icon

Môže otec na materskej robiť na plný úväzok?

lenusska87
12. sep 2017

Prosim surne o radu...manzel je na materskej dovolenke od jula, zamestnanie mu trva, ale nasiel si uz inu pracu, v tej, z ktorej cerpa matersku chce dat vypoved. Dnes mu ale v novej praci povedali, ze jednoducho ak je na materskej, nemoze pracovat na plny uvazok, lebo ma dieta v 100% starostlivosti, tak vraj moze iba na dohodu... Boli sme v tom, ze ak je aj na materskej, moze dalej pracovat, ale na iny pomer, ako na ten, z ktoreho cerpa matersku, a je jedno ci je to dohoda alebo pracovna zmluva... Viete mi to niekto objasnit, ako to teda je?

trdelnik234
13. sep 2017

@elizita
OK. U nas je prave povinnost hlasit to prave od toho ukonceneho 12 tt, nevedela som, ze na SK to mate inak. Aspon som sa nieco dozvedela.
Takze ak si na SK tehotna, staci, ze mesiac pred nastupom na MD povies, ze nastupujes? To je vsetko? A ked ti konci MD, posles doporucene zamestnavatelovi list, v ktorom uvadzas, ze ides na RD a uvedies presne od kedy do kedy? Zamestnavatel ma povinnost ti drzat miesto na MD aj na RD?

S tou dlhodobou PN mas uplnu pravdu, akurat finacne sa ti to nevyplati. Napr; u nas 3 dni si doma zadara ( ak nemas benefit od zamestnavatela, pripadne zmluvu v statnej sprave) a po 180 dnoch spadas do rezimu polovicnej mzdy, pripadne vyplacania nemocenskej davky socialnou poistovnou. Takze ako ano, sice nevidis zamestnavatela a chranis svoje dusevne a psychicke zdravie, ale naseries tak akurat vlastny rodinny rozpocet.
Co myslis tym, ze "zena nemoze zostat len tak visiet"?
Mne teraz napadol taky absurdny pripad. Manzel berie MD u povodneho zamestnavatela a ma inu zmluvu u ineho, takze vsetko kosher. Tym padom sa zene pozastavi RD, je to tak? Takze vlastne zostane bez prijmu. A manzel dostava na ucet aj MD aj plat, to jake super. Ako to je v pripade problemov, rozvodu? V pripade, ze ma kazdy vlastny ucet a manzelovi prepne a prestane jej posielat/davat peniaze, lebo sak na MK aj taki su. Co potom?

trdelnik234
13. sep 2017

@oskvarka

ja som davala ofiko potvrdenie od gyndosa hned po ukonceni 12 TT. No a kedze tam mas napisany len predbezny datum porodu, tak moj sefko hned na to, "aha, tak to tu v novembri nebudes." Akoze nielen v novembri ale aj pred a po moj zlaty.
On je totizto sefom 1x a tehotnu nikdy nemal.
Odvtedy sa ma uz asi 4x pytal, ze ci po MD ( zo zakona ultrakratkej) budem este cerpat RD alebo dovolenku. Takze od maja to ma zapisane a hlada nahradu.
Teraz ked tak nad tym premyslam, tak kebyze si vezmem 3 rocnu RD, tak sa uz po navrate z RD nestretneme.

oskvarka
13. sep 2017

@elizita no niekto to ma stastie ja som si nasla // a o tyzden to vedeli vseci lebo som bola ako balon :D:D... aj pri druhom aj pri tretom .. pri prvom som si tiez este v 5 mesiaci hladala brucho :D:D... a to nie ze by som pribrala...len mne tak vydz opuchne brucho ked sa tam cosi zacne diat asi :D...

nikelca
13. sep 2017

@dai nemášpravdu- ono to tam nie že neni zakazané tak je to povolené, ono je to tam PRIAMO DANÉ presne ako by si to ty chcela 🙂 a ktorá časť ti príde amorálna?
a- matka poberá materskú lebo má odpracované a zaplatené
b- otec poberá materskú lebo má odpracované a zaplatené
c- matka pracuje a tak poberá plat
d- otec pracuje a poberá plat
pretože presne toto sa deje- rodičia majú dieťa, dosť dlho pracovali a majú pre to nárok na materskú a popri materskej pracujú a preto majú nárok ja na mzdu.
Príde ti nemorálne že človek ktorý pracuje dostane plat? príde ti nemorálne že rodič poberá materskú? Podla teba by mal byť zákon, ktorý zakáže ľudom, ktorí pracujú poberať plat?
Ja som študent čiže som nikdy nepoberala materskú ale zato som si podla toho ako som vychovávala dieťa spravila denne vysokú školu. Logikou ak mám malé dieťa tak nemôžem pracovať by som si školu nikdy nespravila lebo ak mám malé dieťa nemôžem denne študovať.

elizita
13. sep 2017

@trdelnik234 ano, mesiac, ano je povinny drzat pocas md a rd, ano, aj mesiac pred nastupom na rd treba zaslat info ze odkedy dokedy. Zena zostane visiet ked je muz na MD - musi byt bud na urade prace ako nezamestnana, pracovat alebo byt dobrovolne zamestnana.. ano, lebo rodicovsky prispevok jej zastavia.. a s tym rozvodom ti ozaj neporadim 🙂

oskvarka
13. sep 2017

@nikelca @nikelca len s tym ze matka takuto moznost nema a pobera matersku vzdy zo vsetkych zamestnani (keby ich ma aj viac) naraz... a pracovat nemoze... zial... v cechach sa to da spravi si zivnost alebo dohodu a moze.. u nas myslim ze nie ale mozno sa mzlim mozno jekau brigadu dohodu alebo nieco moze neviem neskusala som...
ach jaj tieto prispevky bez konikov ked nechce odoslat tak to tu bude zachvilu sami konik :D

sticker
trdelnik234
13. sep 2017

@elizita

Dakujem za odpoved.
Takze zostane bez prijmu vlastne, pripadne to musi riesit jednou zo spominanych moznosti. Som si nebola ista, ci som to spravne pochopila.

oskvarka
13. sep 2017

juuuj babz kolko som ja planovala a poplatila dobrovolneho pripoistenia ani neviem ci sa mi vratilo co som do toho vrazila ... ale ked sa nam po tej dlhsej dobe zadarilo babo uz mi to bolo vtedy jedno som bola rada ye babo nakoniec bude ;) takze clovek mieni zivot si to spravi ako chce... musime v tom len niakop prekluckovat...
@nikelca inak klobuk dole studium popri babatku... ja by som to minimalne pri mojom prvorodenom co nespakl za den ani 20 mionut urcite nedala...

sticker
nikelca
13. sep 2017

@oskvarka ja som na skusku, ked jej isli zuby, sla ako na vyslobodenie- pol dna len cakat kedy pridem na radu bez toho aby niekto plakal (a ja sa musela o to postarat :D

trdelnik234
13. sep 2017

@nikelca
Ani nevies, ako ti rozumiem...
A malicka bola s ockom ci babkou?
Co si vystudovala?

oskvarka
13. sep 2017

@nikelca ja idem zajtra takto k zubarovi :D je fain ked sa ma kto postarat treba obcas vypnut 🙂 ja takto teraz chodim aj do prace.. ked som nastupila po prvom malom tak som cli prvi den len rozimala nad tym ze mozem ist sama na zachod no neskutocny pocit slobody ...

sticker
nikelca
13. sep 2017

@trdelnik234 aplikovanu informatiku. Vela casu za pocitacom ,strazil kto mohol mamina svokra manzel-na konci studia na mna nejak padlo podakovanie a skoro som sa tam rozrevala ked viem kolko ludi za mnou stalo dovolenky si brali atd... Nastastie jednoodborove malo vcelku malo predmetov a rozumne boli aj umiestnene 🙂 teraz uz si rubim druhy stupen posledny rocnik mala uz je velka skolkarka uz to nastastie riesim iba cez chorobu 🙂

Ale k prispevku fakt sa mi nezda spravne odsudzovat otecka ktory je na materskej a k tomu sa rozhodne pracovat. Ved aj my matky kolko toho za ten den postihame ci v domacnosti alebo ako hobby 🙂

marlenka222
13. sep 2017

@elizita myslim o tom ze uradnicky nakolko su to zname mi to robili naschval. Rasistickych veci v tomto state je kopec. Myslim si ze poznamka o tom ako veci funguju v skutocnosti vobec nic neovplyvni.ani neznehodnoti

dai
13. sep 2017

@nikelca vsetko si napisala spravne - jedine co ty si nevsimas a nevsima si to tu nikto je ucelovost davok - kazda davka vznika za urcitym ucelom ktory je v tom zakone aj zadefinovany cize je jeho sucastou - ucel materskej davky - to co si ty vypisala su jej podmienky, ucel je starostlivost o dieta - cize ju nema poberat niekto kto sa o dieta nestara - to je vsetko ... predpokladam ze ty si s dietatom bola ked si studovala, nemala si ho cely cas u babky a pod. ... vystudovala tak aj moja mama, poznam mnohe co si dorobili doktorat a podobne, ja som prekladala po nociach pre muza... ano da sa ked mas dieta pri ktorom sa to da🙂 ale nezostavas neides do normalnej 8 ci viac hodinovej prace a nenechavas cely ten cas dieta s cudzim clovekom, staras sa o neho - pripady v tejto teme su o tom ze sa stara dalej matka - neide do prace, muz berie davku na starostlivost o dieta, o to sa ale stara len vo volnom case, ten hlavny travi v praci - nedeje sa to teda preto aby bol naplneny ucel davky a otec si mohol tiez oddychnut, stravit cas s dietatom, starat sa o neho etc. ... ale len preto lebo jeho materska je vyssia ako matkina rodicovska🙂

nikelca
13. sep 2017

@dai mam dieta cize je mi jasne ze peniaze budu vyuzite presne na ten ucel-starostlivost o dieta 🙂 niekde v stasich prispevkoch bolo ze mozes poberat matersku a platit nou opatrovatelku a dalej pracovat, lebo materska nie je tvoj plat ze sa o dieta staras je to prispevok na starostlivost 🙂

alexandra523
13. sep 2017

@dai bože žena...normálne mi hlava neberie čo to ty tu splietaš. Z teba ide taka zlá energia.. musíš byť veľmi nešťastný a srdnaty človek... Ale k veci... Žiadna diera v zákone, ani vychcanost, ani nemoralnost! Je to umožnené zo ZÁKONA!! Môžeš mať aj 5 pracovných zmlúv na TPP. Materske poberas len z jednej. Teda nijak sa neobohacujes na úkor štátu!!! Práve naopak.Ale ty a tebe tu podobne dievčence idete puknut od jedu, osocujete, urazate a ohanate sa nejakou morálkou... ???? Nonsens toto...

dai
13. sep 2017

@alexandra523 myslim ze mi 2 nemame naozaj o com🙂 a teda z koho ide zla energia ci priam srsi🙂 prdcitaj si este raz svoj prispevok😉 pekny den

dai
13. sep 2017

My 2😉 precitaj - prepac - na mobile neviem opravovat... v kazdom pripade ak ta to potesi som stastny clovek s pokojnym spankom😉 mne a mne podobne... hm este dobre ze tolko ludi rozmysla podobne ako ja, je mi jasne ze do boja s furiami tvojho typu sa pustat nebudu😉 uprimne tiez nemam chut😉

maciatkolulu
13. sep 2017

@alexandra523 ja sa teda nerada idem strcit opat do temy, ale potom preco matke, otcovi prvy zamestnavatel plati matersku? Asi preto, ze sa stara o dieta a nie preto, aby jej/jemu platil a ta osoba sa pojde zamestnant na plny uvazok inde, ano je to diera a bude coskoro zaplatana😉 lebo mame zrazu neuveritelne vela starajucich sa oteckov......👏 A nie, nezavidim, nevyzarujem negativnu energiu, nie som odkazana na socialne a ine davky a ani nepoberam, len nemam rada vychcanost a nasledne vyplakavanie ako stat malo dava a nerobia to iba a hlavne cierni obcania....

dskjhfdlkdjhl
13. sep 2017

Mne sa paci, ako sa hned vytiahne ta negativna energia, uz len karmu ste zabudli spomenut a bude to take pekne konikovske😝

tykat
13. sep 2017

@lenusska87 mame vo firme niekolko otcov na materskej. Pracuju aj nadalej, na ZL (alebo mohli by aj na dohodu pripadne novu pracovnu zmluvu na inu poziciu)...podstata je v tom ze NESMIE pracovat a brat plat z prac.pomeru z ktoreho cerpa davku materskej. Dalsia podmienka je ze nesmie pracovat v case ked sa stara o dieta. Takze napr.praca ako programator, uctovnik a pod.je OK ak sa nevyzaduje pritomnost na pracovisko. Robotnik pri pase to byt nemoze.

alexandra523
13. sep 2017

@maciatkolulu materskú dávku neplatí zamestnávateľ ale sociálna poisťovňa.

maciatkolulu
13. sep 2017

@alexandra523 ok, myslene to bolo, preco by to malo byt platene....ked i tak ide do prace, vsakze

alexandra523
13. sep 2017

@dai áno, pretože to nie je pomaly diskusia, kde nepíšeš aká si dokonalá, morálna a hlavne... koľko zarábaš ...smiešne a trapne... Ty mi pripadas ako typický nevyrovnaný jedinec a všetko, opakujem, všetko musí byť podľa teba, inak je to absolútne zle, nemorálne, vychcane, atď.. a len to čo ty robíš je správne a bez chyby. Proste len ja a ja a ja... A to nie je len o tejto diskusii. S tebou musí byť ťažký život pod jednou strechou.

evittam
13. sep 2017

@oskvarka Matka tiež môže pracovat sj popri MD, ako som uz spomínala, len nie na zmluvu,z ktorej pobera MD.

alexandra523
13. sep 2017

@maciatkolulu a prečo by to nemalo byť platene? Kvôli čomu? Materská je príspevok na starostlivosť. Zákon ti nezakazuje popri tomu pracovat. Nikoho neokradas. Dokonca ani štát nie. A namiesto toho aby boli ľudia radi, že štát konečne umožnil aspoň takuto pomoc rodinam s detičkami, tak tu to ešte odsudzujete a pokladáte to za vychcanost.

evittam
13. sep 2017

@maciatkolulu Otecko nemusi ist pracovať do inej firmy, moze pracovat v tej istej len na novu prac.zmluvu na inu prac.poziciu a dokonca sa pocas MD neplatia odvody ani z tej novej zmluvy, len zamestnávateľ plati úrazové a garancne poistenie.

alexandra523
13. sep 2017

@maciatkolulu naozaj sa potom pýtam, čo vy ľudia vlastne chcete? Nadavate na odvody, dane a kopec poplatkov, ktoré musí človek platiť do statu a nič z toho nemá a keď môže mať, štát mu ten benefit umožní, tak sa rozculujete, že je to podla vás okrádanie štátu.

evittam
13. sep 2017

@alexandra523 Hmmmm, ja som potom v takomto kontexte "okradla" tento štát o veľké peniaze. btw.esteze som si ich zaplatila na odvodoch a este im aj väčšina zostala-teda zostala by keby ich nerozkradli.
To ako rozkrádaju tento štát politici a ostatni to ako čítam nikoho netrapi len mamicky a oteckovia co niečo využijú tak su "vychcanci a rozkradaci"....😂😂😂😂😂
Neskutočne sa bavím...

alexandra523
13. sep 2017

@evittam presne... Mne to je tiež smiešne a zároveň je to smutne. Nik nejde na tom zbohatnúť a už vôbec nie okrádať...toho pol roka je len omrvinka z toho, čo človek zaplatí do štátu.. nuž ale to je slovač...