Môžem poberať rodičovský aj PN súčasne?
Ahojte babiky, chcem VAs poprosit o radu ak mate niektora skusenost. Mam zaplatene DNPO, som na rodičovskom prispevku. Či možem ist marodit a kolko mam marodit aby som nestratila rodičovsky prispevok. PNka ma vplyv na rodičovsky alebo nemá??
dakujem moc krat za radu Andrea
@erio Aký konečný nástup na rodičovský? Ty pracuješ popri rodičovskom príspevku....predpokladám, že si po MD nastúpila do práce? Alebo ako? Momentálne si na PN? Tak ak chceš mať ďalšiu PN tak zostaň stále na pôvodnej a nerieš.....Ak prerušíš PN, nenastúpiš do práce a zostávaš na RD tak treba oznámiť zamestnávateľovi písomne, že zostávaš na RD (to sa robí väčšinou mesiac pred ukončením MD - ak nenastúpiš do práce) . Či chceš aj ukončiť pracovný pomer? No a toto fakt neviem ako sa rieši - viem, že ak ti skončí MD a chceš aj PN tak musíš do 7 dní sa dať vypísať PN aby si ju mala platenú - asi tam bude rovnaká podmienka aj u teba. Čo myslíš @zalka? A áno môžeš poberať súčasne aj PN aj RP.
@kacabuk, @evittam ja momentálne pracujem aj poberám rodičovský príspevok, dieťa ešte nemá 6 rokov a ja mám nárok poberať rod. príspevok do 6 rokov. Len budem musieť ísť za pár týždňov na PN, a potom asi nenastúpim do práce ale ostanem na RD. Pochopila som, že RD a PN môžem mať súčasne, a ak po PN nenastúpim do práce iba na RD, tak to musím zamestnávatelovi mesiac popredu oznámiť a pokračujem už normálne v rodičáku. Určite by som nechcela dať výpoveď, až keď mi skončí RD. Tak by som si to predstavovala ale či je to možné? 🙂 Ďakujem Vám obidvom za odpovede. 😉
@evittam Ahojte, zaujala ma táto téma. Som na RD ešte cca. rok. Pred MD som bola SZČO, čo mám ale teraz prerušené....
Manžel je tiež živnostík, tak ma napadlo, či by ma nemohol na 1-2 mesiace zamestnať a potom by som mohla ísť na PN, resp. aké možnosti by som mohla mať, aby som popri rodičáku dostala niečo aj zo SP? Ďakujem za radu.
Mam taku otázočku ako je možne byt do 6 rokov na platenom rodičaku?
@evittam nie momentalne som na MD s druhym dietatom planujem prejst na RP a popri tom aj na PN. PP mi nadalej trva. Predtym som pracovala 4roky potom rizikov.tehotenstvo nasledne MD a RP s marodkou na chvilu. Preto sa len pytam ci ak by som v ochr.lehote sla na pn ci by mi vysla a ci sa to na mna vztahuje. Vdaka
ja som si to tiez tak vysvetlovala len mi to nik nevedel odobrit
Zdravim, chcem sa opytat. ako je to, ked mi konci MD a mam prejst na rodicovsku a chcela by som vyuzit tu 7 dnovu lehotu po skonceni MD a ist na PN z dovodu planovanej operacie. Mam si normalne poziadat o rodicovsky, vsetko vybavit a potom normalne nastupit na PN? Som zamestnanec. Tu PN potom posielam zamestnavatelovi? Dakujem.
Dobry den chcem sa opytat skoncila mi MD tento mesiac .Som teraz na PN a sucasne aj na RP.
Treba aby som oznamila aj zdravotnej poistovni ze som na PN?
Vopred dakujem.
Dakujem🙂
Ahojte,
21.02. mi konci materska. Nasledne nastupujem na RD. Pracovny pomer som ukoncila k 28.02. nakolko manzel nastupuje na MD.
Medzitym, co sme povybavovali vsetky papiere a po tom, co mi bola akceptovana vypoved som mala uraz chrbtice. (vypoved uz sriahnut neviem)
Mozem po MD nastupit na PN?
Resp., ci nastupit na PN po skonceni MD (do 7 dni) alebo nastupin na PN po skonceni pracovneho pomeru (cerpam dovolenku 22.-28.02), aspon tak sme sa zatial dohodli.
Nasledne po.skonceni PN mozem na urad prace? Resp. ak mi nieco vyplatia, ked budem PNkovat?
Dakujem
@meggie1984 môžeš po MD nastúpiť na PN, PN bude vyplácaná, ak ti ju uznajú. Pretože, moc nemajú zájem uznávať PN z úrazov kt. vznikli pred vznikom poistenia.
Ale ak by uznali, tak áno po skončení PN môžeš ísť na UP ..
Ahojte dievcata uz sa tu vela popisalo ale ak smiem spytam sa aj ja. Som na RD a nastupila som 16.1. do noveho zamestnania. Rod prispevok mam este do aprila. Teraz som bola na OCR s malym, OCR je ukoncena ale od pondelka musim nastupit na pn ja. Mam narok na zaplatenie ocr a nasledne aj mojej pn? Ak by mi dal zamestnavatel vypoved mam narok v ramci OL ist na PN a bude mi uznana? Aky bude moj DVZ ked som odrobila len 2,5 tyzdna. Dakujem za rady. Pekny den
@zalka prosím o radu. Pred nástupom na MD som bola zamestnaná a zamestnanie stále trvá. Po skončeni MD (10.02.2017) som počas OL išla na PN. Čiže som na PN a rodičáku súčasne. Papiere odnesiem len na socialku, ale keď nemôžem prechádzať z mesiaca do mesiaca ako to tu vyššie spomínali, že musím byť aspoň jeden deň v práci ako má ma viesť môj zamestnávateľ v takom prípade aké ma povinnosti voči mne, lebo po skonceni MD oznamoval SP, že prechádzam na RD. Musí ešte niečo alebo počas tých dní kedy budem na konci mesiaca zamestnaná ma eviduje ako? Pracujem u kolegyne a taký prípad ešte nemala preto by som nerada keby som poškodila sebe alebo jej. ďakujem za odpoveď.

@erio podľa mňa môžeš isť na PN a súčasne poberať rodičovský príspevok (Ak sa v tomto roku nezmenili nejako zákony). PN je limitovaná - po dobu 1 roku, potom už sa neplatí nič - má sa žiadať o invalidný dôchodok ak je zdravotný stav taký zlý. Ak aj po PN nenastúpiš do zase do práce mala by si zamestnávateľa opäť požiadať o rodičovskú dovolenku v zamestnaní (on by ti mal vyhovieť ale zákon ukladá že mu to máš dať vedieť v predstihu teraz neviem či 30 či 60 dní, záleží však na zamestnávateľovi niekto nerobí problém keď sa to nahlási zo dňa na deň). Môžeš to spraviť aj tak, že opäť požiadaš o rodičovskú dovolenku v zamestnaní - a potom do 7 dní (v ochrannej dobe) pojdeš na PN - v tomto prípade ti asi hneď od začiatku PN bude platiť SP a nie tých prvých 10 dní zamestnávateľ.