icon

Nárok na materskú počas trvania živnosti

baru2
18. apr 2021

Ahojte, viem že tu je niekoľko takých článkov a fór, ale stále tomu nerozumiem, som živnostník už asi 3tí rok, platím si povinné zdravotné aj sociálne. Uvažujeme nad bábätkom . Chcela by som si predom zistiť tieto veci. Nechcem živnosť ani ukončiť ani prerušiť, aj po pôrode chcem naďalej pracovať ako doteraz, mám tu možnosť si to prispôsobovať. Faktúrovať sa na mňa bude normálne. A teraz neviem či aj tak mám nárok na materskú a ak v akej výške. Alebo tým, že budem naďalej pracovať ako doteraz mi ten nárok zaniká? Neviem už na koho sa obrátiť, veľakrát úrad neuvedie všetky možnosti. Za všetky rady a skúsenosti vopred ďakujem

Strana
z3
ciernabrigita
23. jún 2021

@skodulienka odvody do SP sa neplatia počas celého roka z rovnakého VZ, takže je to len ilustračné. bude tam napr do 30.6. iný VZ ako od 1.7..

ciernabrigita
23. jún 2021

@baru2 vym. základ sa počíta ako príjmy - vydavky + poistne / 1,486 / 12

skodulienka
23. jún 2021

@ciernabrigita to hej, to bolo ako priklad. Lebo napr. ako aj moj muz a vela inych zivnostnikov ma prijem vyssi, ale odvody platia minimalne. Co sa vsak potom odrazi aj na pripadnej materskej, pn,... a neskor aj dochodok

hviera81
24. jún 2021

@skodulienka jj. z minimalnych odvodov vychadza materska okolo 410 eur, tak som si nastudovala....

baru2
autor
24. jún 2021

@ciernabrigita ano ano... Ten vypocet uz viem.

baru2
autor
24. jún 2021

@hviera81 niekedy som rada ze platime odvody ake platime... Dufam ze aa to odzrkadli na materskej :D

Strana
z3