icon

Na ake penazne davky mam narok pocas tehotenstva?

monika6637
17. jan 2012

Dobry den, uz ani neviem ku ktorej teme to mam dat 🙂 som na stranke nova, tak prepacte 😉 chcela by som sa spytat.na ake penazne davky budem mat narok pocas tehotenstva alebo po porode, ak po ukonceni strednej skoli niesom ani zaevidovana na urade prace, cize neplatim ani zdravotne poistenie.na zdravotnej dlh nemam, no ked im tam predlozim doklad o ukonceni studia atd, tak mi ten dlh vypocitaju.myslite, ze ak by som to este vcas vsetko splatila a dala si to dokopy, uznaju mi to a budem mat narok na nejake peniaze???a ten prispevok pri prvom dietati?ake su tam podmienky aby som ho dostala???citala som to uz na vela strankach, ale nemozem sa z toho vysomarit 😖

monika6637
autor
17. jan 2012

@asfodelka tak ta je odvazna 🙂 no ja tiez radsej nic nevravim 🤐 no hej, lebo to som citala z niekde ze ten jednorazovi prispevok tych myslim okolo 600eur ci ako to je.ze tam musis mat tie prehliadky u lekara.ze s tym nema zdravotna poistovna nic spolocne.

anjelicek26
17. jan 2012

@monika6637 - preco si sa hned po skole neevidovala na urade prace a co si robila tie dva roky 😕 Lebo vsetko by bol za teba vyval platil stat, teraz na tom ostanes sediet sama 😖 A malo to fakt nie je, ja som doplacala len par mesiacov, co mi vychadzalo medzi jednou a druhou vyskou a aj tak 😝

tunzal
17. jan 2012

@monika6637 nie nemusíš byť evidovaná, to vôbec s tým nemá nič spoločné, teraz by si mala čo najrýchlejšie dať papiere do poriadku aby si nemala ešte väčší nedoplatok. a prečo si nešla za tie dva roky aspon prihlásiť sa na úrad teraz by si nemala starosti ani nedoplatok, píš trošku konkrétnejšie a skúsim ti poradiť kedy si skončila školu? a čo si robila odvtedy?

zuzkag2
17. jan 2012

@monika6637
v ktorom si teraz vlastne mesiaci?
@zuzana581
ano da sa vybavit splatkovy kalendar myslim vo vsetkych ZP. Oni vychadzaju velmi v ustrety. Ale ako pise @tunzal , kym nebude dlh vyrovnany, mam strach, ze budu chciet priame platby za vysetrenia a porod. Aj ked, mam dojem, ale neviem to nikde najst, myslim, ze v pripade, sa splati nejake percento z dlhu 75% ? fakt neviem) , uz ma opat zdravotnu starostlivost hradenu.

asfodelka
17. jan 2012

@monika6637 no hej, gynekolog Ti musi potvrdit ze si tam chodila. ten Ti tiez dava papier pre socialnu poistovnu od kedy mas narok na matersku dovolenku. to je 6tyzdnov pred porodom. ale on ten prispevok nie je tak v celku. poslu Ti ho po castiach. a ked si kupis kocik, postielku, matrac, vanicku, obliecky, perinky, saty, plienky a co ja viem co este treba ta sa Ti po tych peniazoch len tak zaprasi...

kikai
17. jan 2012

kocky,chcela by som sa opytat,ako to je ked snazime o babo,a mm je chory(od dnes berie antib)treba so snazenim prestat?prosim IP

zuzkag2
17. jan 2012

@tunzal
@monika6637
podla mna by mala byt evidovana, aj ked to nema suvis s tou materskou, rodicovskou a jednorazovym prispevkom na prve diet. ide o to, aby sa jej platili teraz odvody uz za januar...ked ma uz taku strasnu sumu splacat, nech je aspon odbremenena trochu.

tunzal
17. jan 2012

@zuzkag2 iste teraz by sa mala zaevidovať, ale to predošlé vôbec s tým nesúvisí, len nepíše žiadne konkrétne veci okolo toho. na materskú vôbec nemá nárok lebo sociálku neplatila a aj keby bola na úrade evidovaná materskú by nedostala len rodičovský po porode.

monika6637
autor
17. jan 2012

@tunzal skoncila som skolu v juny 2010...nasla som si pracu, ale len na cierno, bez zmluvy bez vsetkeho, tak uz som videla peniazky, tak som sa vykaslala na urad 😒 blbe zmyslanie viem... @zuzkag2 som na zaciatku druheho mesiaca.pri lekarke som bola este iba raz, no poslala ma domov s tym, ze este nic nevidno, zobrala mi len krv a objednala ma na dalsi tyzden.

monika6637
autor
17. jan 2012

@tunzal na matersku nemam narok.jasne...matersku by som poberala, len ak by som bola zamestana predtym nie?ci zasa sa mylim? 😕

zuzkag2
17. jan 2012

@tunzal to vazne nema narok na matersku? vlastne ta sa rada s mesacnych odvodov do SP za poslednych 12 mesiacov, ci? hm, tak to je pekne na prd. ☹ pekne blba situacia

zuzana581
17. jan 2012

@zuzkag2 z osobnej skúsenosti mne blízkej osobe viem, že aj keď si neplatí dlhé roky zdravotnú, tak ho ošetrujú a zatial mu nič neprišlo. Viem, že raz naňho iste príde a neriešim, jeho hlúposť, ale chcela som tým povedať, že kludne môže ísť podla mňa na vyšetrenie, ak potrebuje a nič sa nestane. @monika6637 choď hneď na UP, odtial pre splátkový kalendár do poi a máš klud. Len konaj, už to neodkladaj.

zuzkag2
17. jan 2012

@zuzana581 Zuzi, ono je to asi individualne, alebo co...pretoze ja mam zas skusenosti mne blizkej osoby, ze ju osetrit nechceli, a nevydali jej ani lieky v lekarni...a nemala uhradene 7 mesiacov ta osoba. ale fakt je to asi individualne. ja dufam, ze to nebude tento pripad, lebo by to bolo fakt moc tazke.

martina2001
17. jan 2012

@zuzana581 to bolo doteraz teraz sú poisťovne dáko prepojené so zariadeniami zdravotníckymi kde im dávajú zoznam neplatičov, a poskytnú im iba nevyhnutné ošetrenia a aj to neviem či neplatia, minule to bolo vysvetlené v dákej relácii

zuzkag2
17. jan 2012

@monika6637 tak ti drzim palce...toho tvojho zamestnavatela by som nakopala...praca na cierno. hlavne chod naozaj hned na ten UP, nevsimaj si potom tie reci tych pracovnicok, a vsetko si vybav. Treba to riesit, uvidis, ze potom ked sa v tom pohnes, budes mat sama aj lepsi pocit.

monika6637
autor
17. jan 2012

@zuzana581 nepridu nato, pokial ti nieco nieje....napriklad pojdes k zubarovi, polovicku platis,polovicku preplaca poistovna.no ak zubarovi pride papier z poistovne, ze to nepreplati, lebo mas dlh v zdravotnej, tak automaticky ti poslu papier na uhradenie dlznej sumy za osetrenie.aj teraz myslim, neviem odkedy je to tak, ze na nete sa da kuknut zoznam dlznikov a niektory lekari ta nemusia ani osetrit...no len ja natom zozname niesom 🙂 preto sa mi to zda divne...ale urcite viem ze raz sa nato pride...nebudem sa spoliehat na nahodu a dam si to dokopy

asfodelka
17. jan 2012

@monika6637 na Tvojom mieste sa dnes zoberiem a idem na urad prace s pokorou prijmem rady, dam do poriadku co sa da. skocim na socialku a poradim sa s tetami. ved od toho tu su. necakaj lebo kazdy den naviac su dalsie zbytocne peniaze. inak s tou tehotenskou knizkou- mne ju dali na gynde az ked som bola v 3mesiaci. nesed za pc a bez vybavovat... hop hop

monika6637
autor
17. jan 2012

@martina2001 no hej presne.oni si to vsetko zistia.len ked je tak vsetko poprepajane, ja som myslela, ze automaticky ked skoncim skolu, rodicia namna uz nepoberali rodinne, takze to islo cez socialku, tak som myslela ze to automaticky pojde cez zdravotnu a aspon ma upovedomia nato ze im to tam mam predlozit

martina2001
17. jan 2012

@monika6637 materskú dostaneš dňom narodenia dieťaťa, no nežiadaš na soc, poisťovni ale na upsvar, dostaneš tých necelých 200eur

martina2001
17. jan 2012

@monika6637 nie su povinný upovedomiť ťa, nevedia či ďalej neštuduješ a tvoja povinnosť tuším prihlásiť sa na upsvar od septembra

tunzal
17. jan 2012

@monika6637 1. chod čo najrýchlejšie na úrad práce a zaeviduj sa, potom hned do zdravotnej poistovni zober potvrdenie o zaevidovaní a zober si so sebou aj kopiu maturitného vysvedčenia alebo výučného listu. zdravotnú más zaplatenú do konca augusta 2010 - dovtedy si mala nárok od štátu. povieš že ostatné obdobie nemáš kryté, vypočítajú ti tam hned že čím si dlžná, hned si vyžiadaj aj splatkový kalendár ked to nevieš zaplatiť naraz. ale čo najrýchlejšie lebo každý mesiac ti pribudne 47,58 € nedoplatok. tak ako tu už neviem ktorá písala na rok 2010 máš nedoplatok 4 x 44,73€ na rok 2011 máš 12 x 46,06 a na rok 2012 máš do dnešného dna okoko 26,10€. ked to nebudeš riešiť čím skôr tak ti k tomu pribudne aj návšteva gynekologa. rodičovský príspevok dostaneš ked porodíš to je teraz okolo 190€ , nárok na materskú nemáš lebo si neplatila sociálne poistenie, takže pred pôrodom od štátu nedostaneš nič. jednorázový príspevok je € 829,85 na prvé, druhé a tretie dieťa nato máš nárok ked budeš chodiť pravidelne ku gynekologovi lebo on ti dá potvrdenie o návšteve ale to len ked ti dieťa dožie 28 dni, máš po narodeni dieťaťa nárok ešte na 22,01 mesačne, ktorá sa teraz zvyšuje o pár centíkov .takže čím skor aby ti nepribudlo ešte viac dlhov.

zuzana581
17. jan 2012

@zuzkag2
@martina2001 táto osoba o ktorej som písala bola na vyšetreniach krvi, pečene a na rentgene plúc na konci minulého roka. Normálne ho vyšetrili. Ale čo viem, tak od vtedy nebol. Myslím, že dokial nepríde z poi neuhradený lístok za ošetrenie, tak ten lekár asi nezisťuje pri každom pacientovi, že či je platič, alebo neplatič. Takže zhruba ten mesiac sa to asi dá ustáť. Ale istota je istota a hlavne keď to stojí iba obehnutie dvoch úradov a je to relatívne v suchu, tak to treba riešiť a hotovo.

anjelicek26
17. jan 2012

@zuzkag2 - mladym ludom na to prijdu menej casto, tam je totiz "predpoklad", ze len studuju a flakaju papiere - za to dospely, co pravidelne odvody plati - a odrazu prestane - tam si to vsimnu hned, lebo prestanu prichadzat platby.

tunzal
17. jan 2012

@zuzkag2 ano na materskú by mala nárok ak by mala sociálne poistenie 270 dni pred pôrodom.

monika6637
autor
17. jan 2012

@tunzal dakujem pekne.to som presne vsetko chcela vediet. 😉 a s tou materskou uz asi nic nespravim, co??? neda sa s tym nejak vybabrat, zeby som si nieco priplacala, alebo newem.ci to sa vyplaca len keby som bola zamestnana???

tunzal
17. jan 2012

@monika6637 oni ti to nezistia hned, ale najneskoršie ked porodiš a chceš bábätko prihlásiť do poisťovne tak nato prídu . a potom ked nepredložíš papiere že kde si bola čo si robila tak ti nepreplatia pôrod a budeš v prdeli. gynekologa zas ti nevyplácajú on ti príde nato že nemáš poistenie na konci mesiaca lebo vtedy dostávajú papiere s neplatičmi

monika6637
autor
17. jan 2012

@tunzal aha..cize to by som si mohla platit aj sama???ale to uz asi nestihnem

tunzal
17. jan 2012

@monika6637 teraz už nie lebo ti to už nevychádza, to by si mala bud platiť dobrovolné poistenie alebo byť zamestnaná rok pred pôrodom . ale tuším už aj to dobrovolné poistenie chceli zrušiť, lebo prišli nato že takto si niektoré mamičky privyrobili na materskej, ale to je nič stratíš le n6 týždnov pred pôrodom a aj keby ti vyrátali z minimálnej mzdy by ti vyšlo max.tých 190€ na mesiac. a rodičovský príspevok je tiež tolko.

tunzal
17. jan 2012

@monika6637 to si už nerieš chod čím skôr na úrad práce zaevidovať sa aby si mala riešené, a nepribúdali ti nedoplatky. aj tak budeš mať kopu výdavkov pri narodení dieťatka

anjelicek26
17. jan 2012

@monika6637 - platit sama - za vysetrenia, ultrazvuky, odbery, pracu labaku, porod, to si prichystaj 2-3000€ moja Radsej si pozicaj od vasich, doplat to poistovni a potom im to splacaj.