Môžem poberať rodičovský aj PN súčasne?
Ahojte babiky, chcem VAs poprosit o radu ak mate niektora skusenost. Mam zaplatene DNPO, som na rodičovskom prispevku. Či možem ist marodit a kolko mam marodit aby som nestratila rodičovsky prispevok. PNka ma vplyv na rodičovsky alebo nemá??
dakujem moc krat za radu Andrea
ahoj, nemocenskú dávku z PN možno poberať ak ste predtým platili nemocenské. Môžete byť popritom na RP (tj poberať rodičovský príspevok). Pričom musíte rozlišovať 2 termíny - rodičovská dovolenka a rodičovský príspevok.
Príklad...
1) nárok na nemocenskú popri rodičovskému príspevku vám vzniká do 7 dní od skončenia poberania materského príspevku - vtedy ste ešte v ochrannej lehote.
2) Som už 1 rok (alebo nejaký čas) - dlhžší ako 7 dní od poberania resp. skončenia materského príspevku - na rod. dovolenke a poberám rod.príspevok. - ak pojdem teraz na nemocenskú - nič zo sociálky nedostanem - neplatila som nem. poistné.
3) Som už 1 rok (alebo nejaký čas) na rod. dovolenke a poberám rod.príspevok., zamestnám sa - či už sa vrátim do vlastného zamestnania alebo si nájdem nejakú prácu popri rodičovstve, pričom hradím aj ja aj zamestnávateľ nem.poistenie - vzniká Vám nárok na nemocenskú.
V prípade, že sa vrátite do vlastného zamestnania - tam vlastne zrušíte rodič. dovolenku (a rodičovský príspevok naďalej poberáte), v prípade že si nájdete iného zamestnávateľa tam sa jedná už o normálny pracovný pomer či už na dohodu alebo TPP, pričom u svojho trvalého zamestnávateľa môžete mať stále rodičovskú dovolenku.
4) nárok na nemocenské máte aj po skončení nejakej dohody či TPP - ak pojdete na PN - v ochrannej lehote do 7 dní. Nárok na pn - resp. nemoc. dávku máte aj od viacerých zamestnávateľov naraz súčasne - ak ste ich mali - tj ak ste mali viac dohôd - prípadne viac TPP - mali by ste mať nárok na pn od každého zamestnávateľa. Ak idete na pn v ochrannej letohe po skončení pr.pomeru - nemocenské dávky vypláca od 1 dňa sociálka, ak idete ešte počas trvania pracovného pomeru - prvých 10 hradí zamestnávateľ potom sociálka. To už je asi postup ktorý každ pozná.
Výška PN sa vypočítava rôzne z DVZ - podľa toho ako dlho a v akej výške budete platiť odvody
Prosim vas o radu, poberam RP na dieta ktore ma 4 roky, /(dlhodob nepriaznivy zdr.stav) popri tom pracujem aj u svojho povodneho zamestnavatela ako pred nastupom na matersku, u zamestnavatela som uz rok, riadne platim odvody ja aj zamestnavatel, pani v mzdovej uctarni mi povedala ze nemam narok na pn-ku ani na ocr, jedine si vziat dovolenku alebo neplatene volno...je to spravne? platim odvody a nemam pravo na pn ani ocr? dakujem za odpoved
@luciana1977 podla mna mas narok na pn aj ocr ak so odrobila 270 dni za posl.2roky. Jasom bolatiez na RD a mala aj PN
@miamoja2012
270 dní je podmienka pri materskej dávke, nie pri PN.
@draik aj pri pn
@miamoja2012 asi si to budem musiet overit pretoze mi bolo povedane ze na ocr sice narok je, ale v tom pripade mi za ten cas nebude vyplateny rodicovsky prispevok, nakolko na dieta mozem brat sucasne iba jeden prispevok, tak to by som este pochopila...ale jedna sa mi aj o PN na mna, ak ochoriem mam narok na preplatenie pn-ky?
@miamoja2012
Mýlite sa.
Ahojte potrebujem sa poradit popri RP som nastupila do prace na dohodu ,ochorela som a este stale marodujem uz je to druhy mesiac chcem sa opitat ci aj nieco mi pride myslim so socialky kedze papiere nosim kazdy mesiac na personalne dakujem Vam vopred za odpovede.....
@victoria1985
Ide o dohodu s pravidelným príjmom?
@miamoja2012 Mýliš sa a píšeš hovädiny-pri PN nie je podmienka 270 dní NP.
@luciana1977 Ak pracuješ na normálnu zmluvu a odvádzajú sa odvody na NP tak máš normálne nárok aj na PN aj na OČR - rodičovský príspevok nemá nič spoločné s PN a OČR. A pani v mzdovej učtárni nemá čo hľadať pokiaľ nevie takéto základné veci.
@victoria1985 Pokiaľ ide o dohodu s pravidelným príjmom - čiže sú odvádzané odvody na NP, tak máš nárok na PN - prvých 10 dní ti mal vyplatiť zamestnávateľ, ostatné dni už SP. Treba si v prvom rade pozrieť tú dohodu a v druhom ak ti teda nechodí PN a mala by, tak kontaktovať zamestnávateľa alebo kompetentnú osobu kde je problém.....
@luciana1977 zo skusebosti viem: počas RD mozes mat aj ocr,aj pn, lebo jedno dava soc.poistovna a druhe UP. Ale nesmieš prekrocit mesiac, myslim datumovo...vzdy od 1-29 napr v mesiaci, lebo ked pojdes z mesiaca do mesiqca, vtedy to uz prezistuju ci co...mne to poradili v soc.poist.takto!
@draik asi ano, pozeram to, ale teda aka je podmienka? Nemá kazdy zamestnanec ved naroj,nie?
evittam mam na urcitu do 31.12 lenze ja marodujem lebo ma nainfikoval kliest a mam stoho problemy dos ledva chodim a s chrbticou ani nevravim sem tam skoncim az na pohotovosti a teraz neviem ci vobec nieco dostanem iked nosim na personalne papier koncom mesiaca na peniaze
@victoria1985 Tu je jedno do kedy máš dohodu, tu je podstatné akú máš dohodu-či na pravidelný alebo nepravidelný príjem. Nakoľko pri pravidelnom príjme sa odvádzajú odvody na NP pri nepravidelnom nie....Čiže pri jednom máš nárok na PN a pri druhom nie - už rozumieš? A odkedy si PN? No a ak to tam stále nosíš, tak ti si sa mala spýtať na tom personálnom, že čo a ako.....
A ak si už bola PN v auguste - tak ak si mala nárok na PN tak ti mal časť vyplatiť zamestnávateľ a ostatné si mala už do 15.9. dostať od SP.....-ak samozrejme včas odovzdali doklady z personálneho na SP.
@evittam citala som zmluvu ,ale nikde otom nepisu polovicke Jula som zacala prvy papier dala moja obvodna druhy som zanesla ja uz som mala aj posudkovu a stale marodujem a na paskach to nebude lebo v zmluve som sa nic nedocitala
@victoria1985 A stále ti nechodí žiadna PN z SP?!! Ak si začala v polovičke júla s PN tak si ju mala mať na páske v júlovej mzde. Ale vyzerá to tak, že máš dohodu na nepravidelný príjem. Veď si pozri na páske či máš uvedené odvody za nemocenské poistenie.....
Mam tam nemocenske stiahnute s prijmu pozerala som na kazdej paske to je tak neviem asi pojdem na soc.sa opitat
@evittam mam tam nemocenske stiahnute s prijmu pozerala som na kazdej vyp.paske to je tak neviem tedaasi pojdem na soc. Sa opitat
@victoria1985 No tak potom máš normálne nárok na PN. Vyzerá to tak, že tvoj zamestnávateľ si neplní svoje povinnosti. A v júlovej páske máš 10 dní PN zaplatených zamestnávateľom?! Prvé 3 dni 25% z HM a 7 dní 55% z HM.
@evittam no dostala som 12,25 eur
@victoria1985 Kedy, odkiaľ? Za aký mesiac? Akú máš HM?
To len na ucte som mala od kupelov 12,25 este som nebola v robote lebo nevladzem ani tam ist po vyplatne pasky
@victoria1985 Od akých kúpeľov, zase? Dievča, nehnevaj sa, ale ty sama nevieš kto ti kedy čo poslal a pýtaš sa na tieto veci a ani nemáš základné informácie o svojom príjme, type zmluvy a podobne.......čo sa napríklad týka prechodky od lekára čo dostávaš na konci mesiaca - tak tá patrí originál do SP a kópia zamestnávateľovi. A nehnevaj sa, ale tak chodíš na personálne každý mesiac ale nevládzeš tam ísť pre pásky? No veď nech ti ju dajú proti podpisu keď tam ideš s tým dokladom od lekára- čo je aj tak zbytočné lebo im stačí kópiu poslať napríklad mailom (len pre info, že si stále na PN) a originál stačí niekoho požiadať aby odovzdal do SP keď teda ty nevládzeš alebo poslať poštou....
Tam pracujem ok dakujem za info len clovek by nemal sudit ked neni vtej kozi vsetko sa zda jednoduche no neni to tak realne ale dik .........
dobry otazocka mozem ist na pn po materskej do 7dni ak mi prac.pomer trva a islo o retaz.porod.?Vznikne mi narok? Vdaka
@evittam prosím ťa chcela by som sa ťa spýtať, nakoľko tu máš veľmi dobré rady na tieto otázky: Momentálne som na rod. príspevku aj pracujem, musím ísť na PN a po PN pravdepodobne neprídem do práce, budem musieť ostať na rodičovskom. Je nejaký limit na časový úsek PN? Konečný nástup na rodičovský sa nahlasuje iba zamestnávateľovi? A môžem poberať súčasne rodičák aj PN? Ďakujem za odpovedˇ.

ahojte chcem sa opitat poderam rodicovsky prispevok a chcem vediet ked pojdem k lekarovi na PN tak ci dostanem aj zo socialneho nieco ? Ak mozete poradte mi dakujem vam.