Môžem zostať dlhšie na rodičovskej dovolenke?
Ahojte, vedeli by ste mi poradit? Syn ma 20 mesiacov, ale buduci rok sa chystame do zahranicia byvat na 4 roky. Som zamestnana zatial, ale neviem, aky je postup, ked syn bude mat 3 roky a my budeme v zahranici. Mozem poziadat o predlzenie rodicovskej dovolenky? Samozrejme by som uz nedostala ziadne peniaze, ale platili by za mna zdravotne poistenie? Alebo ako to je?
Dakujem pekne!
No keď budete bývať v zahraničí tak tam budete aj evidovani a budete mat zdravotné poistenie tam.
4 roky v zahranici je strasne dlha doba, si si ista, ze sa vobec vratite? To tam dieta uz moze aj do skoly rovno nastupit pomaly, zo zamestnavatelom sa mozes skusit dohodnut, ale aby cakal 6 rokov na nejakeho zamestnanca je pod ciarou nemozne... Zdravotne poistenie (rodinne) cez manzela, ktory tam bude pracovat... ja zijem v DE trvalo a ked idem na Slovensko, normalne mi plati zdravotna karta, nikdy s tym nebol problem...
Ak budete v zahraničí musíš byť poistená tam na sk musíš zdravotnú zrušiť a inak ako by oni kontrolovali či ty robíš alebo či dieťa náhodou nechodí do škôlky školy?
Keď som išla do zahraničia prvé čo som to nahlásila na zdravotke a vyradili má...
Dakujem! No, manzel bude normalne ako slovensky zamestnanec, len na pracovnej ceste. Bude diplomat. Maximalne ideme na 4 roky, mozno, ze bude z toho iba 1-2r. 🤷🏻♀️ Neviem vobec, ako to bude. 😔 Takze zamestnavatel s tym musi suhlasit... A kebyze podam vypoved, tak vsetko platim ja za seba. A kolko cca? A komu?
Iba sa nahlas zamýšľam - prečo si myslíš, že tvoj zamestnávateľ MUSÍ súhlasiť s tvojou predĺženou RD, keď ideš do zahraničia s manželom? (je jedno z akého dôvodu tam ideš). Ty tam budeš robiť čo? dieťa bude kde? Predĺženie RD by ti mal odporúčať lekár (ak sa nemýlim) -> po dovŕšení 3 rokov dieťaťa sa predĺžená RD schvaľuje v prípade, že má dieťa dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav.
Da sa byt aj na neplatenej do 6r. ale vtedy si nezamestnana a stat ze teba plati odvody. Ale dieta nesmie do skolky na viac ako pol den lebo si osoba starajuca sa o dieta. Ale v zahranici to nevedia odkontrolovat takze neviem ako to funguje v tom pripade.
pri neplatenej neplatis nic, stat plati za teba odvody len neviem ci je to mozne aj ked zijes v zahranici
@veroniq85 ano ano, som, len som zatial na rod. dovolenke. Tak vypoved by som dala, ked mi maly bude mat 3 roky, to az v roku 2024. Keby som sa zaevidovala na urad lrace, tak tam zas, mala by som chodit hlasit sa. To tiez nie je pre mna riesenim.
Neviem vobec, ako to mame riesit. 🤦🏻♀️
Tak snáď keď ide muž ako diplomat, tak vám vedia poradiť, pokiaľ ideš dlhodobo mimo, budeš brat zahraničné dávky, tak spadas pod tu danú krajinu, s sk nebudeš mať nič. Ani rodičak, ak odíde skôr ako bude mať dieťa tri roky. Poistenie rieši zamestnávateľ.
Teba ako jeho manzelku a dieta tam normalne poistia. Pojdete cez jeho poistky. Len tvoje dochodkove tym nepracovanim utrpi.
V zahranici sa tiez da pracovat 🤪
Manžel tam bude ako diplomat a ty chces ostať poistená tu naco? Inak ak odídete skôr ako ti skončí rodičak musíš o Tom informovat úrad každú zmenu musíš ohlásiť...
Dakujem, tak sa este poinformujeme u nich, ako a co zvyknu robit s manzelkami. 🤦🏻♀️😅
Inak, som pozerala aj skolky, tak sa zacinaju az od 4 roku. 😏
Urcite nech sa manzel popyta u svojho zamestnavatela. Nebudete prva rodina, ktora bude so zamestnancom SR v zahranici, toto maju osetrene
@viestta ano, tiez si to tak myslim. Dakujem! 🙂

So zamestnávateľom sa treba porozprávať... S predĺženou neplatenou rodičovskou dovolenkou musí súhlasiť.
Po dovŕšení 3 rokov sa môžeš v zdravotnej poisťovni prihlásiť ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov.
https://www.materska-dovolenka.sk/neplatena-rod...