Môžem žiadať o OČR, keď som osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov?
Zdravím Vás všetkých. Chcela by som sa opýtať ci mate niektorá skúsenosti alebo viete mi poradiť.
Dňa 3.2.2020 mi skončil rodič príspevok. Od 1.3. Som evidovana ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov. S tým ze malý môže na4hod denne do škôlky. Chcela som si nájsť prácu na taky malý úväzok (upratovanie) ale vďaka sitiacii to nejde 🙄.
Otázka znie :môžem si požiadať o OCR na socialke? Predtým ako som išla na materskú som pracovala. Ďakujem za každú radu a informácie, na soc. sa neviem dovolať.
@tamialexis zdvihnú zadok, to malo byt👍
@maciatkolulu ...som rada ze tato situacia sa mna netyka, ale chapem vsetky mamicky kt. zasiahla...Pouzivat slova aky je stat stedry a dovoli mamickam byt 3 roky doma, ze nikde inde to nie je? No naozaj nie je, ale o stedrosti nemoze byt ani reci, zial ☹ Pretoze vsade inde su na deti pridavky o dost vyssie a to na vsetky deti az kym nedostuduju, plus dalsie vyhody kt. stat vychadza ludom v ustrety, cize v globale podpora rodiny je vacsia. Ja mam vyssie rod. pridavky kt. budem poberat este 20 rokov ako je rod. prispevok na dieta kt. budem poberat do jeho troch rokov cize 370 eur. Je velmi kratkozraka ta slovenska stedrost, nehovoriac ze platy su na zapade omnoho vyssie zatial co ceny vsetkeho okrem sluzieb porovnatelne s tymi slovenskymi, takze tam je bezne ze mamicky s detmi ostavaju doma resp. pracuju na skrateny uvazok, a manzelov plat plus statne davky su tak vysoke ze to rodine poskytuje dostatok financii na urcity zivotny standard, na SK to zial nie je a ozaj treba aby robili obaja. Maloktora mamicka je dobrovolne nezamestnana, zvlast ta vzdelana, nik nestudoval na to aby sedel doma, len niekedy je tazsie sa uplatnit na nasom trhu, a zvlast teraz ked je situacia aka je ☹ nehovoriac o tom ze niekedy je na nasom trhu nemozne sa uplatnit vobec, moj manzel jednoducho nemoze robit na SK pretoze v com je on dobry a patri do svetovej spicky jednoducho to sa na Slovensku ani nevyvija, ale to uz je o inom. Hneva ma ze je niekto neprajny, ze zastava nazor nerobis nezasluzis si. Netreba vsetkych hadzat do jedneho vreca, vsetci si zasluzia sa mat dobre a netreba niekoho hned do obchodu posielat s tym ze tam beru, deti su doma takze nejde to a pochybujem ze niekto napr. s vs by siel dokladat tovar . A predstavila som si seba v tejto situacii keby mi teraz koncil RD, o pracu som pocas MD prisla nakolko sa spolocnost presunula do FR, najst kvalifikovanu pracu pre mna je momentalne nemozne a nikto nikde by nezohladnil kolkymi peniazmi som na odvodoch z mojho prijmu prispela do st. kasy. A robila som xy rokov okrem MD a RD, nikdy som nezamestnana nebola, nebola som PN roky. Ostala by som teraz zial bez prijmu. Jasne, uzivil by nas manzel uplne v pohode + vypomohol by soc. system inej krajiny, lenze vacsina mamiciek sa takto dobre nema ako sa mam ja. Ja som za to aby stat pomahal vsetkym rodinam s malymi detmi viac, aby sa na SK vsetkym dobre zilo, aby bolo dostatok kvalifikovanej prace a aby praca bola aj nalezite ohodnotena. A uplne super by bolo keby si ludia na SK dopriali navzajom viac.
@tamialexis ...nie nekonci mi RD teraz, len som si predstavila tuto situaciu zeby nastala o rok a bola by som v tejto situacii, tri deti doma, zavrete skoly, skolky a bez pracovneho pomeru. Verim tomu ze to je tazke pre kazdu mamicku kt sa v takejto situacii ocitne a pomoc od statu mi pride celkom normalna. Momentalne sa pomaha vsade ako sa len da, omnoho viac ako na SK, len mi je to take divne ze sa najdu ludia, zvlast z radu mamiciek kt. s takouto pomocou nesuhlasia ??? pritom nejde o nic specialneho a dokaze niekto utocne odpovedat na uplne opodstatnenu otazku. Pritom su krajiny kde sa momentalne neplatia najmy, kde ide specialna podpora zo statu tamer 2000 eur mesacne na osobu,....a niekomu vadi ze by dostaval na dieta o pol roka dlhsie 370 alebo len 250 eur, co uplne minimalna pomoc...
@matapo prepáč, ani som to nedocitala, áno sú vyššie prídavky, ale aj náklady, takže tak... Treba si vidieť aj ďalej ako po nos. Viac by sa ti páčilo byť doma 1 a pol a mat vyšší rodičovský, či materskú? Vieš aké sú ceny najmiv a ceny nehnuteľností vo Francúzsku? Rakúsku? Nemecku? Vieš aké sú náklady na škôlky? Evidentne nie, ale vidíš prídavky, to svedčí o znalosti. Nikto nenúti sedieť matky doma, môžu ísť pracovat. A nie čakať, že sa szZ postará, nič nedať, porodiť a čakať. Ako k tomu majú prísť ženy, čo makaju a dostali by rovnako?
@maciatkolulu ...vidim a viem nezijeme len na SK, mame toho pochodeneho dost, momentalne mame v zahranici (zapadna krajina a nie prva) prenajaty 5 izbovy dom so zahradou - 800 eur, mensie mesto tak lacnejsie, zrovnatelne s SK, ceny potravin rovnake, statne skolky doobeda zdarma, skoly od 4 rokov zdarma, deti spokojne...Nie nepacilo by sa mi sediet doma a cakat, nie som toho zastancom a ani prikladom, ale ked pride situacia ako prisla teraz, ze sa tie mamicky ani nemaju sancu teraz zamestnat, tak suhlasim s tym aby pomohol stat aj im, to je snad normalne. Ako mam prist k tomu ze niekto kto maka dostane rovnako ako ten kto nemaka? Uplne v pohode, bola som za aby bol rodicovsky prispevok rovnaky, rovnako kazdej matke - kazdemu dietatu, aj napriek tomu ze ja som makala a niekto nie, niekto zarobi 500 eur niekto 5000 eur a rod. prispevok je rovnaky 370 ako by k tomu prisla ta osoba kt. zarobi viac? Je to zohladnene v materskej - ok, lenze aj tam je strop, ako by k tomu dosla mamicka kt zaraba viac a odvody su neporovnatelne vyssie? A tak by to bolo uplne vo vsetkom. U nas momentalne ten kto nepracuje nemusi platit najom, najst si momentalne pracu je nemozne (plati stat) ten kto pracuje najom plati - to ako mam k tomu prist? Normalne som k tomu prisla, nevadi mi to. Mne vadi pristup, ze je niekto neprajny a utocny a uplne neopravnene ☹ Mamicka nema narok na OCR, zial, ale je mi to luto a bola by som rada keby sa myslelo aj na ne a nasiel sa sposob ako im pomoct.
@matapo a kde si, lebo aj my sme mimo a teda nájom za 5 izbový dom 500 eur? Hmmm, kde sa momentálne nemusí platiť nájom? Ma poteší tvoja informácia. Ak mamičkám, ktoré boli doma a predtým normálne zamestnané beží pracovná zmluva, si to vedia ošetriť. Tým, ktoré boli bez zamestnania, majú proste smolu a co dôchodcovia, ženy, čo boli"gazdine", ľudia čo roky poctivo pracovali a v "nekoronovom" systéme dostávajú 380??dôchodok, sú stari, nemajú možnosť si privyrobiť, to potom celý systém je zlý, nie? Lebo vkuse mamičky, aj ja som mamička troch detí a používam rozum, keďže som bola doma s deťmi nečakám a ani nefnukam, že mi nikto nič nedá, lebo reálne prečo, lebo som mamička? Ale no tak. Co slobodne matky a rozvedene? Co matky dvojiciek, dostanú o pár eur viac ako mamičky jedného dieťaťa. Prečo? Tie co majú 3 roky presne rozdiel aj materskú majú druhý x, ak teda dotycne mamičky pracovali a aký je rozdiel medzi 3 ročným a novorodencov a dvomi novorodenca mi naraz? Akurát ten, že ti novorodenci nemajú po kom nosiť oblečenie napríklad a dostanú menej, ako k tomu prídu mamičky chorých detí, vážne chorých, že dostanú cakum prask rovnako predĺžený rodicok ako mamičky siikovnice, čo si pozháňajú potvrdenia, idú cez známych ich zdravé dietko na celý deň v škôlke a mati pekne doma celý deň a potom to chce ocr, ako to ma stat selektovat? Ktorá krajina má takéto systémy, ktoré sa dajú ťažko odrbat a zneužiť? Nuž ťažko a ver tomu, že každý štát má limity a zdroje a ťažko donekonečna financovať, keď sa doňho nesype.
@matapo a teraz sa zamysli nad tými co im skončil rodičak v novembri, decembri, dieťa im nezobrali do škôlky, tie co, tiež majú žiadať ocr, aj tie co sú doma na predĺžením, teda sa starajú o dieťa do 6 rokov, neplatené už tretí rok, tak tie tiež a z čoho?
@maciatkolulu ...napr. IE. Platime 800 eur za dom, ale da sa mensi aj za 500 eur najst, apartmany v mensich mestach tiez po 500 eur...a ano stat je stedry a zvlast v case tejto krizy, pre ludi kt. nejako zasiahla tato situacia su najmy odpustene a je pre nich vyclenena extra podpora. Pomaha stat aj socialne slabsim a velmi, slobodnym matkam tiez velmi, aj prispevkami na deti, na byvanie, na vzdelavanie, na lieky, este aj na telefon,...A ano vystihla si to spravne, cely system je zle nastaveny, je smutne ze niekto zije z 380 eur ☹ dufam teda ze uz z tejto sumy ani u nas nik, ci to ma byt ozaj prednostou slovakov ze dokazu vyzit z mala? No tak to je velmi zly pristup. A ked zijes mimo, mala by si vidiet ako ludia ziju a uzivaju si zivot a dokazat to porovnat s vacsinou slovenskych rodin kde sa len preziva, o zivote dochodcov ani nehovoriac, ved ten rodiel bije do oci, aj o zivote mladych rodin. Ked sa mamicka rozhodne ostat dlzhsie s detmi doma je to ok, spolocne rozhodnutie, budu zit skromnejsie ale v pohode preziju, ten muzov prijem je na prezitie postacujuci a stat takuto rodinu vie podporit aj inak, na Slovensku to v mnohych rodinach kde muz zarobi priemernu mzdu castokrat vsak podpriemernu to mozne ani nie je. Slovensko nema velku nezamestnanost zien, vsade ich je doma vela len teda s tym rozdielom ze su nevedene na uradoch prace lebo su doma dobrovolne. Ano, vsetci potrebuju dostavat viac, mnohi dochodci, mnoho ludi kt. ziju na hranici chudoby, trebalo by podporit aj mlade rodiny s detmi,...ale bavime sa o krize kt. nastala teraz. Ak je niekto dlhodobo dobrovolne doma, tak je to ok ale ak niekto inu moznost ani nema, neda sa zamestnat je jedna vec a druha ked mam este aj 2-3 male deti doma lebo ani skolky ani skoly nefunguju, preco ma stat na nich zabudnut? Stat stopol skolky a skoly, aj prispevky na stravu,... tu opateru a vyucovanie kt. stat zabezpecoval presunul niekde inde, presunul ju na tie mamy. To je podobne ako s postihnutymi ludmi kt. zrusili stacionare a presunuli sa domov, stara sa o takeho cloveka mama a dostava teraz za to osetrovne, prejde krizovy stav nebude moct poberat osetrovne. O pracu mozes prist aj pocas MD a RD, alebo aj pocas tehotenstva,...tieto mamy po skonceni RD nemaju narok ani na podporu ani na OCR (mamicky si to nemaju ako osetrit) a nie je vobec zohladnene ze predtym xy rokov robili a plnili statnu kasu a teraz nemaju sancu sa zamestnat lebo nikde neberu a keby aj tak ani tie deti nieje kde nechat este sa treba s nimi aj aktivne ucit cele doobedia. Nas stat to neosetril zatial, niekde to osetrene je. Za normalnych okolnosti to netreba riesit, maju moznost ist do prace, maju moznost statnych skolok, sukromnych skolok,... Ale ak sa niekto normalne opyta, poziada o radu,... tak nikoho to neopravnuje k reakcii typu, chod vykladat tovar, nepytaj nic ked si doteraz sedela na zadku, ked nemakas tak nic nedostanes,...uz mi zacina vadit viac ako socialne pomery na Slovesnku to samotne spravanie slovakov, neprajnost, utocnost, neochota, porovnavanie,...to mi pride dost ubohe.
@matapo opäť nečítam, prepáč, strašne dlhe😎
Prosím vás, ako sa mám odhlásiť z dôvery, keď som bola ako rodič starajúci sa o dieťa do 6rokov. A našla som si prácu, viem že cez elektronicku pobočku ale vôbec neviem čo mám ďalej hľadať. Ďakujem za info

@matapo tento štát mamičkám platí tri roky rodičovskej dovoľte ký, máloktorý štát toto poskytuje, mamičky by si mali už pred konco rodičovskej dovolenky vedieť zariadiť co to vo svojom živote a nie štát. Môže to skúsiť otecko a ak sa nedá hold musí aj mamicka😉 Myslím, že je super výhoda sedka na zadočku s detičkami tri roky, ale čakať naďalej, že bude mamička prechádzať z rodičovského na ocr je priam smiešna. A dokedy a z čoho to ten štát má platiť? A potom budú vyhivorecky aké? Malo pracovných pozícií, znevyhkdnenie ako matky, neprijatie dieťaťa do škôlky? Ci poradne ponuky pracovné? Pokusy o predĺžený rodičak lebo antoinetta a krispian majú intolerancie? Ach jaj....
@tamialexis ak tak neuveriteľné potrebuješ 300 eur, zdvyhni sa a chod aj do obchodu, myslím, že štát len tak rozdávať nebude a bude horšie, len sa teste, že sa bude sedieť do októbra, či kedy doma... Pomoooc, hrozne niečo