icon

Nárok na iný príspevok popri rodičáaku

julinku
12. jan 2021

Prosím vás, chcem sa len opýtať, ak náhodou niekto viete, či popri rodičaku mám nárok ešte na nejaký príspevok? Nie som vydatá, trvalé bydlisko mám stále u rodičov, bývam s priateľom. Ďakujem 😊

Strana
z2
bublinka1426
13. jan 2021

@julinku uzit si maleho naplno mozes. tak sa uskromni a bud tri roky s nim doma 🙂. skromnost a pokora. ale ako som pisala ak mas finnacnu tiesen stale si vies sama privyrobit, alebo z doma dotazniky kukni tu na MK je ze mamicky a privyrobenie si na MD/RD, aspon daco.

martinkatinka
13. jan 2021

@julinku a tvoj priatel pracuje?

prhlavka
13. jan 2021

@julinku to ,ze nie si vydata,je v podstate rovnake,ako by si vydata bola,nemas narok na nic,akurat na vyzivne od otca na ktorom sa bud dohodnete,pokial spolu nezijete,alebo sudnou cestou,tak ako vacsina rozvedenych. Ak spolu byvate v jednej domacnosti tak predpokladam,ze chlap nema problem zaplatit byvanie a pod. Zijete spolocne,spolocne minate. Bezosobasit sa,nema vlastne ziadne vyhody. Akurat,ze sa nemusite rozvadzat ,keby nieco.Dlho som takto zila aj ja,len ako druh a druzka a mali spolu uz aj dieta a veru do nedavna som ako pred materskou pracujuca mala nejakych 240 eur. To bolo tak na mlieko ,plienky a oblecenie pre malu. 400 eur je dnes velmi fajn.

bublinka1426
13. jan 2021

@prhlavka ani pri akciach sa da pekne zo 400 eur nakupit.

sense
13. jan 2021

@danielllka nikto nehejtuje ale normales je otazla man na nieco narok? Odpoved nie neues ale potom pride z jej strany kro ma z toho vyzit a pod a to je sorry blba otazka a aka otazla taka odpoved, prispevok uz dostava a vedela predsa Predtym ako to je... povinnost starat sa o dieta ma Rodin resp rodicia... cize hebt ide hlavne z jej strany ked nie je spokojna z odpovedou

darkswan
13. jan 2021

myslim, ze mmt podporujeme luxusne rodicov sumou skoro 400 eur, v minulosti 200 a cau...predpokladam, ze frajer nerobi a ty si asi nerobila nikdy tiez;)

jankalukasova
13. jan 2021

@darkswan robit musela... inak by nemala 400 ale 300...
@sense presne. Mna vzdy zaraza, ten dovod, ktory uvadzaju zeny... co je to 400€?? Kto z toho ma zivit? No ale z toho nemaju vyzit.

ladyvi
13. jan 2021

Minule bolo v spravach, ze zvysia este o cca 8 eur. Rozhovor s 3 mamickami, kazda rovnaky nazor, ze kto z toho ma vyzit. Kukala som jak puk. Jedna este s komentom, ved nech si politici skusia vyzit z 400 eur. A to vyzerali byt naozaj take normalne ingeligentne mamy, ziadne socialne pripady. Nahodene. A potom koment, kto z toho ma vyzit.🙉

ivanka12311
13. jan 2021

@julinku ja nechápem o čo ti ide 🤦 dostávaš 400e a ešte sa tu pýtaš na príspevky.. podľa teba je 400e nič moc? Tak my sme mali najskôr cca220 plus prídavky a ak aj viac detí muselo nám to stačiť!!!

nikiki29
13. jan 2021

@julinku nemáš nárok na nič. Ak chceš viac nájdi si prácu. Takmer 400€ je super príspevok. Neviem čo by si robila keby rodíš pred jeho zvyšovaním 🙄 a ako prídu, tak aj odídu? Áno, ale máš za ne kopec vecí... a keď nie, treba sa asi trochu zamyslieť nad sebou.

zuzanockamt
13. jan 2021

Mne sa zdá práve tento RP veľmi vysoký, jasné, nie je to suma na prežitie, ale ako pomoc, aby mohla byť matka doma, ak manžel pracuje, tak je to veľká pomoc. Až som nechcela veriť, že to takto zdvihnú. Ja som pri prvom dieťati pred 10 rokmi mala materské v sume niečo cez 400 eur. A to som predtým pracovala. Takže teraz pri druhom som naozaj potešená tou sumou RP. A teda ani pri prvom a ani teraz 3 roky doma nebudem.

mogaa
13. jan 2021

@julinku je pekné že si dieťa chceš užiť ale štát ti ho živiť nebude.....na dieťa dostávaš RP, od otca si treba žiadať výživné..o dieťa sa majú starať rodičia nie štát, ten ti počad RD dáva RP a buď rada že u nás je do 3roku dieťaťa...niekde sa ide po roku do roboty.....takže ak ti to nestačí, jedine do práce a dieťa jasle/súkromná škôlka/opatrovateľka......popri RP nemáš nárok na žiadny iný príspevok, ani na príspevok na bývanie.....

bublinka1426
13. jan 2021

@mogaa v USA idu po 4m tusim do prace. hold my mame este prezitok z davna ze tri roky.

0silvia0
13. jan 2021

@bublinka1426 prežitkom by som to nenazvala, aj u nás za socializmu chodili deti od polroka do jaslí...

jankalukasova
13. jan 2021

@bublinka1426 za komancov sa pekne chodilo po pol roku.... a este tym matkam pediatricky vraveli nech nekoja, ze zbytocna robota..ze v UM maju deti vsetko a presne. Tym padol v polroku nebol problem. Len maloktora kojila a uz vobec nie tak "dlho".

bublinka1426
13. jan 2021

@jankalukasova nie zrovna komacov som myslela tam sa chodilo velmi skoro videla som dokument, vlastne toto je prezitok mozno z 90riokov nie? ale 70-80 roky no chudata deti hned do jasli a dovi, nekaslalai sa s matkami vobec. presne a hned pchali flasku s UM smutno ked som to videla ten dokument

jankalukasova
13. jan 2021

@bublinka1426 neviem kedy presne to vzniklo 🤔
Napr. ja som v jasliach nebola a narodila som sa este za komunizmu. Manzel je o 4 roky starsi a veru od pol roka pekne isiel.

evkao
13. jan 2021

@bublinka1426
@jankalukasova
- moj brat sa narodil v r.1977, mama sa musela uz v jeho 5 mesiacoch vratit do prace (materska bola pol roka, mesiac pred porodom, 5 mesiacov po porode)
- ja rok narodenia 1984, so mnou uz mala prispevok do mojich 2 rokov
- druhy brat rok narodenia 1993, prispevok uz do jeho 3 rokov

bublinka1426
13. jan 2021

@evkao tak som si aj myslela ze roky 90-te. tazke casy vtedy boli, ja som 80te roky

jankalukasova
13. jan 2021

@evkao vidis... aj muz je 84 a isla svokra do roboty ked mal pol roka... ale ci chcela alebo musela alebo preco musela, to netusim.

evkao
13. jan 2021

@jankalukasova no nepytala som sa veru mamy, aky vysoky bol ten prispevok, asi to bolo pol biedy... ale ona vravela, ze jej bolo strasne luto, ze pri starsom musela od neho tak skoro odist, tak pri mne vyuzila naplno, ze mohla so mnou dlhsie byt (inak ani otec nezarabal nadstandardne, ale tak rodicia sa uskromnili)

zuzanockamt
13. jan 2021

@jankalukasova ja som r82 a mama musela po polroku do práce
@evkao

0silvia0
13. jan 2021

@zuzanockamt ono to nefungovalo ze musela ist, mohla byt doma aj dlhsie, ale bez penazi. Ja som rocnik 74 a do jasli som nechodila, strazili ma babky. Moja sestra je rocnik 76 a isla do jasli ako 9 mesacna. Tretia sestra je rocnik 85 a mama bola tusim 2 roky, chcela si najmladsiu uzit.
Cize aj tvoja mama mohla byt s tebou doma do 2 rokov, ale asi kvoli financiam isla skor.

zuzanockamt
13. jan 2021

@0silvia0 jasné, že kvôli financiám, z jedného platu by ťažko žili

Strana
z2