Na ake penazne davky mam narok pocas tehotenstva?
Dobry den, uz ani neviem ku ktorej teme to mam dat 🙂 som na stranke nova, tak prepacte 😉 chcela by som sa spytat.na ake penazne davky budem mat narok pocas tehotenstva alebo po porode, ak po ukonceni strednej skoli niesom ani zaevidovana na urade prace, cize neplatim ani zdravotne poistenie.na zdravotnej dlh nemam, no ked im tam predlozim doklad o ukonceni studia atd, tak mi ten dlh vypocitaju.myslite, ze ak by som to este vcas vsetko splatila a dala si to dokopy, uznaju mi to a budem mat narok na nejake peniaze???a ten prispevok pri prvom dietati?ake su tam podmienky aby som ho dostala???citala som to uz na vela strankach, ale nemozem sa z toho vysomarit 😖
@monika6637 preco by si mala mat dlh kym si student nemusis platit (ale tym nemas ani narok na matersku...) dostanes len ten rodicak ako pise malinovka a prispevok tiez..
@monika6637 ahojky...bez ohladu na to ci si tehu alebo nie, treba ist na urad prace, a zahlasit sa ako nezamestnana, s tym, ze ti daju potvrdenie, ze uz za teba odvody plati stat. nasledne treba ist do zdravotnej a socialnej poistovne, kde ti vypocitaju dlhzku dlhu na poistnom. mozes sa s nimi dohodnut na splatkach. ale moc by som necakala, lebo to nie je malo penazi, teda aspon pre mna. co sa tyka prispevkov, to ti uz napisala @malinovka333
@malinovka333
@oskvarka
babule, ja som pochopila, ze ona je uz po strednej...ci?
zatial tam dlh nemam, pretoze mi ho nemaju z coho vypocitat.ale ak im tam predlozim vsetky potrebne papiere, ktore som tam mala odniest hned po ukonceni skoly plus z uradu prace, tak mi tam dlh automaticky nabehne.preto sa pytam, ci nemate s tym nejake skusenosti. a @zuzkag2 viem jasne, ze tam treba ist, len sa pytam, ci nieje neskoro.len to som chcela vediet, ci to ma nejaky vplyv na to ci dostanem tie peniaze alebo nie.
@monika6637 ee, neskoro nie je...dlh je jedna vec, narok je druha vec...ked prejavis sanhu to doplatit, tym ze tam pojdes, tak je to ok
@monika6637 len tam rychlo chod a daj si to do poriadku,lebo dlh ti tam bude rast a sa potom nedoplatis..najlepsie je to mat v poriadku,tiez som raz nieco nenahlasila asi do 8 dni a po par mesiacoch mi prisiel papier ze zacnu pravne konanie a tak..potom mi dali pokutu..a ten rodicovsky prispevok urcite dostanes..
@malinovka333 hihi, pohodka. je strasne skore rano 😀
@monika6637 Moja, akonahle si skoncila skolu a nemaju zaznam, ze si evidovana na urade alebo u nejakeho zamestnavatela, ktory by za teba platil odvody, automaticky ta vedu ako SZCO a vedu ti dlh...je mylne domnievat sa, ze ked si tam nebola, dlh nemas...a da sa v pohode dohodnut aj na splatkach...vedia vyjst v ustrety, len musis zacat ty chciet dat to do poriadku.
@malinovka333 neviem co je natom take nepochopitelne 🙂 jednoducha otazka..ci ich dostanem za kazdych okolnosti...cela veda 😉
@monika6637 a ja len nadviazem na
@rainbow0508, chod tam najlepsie dnes...mam znamu, ktora si myslela, ze sa jej to prepecie (ale ona sa neprihlasila 5 rokov) a splaca doteraz...cim skor pojdes, tym skor zaplatis a mas vystarane..
@rainbow0508 tak mi to tam povedali ked som sa bola pytat, aky tam mam vlastne dlh.pokial im nepredlozim doklad o ukonceni studia, cize odkedy stat za mna nic neplati, tak mi dlh nemaju odkial vypocitat.a nevies mi nahodou povedat kolko to bude cca za asi necele 2 roky neplatenia?? 😒
@monika6637 ono je teraz jedno, kolko ti vypocitaju...pred platenim neujdes, treba to dat rychlo do poriadku..
budu ju brať ako dobrovolne nezamestnanú, čiže si musí platiť zdravotné poistenie.
SZČO je fyzická osoba, ktorá vykonáva samostatnú zárobkovú činnosť. Inými slovami, SZČO je živnostník.
@monika6637 vacsinou su tie mesacne odvody okolo 30-40€, tak si to vyrataj...moj manzel nebol zamestnany a ani evidovany 3 a pol mesiaca a ma dlh nejakych necelych 145€.
@malinovka333 no aspon nieco 😀 dostanem, dufam 😀 hoci to bude moje prve babo, ale myslim, ze tie "biedne" peniaze od nasho "velkoryseho" statu sa ani zdaleka nevyrovnaju nakladom na dieta.ale pomozu, aspon troska.urcite sa budem informovat o vsetkych narokoch, ktore mam, budem mat...a aj to s tymi uradmi pojdem dat cim skor dokopy, lebo mate pravdu, netreba odkladat.uz som odkladala dlho, teraz budem lutovat.ale co uz, stalo sa.treba dat cim skor dokopy 🙂
@monika6637 malo by to byt cca do 1200 e priblizne za dva roky
@rainbow0508 preto sa pytam, lebo mi to nejak nesedelo, ked minule prisiel kamoske papier z poistovne.ona sa nato upplne "vybodla" 😀 neplatila fuuuuu asi mozno nejake 4 roky a ma dlh okolo 800eur.tak newem uz ako to tam oni pocitaju.uvidim
@monika6637 No, ked si to vyratas, tak na mesiac nieco do 20€, ak mala dlh 800 za 4 roky.
@monika6637 No, ked si to vyratas, tak na mesiac nieco do 20€, ak mala dlh 800 za 4 roky.
@monika6637 za dva roky...teda cely rok 2010 a cely rok 2011 mi to vyslo 1089.48 Eur. Mesacne odvody do ZP v roku 2010 boli 44.73 Eur, a v roku 2011 46.06 Eur v roku 2012 je tu 47.58 Eur. So socialnej poistovne ako dobrovolne nezamestnana nemas povinnost odvadzat ziadne odvody.
@monika6637 na rodičovské budeš mať nárok, aj na jednorázový príspevok, lebo to ti vypláca úrad práce, ale kým si nevyrovnáš dlh v zdravotnej poisťovni, nepreplatia ti pôrod ani vyšetrenia u gynekológa a to ked ti nemocnica pošle účet bude to riadna suma.
@monika6637 fuha, 2 roky neplatit zdravotne poistenie, na to ti mozem iba povedat, ze mas stastie, ze si nebola vaznejsie chora a zijes na slovensku... 😒
@monika6637 Viem, že kedysi sa dalo v zdravotnej poisťovni (VšZP) požiadať o splátkový kalendár. Bež tam a požiadaj o najnižšie možné splátky a bude to v pohode.
od jula 2010, cize som to pocitala, takze 868,68€ mi to vyslo...tak dost to je.dufam, ze sa bude dat dohodnut na nejakych splatkach.ani som nevedela ze to tento rok tak zvysili..
@tunzal no ano to viem.ale tiez musim byt nejaky cas zaevidovana na urade prace aby som tie peniaze dostala????
@monika6637 ahoj osoba nestastna, no uplne mi pripominas svagrininu sestru. ta po skole tiez nic neriesila a teraz je na materskej uz rok a stale nema nic poriesene. zazrakom jej na to neprisli ale raz ju najdu. dostala vsetko co sa da dostat od statu pri narodeni dietata. ak chces dostat ten prispevok pri narodeni dietata musis navstevovat gynekologa pocas tehotenstva pravidelne. ak vynechas mas smolu.
ak si sa evidovala po skole na urade prace tak za Teba platil zdravotnu ale ak nie tak veru budes mat co splacat. drzim Ti palce. aj bez dlhov materska zatazi penazenku.