icon

Muž nechce ísť na rodičovskú dovolenku

6. nov 2022

Ahojte. S mužom čakáme dieťa. Nechcela som veľmi, ale on sa bál že časom kvôli zdravotným problémom nebude môcť mať, tak sme sa rozhodli že si spravíme bábo ale moja podmienka bola, že hneď ako to bude možné pôjde na rodičovskú dovolenku on. Ja si budujem celkom slušnú kariéru a nerada by som o ňu prišla, zarábam dost slušné peniaze oproti nemu. On nemá veľmi ambície kariérne rásť a nemá na to v práci ani možnost. Přišlo mi, že bude najlepšie keď rodičovskú dovolenku prevezme on a jemu sa ten nápad zo začiatku páčil tiež. No za pár týždňov mám rodiť a on sa začal tváriť , že vlastně žiadna taká dohoda nebola a má materskú pôjdem na a nechce sa o tomu vôbec baviť. Dne ráno mi povedal, že v práci sa mu za to smejú a že je podpapučník a že on si toto nenechá a preto ostanem s malou doma ja. Povedal mi že som sebecka karieristka a mala by som sa zamyslieť nad sebou že sú mi peniaze prednejšie ako dieťa. A že už teraz trávime malo času spolu lebo som stále v práci, aledoteraz mu to nevadilo dokonca bol spokojný pretože si mohol kúpiť bicyklík za dosť veľa peňazí dovolenka pár krát do roka mu tiež nesmrdela príde mi od neho nefér ze sa mám vzdať práce a kariéry len kvôli tomu že som žena Čo si o tom myslíte?

panelacikova
6. nov 2022

@slniecko66 no veď práve. asi by nesúhlasila. muž chcel, súhlasila pod podmienkou. ja na tom naozaj nevidím nič zlé, ani strašné. jednoducho je typ karieristky, napĺňa ju práca, nie starostlivosť o dieťa. možno pôrodom sa jej priority zmenia. možno nie. preto si s mužom vopred stanovili nejaké podmienky. o ktorých on sa teraz tvári, že nič nevie...

1234321
6. nov 2022

Ale keď chceš vyriešiť konflikt s mužom tak si musíš sadnúť k nemu a nie na MK. Tu ti každá žena napíše niečo ine a inak ti poradí, drž sa a snáď budeš spokojná aj ty aj tvoj muz

viestta
6. nov 2022

@mogaa som už dosť dlho na MK aby som mohla zodpovedne prehlásiť, že tvoj argument o varení prikrmov je postavený na vode. Denne, a niekoľkokrát denne sa matky pýtajú ako pripraviť prikrm. Takže nie, nemajú to dané od prírody ako dojčenie. Musia sa to naučiť. Ak sa to naučí matka, naučí sa aj muž. Okrem toho, prikrm sa môže uvariť aj deň vopred a pred podávaním zohriať, prikrm sa do kúpiť hotový. A popučiť banán dokáže hádam aj chlap. Rovnako prebaliť, obliecť, okúpať, položiť do kocika a zobrať na prechádzku, postrážiť na pieskovisku, zaspievať pesničku a aj prečítať rozprávku pred spaním. Ak to niektorý nerobí, nie je to tým, že nie je na to biologicky stavaný ale tým, že nechce.

panelacikova
6. nov 2022

autorka: podľa toho, ako dlho vôbec plánuješ ostať doma, skús sa s ním dohodnúť. ak plánuješ byť 3 mesiace, nech je ešte aspoň 3 on a potom jasle, opatrovateľka. samozrejme, trvala by som na tom, že na výdavkoch na jasle či opatrovateľku sa budete podieľať 50/50 každý zo svojho platu rovným dielom. neviem, čo iné poradiť. problém bude, ak bude dieťa chorľavé a ty nebudeš mať možnosť pracovať HO.

konikkon
6. nov 2022

@mogaa tak ako nastávajúca matka, rovnako aj nastávajúci otecko sa snáď dokáže naučiť variť príkrmy či prebalovat plienky. Ja si nemyslím, že chlapi majú o koliecko menej, že by toto nedokázali. Veď aj každá matka sa to musela naučiť, tak prečo by sa nemohol/nevedel otec?

slniecko66
6. nov 2022

@panelacikova ano mozno sa to po porode zmeni. To dufam..
Ja ho chapem.. lebo vedel keby povedal hned na zaciatku nie. Tak ziadne dieta nebude mat.. preto s tym suhlasil.
A ked je praca na 1 mieste tak nemala suhlasit s babatkom.. mala sa venovat len kariere. Je vela takych zien co nechcu mat deti a su stastne v praci.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
autor
6. nov 2022

@mogaa a muž je digitálny bez ručičiek? Veď beriem že nakojit ho nenakoji. Ale s dementom čo sa nevie postarať o domácnosť a urobiť dieťaťu jesť by som sa do kopy nedávala.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
luccija
6. nov 2022

Ked vtacka lapaju...uvidis, ked sa dieta narodi trocha sa Ti priority zmenia a mozno aj jemu..A mozno nie, tak si najdes opatrovatelku...to, ze viac zarobis a mozno budes platit opatrovatelku zo svojho sa mu tiez nebude hnusit.Oklamal Ta...to, ze viac zarobis a mas lepsiu karieru je len zaciatok vasich problemov.Mozno sa budes snazit ako vies a aj tak budes v jeho ociach ako zena, ktorej bola prednejsia praca.To, ze da na reci chlapov v praci je smiesne.Ked ma take ego nech sa posnazi viac karierne

marca12
6. nov 2022

@anjelicek26 tebe to rodenie deti udiera ma mozog....ze normalne zeny koja. Aha takze tie,co nekoja su nenormalne a nieco menej v tvojich ociach

panelacikova
6. nov 2022

@slniecko66 dá sa s tebou súhlasiť, ale to už autorka nezvráti, dieťa je už na ceste. možno chcela vidieť reakcie žien, možno ich chce ukázať manželovi? možno chce dobré rady, čo ďalej v tomto jej prípade? už nech naloží s diskusiou ako chce, riešenie je stále, len nech je dieťa zdravé, všetko sa bude dať.

iwesska
6. nov 2022

Chudak dieta,este sa ani nenarodilo a uz si ho pohadzujete🙄 Tak si to rychlo "odkrut", hod ho niekam do jasli a chodte obaja do prace,nech sa zas mozete venovat svojim zivotom a ty kariere,lebo ta je v zivote najdolezitejsia 🙄

panelacikova
6. nov 2022

@marca12 myslím, že anjelicek v tom svojom príspevku nemala na mysli slovo "normálne" ako prídavné meno, že - normálne ženy, ale ako príslovku: ako? - normálne 😀

slniecko66
6. nov 2022

@panelacikova dakujem. Mozno.. ale na mamickovskom fore bude mat vacsinu komentarov co budu suhlasit so zenou.. uz par krat som tu videla podobny pribeh. Radili zene a muzovi odlisne veci a pritom islo o to iste.
Nech to skusi dat na forum kde su hlavne chlapi a budu si zasa zastavat jeho..
Ano. To je najhlavnejsie 😊
My jej takto nepomozeme.. musi si to vydebatovat s nim sama doma.

sasa1310
6. nov 2022

@1234321 sa trocha kroť. To, že chce mať kariéru a nechce sa jej sedieť na zadku doma 3 roky, tak je zlá? A čo je na tom keby aj išla do práce po polroku? Zato nemusíš autorku urážať. Na niečom sa doma dohodli, tak by tá dohoda mala pokračovať

viestta
6. nov 2022

@luccija áno, tie reči niektorých nie celkom spokojných, nie celkom úspešných, nie celkom kompletných kolegov ho môžu celkom.zdeptat a potom to bude prenášať domov. To je potom ťažko ustáť s hrdosťou a bez konfliktov.
Ja nezabudnem na hlášku jednej tetky, keď mojej mame povedala To sa nehanbís zarábať viac ako on? A aj tu vidno to nastavenie spocnosti. Žena sa ma hanbiť za to, že sa chce realizovať ináč ako pri plienkach.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
katka700
6. nov 2022

Neviem poradiť, napadlo ma len jedno, prepočítať priemerné mesačné výdavky vrátane dovoleniek a zábaviek ktoré si mu financovala za uplynulý rok. Prirátať predpokladanú mieru inflácie, odratat rodičovský a milého mužíčka sa spýtať či dokáže zarobiť takúto sumu. Ak toľko v práci nezarobi nech si zoženie fušky alebo ide na otcovsku tak ako ste sa pôvodne dohodli. Robiť ramená hrať sa na maca a nechať sa živiť ženou je jednoduché. Správať sa zodpovedne je už ťažšie. Okrem toho ak som pochopila správne dieťa máte lebo ho chcel on. Tak nech sa stará. Nech ťa ani nenapadne ostať na rodičovskej a ďalej živiť dospelého chlapa zo svojich úspor 😄

mikadooo
6. nov 2022

Podľa mňa najrozumnejšie v tvojej situácii bude naozaj opatrovateľka a dohodnúť na prvé mesiace Home Office. Kým sa dáš dokopy. Všetko sa dá, keď sa chce. V usa sú napríklad bežné aupairky a nikto sa nad tým nepozastavuje, že žena ide po pár týždňoch/mesiacoch do práce. A máš pravdu - fér to od manžela určite nie je, to čo ti spravil. Tak ho priprav, že sa bude finančne podieľať na platení opatrovateľky, aby sa mu teda v robote nesmiali.

0silvia0
6. nov 2022

@marca12 tiez si myslim, ze to od @anjelicek26 iba zle vyznelo a chcela pouzit slovo zeny bežne koja miesto zeny normalne koja.

petamich
6. nov 2022

@panelacikova @marca12 tiez som to tak vyhodnotila 🙂 aj ked najskor som tiez pozerala ale to mi k nej nesedi, ked citam jej komentare :D ze by takto diskvalifikovala zeny, ktore nekoja a hodila ich do kategorie "nenormálne"

zuzanockamt
6. nov 2022

Autorka
Držím ti palce, nedaj sa odradiť, trvaj na svojom a choď do práce čo najskôr. Otcovi dieťaťa by som denne pripomínala jeho sľub, keď nič z toho nebude, priškrtila by som mu financie z mojej strany a žiadala poctivo platiť polovicu výdavkov na dieťa.
Dá sa zvládať aj práca popri 2-mesačnom dieťati na plný úväzok (riadiaca funkcia) s opatrovaním, neskôr jasle.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
zuzanockamt
6. nov 2022

@bilberryday porušil dohodu, tak má smolu

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
nevenka
6. nov 2022

@autorka podla mna, reagujes mechanicky, to iste muz - akoby ani city k tomu dietatu tam neboli. Ste ako deti, co sa vadia o hracku na pieskovisku, od zaciatku je to podla mna cele zle.
Ti poviem, ze moze sa stat, ze dieta bude mat zdravotne problemy, ze Ty nebudes ok po zdravotnej stranke, mne sa stalo jedno, aj druhe. A vsetky kariery sveta mi boli u prdele v tej chvili. Takze moze sa Ti zivot otocit naruby a vsetky plany padnu.
Ak chces radu - najlepsie, co mozem poradit je, sadnut si s muzom a prediskutovat v KLUDE a bez povysovania sa jeden nad druheho. Lebo z Tvojho prejavu mam pocit, ze muza v ucte nemas velmi a on zase rozmysla ako vacsina takych tych jednoduchsich muzov robotnikov, nic v zlom, proste ste z inych svetov pravdepodobne a obaja sa musite v zaujme vztahu a lasky k dietatu naucit obrusit hrany a najst si SVOJ vlastny system. Mate uplne odlisny pohlad na svet. Nielen co sa tyka dietata a jeho vychovy a materskej a tu narazila kosa na kamen.
Nemozete viest diskusiu ako urazene deti, ze Ty si mi slubil a teraz si ma zradil a Ty to a hento. Ale normalne, ak mas pocit, ze si inteligencne nad nim, co asi mas ten pocit, tak sa prekonaj a spytaj sa na jeho predstavu, ako si to konkretne predstavuje on. Potom mu v klude vysvetli, ako si to predstavujes Ty. Vsak si to aj financne preratajte. A urobite kompromis.
Ja som z tych matiek, co je rada doma s detmi, ale manzel zaraba velmi dobre, takze takto nam to vyhovuje, ale na materskej bol aj on. Nema problem s nicim, o deti sa postara perfektne, mal casto HO, musela som chodit po vysetreniach, tak maleho si polozil na kolena na vankus, sedel za kompom, pracoval a zaroven mu daval mlieko z flasky. Prebalil, uspal, umyl. Umyje doma okna, povysava, navari, ked treba. Nestratil nic zo svojej muznosti.
Nevedieme zabomysie vojny medzi sebou a neurazame sa ako male deti. Hladame riesenia. Vzdy sa mozeme jeden na druheho spolahnut. Toto je zaklad dlho pred tym, ako si spravite dieta.

zuzanockamt
6. nov 2022

@bilberryday To by mi bolo jedno. Autorka píše, že dieťa chcel hlavne on a sľúbil, že pôjde čo najskôr na RD.

dadis
6. nov 2022

Zbytocne sa tu nieco riesi. Ved vobec o nic nejde. Tak ako nechce byt mamina rodicovskej, chapem ju a ma na to plne pravo, tak to uz nechce ani muz (kazdy ma predsa narok zmenit nazor). O polrok moze byt situacia uplne ina a este sa budu "bit" o to, kto doma ostane, alebo sa sa do jasliciek, najdu jej nejaku tetu, alebo cokolvek. Aj my s bratom sme jaslove deti, aj kratunko dojcene a nepocitovala som nikdy nedostatok lasky. Obidvaja mozu byt velmi kvalitni rodicia, aj ked si to zariadia takto. Najma by si nemali nic vzajomne vycitat a kazit si partnerstvo, kazdy rodic ma pravo sa k rodicovstvu postavit vlastnym sposobom a nikto ho nema nutit robit to inak (v tomto pripade ani autorka muza, ani muz/rodina autorku)

bilberryday
Autor odpoveď zmazal