icon

Muž nechce ísť na rodičovskú dovolenku

6. nov 2022

Ahojte. S mužom čakáme dieťa. Nechcela som veľmi, ale on sa bál že časom kvôli zdravotným problémom nebude môcť mať, tak sme sa rozhodli že si spravíme bábo ale moja podmienka bola, že hneď ako to bude možné pôjde na rodičovskú dovolenku on. Ja si budujem celkom slušnú kariéru a nerada by som o ňu prišla, zarábam dost slušné peniaze oproti nemu. On nemá veľmi ambície kariérne rásť a nemá na to v práci ani možnost. Přišlo mi, že bude najlepšie keď rodičovskú dovolenku prevezme on a jemu sa ten nápad zo začiatku páčil tiež. No za pár týždňov mám rodiť a on sa začal tváriť , že vlastně žiadna taká dohoda nebola a má materskú pôjdem na a nechce sa o tomu vôbec baviť. Dne ráno mi povedal, že v práci sa mu za to smejú a že je podpapučník a že on si toto nenechá a preto ostanem s malou doma ja. Povedal mi že som sebecka karieristka a mala by som sa zamyslieť nad sebou že sú mi peniaze prednejšie ako dieťa. A že už teraz trávime malo času spolu lebo som stále v práci, aledoteraz mu to nevadilo dokonca bol spokojný pretože si mohol kúpiť bicyklík za dosť veľa peňazí dovolenka pár krát do roka mu tiež nesmrdela príde mi od neho nefér ze sa mám vzdať práce a kariéry len kvôli tomu že som žena Čo si o tom myslíte?

konikkon
6. nov 2022

@mogaa prečo je to viac ženská parketa?

zmrzlinka2021
6. nov 2022

@viestta
Ja som sa v zivote naucila jednu podstatnu vec - neoznamovat ludom, co idem spravit. A ked uz to robim a pride nevhodna poznamka z druhej strany, reagujem takym ničhovoriacim sposobom "jasne, rozumiem, my to riesime teraz takto.." a nerozvadzat diskusiu, neobhajovat sa, nedavat milion argumentov. Mas ludi, s ktorymi mas opacne pohlady ale viete sa respektovat a nikdy neutocite na seba a nikoho nezhadzujete. Lenze este stale je podstatne viacej tych, ktory sa budu snazit ta zhodit, ponizit, degradovat ako matku.

slniecko66
6. nov 2022

@1234321 ved ona to babatko ani nechcela. Pre nu je kariera a praca na 1 mieste. Tiez nechapem preco do toho sla.. ved to neni len tak.

1234321
6. nov 2022

@slniecko66 tak si mala davat pozor 🤷‍♀️🤦‍♀️ a nie teraz tu vyplakávať nám, no nie? Či čo autorka čaká že zavoláme jej mužovi a rozkazeme mu, že ale veď si povedal, že budeš s dieťaťom ty? Oh to čo je za ženu 🤯

slniecko66
6. nov 2022

@1234321 ale oni sa na tom dohodli. Suhlasila s tym. Budeme mat dieta a budes sa starat ty lebo ja zarabam viac ako ty 😅 no ona asi len caka nech su zeny na jej strane a pisu aky je to klamar 😂

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
1234321
6. nov 2022

@slniecko66 presne, aj ja to tak vidím, každopádne, chúďa dieťa….

ibajaanikiny
6. nov 2022

Matersku mas platenu slusne a ani ta nemozu z prace vyhodit,miesto je stale tvoje. Pekne by som si odkrutila matersku,vycerpala dovolenku a potom mozes dat male do jasli. Ja som nastupila do prace od roka malej,ona je v jasliach,ziadne sceny a divadla sa nekonali,je tam od uvodu rada,medzi rovesnikmi,kopec veci ovlada uz,co ked porovnam s detmi nasich susedov-je medzi nimi rodiel len dva a tri tyzdne,tak je to nebo a zem. Ma rok a pol,vie chodit pekne na nocnik,nie 100%-tne,ale spotreba plienok o 50%,krasne sa chyta uz davno na rozpravanie,v jsliach maju gymnastiku,plavanie,na to sme s nou aj my chodili od 4 mesiaca,prehra sa s hocikym a aj sama,po praci mam stale na nu kopec casu,sme este von alebo sa spolu hrame,potom sa naje,ukupe,zase sa chvilu pohrame a pomojkame,ide spinkat. Vikendy su cele nase a mam aj kopec volna mimo vikendov. A chora bola zatial len dvakrat klop klop. Viem,ze neovplyvnis ani chorobnost,ani ako velmi male bude na tebe zavisle,ale ak to nepojde v jasliach,my platime male sukromne jasle s malym poctom deti,v rodinnom dome s velkym pozemkom,tak jedine opatrovatelka,pises,ze zarobis dobre,tak asi to nebude pre teba problem. Teraz by som ho uz nechala tak,dieta pride na svet,budes to riesit operativne,uvidis este,ako sa vyvinie situacia. Aj teba dieta zmeni,mozno sa do neho zamilujes tak,ze si to budes uzivat a sama zhodnotis,ze aspon rok s nim budes chciet ostat. Rok zbehne ani sa nenazdas,sama to viem,v praci mi neuslo nic,pockali.

autor
6. nov 2022

@1234321 vy žijete v akom storoči? To sa pýtate každého chlapa že načo si robil dieťa keď nechce ísť na materskú? To by sa asi veľa detí nerodilo. Ach bože zobuďte sa do 21.storocia

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
1234321
6. nov 2022

Ty sa zobuď moja zlata 🙂 nemyslí si, že sa cely svet točí len okolo teba 🙂 a si veľmi ale veľmi naivná keď veríš takým veciam…. Keby si bola kúsok múdrejšia tak tu nemusíš riešiť to, čo tu riešiš. Či čo, mame ťa oplakávať? Že si chúďatko, lebo a blablabla????? Mala si rozmýšľať no 🙂

slniecko66
6. nov 2022

Autorka. Preco chodia matky na matersku? Ci pockaj, chlap porodi a odkoji?
Vieme ake je storocie.. len je to trosku cez sa bavit o tomto este pred narodenim. Mna by to ani nenapadlo hovorit, ze pojdes ty na rodicovsku.

viestta
6. nov 2022

@1234321 ty si sa naozaj niekde zasekla. Len netuším kde. Ale dúfam, že si sama so sebou spokojná.

anjelicek26
6. nov 2022

Autorke prajem pevne nervy v tejto komunite 🙄 Urob to tak, ako uznas za vhodne, laska sa tym, ci matka pracuje-nepracuje k dietatu pre pana nemeria... po praci si s dietatom, vikendy si s dietatom, budete mat na seba casu dost. Drviva vacsina zien v inych krajinach ide po par tyzdnoch do prace a ziadna drama sa nedeje, deti funguju v rezime rodiny a rychlo si zvyknu nech to rodicia nastavia akokolvek.Tym, ze na Slovensku 3 rocna relativne dobre platena rodicovska (vzhladom na priemernu mzdu) si mnohe tocia 6 rokov doma... vytriezvenie prijde na dochodku...

1gabriela13
6. nov 2022

Aj ja som tak uvažovala ako ty,chcela som sa Max po pol roku vrátiť do práce,super práca,platovo nadštandard,rozbehnutá kariéra ,povýšili ma..dohodli sme sa zo zamestnávateľom že o pol roka max som S5. A narodila sa dcérka. A v prvej minúte čo som ju držala v náručí ,celé moje zmýšľanie počas tehotenstva a kariéra isli totálne bokom. Napokon som bola doma 3 roky,sem tam Home Office,a keď som sa po 3 rokoch mala vrátiť,tak som dala výpoveď,lebo by som nemohla byť s dcérkou toľko,koľko by som chcela . Počas materskej som si dorobila ešte jednu výšku a teraz pracujem úplne niečo iné a s dcérou trávim všetok voľný čas. Takže nikdy nevieš ako to na teba bude vplývať v danej chvíli,ale pravda je,že ak ste sa s mužom takto dohodli,a on napokon vycúval,je totalne nefér voči tebe . Nanajvýš že on si tvoje peniažky tiež hodne užíval ...na tvojom mieste ak sa rozhodnete budovať ďalej svoju kariéru,zaplať si opatrovateľku a jeho prestaň financovať,odkladaj sebe a dieťaťu .

1234321
6. nov 2022

@viestta ver, že som a čo ma ešte viac teší, tak druhí sú tiež so mnou spokojní, rada druhým pomáham, žijem pre druhých a to je pre mna podstatne, robiť niečo, čo človeka napĺňa. Nemusím chodiť do prace, užívam si život a preto som taká, že doprajem druhým, nezávidím atd. Ale s tebou sa o tom baviť nemôžem 👍✌️

mogaa
6. nov 2022

@konikkon no lebo logicky sa matka o batola postará lepšie ako chlap....vieš si predstaviť muža pri pol ročnom bábätku ako mu pripravuje príkrmi a dáva mu ich, prípadne celodennú starostlivosť? lebo to zákonite nie je len dieťa ale aj strava, keďže mamička bude v práci a aj popratať trochu riad, prípadne niečo nakúpiť

henrytomasino
6. nov 2022

Tak my v práci sa s kolegami bavíme že áno treba ísť na otcovsku dovolenku a už aj niektorý boli a nevedeli si to vynachváliť že si to užili so svojím dieťaťom že keby sa dalo aj dlhšie zostanú. A nikto nie je pod papučou 😄

dskjhfdlkdjhl
6. nov 2022

Treba sa o tom v klude porozpravat. Bez hadok. Ty este sama v podstate nevies, ake to bude, niekedy je totiz clovek najviac prekvapeny zo svojej reakcie. Ale bez ohladu na to, manzel by mal vediet, ze viac ako na nazore kolegov, by mu malo zalezat na Tvojom nazore. Ak su mu oni prednejsi, nieco nie je OK. Dalej by mal chapat, ze ak Ty ostanes doma a on bude zivit rodinu a teraz ma nizsi plat ako Ty, tak sa vam coskoro znizi prijem a mal by si toto uvedomit a podla toho sa zariadit. Cize bud sa dobrovolne uskromni, alebo ostane na rodicovskej, alebo sa poobzera po lepsie platenej praci. Moze si vybrat.

zmrzlinka2021
6. nov 2022

@1234321
Nechapem tvojej agrsivite voči autorke.

Ked jej nerozumies, tak aspon do nej nekop.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
oblecenie99
6. nov 2022

@1234321 o čom mala rozmýšľať?

viestta
6. nov 2022

@1234321 zjavne ta najviac napĺňa hodnotiť rozhodnutia iných.

zmrzlinka2021
6. nov 2022

@mogaa
Realne, aky je logicky dovod, ze muz to nezvladne? Bavime sa o muzovi, co to pravdaze chce zvladnut.
Vies kolko zie tapa, nezvlada mnohe cinnosti (napr. aj ja), aj niečo opomenu... to akoze čo teraz im zobrat dieta?

Ono to vazne nie je o pohlavi - to sme my cez rodove stereotypy nauceni, ze na zaklade pohlavia mame urcite vlastnosti a schopnosti.

panelacikova
6. nov 2022

@slniecko66 však sa o tom bavili pred narodením. píše to hneď v úvode. dohoda bola dokonca pred počatím a on zrazu cukol.

0silvia0
6. nov 2022

@henrytomasino mne sa toto paci na dnesnych otcoch. Kedysi sa hovorilo, ze kazdy chlap by mal ist na vojnu, teraz ze kazdy chlap by mal ist na matersku. Podla mna prijemny posun.

veronikaszabova
6. nov 2022

@1234321 a ty si inak OK??

slniecko66
6. nov 2022

@panelacikova no ona pisala ze cakame babatko. Nechcela som velmi ... ale potom na to pristupila. A potom dala podmienky, ze pojde na rodicovsku.
Podla mna tuzil po babatku, ona moc nie.. tak nakoniec suhlasil aj ked si nebol so svojou odpovedou isty. Zahnala ho do kuta..

panelacikova
6. nov 2022

@slniecko66 tak sme sa rozhodli že si spravíme bábo ale moja podmienka bola, že hneď ako to bude možné pôjde na rodičovskú dovolenku on

slniecko66
6. nov 2022

@panelacikova mužom čakáme dieťa. Nechcela som veľmi, ale on sa bál že časom kvôli zdravotným problémom nebude môcť mať, tak sme sa rozhodli že si spravíme bábo ale moja podmienka bola, že hneď ako to bude možné pôjde na rodičovskú dovolenku on.

Este raz. Ona suhlasila preto lebo mu dala podmienku pojdes na rodicovsku. Keby mala ist ona na rodicovsku pravdepodobne o ziadne babo sa nebude pokusat.. ci nie? Suhlasila by s babatkpm aj keby vedela ze bude doma s nim?

petamich
6. nov 2022

@mogaa ano viem 🙂 manzel to uplne bezne robil, ono zas nie je uplne raketova veda hodit mrkvu a zemiak do Aventu a povysavat a umyt riady by snad dospely chlap s dvomi zdravymi rukami tiez mohol dat

autor
Odpoveď bola odstránená