icon

Nárok na materskú a vyšší rodičovský príspevok pri práci na dobu určitú

lilyianka
10. jan 2020

Ahojte,chcem sa spýtať jednu vec. Ako je to s poberanim vyššieho rodičovského príspevku? Niekde som čítala, že nárok naň má žena, ktorá v čase pred nástupom na MD bola zamestnaná na dobu neurčitú. Je to pravda? Doteraz som celé roky robila,prácu som po rokoch zmenila v 2/19 a následne 5/19 (tu som doteraz a doba určitá mi končí na konci 4/20).
Ešte mám jednu otázku. Výška materskej sa ráta za predchádzajúci kalendárny rok a sú tam započítané aj odmeny, prípadne napr 13 plat? Viem,ze sa jedná o 75%.Ďakujem

gubiko
10. jan 2020

@lilyianka Ahoj, materská sa ráta z odvodov do Soc.poist. Rodičovský príspevok ide z ÚPSVaR.
Najlepšie urobíš, keď zavoláš na Soc.poist. Ja som komunikovala s jednou milou pani, čo má na starosti materské, môžem ti na ňu poslať kontakt do správy. S tým rodičovským som to čítala niekde i ja. Na ÚPSVaR ti poradia.

abby11
10. jan 2020

@lilyianka Z tvojho príspevku je jedine jasné, že si zamestnaná na dobu určitú do 4/20. Je to len teoretická otázka, či si už tehotná?

lilyianka
autor
10. jan 2020

@abby11 tehotná nie som,ale je možné, že do konca skončenia doby určitej na MD nastúpim.... tým pádom mi hneď skončí pracovný pomer a zaujímalo ma či po materskej budem mať nárok na vyšší rodičovský príspevok

abby11
10. jan 2020

@lilyianka OK, ak nastúpiš na MD počas trvania pracovného pomeru, budeš mať nárok na MD a aj vyšší RD a to aj v prípade, že ti nepredlžia zmluvu.

zuzanockamt
10. jan 2020

@abby11 alebo ak nastúpi v OL, tiež bude mať nárok, PP už vtedy nemusí trvať

miriam1983
10. jan 2020

Na vyssi RD ma narok zena,ktora poberala matersku.

ikonica
10. jan 2020

Nie si este tehotna a v 4/20 uz ches byt teoreticky na MD? To nejako nesedi...

janula3000
10. jan 2020

@lilyianka prepáč ale ak ti doba určita konci 4/20 a tehotná nie si, určite do skončenia doby určitej na MD nenastúpis. MD môže začať 6 alebo 8 týždňov pred termínom pôrodu a to nevychádza. Či?

veronikaszabova
10. jan 2020

@janula3000 no, divna matika 🤣🤷‍♀️🙈
@lilyianka ak budes poberat MP, budes mat RP 370. Ak nebudes mat MP, tak 270€

miriam1983
10. jan 2020

A vyska MD sa rata za predchadzajuci rok a rata sa podla odvodov. Na paske mas pisanu sumu,z ktorej sa rata. Tak ako aj pn.

janula3000
10. jan 2020

@veronikaszabova možno sa len preklepla a myslela 4/21 ktovie...

klarissa25
10. jan 2020

Narok na vyšší rodičak ma žena ktorá poberala materskú...

janula3000
10. jan 2020

@miriam1983 to tiež nie je vzdy pravda že sa výška MD ráta za predchádzajúci rok. Ja som nastúpila ma MD 11/2019, v lete 2018 som menila zamestnanie plynule z mesiaca do mesiaca a výšku materskej mám počítaní len z príjmu od zamestnávateľa od ktorého som nastupovala na MD.

miriam1983
10. jan 2020

@janula3000 samozrejme,ked ma odrobeny minuly rok a nadvazuje. Ale tak to som myslela,ze je logicke,no asi nie.

zuzanockamt
10. jan 2020

@janula3000
@ikonica môže nastúpiť počas OL, a to musí do 04/20 otehotnieť

klarissa25
10. jan 2020

@janula3000 ved stačí keď do apríla otehotnie....

abby11
10. jan 2020

@janula3000
@ikonica baby adopcia novorodenca je tiež možnosť ☺️

janula3000
10. jan 2020

@klarissa25
@zuzanockamt no naučila som sa niečo nové s tou OL som nemala skúsenosť, fakt som si myslela že to bolo len pochybenie a mal tam byt rok 21 🤷‍♀️

@miriam1983 Veru nie je to logické veľa ľudí toto nevie a mysli si že automaticky sa berie predch.rok v každom prípade. Aj autorka píše že menila zamestnanie 2x a vie že to bude za predchádzajúci rok vypočítavané ale nemusí to tak byt.

ikonica
10. jan 2020

@zuzanockamt "tehotná nie som,ale je možné, že do konca skončenia doby určitej (pise 4/20)na MD nastúpim.... tým pádom mi hneď skončí pracovný pomer" nepisala nic o ochrannej dobe ale o nastupe na md do skoncenia urcitej doby, co je v jej pripade nemozne...

zuzanockamt
10. jan 2020

@ikonica áno, ale pravdepodobne to nebolo takto myslené

ikonica
10. jan 2020

@zuzanockamt tak snad nam prezradi ako to vlastne myslela ;)

lilyianka
autor
10. jan 2020

Samozrejme je možné do konca 4/20 nastúpiť na MD v prípade adopcie. Čiže ako to už jedna z vás písala vyššie. Nakoľko je to nevyspytateľné, dieťa nám môžu dať o mesiac aj o polroka.
Zamestnania mi nasledovali hneď po sebe. Vždy som k poslednému dňu v mesiaci pp ukončila a prvého hneď nastúpila do novej práce, čiže celý minulý rok mám odrobeny

ikonica
10. jan 2020

@lilyianka hmm len si tu adopciu nikde nespomenula, ci zle vidim?

evittam
11. jan 2020

@abby11
@miriam1983
Vyšší RP budu mať všetci. Ti co poberali pred nim MD tak na vyssi o 150Eur.
"Vyssi RD" nema nikto.
Dalej nie vzdy sa pocita VZ pre MD za minulý kal.rok, len v prípade ak pracuješ u toho istého zamestnávateľa cely rok.
@lilyianka Ako uz bolo napísané. A VZ pre MD bude tvoj zdaniteľný prijem z ktorého sa odvadzali odvody na NP za obdobie od 5/19 do konca mesiaca predchádzajúceho nástupu na MD.

lilyianka
autor
11. jan 2020

@evittam Čiže ak som to správne pochopila mne sa bude výška materskej rátať len z príjmu od zamestnávateľa, u ktorého som teraz?

evittam
11. jan 2020

@lilyianka Vid odpoveď vyssie.