Nabehol vám na účet rodičovský príspevok/materská?
...téma pre kazdú zvedavú mamičku/ otecka..keďže tato otázka sa tu opakuje každý mesiac pravidelne, tak nech to je všetko pokope a nie v celom fotoblogu, diskusii 😉
@dominika234 Ano, kopiu RL. Pokiaľ ma narok na MD tak môže ist.
Ja som si prave dala ziadost o RP a v juli ide otec na MD
@dominika234 otec môže ísť na matersku kedykoľvek aj keď by si už ty poberala rodičovský. Len vždy to treba oznámiť aj na upsvar lebo nemôžete poberať v jeden čas aj matersku aj rodičák.
Pri žiadosti o rodičovský potrebuješ rodný list dieťatka a potvrdenie zo sociálnej poisťovne, kde bude uvedené, od kedy si poberala matersku a v akej výške. Mali by ti to v sociálnej poisťovni vydať aj na počkanie.
Ak by si už poberala rodičovský a až po čase by sa tata rozhodol ísť na materskú, po priznaní materského pre otecka zanesieš na upsvar žiadosť o odňatie rodičáku z dôvodu, že tata nastupuje materskú a doložíš aj rozhodnutie o priznaní materského pre tatinka.
@dominika234 ešte mi napadlo, keď tata dopoberá materské a ty znovu chceš ísť na rodičák, samozrejme môžeš. alebo aj on. znova ti ho priznajú.
Baby mam ešte jednu otázku ked som dobrovoľne nezamestnana nepoberam matersku ani rodičovský tak si mám platiť len zdravotnú poisťovňu alebo ešte niečo?
@dominika234 ak máš dieťa do 6 rokov, pri neplatenom rodicaku by ti stat platil zdravotku. hlasis sa v zdravotke .
@dominika234 A preco nepoberás RP, mas podla statusu 7mesacne dieťa, si na RD. Otec môže byt na MD a ty na RD bez nároku na RP, v ZP sa prihlásis ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov. Najdi si diskusiu "otec na materskej".
@evittam ahoj nepoberam RP pretože otec je na materskej po jej skončení si požiadam o RP lenže nemám v pláne ísť do práce chcem byť doma a chcela som vedieť či si mám platiť zdravotnú alebo sociálnu vobec sa v tom nevyznám
@evittam a neviem či to tak funguje že si ju nemusím platiť ako píšeš že by som sa prihlasila ako osoba starajuca sa o dieťa keďže otec je doma na materskej
@dominika234 Plati co píšem. Si stale na RD -ak PP trva tak tuto skutočnosť si mala oznamit písomne zamestnavatelovi cca mesiac pred skončením MD. Dalej voci zamestnávateľovi nic neriesis. Na ZP sa prihlásis ako som pisala. Najdi si tu diskusiu. Je to tam vysvetlene.
@dominika234 Ale ja viem!
@dominika234 Na SP by to malo fungovať od 1.1.2018 automaticky,ze ta prihlásia ako osobu starajucu sa o dieťa do 6rokov. Pre istotu sa treba ist spytat.
@evittam oki ďakujem pojdem sa informovať na to
Ahojte dievčatá, stalo sa vám, že rodičovský príspevok neprišiel vôbec? Vo februári som dostala naposledy dvojnásobok (cca 400eur) a potom marec nič. Tak som myslela ze mozno kvoli velkej noci prislo vo februari aj za marec... No a v aprili potom znova nic. Je to bezne?
@veraiconka Nie.
@evittam prave som si skontrolovala ustrizok, tak ono to bola este materska davka - vyplatene zo soc. poistovne (zrejme za pol mesiac). Avsak pamatam si ze v januari som mala len tych 214 eur, tak uz som si myslela ze mi nabehol RP. Vsetky ziadosti som podavala na zaciatku...je treba ziadat o RP zvlast po ukonceni materskej davky? marec, april som nemala nic, iba prídavky mi prisli
@veraiconka Samozrejme,ze musis požiadať o RP. Tazko si mohla podať žiadosť o RP pri žiadosti o MD,nakolko SP nema s RP nič spoločné. A k žiadosti o RP prikladas potvrdenie od SP od kedy do kedy si bola na MD a to vydaju az po skončení MD. Cize ty cakas peniaze od inštitúcie a ani si nepodala ziadost.
A prišli ti preto IBA pridavky.
@evittam uf, vdaka.
@evittam Zaujimave vsak je, ze tu pisu - http://www.ekonoom.sk/dane-a-odvody/materska-ro..., ze RP je vyplacany automaticky.. .No som totalne teľa čo sa týka úradov.. 🙂 Ešte raz vdaka
@veraiconka Kde "tu pisu"? A ako ti moze byť niečo vyplácané automaticky? Na základe coho? Nehnevaj sa, ale pomohlo by trošku logicky rozmýšľať.😉 Aj MD ci rodinne prídavky ti vyplacali/ju automaticky?!
@veraiconka No to pisal nejaky "odbornik"....Nemam co dodat. Mozno tym myslel,ze na RP má nárok kazdy rodic, na MD totiz nie.
@evittam Asi to, hej. No mna zmiatlo aj to ze v jan. som dostala len tych 200 eur, tak som si myslela ze uz mam RP. :P Budem uz mudrejsia
@veraiconka To "hej" som pochopila tak, že tebe MD aj rodinné prídavky vyplacali/ju automaticky?!
@veraiconka Zalezi do kedy si mala MD-kedy ti skončila?
Myslite že budú už tento týždeň posielať materské?
@matkamatkova Pochybujem. Najskor v pondelok na ucte.

Ahojte prosím vás potrebujem nejaké tlačivo pripadne kópiu rodného listu ked si idem vybaviť rodičovský prispevok? Alebk môže ísť teraz otec na matersku mate s tým niektorá skúsenosť?