Nárok na materskú po skončení doby určitej
ahojte baby potrebovala by som poradit je tu vela diskusii ale vsetko to citat fffffuuu,,,,som zamestanana od 2.11 2014 do 31.12 2015 na dobu urcitu som tehotna a od oktorbra chcem ist na PN a moja otazka znie mam narok na matersku bude sa mi ratat s platu ....za ake obdobie ?dakujem za kazdu odpoved
@lulubinka dakujem :O)sak to neviem stretla som sa uz aj s takym nazorom ze nebudem mat narok lebo vlastne od 1.1 2016 budem nezamestnana take nemam narok na matersku vyp.s platu ....a zda sa mi to blbost ....ved mam odrobenych 11rokov sice u dvoch zamestnavatelov ale nikdy som nebola na UP...a zdala by sa mi to dost enfer ale tak anse zakony vedia prekvapit
Na materskú máš nárok ak si za posledné dva roky bola min 270 dní nemocensky poistenia.
Narok mas a kludne chod na PN zmluva ti vyprsi a odnoveho roka budes pokracovat v pn az do matwrskej a vsetko bues mat vyplacane budes v tzv ocrannej lehote.
@hanato Na urad prace ist nemusis (ani by ta nezaevidovali), ak budes po 1.1.2016 pokracovat v PN a v materskej.
Ak si u posledneho zamestnavatela zamestnana od 2.11.2014, tak PN sa ti bude pocitat z prijmu od 2.11.2014 do mesiaca pred nastupom na PN ( do 30.9.2015) za predpokladu, ze PN bude od 10/2015.
Materske sa bude pocitat priblizne z rovnakeho prijmu + prijem a dni z oktobra 2015, ak tam este nieco odpracujes a nepojdes na PN hned od 1.10.2015.
PN sa do prijmu pre vypocet materskeho nezepocitava.
Ahojte prosim Vas potrebujem poradit 😒 som zamestnana od 3\2013 a mam zmluvu na dobu urcitu do 12\2015 som tehotna a termin mam cca 12.4.2016. Narok na matersku by som splnat mala vsak? Len neviem co s tym casom do nastupu na matersku dovolenku.mam ist na Pn? A este v decembri pocas PP alebo staci do 7.dni od skoncenia PP? Alebo mam ist na UP? Narok na matersku mi to nijak neopvplyvni vsak? 😖 som z toho uz cez Kosice.dakujem za radu 🙂
ahojte.. možte prosim vas poradiť aj mne??od r. 2013 som robila na dohodu,, potom som bola dva mesiace normalne zamestnana na dobu určitu na zmluvu r. 2014, a od februara 2015 som zamestnana na zmluvu na dobu urcitu do konca oktobra, babetko čakame koncom februara 2016, ale už som na pn od 4.septembra.... budem mať narok na materskú??? a pn ako bude pokracovat aj ked mi skonči zmluva
dakujem 😀
@gabivana súhlas s denou. Ešte pozor na to, že nárok na materské ti vznikne PRESNE 6týž. pred očakávaným termínom pôrdou, čo napíše lekár do žiadosti o materské, teda nie skôr, už 8týž. pred!!!! aj ked bude trvať pn až do toho dátumu. Ak netrvá nem.poistenie v den nástupu na md, tj. uplatnuje sa nárok v tzv. ochrannej lehote, tak nárok vzniká 6týž. pred (inak nárok nevznikne), tj. nedaj si ukončiť pn skôr, (už 8týž. pred) lekárom!!!
- a dalšie, prihlášku na dôch.poistenie štátom dať do 45dní od pôrodu s dátumom vzniku poistenia den pôrodu, lebo ti netrvá poistenie počas poberania matesrkého (ak by trvalo, dávaš prihlášku až odo dna po ukončení poberania materského), urob si kopiu pre seba a daj pečiatkou potvrdiť den prevzatia a založ k zápočtovým listom do dôchodku (ako jediný dôkaz)
ahojte prosim vas je tu niekto kto by mi vedel poradit pracujem v ceskej fabrike uz 3 roky zistila som ze som tehotna zmluva mi konci 30.11. 2015.pracujem na ranne a nocne 12 hodinove smeny. mam narok na nejaku ochrannu lehotu kde mi budu pocas tehotenstva nieco platit firma alebo po skonceni zmluvy sa musim hlasit na urad a oni mi budu prispievat. z manzelom sa velmi tesime miminku no neviem ako dalej pokracovat. Za kazdu odpoved dakujem ak prosim vas viete na koho alebo kam sa obratit o pomoc a radu dakujem v praci este o nicom nevedia .

Materskú ti určite vyrataju.ale nie som si istá či len z platu alebo aj pn.Ja som to mala podobne len mne končila zmluva až 3mes po pôrode