icon

Môžem poberať rodičovský aj PN súčasne?

apsara
19. sep 2011

Ahojte babiky, chcem VAs poprosit o radu ak mate niektora skusenost. Mam zaplatene DNPO, som na rodičovskom prispevku. Či možem ist marodit a kolko mam marodit aby som nestratila rodičovsky prispevok. PNka ma vplyv na rodičovsky alebo nemá??
dakujem moc krat za radu Andrea

evittam
22. máj 2020
ineeez
22. máj 2020

@darinakuruczova ak mate pracovny pomer na dobu neurčitú tak pn samozrejme odnesiete zamestnavatelovi. A on ju posle do soc. Poisťovne

cuttina
22. máj 2020

@ineeez Uz to tu bolo riesene. Ja som zivy priklad, riesila som to pred rokom. Aj zamestnavatel, aj socialka mi povedali, ze to mam odniest IBA do socialnej. Zamestnavatel je len informovany.

evittam
22. máj 2020

@cuttina Iste ale zamestnavatel to musí potvrdiť.

cuttina
22. máj 2020

@evittam jj, to je mozne. Ale mne aj zamestnavatel povedal po telefone, ze co oni s tym, ze to treba odniest na socialku a taktiez mila pani na socialke nervozne poznamenala, ze co chcem posielat zamestnavatwlovi, ked mam uz podany rodicovsky a som pn. Mozno si to potom spolu odkomunikovali, to uz neviem.

mooojko
22. máj 2020

@cuttina presne tak len na sociálku odniesť originál, kopiu si urobiť a ponechať

mooojko
22. máj 2020

@evittam nemusí to zamestnávateľ potvrdzovať

mooojko
22. máj 2020

@evittam bola som takto a nepotvrdzovala som zamestnávateľovi, rovno na sociálku, a som aj mzdárka okrem toho, takže viem z praxe

evittam
23. máj 2020

@mooojko Ja som potvrdzovala a tiež ako mzdarka okrem toho.😉 Asi záleží uz len na tetuske na SP a momentálnej situácii.

ineeez
23. máj 2020

Ja som to poslala zamestnavatelovi, PN je podla mna dolezitejsia info pre zamestnavatela ako rodičak, ktory mozete poberať aj popri zamestnani

evittam
23. máj 2020

@ineeez No ved ty zamestnavatelovi ani neoznamujes ze poberas RP. Tvojou povinnostou je mu oznamit prechod z MD na RD.
Dalej co sa tyka PN musi o nej vediet aby ta správne nahlásil a viedol vo výkaze.😉

evittam
23. máj 2020

@cuttina Zamestnavatel ta musi viest ako zamestnanca na PN. To s tým on ma. Cize musi byt informovaný ako o začiatku tak o konci PN. A následne ze nastupujes na RD po PN alebo teda do práce.

cuttina
23. máj 2020

@evittam nebudem sa hadat (viem, ze si na tieto veci odbornicka😊), lebo sa nevyznam v mzdach a socialnych veciach🙈, ale zamestnavatel mi vtedy nepreplacal celu pn, co normalne prvyvh 40 robi (u nas vo firme). Takze asi je tam iny postup.
@ineeez na socialke mi zase vraveli, ze oni to potrebuju viac vediet, ze som pn, nez moj zamestnavatel. Ani o ukonceni pn som zamestnavatelovi nic neposielala.

evittam
23. máj 2020

@cuttina Akych 40?! Ale je fuk ze PN plati od začiatku v tomto pripade SP. Zamestnávateľ musi vediet skutočnosti aby ich hlasil-ako som napísala. Skus to pochopit. Ale ano niektorých ludi zaujimaju len peniaze. Potom za par rokov ked budeš riesit dôchodok ak nie skor ine tak potom mozes nadavat ze preco ten zamestnavatel nemal v poriadku výkazy.
Cize ako píšeš zamestnavatel ta pravdepodobne viedol na RD co nebola pravda a uz mas problém. Ale to našťastie ja riesit nemusim. Pekny den.

evittam
23. máj 2020

@cuttina To ze si ty zamestnavatelovi nic neposielala a neoznamila neznamena ze je to správne.

zalka
23. máj 2020

@evittam ale no ved šla na PN z OL .. do 7 dní od skončenia MD, a vtedy naozaj sa neoznamuje zamestnávateľovi nič, ani zamestnávateľ neplatí 10 dní PN, od prvého dna platí SP ... už sme o tom písali skôr, presne taký prípad ako mala @cuttina

evittam
23. máj 2020

@zalka No musím aj tebe oponovať. Prepac. Ano musíš. Nakolko zamestnavatel je povinný ta nahlasit ako zamestnanca na PN a po skončení PN ako na RD. Vlastna skúsenost. Zamestnávateľ to nespravil a mala som problem pri podpore-musela to mzdarka opraviť. Pretože ak je na PN ako ju ma viest zamestnavatel ked o tom nevie?

zalka
23. máj 2020

@evittam zamestnávateľ ťa vedie na RD ... jeho v tomto prípade nezaujíma že si v OL šla na PN alebo na OCR ... ale ak si dobre pamätám, tak ty si nešla na PN z OL .. ale si nastúpila po MD do zamestnania, a odtial PN, lebo prvých 10 dní ti platil zamestnávateľ ...
a tým tam mzdárka mohla mať chyby .

evittam
23. máj 2020

@zalka Nie velmi zle. Ja som isla na PN v OL. A ako píšem. Zamestnávateľ ta nemôže viesť na RD ked si na PN. Len mi zamestnavatel zaplatil prvych 10dni lebo ma na SP "osolili" ze to tak ma byt. Dokonca ma mzdarka viedla na RD. Ale ked som po RD riešila podporu tak bol problém ze vyplácali PN ale mzdarka ma nemala vo vykaze ako PN ale ako na RD. Preto to pisem.😉

evittam
23. máj 2020

@zalka A musela to opraviť a az potom mi vyplatili podporu. Ak si raz na PN si na PN nie na RD.

zalka
23. máj 2020

@evittam no lebo ti vyplatili 10 dní ... ak by nevyplatili tak výkaz by bol v poriadku :D

evittam
23. máj 2020

@zalka Tak aj to je mozne. Nehadam sa. Ale ak si raz PN si PN nie na RD. Moj názor.

evittam
23. máj 2020

@zalka Inak to mi este SP "visi" cca 100Eur keby som dala denne penale tak maju co robiť
😀😀😀😝😉

zalka
23. máj 2020

@evittam hm... no nesúhlasím, lebo na RD rodičovskej dovolenke si u zamestnávateľa vedená, od UP dostávaš RP, a zo SP .. marodku PN .. alebo OCR
môžeš byť na RD .. a tiež aj PN

evittam
23. máj 2020

@zalka Asi bude zadrhel v tých 10dnoch ako pises....

cuttina
23. máj 2020

@evittam 40 dni je benefit od firmy, doplaca mi pn do 100% mojho platu od prveho dna. A vtedy to tak nebolo, dostavala som normalne peniaze ako ostatni za pn. Nasa firma to ma urcite v poriadku, kedze ako pravnicka firma taketo veci musi mat v sulade so zakonom a cele nase personalne je na to skolene. Aj ked priznavam, nie je to standard ist v OL na PN. Chodim uz normalne do prace, hoci som stale na RD a vsetky papiere mam v poriadku. Naozaj pisem iba vlastnu skusenost.

ineeez
24. máj 2020

@zalka presne tak

maculik38
24. aug 2021

Ahojte mamičky čítala som vaše cenné informácie. Rada by som sa ešte uistila. Som PN a prišlo mi schválenie o predĺžení rodičovského príspevku. Musím PN ukončiť alebo môžem byť na PN a môžem zároveň poberať rodičovský príspevok?

majusqa77
24. aug 2021

@maculik38 mozes aj aj

maculik38
24. aug 2021

@majusqa77 ďakujem pekne za odpoveď a ešte otázka musím to niekde nahlásiť? U zamestnávateľa som teraz vedená že som PN mam mu nahlásiť aj to ze mi predĺžili RP?