icon

Môžem poberať rodičovský aj PN súčasne?

apsara
19. sep 2011

Ahojte babiky, chcem VAs poprosit o radu ak mate niektora skusenost. Mam zaplatene DNPO, som na rodičovskom prispevku. Či možem ist marodit a kolko mam marodit aby som nestratila rodičovsky prispevok. PNka ma vplyv na rodičovsky alebo nemá??
dakujem moc krat za radu Andrea

evittam
22. nov 2017

@jaja82 Nie, nemusíš. A PN ti od 1.dna plati SP. Bude sa pocitat z toho istého priemeru ako MD.

evittam
22. nov 2017

@jaja82 A ty musíš oznámit mesiac vopred,ze nastupujes na RD. Po skonceni MD do 7dni nastúpiť na PN, najlepšie ist s PN k zamestnavatelovi nech ti ju potvrdi, nechá si kopiu a originál zaniest do SP a nechat si kopiu potvrdit o prevzati. Potom prechodky uz len na SP a staci mailom nascenovane zamestnavatelovi len aby vedel,ze PN trva.

jaja82
22. nov 2017

Dakujem za rady...ste zlatá a mudra 🙃😳 pracovali ste na socialke?? A ak zijem iba sama s dietatom v domacnosti nemam náhodou niake výhody?? Nie som vydata, a s priatelom mame odlišné trvale pobyty

jaja82
24. nov 2017

@evittam a ked nemam MD 34 tyzdnov, ale 37 tyzdnov, platia tie iste pravidla? Len sa ochranna lehota posuva po skonceni 37 týždňa? A v praci mam nahlasit, (mesiac vopred pred nastuponm), ze nastupujem poskonceni MD do práce a pocas 7 dni ochoriem 😉 namiesto seba im donesiem PNku?

evittam
24. nov 2017

@jaja82 Ano, tie isté pravidlá. A nie, mesiac pred skoncenim MD oznámis pisomne,ze nastupujes na RD. Po skonceni MD do 7dni pôjdeš na PN. Žiadne nastupovanie do prace. A pozor PN plati od 1.dna SP.

jaja82
24. nov 2017

@evittam aha, uz som to pochopila! Ja mesiac vopred nahlasim u zamestnávateľa ze nastupujem na RD ( nie do prace) a mam 7 dni nato, aby som isla na PN. Keďže pnku vyplaca SP od 1. Dňa mam ratat s kontrolami?? A oni isto prídu 😒

evittam
24. nov 2017

@jaja82 Ano, dobre si pochopila. A vzdy mozes rátať s kontrolami.

evittam
24. nov 2017

@jaja82 Ja som nemala ani raz ale mala som po 2tyzdnoch neobmedzené vychádzky.😉

jaja82
24. nov 2017

@evittam 😯😯😯 a to ako?? To by ma velmi zaujimalo. Ak chces posli sukromnu správu

lucyyda
1. dec 2017

Ahojte baby možem otazku, ak sa idem zamestnať na polovičný úväzok možem sa dobrovoľne pripoistiť aby som mala väčšiu materskú? Viem ze teraz je to omnoho drahšie len sa chcem spýtať ci sa to vôbec da ak mam ten polovičný ? Dakujem pekne za odpovede

evittam
1. dec 2017

@lucyyda Nie

lucyyda
6. dec 2017

Ahojte baby vy tu vzdy tak super poradíte, prosim vas od januára mi chcú dat dohodu. Je nejaký spôsob ako si do budúcna zabezpečiť pn a md aby bola väčšia, pomôže mi keď budem mat este jeden pracovný pomer s min. Mzdou, alebo je mozne sa dobrovoľne pripoistiť? Do md sa bude rátať len ta minimálna mzda alebo aj ta dohoda? Dakujem pekne za odpoved

lucyyda
13. dec 2017

Baby viete mi poradit pn a md sa vypočítava stale z predchádzajúceho kalendárneho roku? Dakujem

majusqa77
13. dec 2017

@lucyyda teoreticky ano - ak nebol meneny zamestnavatel

lucyyda
13. dec 2017

@majusqa77 to znamená ze keď som teraz zamestnaná na plny pracovný uvazok a od januára idem na dohodu tak pn budu rátať z roku 2017? Dakujem pekne za odpoved

majusqa77
13. dec 2017

@lucyyda bol meneny zamestnavatel?

lucyyda
13. dec 2017

No do augusta som bola na RD, potom na Pn( na pn som od mája) a teraz dva týždne budem este čerpať dovolenku do konca roka, čiže teoreticky nebol menený zamestnávateľ

majusqa77
13. dec 2017

@lucyyda a dohoda?

lucyyda
13. dec 2017

@majusqa77 dohoda Začne u iného zamestnávateľa asi od 20.12. Ale s tym ze do konca roka zostávam aj u pôvodného zamestnávateľa

majusqa77
13. dec 2017

@lucyyda a potom? povodny PP ti trva?
tam bude potom skor zalezita na tom, ci budes mat odrobenych 90dni bez pn, alebo nie

lucyyda
13. dec 2017

@majusqa77 trvalý mi 31.12. Konci a zostava uz len dohoda

mooojko
30. dec 2017

@nasta197 s akou diagnozou ste šli na PN počas rodičovskej? ja tiež tak uvažujem do 7 dní od ukončenia materskej...ďakujem.

evittam
30. dec 2017

@mooojko Ja s krčnou chrbticou.😉

mooojko
30. dec 2017

@evittam tiež s chrbticou chcem, na rehabilitácie pochodiť...

lentilka135
10. jan 2018

@majusqa77 ..
@evittam Ahojte baby.. vidím, že sa orientujete v týchto veciach a chcem sa spýtať. Do 28.11.2018 som na RD. Môžem nastúpiť ešte počas trvania na PN? Ak áno, stratím nárok na rodičovské dávky? Ďakujem veľmi pekne

zalka
10. jan 2018

@lentilka135 na to aby si mohla nastúpiť počas RD na PN musíš mať aktívne poistenie čo predpokladám, že nemáš.
Ak chceš mať aktívne poistenie tak u zamestnávateľa zrušíš RD, odpracuješ pár dní a môžeš ísť na PN ... RP ti UP bude posielať nadalej

lentilka135
10. jan 2018

@zalka Takže ak dobre rozumiem, nastupim do práce, čo ja musím začať čerpaním dovolenky, takže počas toho čerpania môžem ísť hneď na PN a súčasne budem poberať PN aj RD?

zalka
10. jan 2018

@lentilka135 áno PN a RP ,

lentilka135
10. jan 2018

@zalka A potom z PN nastupim hned na MD. Nestratim nijako narok na nu?

zalka
10. jan 2018

@lentilka135 nie nestratíš nárok na MD