Na aké príspevky mám nárok?

zuzana5396
11. sep 2014

Dobrý deň! Neviem či je tu už taká téma ale potrebovala by som poradiť. Moja mama, ja a sestra nemôžeme vyžiiť. Dostáva príspevok na dieťa aj tie daňové 46 €, zarába 500 €, a otec posiela peniaze 125€/výživné/. Mama platí nájom 408 €, 100 € posiela otcovi na bratov /výživné/. Ja mám 18 rokov a bývam s priateľom, pretože mama to finančne nezvláda a posiela mi 100 € mesačne. Keď to všetko spočítame, zostane jej 63 €! 63 € na stravu pre seba a moju sestru, na oblečenie, na školu, na dopravu... Čo robiť v takejto situácii ? Sú nejaké príspevky ? Pomôže nám nejakí inštitúcia alebo štát ? Ďakujem za prečítanie a za každú radu...

inffinity
11. sep 2014

Baby ti tu jiste poradi.. no ja si nemyslim ze mate na neco narok. Ty chod na brigadu a nepytaj penize od mamy..a sestra pokud ma uz aspon 15r muze taky brigadovat. Treba mamce pomoct i kdyby ste meli narok na neco..

dadymima
11. sep 2014

@zuzana5396 a keby ti mama neposielala 100 Eur ale by si si ich zarobila sama a zostalo by jej pre sestru viac? O prispevkoch sa informuj na UPSVaR, ak tam natrafis na nejaku ochotnu pracovnicku, tak ti poradia....

evittam
11. sep 2014

@zuzana5396 Tiež nechápem na čo ti mama posiela peniaze keď žiješ inde......A určite nemáte na nič nárok, bohužiaľ v dnešnom štáte. Jedine, že by ste boli naša "milá menšina". 🙂

bonaqa2013
11. sep 2014

Troška mi to nesedí. Ty pracuješ? Alebo študuješ. Koľko má mama detí, resp. koľko je ešte čo chodia do školy. Ak jej nestačí, treba podať návrh na súd o zvýšenie výživného na deti.

vefi89
11. sep 2014

akože dve deti sú s matkou a dve deti s ocom? 😅

janickacrazy
11. sep 2014

@zuzana5396 Možno by si mama mohla nájst nejaký lacnejší podnájom, ked to nezvláda plus ty na brigádu, ale od štátu určite nič viac nedostanete, to by ste museli byt v hmotnej núdzi a to určite nie ste, ked mama zarába 500 eur.

havana_frost
11. sep 2014

@zuzana5396 Od štátu nemáte nárok na ďalšie príspevky, pomôcť si musíte sami: dospelí sa zamestnať a neplatiť predražený nájom.
@evitamm Naša milá menšina má presne také isté práva ako väčšina. Vôbec sa ich nezastávam, tiež mi lezú na nervy, len nechápem stereotyp tohto názoru - cigáni nemajú na nič viac právo len preto, že sú cigáni, fakt, taká dávka neexistuje.

zuzana5396
autor
11. sep 2014

Dakujem za rady. Pekný deň.

evittam
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
havana_frost
11. sep 2014

@evittam Chápem tvoje rozhorčenie, ver mi, tiež ma to neteší. Ale naozaj nemajú špeciálne dávky. To čo spomínaš, dostanú aj "bieli cigáni". Neni im čo závidieť, žiť v špine, bordeli, z ruky do huby, odkázaní na štát, bieli alebo čierni. Ale to tu v tejto diskusii nevyriešime 🙂

fidorka7
11. sep 2014

@evittam o akých dávkach to teraz točíš? ako sa volá dávka, ktorou štát prispeje cigánovi na plyn a dávka za to, že pošle do školy dieťa? tak o take neviem a to robím na úrade 25 rokov. Prepáč ale ak máš na mysli dávku hmotnej núdzi tak na tú má nárok každý, kto v tej núdzi je a je jedno či je zelený, modrý či čierny.

fidorka7
11. sep 2014

@zuzana5396 a k tvojej situácii, nie nemáte nárok na dávku hmotnej núdzi, platí mama veľmi veľa nájom - tu je potrebné niečo zmeniť plus ty by si sa tiež mohla zamyslieť nad tým, že mame a sestre spolu zostane 63 eur, čo je 31,50 eur na jednu a tebe posiela mesačne 100 eur.

evittam
12. sep 2014

@fidorka7 Ok, škoda že nemám teraz po ruke jeden článok ako cigáni dokážu využívať systém v našom štáte. Ale nevadí. Ak sa k nemu dostanem tak ho tu dám. Pekný deň. 🙂

evittam
12. sep 2014

@havana_frost Jasné že to nevyriešime, to nevyrieši nikto pokiaľ sa budú na nás priživovať. A ver mi - nezávidím im, ale prečo to nezmenia a tie podmienky si také aké sú vytvárajú sami!!!!

bleee
12. sep 2014

ja mám takú skúsenosť, že "menšina" je super informovaná o všetkých dávkach, na rozdiel od "väčšiny" Dokonca pracovníci po úradoch im majú sklon pomáhať, čo sa mne nikdy nestalo, skôr naopak. Pracovníčka mi naschvál zatajovala info o materskej otca, chcela ho poslať na rodičovskú. Až keď som jej povedala, že som volala do BA na hotline, kde mi to potvrdili, zmenila rétoriku a už zrazu vedela čo od nej chcem. Ďalšia vec: Ak sa narodia v "minorite dvojčatá, rodina na nich dostáva 2 materské aj rodičovské. Mamička z majroity len jednu. Že sa to nedá? Ale dá, len majorite nikto neporadí ako na to

evittam
12. sep 2014

@bleee Presne ako píšeš, ty prídeš na úrad tak už vo dverách nemáš na nič nárok a nič sa ti neoplatí vybavovať. A príde "fešanda" s kŕdľom krikľúňov a všetko vybaví, všetko sa dá....Neriešim už teraz. A tiež sa mi stalo, že keby som si ústa neotvorila a pekne krásne tetuške nepovedala slušne svoje, tak ma pri vybavovaní rodičovského a tých príspevkov otočí aj zo 3-krát s dokladmi. 😉

mima4
12. sep 2014

@evittam

neexistuje ziadna specialna davka urcena ludom romskeho etnika. Pokial o nejakej vies, uved tu jej exaktne znenie s odkazom na zakon. V opacnom pripade tu nezavadzaj.

evittam
12. sep 2014

@mima4 Ja nikoho nezavádzam a netvrdím, že existuje špeciálna dávka pre rómske etnikum...Prečítaj si lepšie čo som písala.

fidorka7
12. sep 2014

@bleee tak to teda trepeš a poriadne. dva rodičáky na dvojičky? nebuď smiešna, suma je 250 eur cca pre bielych aj čiernych. Vidno, že nemáš šajnu, ako to funguje - do systému, ktorým sa riadia štátne dávky sa zadá rodné číslo žiadateľa, adresa a následne rodné čísla narodených detí - myslíš, že systém vypočíta dávku inak pre bielych a inak pre čiernych? a že to eviduje? a ako, prosím ťa, národnosť ani etniská príslušnosť nie je údaj, ktorý by sme vôbec skúmali a evidovali. A navyše, dosť veľa cigánov sa ani neprihlasuje oficiálne k svojej minorite, ale hold, máme múdre počítače podľa teba, tie hneď vedia, že sa jedná o cigánov a dávku im zdvojnásobí. Ja nehovorím, že neparazitujú, serie ma to rovnako ako ostatných, ktorí riadne robia a platia dane a tiež by som chcela, aby s tým štát niečo urobil, ale PREBOHA ZOBUĎTE SA A PRESTAŇTE šíriť tieto rozprávky o tom, že sú dvojaké dávky v tomto štáte - neboj, sú aj ztv. biely cigáni a tí dostávajú to isté, čo tí čierni

fidorka7
12. sep 2014

@evittam ale zavádzaš, lebo tu točíš o nejakom zvýhodňovaní čiernych a odlišnom prístupe k nim. Pletieš si dojmy so svojimi pojmami a stereotypmi vo svojom skostnatenom myslení.

fidorka7
12. sep 2014

@evittam a stále si mi neodpovedala, čo je to za dávku, ktorú im štát dáva za to, že pošlú svoje deti do školy, ako si vyššie fundovane uviedla.

guinevre
12. sep 2014

@zuzana5396 Mas 18 rokov, byvas s priatelom, nepises, ze studujes, tak hop-sup si hladat pracu!

anatalia77
12. sep 2014

@fidorka7 ludia v hmotnej nudzi maju narok na tzv.prispevok za skolsku dochadzku??vo vyske 17 eur.
VSETCI ludia poberajuci hmotku ak maju skolopovinne deti. Jedine toto myslela.

fidorka7
12. sep 2014

@anatalia77 no áno, ale ona písala, že:
Okrem iného - tebe dajú dávku, že ti dieťa chodí do školy - podotýkam - zadarmo, všetko mu zaplatí štát - "chudákovi" malému....., tebe prispieva štát na elektrinu, nájom, plyn?
tak som chcela vedieť, akú má na mysli, keďže tú, čo uvádzaš ty, dostávajú všetci v núdzi bez výnimky.

anatalia77
12. sep 2014

@fidorka7 tiez neviem,pokial mam vedomost,tak deti mozu mat dotovane obedy a dotovanu dopravu. Potom si mozu vybehat aj mimoriadne prispevky do vysky 3 nasobku ziv.minima na skolske pomocky,ci nevyhnutne veci do domacnosti/chladnicka,pracka,kotol/. Toto viem,lebo kolegynina mama si to vsetko vybehala,naposledy tusim bojler??nie som si ista.

fidorka7
12. sep 2014

@anatalia77 áno ale všetky dávky ktoré štát poskytuje sa poskytujú po splnení podmienok daných zákonom a nie po tom, čo preukážeš pôvod etnický

anatalia77
12. sep 2014

@fidorka7 tak to je jasne..

evittam
12. sep 2014

@anatalia77
@fidorka7
Ja nechápem, prečo stále riešite, že tvrdím že to dostávajú len iné etniká....Len proste viem, že šikovný cigáň vie pekne vyžmýkať tento štát,nič viac. A fidorka môj život nie je skostnatený, neviem kde si vzala túto informáciu!!! Asi porovnávaš zo sebou. ďakujem za fajn pokec.

bleee
12. sep 2014

@fidorka7 vidno, že nežiješ na východe, tu je minorita skoro vo väčšine a vedia ako na to. Nečudujem sa preto, že nevieš ako dokážu rómovia dostať 2 materské a rodičovské na dvojčatá. Napr. jedno dieťa z dvojčat od neplnoletej matky si osvojí stará matka. Na jedno dieťa dostáva všetky dávky ona, na druhé jej dcéra. Čo na tom, že obidve bývajú v tej istej domácnosti.
Podobných príkladov ako zneužiť zákon je tu veľa...
Zrejme sa vyznáš v zákonoch, nevieš však ako to chodí mimo tvojho okolia. Je mi preto ľúto, že osočuješ ostatné pisateľky, ktoré to majú rovno pred očami

janickacrazy
12. sep 2014

@bleee ty kokso, tak to by ma fakt nenapadlo, čo tí naši romovia fakt už nevymyslia, to je sila 😠