Naozajstná rodičovská dovolenka
Ahojte,
dozvedeli sme sa s manželínom, že sme tehotní termín vychádza začiatkom januára. Včera sme sa tak rozprávali, že sme si nevybrali najlepší mesiac (kočíkovanie v zime a pod.).
Manžel navrhol odísť na 3-4 mesiace tj. cca február - máj niekam do tepla. Radi chodíme do Španielska (okolie Marbella). Manžel podniká teda s voľnom mať problémy nebude. Moje otázka ale je, či sú vyšetrenia u pediatra povinné a či ste to niektorá takto neurobili. Či je legislatívne možné odísť na prvých pár mesiacov a či za to nehrozí nejaký postih. Teoreticky vieme vybaviť vyšetrenia aj u pediatra v Španielsku, nakoľko nám nerobí problém sa dohovoriť.
Celkom sa táto predstava "naozajstnej" materskej dovolenky pozdáva aj mne. Vo februári je tam príjemných 18-20° - let trvá do troch hodín.
Neverím... jednoducho neverím, že jedna lekárka si nevie overiť, či sú poradne povinné a spočítať si dve a dve. Tiež neverím, že by jedna zodpovedna a aspon priemerne inteligentna zena nevedela, že ohľadom novorodenca je taká logistika, že po pôrode isto do zahraničia zariadovat apartmán nebude mať kapacitu. Jednoducho neverím, že táto téma je reálna.
A ešte chcem poukázať na fakt, že žena po pôrode má zvýšené riziko trombozy - neviem aký doktor by takto dovolil mamičke letieť.. podľa mňa asi ani zubár..😉
@jana_eyre_2 riziko trombozy sa da obist pichanim fraxiparinu, ale s tym ostatnym plne suhlasim
Ahoj, necitala som vsetky komenty, mozno to tu niekto spomenul...ale tehotenstvo a porod su take nevyspytatelne...Ja som mala cele tehotenstvo oki, ziadne problemy a predsa sa dcera narodila predcasne, a taketo deticky maju inu opateru, isto by si s nim nemohla odletiet, ani vy by ste to nechceli riskovat...takze naplanovat si mozes vselico, ale moze to byt celkom inak...
Bolo tu už veľa toho pospomínané, ale za mňa by som nešla. Moje dieťa sa chcelo kočíkovať mesiac a potom absolútny sek, čo vydržal 10-15 minút a dosť, veľa by sme si toho neužili. Zdravotne riziká nejdem spomínať, na to máš svoj názor a vieš si to zhodnotiť, ale prehliadky sú povinné. Ale tie prvé mesiace to bábätko spoznáva svet, spoznáva svoj domov, áno, prvé týždne dobre nevidí, ale cíti vône ľudí, domova, zvyká si na nejaké zvyky, neskôr miesta, uvedomuje si kde je a čo je, a potom ho odtiaľ vezmete späť a zase nanovo. Určite by to zvládlo, veď tak ľudia cestujú, sťahujú sa, ale vyslovene len kvôli svojmu pohodliu na kočíkovanie by som to nerobila. Ale k primárnej otázke: áno, poradne sú povinné
Cele je to nepravdepodobne, ten termin v januari, to ze muz urolog so svojou ambulanciou si zoberie 4mes volno, to ze budes s novorodencom nakupovat prebalovaci pult atd, private jet, vsak to je mega drahe, vacsina zien prve mesiace po porode je rada ze cestuje v ramci SK ku rodicom, ty mozes byt vynimka, aj ked je to zriedkave, to uz tie poradne v zahranici su fakt najmenej...
A este aj ta kombinacia zubarka a urolog, si sa inspirovala instagramom a popularnou zubarkou🤣
Ok, po poslednom autorkinom komente je jasne, ze toto je vymyslena tema 🙂
Ak by ste to takto urobili, preventívne prehliadky a ani očkovania nebudete mať uhradené z poistenia na Slovensku, ale si ich zaplatíte ako samoplatci tam, na mieste.
Je to síce mimo témy, ale nedá mi to tu nespomenúť. Na jednej strane lekári plaču, ako majú málo peňazí a musia pýtať rozne "kreatívne" poplatky v ambulanciách...a hľa, na druhej strane tu nie je problém si dat na 5 mesiacov voľno a rovno priváte jet. Ale chápem, sú poplatky, je aj na priváte jet aj na 5 mesacne valanie sa niekde na plazi👌
@lienka.7 podľa mňa toto je úplne evidentne vymyslená téma... Fakt by ma zaujímalo, ci je vymýšľanie takýchto tém reálna pozícia na MK.. ak je to tak, mali by lepšie vyberať na pohovore.. dala by sa rozprúdiť debata aj bez toho aby to boli šokujúco sprosté príbehy..
To je troll 😃😃
Úplne chápem, tie zimy na Slovensku sú riadne depresívne...🫣ale ako ti tu niekto radil, viac by ste si užili kočíkovanie, prechádzky, keď bude mať dieťatko rok...vážne ten prvý polrok...to ubehne tak veľmi rýchlo...prvé 3 mesiace dokonca svetelnou rýchlosťou...
Ja som s takym malym len bola doma, sla som na jednu prechadzku od 10-12, dosla som, nakojila a muz mi nachystal obed. Potom som pozerala telku kym som znova nemusela kojit 😁
Aj tak poobede zima a tma, tak kam by som chodila? Budes mat sestonedelie, kontroly u pediatricky, ten cas ti utecie a nemusis kvoli tomu letiet do zahranicia. Babo doma oblecies, das do fusaku, vybetras sa a ides domov
Ty riešiš malé ale tak hneď sa to určite nedá možno po šestonedelí .Napríklad môj gynekolog ty nepotvrdí pôrodné skorej ako nemáš kontrolu po šestonedelí . Takze asik najprv počkať kým skončí spraviť si neaky režim a potom ísť .Neviem či plánuješ kojit alebo nie aj to je dôležité .Predstavu máš peknú ale treba sa vrátiť do reality
Mne skor nejde do hlavy, ze dvaja lekari si nevedia zistit, ako to je s tymi poradnami u pediatra 🤷 ja ani nie som lekar, pracujem v nemocnici a mam znamych snad zo vsetkych medicinskych odborov, takze ak by som potrebovala taketo info, zavolam prvemu kompetentnemu a zistujem priamo u neho. Ty a tvoj manzelin ste dvaja doktori a nrmate sa koho opytat? Cudne 🤔 To sa s vami nikto nebavi, ci co?
@kaca222 ano, dvaja lekari, co si nevedia zistit, ako to chodi u pediatra 🤭😁
Skôr to 11mesačné tehotenstvo 😅😅
Po pôrode po prepustení z nemocnice sa ide hned na prvú kontrolu k pediatrovi a potom do mesiaca každe dva týždne potom v druhom mesiaci v treťom mesiaci a v piatom mesiaci a sú to poradne ktoré by si mala absolvovať aj s ohľadom hlavne na zdravie dieťaťa... A k tomu vycestovaniu za teplom... No ... Uvidíš nechcem ti brať ilúzie ale prvé dieťa vie byť pekný záhul a dosť zmení vnímanie sveta rodičov.. ja osobne som po pôrode keď sme prišli domov bola rada, že som rada q ani ma nenapadlo sa niekam trepať ale tak uvidíš no
@elenkaba ja som to nejako "citila" hned. 30.3 som si robila test a bol pozitivny. ms si nepamatam. mala sa narodila 2 dni po termine.
Dobre som sa pobavila, milá autorka 😂😂😂 Vymýšľaš si a poriadne.
Bože, ženy. A vy tiež jej to tu zožeriete celé. Logika nepustí. Vraj termín začiatkom januára 😂😂😂 Keby hneď rodila 1.1., tak teraz má akurát tak ovuláciu.
Podla mna riesite zbytocne dopredu. Moze byt napr. ze ti dieta nebude chciet byt v kociku a ziadne kocikovanie v zime nebude
Keď už vymýšľam nejakú tému, tak skúsim niečo reálnejšie.
1.Ak by si mala termín napríklad hneď 1. Januára, znamenalo by to, že k oplodneniu došlo 27 Marca (tehotenstvo trvá 280 dní “pani doktorka”. ) Takže nabudúce kalkulačku do ruky, alebo nech ti to AI vypočíta
2. Lekár sa nepotrebuje pýtať takéto somariny na fóre. Potrebu/povinnosť poradní si tak, isto ako ktokoľvek iný, dokáže zistiť jedným telefonátom alebo do pár sekúnd vygoogliť.
Tým - sme tehotní si to fakt “zabila” , dúfam, že to nevzdáš a ešte nejaké vtipné témy vymysliš, len trošku reálnejšie, skús sa inšpirovať tou témou o Mt. Evereste, nech to má nejaké grády a možnosť diskusie aspoň na 20 strán, tou neschopnosťou vyrátať termín pôrodu si to posrala.
@luccys inak, slovo manželín podľa mňa znižuje IQ aspoň o 30 bodov...fuj, však to ani napísať nemôžem 😃
Tak vyšetrenie sú povinné + aj ty musíš po 600nedeli navštívte svojho gynekológa aj pediatra do 3 dní od prepustenia z pôrodnice + pôrodnica musí potreby že už si porodila aby ti prislo pôrodne + vyrieši prídavky + dieťaťu pás / občianky sfotkou rodný list až vtedy môžete niekam ísť .
Ja byť tebou si dobre premyslieť potom na vráť do práce aby si to neľutoval že si nebola pri ďalšom míľniky svojho dieťa .
Cca mesiac pred pôrodom by dieťa malo mať vybavenú pediatričku, tak sa jej na to môžeš opýtať. Ak aj povie, že to je možné odporučila by som nič nebookovať. Ja som pred dieťaťom veľa cestovala. Mala som naplánované, že keď bude mať mesiac pôjdem pozrieť rodinu (pár hodín cesty), pretože sesternica mala svadbu. Potom sme mali v pláne ísť do zahraničia k moru na pár týždňov, keď bude mať dieťa pár mesiacov, pretože tam máme ďalšiu rodinu. Poviem ti toľko, že k rodine a na svadbu som sa ani nedostala a k moru sme išli prvýkrát keď mala rok. A to som mala zdravé, kľudne, poslušné dieťa. Ale realita je úplne iná ako predstavy a prvé mesiace som bola rada, že som doma v kľude a mám po ruke svojich doktorov.

Áno, pokiaľ viem je povinné vyšetrenie pediatra, následne aj pravidelné poradne.. či sa to dá dohodnúť v španielsku to neviem.. ale na iné som chcela poukázať, píšeš, že by ste tak spravili hneď po pôrode - také malé bábätko by si ako s ním cestovala? Keď si zubárka a tvoj manžel je urológ, tak určite viete (snáď) že dieťa má po narodeni ešte komplikovanú termoregulaciu, potrebuje najmä kľud domova a matku nablízku.. ako mu to chces cestou do Španielska hneď po narodení zabezpečiť? To že ty si myslíš že ťa pôrod nezmení, je jedna vec kde zistíš realitu keď nastane, ale vec druhá, veď treba myslieť najmä na zdravie dieťaťa.. a cestovanie po narodení rozhodne nie je nič čo by dieťa nezatazilo a neovplyvnilo.. let s novorodencom, nie je vôbec podľa teba zatazkavajici? Veď je tam viac žiarenia ako pri rentgene..