Nabehol vám na účet rodičovský príspevok/materská?
...téma pre kazdú zvedavú mamičku/ otecka..keďže tato otázka sa tu opakuje každý mesiac pravidelne, tak nech to je všetko pokope a nie v celom fotoblogu, diskusii 😉
Mne neprisiel. 😠😠😠 Volala som o 16h na upsvar, mam 2 cisla a na ani jednom mi to nikto nebral. A to maju uradne hodiny do 17h.
Ale ak malo starsie dieta v septembri 3r tak v oktobri este dostala za ten september a teraz v novembri uz nemala za aky mesiac dostat...ale zas na druhej strane by dostala aspon pridavky...
Ja mam 2 deti.Dcerka mala v septembri 3 roky a syn mal pred tyzdnom.2 roky...tak.mne este nemohli stopnut
Ja mam 16 mesačnú a nedostala som, nechápem . Snáď este nabehne , nech nemusím vyvolávať .
Nic som.nenahlasovala :/ Kedze ked sa maly narodil tak sli vsetky papiere o rodicak na urad ako pri prvej.Chapem ze nedostavam uz na malu...aj tak je to 203 eur pri dvoch naraz..neviem..ani pridavky,nic
Sorry....kukla som ale asi to veru nebola ziadost o rodicovsky na mladsieho.manzelovi ze pani.povedala ze to netreba,ze automaticky bude chodit ked mame starsiu a mame maleho uz v systeme.ako teraz dalej? Ake doklady potrebujem?to pojde tetaz odznova ziadost o rodicak a mesiac cakat?vratia mi spiatocne?
A to...ze ani pridavky
Moj maly bude mat len v januari 2 roky. Nic sa u nas nemenilo, nechapem. Som zvedava, co v piatok zistim. :-/
@helena220 ano treba nanovo podat ziadsot s RL, papier ze nevznikla maerska ten sa po narodeni dolozil urcite k RP na dcerku aby vedeli ze narok nie je a moze sa poberat dalej a zvysne veci vypisete na urade..prave z tohoto dovodu je lepsie si na starsie dieatko odnat RP a hned ho podat na mladsie aby sa nesatlo toto ono sa to neplreklopi automaticky vsetko treba ziadostou..vsetko oplatia ale az v 12/2016 :(
ani mne nič neprišlo,som zo Skalice VUB,tak neskoro sa ešte nestalo
Dubnica VUB ešte v pondelok a už je po ňom 😉
@bealondyn Rodinné dávky (rodičovský príspevok, prídavok na dieťa): posudzuje sa celá rodina
V prípade podania žiadosti o poskytnutie rodinných dávok sa zohľadňuje nielen žiadateľ, ale celá rodina.
Žiadosť sa preskúma na základe podrobných informácií poskytnutých žiadateľom, pričom sa zohľadnia všetky skutočnosti a právne okolnosti, ktoré charakterizujú situáciu rodiny žiadateľa. Informačné minimum predstavujú tieto skutočnosti: zamestnanie a bydlisko matky, zamestnanie a bydlisko otca a štát, v ktorom žijú deti.
Ak inštitúcia dospeje k záveru, že jej právne predpisy sú uplatniteľné na základe prednostného práva, poskytne rodinné dávky.
Inak by mala postúpiť žiadosť inštitúcii toho členského štátu, ktoré právne predpisy sú prednostné a informovať o tom žiadateľa. V prípade potreby poskytne žiadateľovi rozdielový doplatok.
@bealondyn Prednostné právo
Ak sa počas rovnakého obdobia a pre tých istých rodinných príslušníkov dávky poskytujú podľa právnych predpisov viac ako jedného členského štátu, uplatňujú sa tieto pravidlá prednosti (článok 68 základného nariadenia):
a) v prípade dávok splatných viacerými ako jedným členským štátom na rozličných základoch je poradie takéto:
nároky vznikajúce na základe činnosti ako zamestnanec alebo samostatne zárobkovo činná osoba,
nároky vznikajúce na základe poberania dôchodku,
nároky vznikajúce na základe bydliska,
b) v prípade dávok splatných viac ako jedným členským štátom na rovnakom základe, poradie prednosti sa stanoví s odkazom na tieto pomocné kritériá:
v prípade nárokov, ktoré existujú na základe činnosti ako zamestnanec alebo samostatne zárobkovo činná osoba: miesto bydliska detí, za podmienky, že existuje takáto činnosť, a prípadne navyše najvyššia čiastka dávok poskytovaných podľa protichodných právnych predpisov. V takomto prípade sa náklady na dávky delia v súlade s kritériami ustanovenými vo vykonávacom nariadení,
v prípade nárokov, ktoré existujú na základe poberania dôchodkov: miesto bydliska detí, ak takýto dôchodok je splatný podľa jeho právnych predpisov a prípadne navyše najdlhšia doba poistenia alebo bydliska podľa protichodných právnych predpisov,
v prípade nárokov získaných na základe bydliska: miesto bydliska detí.
@bealondyn Pozastavenie rodinných dávok a rozdielový doplatok
V prípade súbehu nárokov podľa právnych predpisov rôznych štátov sa budú poskytovať rodinné dávky podľa právnych predpisov určených za prednostné.
Nároky na rodinné dávky na základe iného protichodného právneho predpisu sa pozastavia až do výšky poskytovanej podľa prvých právnych predpisov a rozdielový doplatok sa v prípade potreby poskytne v sume, ktorá prevyšuje túto čiastku (článok 68 základného nariadenia).
Rozdielový doplatok sa však nemusí poskytovať na deti s bydliskom v inom členskom štáte, ak nárok na danú dávku je založený iba na bydlisku
@bealondyn Zákon o rodičovskom príspevku a koordinačné nariadenia
› Zastavenie, obnovenie, odňatie rodičovského príspevku
• Výplata rodičovského príspevku sa zastaví, ak je na poskytovanie rodičovského príspevku príslušná inštitúcia iného členského štátu (§ 5 ods. 5 písm. b zákona o rodičovskom príspevku).
• Výplata sa obnoví, ak príslušná inštitúcia iného členského štátu rozhodla o neposkytnutí rodičovského príspevku alebo o poskytnutí rodičovského príspevku v nižšej sume ako je suma rodičovského príspevku podľa zákona o rodičovskom príspevku. Tento postup sa uplatní, ak na výplatu rodičovského príspevku je príslušný aj platiteľ na území SR.
• Rodičovský príspevok sa doplatí za obdobie zastavenia jeho výplaty alebo za jeho časť, ak podmienky nároku na rodičovský príspevok a na jeho výplatu počas tohto obdobia boli podľa tohto zákona splnené a oprávnená osoba si uplatnila nárok v inom členskom štáte, ale príslušná inštitúcia tohto členského štátu za toto obdobie alebo za jeho časť neposkytla rodičovský príspevok.
• Rodičovský príspevok sa odníme podľa § 7 ods. 4 zákona o rodičovskom príspevku, ak ho poskytuje príslušná inštitúcia členského štátu v rovnakej sume alebo vo vyššej ako je rodičovský príspevok na Slovensku alebo ak príslušná inštitúcia členského štátu neposkytuje rodičovský príspevok z dôvodu, že oprávnená osoba si neuplatnila nárok na rodičovský príspevok.

Mne este neprisiel vobec!!to nechapem..este nejaka ktora nedostala?ja som presov...a tu dostali uz predvcerom