Musím informovať úrad práce a poisťovňu o nástupe na materskú?

sliva1001
15. máj 2015

Je potrebné nejako informovať úrad práce a zdravotnú poisťovňu o nástupe na materskú? žiaden papier mi pre nich nedali, treba im niečo?

lennkka17
15. máj 2015

netreba 🙂

sliva1001
autor
15. máj 2015

dakujem 😉

lylienka
15. máj 2015

pokial ides na matersku tak odovzas papiere do soc.poistovne, ked ty skonci materska a nastupis na rodicovsku tak ides na soc.poistovnu, urad prace a aj na zdravotku....no vsade

cailinevelyn
15. máj 2015

ak si zamestnankynou, tak nastup na MD na vsetky mozne aj nemozne institucie zariadi zamestnavatel.
az nastup na rodicovsku dovolenku si vybehavas urady sama.

sliva1001
autor
16. máj 2015

@cailinevelyn nie som zamestnaná, evidujú ma na úrade práce a platím si dobrovoľné soc. poistenie. Do sociálky som zaniesla žiadosť o materské čo mi dala doktorka ale inak som nič viac nikomu nedávala ani neoznamovala...

gapa
16. máj 2015

@sliva1001 takže pod tým UP myslíš, že si v edivencii uchádzačov o zamestnanie a nie že poberáš napr. rodičovský príspoevok.
- po pôrode prinesieš kopiu RL dieťaťa na UPSVAR ako uchádzač o zamestnanie, na základe toho ťa VYRADIA Z EVIDENCIE UCHáDZAčOV den pred pôrodom, predtým ale kopiu žiadosti o materké sa tiež odovzdáva na UP, aby vedeli, odkedy si nemusíš plniť podmienky hladania zamestnania a byť im k dispozícii (je to 6týž. pred termínom). tj. bud im daj kopiu alebo extra potvrdenie od lekára, či možno stačí kopia tehot. knižky, aby mali aj nejaký doklad k tomu od lekára.
- ak ti priznajú materskú, tak ak by si poberala podporu, tak to treba oznámiť na oddelenie, kde poberáš PODPORUu (soc.poistovna-odd. dávok v nezam, či takké dačo, dobré oznámiť už pri podaní žiadosti, ak vieš, že náro vznikne), lebo nemôžeš poberať súbežne podporu aj mateské, resp. ani rodič.príspevok (z upsvar) a materské
- na ZDRAVOTNú POISTEONU ked budeš mať z upsvar doklad o vyradení z evidencie uchádzačov o zamestnanie + rozhodnutie zo SP o priznaní materského + RL dieťaťa, tak zájdi na zdr.poistovnu a ťa prehlásia z poistenia štátom ako uchádzač o zamestnanie na poistenca štátu ako poberatela materského (odo mna chceli aj rodný list vo všzp), už záleží od nich, či to urobia odo dna pôrodu, či už od poberania mateského. Po ukočnení poberania materského a začatí poberania RP treba zase to nahlásiť aj s dokladmi, hned sa informum príp. o tom.
- na SOCIáLNU POISTOVNU, ak chceš byť DôCHODKOVO POISTENá šTáTOM ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov odo dna pôrodu, treba do 45dní od pôrodu prihlášku. Odporúčam si robiť kopiu z prihlášky, dať opečiatkovať a založiť k zápočtovým listom do dôchodku. A nezabudnúť, že aj podať odhlášku musíš sama, nik to nevybaví za teba.