Nárok na materskú dávku
Viete mi poradiť ako to je v mojom prípade.
Som od 2020 doma , 2 reťazové pôrody, v oboch prípadoch som mala nárok na materské... Posledne zamestnanie som mala v r. 2019 na TPP. Potom som bola ešte 2019-2020 SZČO. Doplácala som si ešte po skončení SZČO nemocenské poistenie aby mi vyšla materska.
Teraz v júni mi končí rodičak, hľadala som si prácu,Aj som si ju našla, prijali ma od 1.6. Zistila som vsak, ze som tehotna, uz som informovala zamestnavatela a dohodli sme sa,že budem pracovať kym nepojdem na matersku, je to lahka praca. Vznikne mi takto nárok na materské? Budem mat odpracovanych cca 6 mesiacov.
Nebude to tých 270 dní ako som sa dočítala, že je potrebných, ale zas inde som čítala, že stačí aj 90 dni, tak mi to nie je jasné..ďakujem za každé info
@sandra432 Materské ti nevyjde.
90 dni plati, ak by si chcela, aby bola materska ratana z novej prace, nie predchadzajucej (cize ide iba o vypocet, nie narok samotny) ...270dni je podmienka na vznik materskej
Ak nemocenské poistenie vznikne počas tehotenstva a poistenkyňa je v čase nástupu na materské ešte nemocensky poistená alebo je v ochrannej lehote, nárok na materské môže vzniknúť aj bez splnenia podmienky 270 dní.
Takže toto vyššie uvedené neplatí?
Ak nemocenské poistenie vznikne počas tehotenstva a poistenkyňa je v čase nástupu na materské ešte nemocensky poistená alebo je v ochrannej lehote, nárok na materské môže vzniknúť aj bez splnenia podmienky 270 dní.
@sandra432 poriadne napocitaj dni, musis mat 270. pripadne skus este ak mas kde, napriklad dohodu s pravidelnym prijmom, aj ked len na hodinu denne
@sandra432 Musíš mať 270 dní v posledných dvoch rokoch, v čase nástupu byť NP alebo v OL.

@sandra432 ak si naposledy platila odvody v r 2020/2021 tak Ti nevyjde. Potrebujes 270dni za 2r. Ty budes mat len cca 180.