea777 Mám rovnaký názor. Ja sama už roky na sociálku nič neodvádzam, resp. nejaké mini šupky občas z príjmu, inak zo živnosti nie. Za tých X rokov bohvie či bude nejaký dôchodok, skôr očakávam, že nebude a ja s deťmi potrebujem žiť teraz. Peniaze odvedené na sociálku mi nikto po rokoch nevráti... pre niekoho chorý názor, pre mňa realita, ktorú vidím okolo seba. Zdravotníctvo v katastrofálnom stave, dôchodcovia prakticky nie sú, lebo šak načo, zbytočne ich živiť... taký je názor tohto štátu. V dohľadnej dobe občianska vojna, tak čo čakať od tohto systému...

trdelnik234
13. sep 2017

@marusia12

Tak ja by som navrhla, nech tych 800 eur/na osobu odvadzaju oni v EU, zato, ze tu mozu byt.

No ale viac k tomu pisat nebudem, lebo sa zase len rozculim. No ja proste nemam to spravne socialne citenie asi.

elizita
13. sep 2017

@marlenka222 nehnevaj sa, ale tvoj prispevok je rasisticky.. a po druhe, ked si niekto vybavuje rodicovsky na 4krat, o niecom tom svedci, co myslis, o com?

oskvarka
13. sep 2017

@nivea777 chapem co myslis mam presne taketo zamestnanie a moje odvody su brutalne vysledok je ze moja hruba a cista mzda su veru velmi rozdielne... osobne si myslim ze je to podvod lebo jednoducho je to protizakonne (inak by som to tu na verejnom fore ani moc nepisala) aj ked rozumiem ze ty to povazujez ze mas narok lebo ta stat zdiera a chapem ze niekomu to moze robit existencny rozdiel tak mu to pride piam amoralne od statu ze toto od neho chce... zase na druhej strane ako pises aspon tu PN ma potom nizsiu...
napriklad moj svagor ma tiez vysie primi tak to poriesil tak ze si odpisuje najom auta (neviem ako sa to vola ze vlastne auto nieje tvoje ale mas ho na nejaku zmluvu mesacne platis nejakej firme ale mas ho stale len nieje tvoje po 5 rokoch ho mozes nejako lacnejsie odkupit s tym ze neplatis vymenu gum ani ine servisne veci... ) je to dost drahe bezne sa to neoplati s tym ze ale on auto potreboval a takto to ma + aj naklad tak to takto poriesil... toto ja povazujem za spekulaciu ktora ale neobchadza zakon to druhe mi pride protizakonne lebo to aj protizakonne je....ale nesudim chapem ludi ktory sa takto snazia "poriesit nespravodlivost systemu" ja osobne si nemyslim ze je to dobra cesta .. ale to je len moj nazor ... ja by som sa bala 🙂
@dexemposupoplex moj ano ale ja robim v statnej sprave - a nie len teoreticky mam kolegynu ktora narok na MD nemala tak bola len tych 6 tyzdnou doma a sla robit.. male jej strazi sestra so svojimi detami a ona ho chodi len kojit ale viem ze aj odsavala aby mal krpec aj ked si zmysli inokedy nie len tie hodiny co ma narok.. ;) ale viem si predstavit ze nie kazdy zamestnavatel taketo veci riesi... ale tak clovek na to narok ma keby si si to narokovala podla mna podla zakona nemozu ta odbit... ja som nastupovala ked mal prvy 1,5 roka a tiez bol este dost zavislak tak mm prve mesiace chodieval cez obed za mnou do prace aby som ho nakojila a bol spokojny 🙂

elizita
13. sep 2017

@trdelnik234 neviem ako by si si predstavovala to kojenie v takejto praci... akoze by jej niekto nosil dieta mozno aj 15km, doniesol ho na halu v prilbe a tam by cuckalo 🙂 alebo by prisla niekde na vratnicu ci co... 🙂 v niektorych pracach sa to fakt neda

marusia12
13. sep 2017

@trdelnik234 😀 no a? Sprostá slovač znesie aj to. Budeme nadávať na FB ale reálne sa nič neudeje. Už len za návrhy tohto debilného sociálneho balíčka by mali niekoho postihnúť. Ale šak načo 😀 Už sa teším, až sa budeme skladať na pokuty za odmietnutých imigrantov 😀

Cigánom ich sociálne dávky nezávidím... ak im to niekto závidí, choďte žiť do podmienok ako majú oni.... či len dávky by ste chceli ale životný štýl neberiete? Pokiaľ niekto sleduje sociálnu politiku rómskej komunity tak musí vidieť, ako to tam funguje a prečo majú také dávky.

Či niekto v dnešnej dobe pracuje na čierno, odvádza odvody len z minimálky tiež nepovažujem za tragédiu. Ak nám tu nevadí to bohapusté kradnutie a Richter vie vyžiť aj zo 60€, tak prečo nie? Rodiny z niečoho žiť musia, majú vyživovaciu povinnosť voči svojim deťom.... takže častokrát iný výber ani nemajú. Tento štát veľmi dobre vie, že bez čiernej práce a točenia prachov v tejto tmavej ekonomike občania neprežijú a vyženie ich to do ulíc. Tak sa to potichu toleruje. Či je to morálne je na rozhodnutí každého, človek však z morálky kdesi v hladovej doline nenakŕmi svoje deti.... a nie všetci chcú alebo môžu odísť kdesi preč.

elizita
13. sep 2017

@dai @dexemposupoplex tento socialny stat ponuka pracovat pocas poberania MD zrejme aj z takehoto dovodu, ze ludia dieta a najom vdaka aj tomu vykryju aj v case, ked inak jeden plny prijem chyba... a socialny stat by mal podporovat nejakym sposobom aj porodnost a robi to aj takouto formou... a kedze MD je pocitana z platu, tak kazdemu len tolko, kolko mu prinalezi az do stropu. A ked ma niekto nad strop a dostane len strop, hold smola. Socialny stat funguje pre vascinovu, priemernu cast obyvatelstva. Kto ma nad strop, mal si z coho nasporit. Stat je obcas ako Janosik, bohatym berie, aby chudobnym dal.

trdelnik234
13. sep 2017

@elizita

Aj na SK to mate podchytene v zakone. Staci pozriet. Ak chces kojit v prilbe, mozes, ale v miestnosti pre tento ucel vyhradenej aby si tam mala sukromie. Nie je to take scifi ako to vyzera.
Dieta ti niekto priniest musi, 8 mesacne same asi nepride no.

elizita
13. sep 2017

@trdelnik234 ja nevravim, ze nie je, viem o tejto moznosti. No treba sa zamysliet v niektorych pracach aj nad realnostou. U mna by to napr nebolo mozne. Nemal by mi kto nosit decko 40km do prace. A tym co robia u nas na hale by zamestnavatel nevedel vytvorit podmienky. Plus je u nas prisny zakaz vstupu do arealu detom.

oskvarka
13. sep 2017

@elizita to su len teoreticke problemi myslim ze napriek vsetkemu ak by si o to mala zaujem zamestnavatel ti to poskytnut musi ked mas narok.. ina vec je zase ze ho tym naseries a ta i to pocitit inde... ale to napriklad aj chlapovi ktory v praci oznami ze chce ist na pol roka na MD lebo manzelka chce alebo potrebuje ist do prace.... ale niekde sa to zvladne aj v nestatnej sprave

elizita
13. sep 2017

@oskvarka tam kde su dobre vztahy, chlap nema problem odist na MD...

marusia12
13. sep 2017

@oskvarka
@elizita Sú prevádzky, kde tento cirkus s kojením jednoducho nie je možný.... vždy sa mlieko dá odsať, že? Nie vymýšľať, ako to komplikovať aj iným.

trdelnik234
13. sep 2017

@elizita

No ano aj nie. Ak pobera MD a pracuje u neho na inu zmuluvu, tak problem nema, ale ak je realne na MD, tak ide tu o vypadok zamestnanca na 6 mesiacov, co je v niektorych pripadoch dost problem.
Navyse sa na to zamestnavatel nema sancu pripravit rovnako ako na MD zeny, ktora to hlasi uz pocas tehotenstva, takze tam je ten cas na najdenie nahrady podstatne kratsi. Priznam sa, ze neviem kde a v akom casovom predstihu to musi manzel-otec uchadzac o MD zamestnavatelovi oznamit, ale nemyslim, ze by to bolo po 12 ukoncenom tyzdni tehotenstva partnerky.
Tento model rozdelenia roly matky a otca mal vznikol za uplne inym ucelom, uz to tu bolo aj posminane tusim. Islo o to, aby zeny neboli znevyhodnovane ( profesne) voci muzom a aby sa aj otcovia mohli venovat detom. Zabudlo sa vsak na dve dolezite veci: prijem otca na TPP je casto niekolkonasobne vyssi nez prijem matky, a tym sa padom sa to tej rodine financne nevyplati. Nie vsetci otcovia tuzia zostat 6 mesiacov doma full-time s batolatom a nie vsetky mamicky sa tuzia vratit do zamestnania, pripadne sa nemaju kam vratit. A tak si z toho kazdy povyberal to, co sa mu hodi.

trdelnik234
13. sep 2017

Este by ma zaujimala jedna vec v suvislosti s touto zaujimavou temou. Ako sa to riesi, ked ma partner-otec pracovnu zmluvu na TPP u zahranicneho zamestnavatela so sidlom na SK?
Mate niektora s tymto skusenosti? Su aj Holandania, Korejci a Nemci s tymto uplne v pohode? Upravovali si vasi manzelia u nich zmluvy alebo si nasli iny TPP?
Pytam sa cisto len zo zvedavosti.

oskvarka
13. sep 2017

@marusia12 no samozrejme ked sa chce dá sa aj takto ... ale mi sme sa bavili skorej o narocnejsom babatku... niektore zial take su ale to si uz clovek musi zvazit ved matka ma narok byt doma do tych 3 rokov... je vela moznosti samozrejme...

marusia12
13. sep 2017

@oskvarka neviem si reálne predstaviť.... a silne pochybujem, že by takú matku z materskej zamestnávateľ prijal do práce nazad, ak by si kládla požiadavku prestávok na kojenie. Na niektorých prevádzkach to jednoducho nie je možné.... vieš si to predstaviť kdesi vo fabrike za pásom? Prípadne niekde v Slovnafte, alebo v pokladni nejakého marketu? Ako dôvod toto jednoducho neobstojí.

oskvarka
13. sep 2017

@marusia12 no ako ja ti presne rozumiem ze je to o komunikacii a niekde sa to neda... ja hovorii o teorii a chapem ze prax je niekedy nezlucitelna s teoriou ... a prave preto si myslim ye ak by si nahodou toho chcela v takejto prevadzke matka narokovat tak by tym pekne nasrala svojho zamestnavatela a cetou hlava proti muru sa dobre pracovne vztahy a prostredie nebuduje... samozrejme ze by to bola hlupost... ale tiez napriklad kamaratku chceli vysupnut s prace po materkej s tym ze jej kvalifikaciua uz nedostacuje na jej pracovne miesto (co je kravina) a chceli si tam dat niekoho ineho cvicili ju a ona teda tou hlavou proti muru isla a nedala sa a teraz im zmenili vedenie a vsetko sa ukludnilo ona je zase zabehnuta a vsetko je ok a ako zamestnankznu si ju pochvaluju ale vzdy je lepsia cesta sa dohodnut lebo v hustom prostredi nik pracovat nechce ved to je aj na nervy nafigu....

trdelnik234
13. sep 2017

@oskvarka

Narok samozrejme ma, bohuzial nie kazdy si to moze aj financne dovilit.
Mamicky dnes maju moznost zariadit si zivot a vychovu deti podla svojho, v tom je dnesna doba super. Len bohuzial vzdy je nieco za nieco.
Ak chcem byt doma s detmi 3 a viac rokov za 200 eur, tak musim logicky bud znizit naklady pripadne zvysit ci vykompenzovat chybajuci prijem. Ak sa mi tato moznost nepaci alebo sa neda realizovat, tak musim hladat ine riesenia. Sice menej komfortne, ale take, ktore nam ako rodine pomozu z kratkodobeho ale hlavne z dlhodobeho hladiska ( MD manzela je iba na 6 mesiacov a je to 65% z platu ak sa nemylim, takze dlhodobo to rodine s chybajucim prijmom nepomoze).
Ked niektore ani nevyskusam pretoze su mi proti srsti ( napriklad opatrovanie inou sobou a kojenie v robote), tak to normalne poviem.

elizita
13. sep 2017

@trdelnik234 zena nie je povinna hlasit tehotenstvo, odporuca sa ( ked to bolo pre mna aktualne, hladala som to) mesiac pred nastupom na MD nahlasit datum, to iste znamena aj pre muza.. a nikto nepojde na MD zo dna na den ked ako pisem, ma dobre vztahy.. a ked su zle vztahy, hold smola, je to to iste akoby niekto odisiel na dlhodobu PN... to co pises, ano, aj to moze byt jeden z dovodov preco toto vzniklo, ale nie jediny! To preco to vzniklo, je jedna vec, co si kto mysli a kto ma ake pocity, drzme sa vsak zakonov... a nezabudajme, ze ked muz ide na MD, zena nemoze zostat len tak visiet.. preco osocovat tych, co konaju v medziach zakona, ze konaju amoralne alebo ze su vychcani... nerobia nic zle, len sa snazia si zlepsit zivotne podmienky vdaka casti socialneho balicka... zakonne, ziadnym obchadzanim

elizita
13. sep 2017

@marusia12 akoze odsat rano na cely den?

elizita
13. sep 2017

@trdelnik234 uz je myslim 75%

oskvarka
13. sep 2017

@elizita niesi povinna ale ked nemas oficialne nahlasene nechrani ta zakon mozu ta vyhodit alebo ti menit pracovne podmienky ako nahlasena tehotna uz mas lepsie prava... u nas odporucaju hned ako mas knizku radsej sa nahklasit ;) ale rovnako ako pises ajkazdy musi nahlasit minimalne mesiac pred nastupom teda aj chlap ma na to mesiac samozrejme pre dobre vztahy vo firme je dobre ked to oznami aj skorej ... na zene je to preca len vidno tak ta sa moc nezataji :D... ale tak mna sa uz pomaly na jar pytali na datum kedy budem nastupovat a to mam termin v januari :D... ale je pravda ze som aj dost pribrala :D:D

elizita
13. sep 2017

@oskvarka vidis, ja som nahlasovala okolo 21tt a boli prekvapeni 😀