icon

Možno si vziať OČR pri 10-mesačnom dieťati?

vittekovaveva
16. mar 2020

Ahojte, viete mi niekto poradit ci sa da poberat OCR aj ked moje dieta este nechodi do predskolskeho zariadenia? Ma 10mes a zavreli nam robotu kvoli karantene.. zamestnavatel povedal ze s detmi si mame vybavit OCR...

Strana
z2
misa2704
17. mar 2020

@evittam veď práve ako píšeš,že má nárok na náhradu mzdy 😫 ale firma nie je veľká má tam cca 20-30 zamestnancov pracujúcich na stavbe. Viem nie je to vyhovorka ale je to žiaľ realita Slovenska. Ďakujem ti pekne na odpoveď 🙂

evittam
17. mar 2020

@misa2704 No realita je taká ze sa nechávaju zamestnavatelom manipulovať. A ten to robí preto aby nemusel platiť. To je cele.

misa2704
17. mar 2020

@evittam tak to áno. Žiaľ povie mu niečo na odpor tak povie nech sa páči odíď na tvoje miesto čaká niekto iný a to si dovoliť nemôže :(

evittam
17. mar 2020

@misa2704 No tak na pana podnikateľa inšpektorát práce zavolat. Nech sa paci.
Ak zmluvu na dobu neurčitú nemôže ho len tak vyhodiť ak sam neda výpoveď. A ZP treba dodržiavať.

misa2704
17. mar 2020

@evittam no to by 80% Slovenska pošlo do hája 🙊

evittam
17. mar 2020

@misa2704 Ale neposlo. Len tych 80% percent je este furt naučených držať hubu a krok. To je jediny problém týchto ludi. Bohužiaľ. Presne ako si napísala kym bude taký hajzel ako je sef o ktorom píšeš vediet ze si to môže dovoliť tak to bude robiť. Len o tom to je.

misa2704
17. mar 2020

@evittam tak tak máš pravdu 👌

mrkvicka060
17. mar 2020

No pokial ja viem, tak v pripade, ze stat nariadi zatvorenie prevadzky/firmy kde pracujes, tak si treba cerpat PN. Pokial sa firma/prevadzka zatvori z rozhodnutia zamestnavatela, nemoze ta nutit brat si ocr, pn ani dovolenku (iba ak s tym zamestnanec suhlasi), ale je povinny standardne ti platit mzdu, aj ked nerobis a si doma, lebo sa to chape ako prekazka na strane zamestnavatela.

klinanka
18. mar 2020

@vittekovaveva ak by nebola korona, sli by ste normálne k dr požiadať o ocr, treba si zavolať k detskemu, aky je postup, samozrejme dieťa by malo byt chore ale ocr nebol nikdy problém vybaviť aj ked dieťa chore nebolo, 😁 skúste

vittekovaveva
autor
20. mar 2020

@klinanka ano ide to aj tak ale teda len na 10 dni.. smutne ze na pracujucich rodicov s dietatom kt nenavstevuje este skolku sa pri ocr nemyslelo.. je to diera v zakone :( lebo aj som nemocensky poistena 270dni a viac, dieta ma menej ako 10rokov.. a obaja rodicia pracujeme

evittam
20. mar 2020

@vittekovaveva Tak ale kde bolo to dieta doteraz ked nie v jasliach ci v skolke? Asi sa ti mal kto postarať....

klinanka
20. mar 2020

@vittekovaveva je určite veľa rodičov ako vy, to by sa bolo treba spojiť, robia ústupky, alebo aspoň cez tie poradne socpoist sa spýtať, vsak si dieťa teraz chcete prizerať sami a neohrozovat. Ja som doma s 2 ročným a manžel so starším, tiez by sa mi to nepáčilo 😓

vittekovaveva
autor
20. mar 2020

@klinanka nam pomahala babicka ked sme v praci ale tak je teraz po operacii plus nechcem od nej aby k nam kazdy den chodila v tejto situacii.. vytahom hore dole.. nedaj boze mhd... na socpoist sa snazim dovolat uz tyzden

klinanka
Autor odpoveď zmazal
evittam
7. apr 2020

@klinanka Pre matky co im konci RP a nemôžu spat nastúpiť do práce a dieta do škôlky. A nie pre matky co poberaju RP!

klinanka
7. apr 2020

@evittam aha, no tam to napísala tak všeobecne, nečítala som viac o tom, keďže ešte nepracujem.

evittam
7. apr 2020

@klinanka Ved o tom to je tieto sirenia zaručených správ 😀😉

klinanka
7. apr 2020

@evittam zmazala som radsej, aby som zle neradila

klinanka
8. apr 2020

@evittam akurát to čítam, podľa mňa je to písané všeobecne a týka sa aj deti do 3 rokov? Či zle chápem

Strana
z2