icon

Nárok na pandemickú OČR

rakahaka
18. okt 2022

Baby ktore sa vyznate.
Je to pripad kedy znama nedala dieta do skolky a je stale zamestnana v skolstve, na zdravotke ako osoba starajuca sa o dieta do 6r , pomer stale trva. Dieta ma 3,5r
Ma narok na pandemicku ocr?
Na socialke bola pani ktora sa do toho moc nevyzna a povedala, ze na poberanie je potrebne byt nemocensky poistena 271dni. Kedze poberala aj matersku, neskor rodicak tuto podmienku urcite splnila nie, kedze naviac pracovny pomer stale trva.
Ma narok na pandemicku?

Strana
z3
bublinka1426
19. okt 2022

@doriiis presne o tom pisem. zial.tento stat je kocurkovo. oni pisu polozakony, pisu polopravdy a nedotiahnu veci do konca.

dada0902
19. okt 2022

@doriiis skôr tento štát cucaju poslanci ty si hrabu do vreciek omnoho viac než to co bežný ľudia využijú keď zistia ze majú na niečo nárok

doriiis
19. okt 2022

@dada0902 ...podla teba je ok,co robi autorkina znama?

dada0902
19. okt 2022

@doriiis tu záleží na tom prečo ostala na predĺžením pokiaľ len z vlastnej vôle tak to není 2x v poriadku no pokiaľ mala na to iné dôvody a bola donútenia tak v tedy je to v poriadku

doriiis
19. okt 2022

@dada0902 ...ale prosim ta

rakahaka
autor
19. okt 2022

@doriiis mrzi ma tvoj usudok ludskej chamtivosti a zvidienia naozaj. Znama je ucitelka na gymnaziu, ktora cely zivot hned po vyske pracovala, ma po 40tke a nema pri kom nechat dieta kedze jej manzel pracuje. Zeny vazne sa zamyslite nad sebou… nemate pravo ozaj nikoho sudit ked do pripdu nevidite. Ak vam stat nikdy v zivote nepohol, nie je to moja vina. Asi ste kazda hned po prichode z nemocky po porode isli rovno do prace a aj rodicak ste odmietli, ved si predsa viete na seba zarobit

elanor
Autor odpoveď zmazal
aurora33
19. okt 2022

@rakahaka ale ja nezávidím, mne je to u prdele keď chce ta matka sedieť doma nech sedí s nezrelým dieťaťom aj do 10 rokov.

aurora33
19. okt 2022

@rakahaka predstav si aj môj manžel pracuje a viem si to zariadiť aby som zbytočne necucala stat.

elanor
19. okt 2022

@luuubik nie je nudzovy stav, ale mimoriadna situacia. Nudzovy stav uz skoncil davno. Ale mimoriadna situacia trva dalej.
A skratene legislativne konania, a obstaravania a neviem co si predtym este spominala, sa robili len pocas nudzoveho stavu. V mimoriadnej situacii, ide legislativne vsetko tak ako pred tym, teda po starom.
Cize s @draik sa hadas uplne zbytocne. A sama seba iba zhadzujes. Ciastosne mas pravdu, ale niektore veci sa ti pomiesali a poplietli. A cim dalej a tym viac obhajujes to pomotane, tym viac vyznievas ako .... no ved vies...
Tak sa uz prosim nezhovaduj,lebo inak vyzeras ako celkom fajn a rozumna zenska...
l

doriiis
19. okt 2022

@rakahaka ...nebudem toto radsej ani komentovat.

luuubik
19. okt 2022

@elanor Dakujem za konstruktivnu pripomienku. Draika som sa pytala xy krat to, co si mi ty vysvetlila jednou vetou a aj bez toho, aby som sa s otazkou obratila vyslovene na teba. Keby mi hned jednoducho odpovedal, debata by sa mohla uberat uplne inym smerom, niekto vsak radsej ako diskutuje, len podrypuje. Ja som prave zachytila info, ze to vplyv na obstaravanie ma - ale moze byt, ze ta informacia bola mylna, este som nepodlahla hyterii s nazvom "daj zdroj" - v pripade, ze sa bavim osobne s clovekom, ktoreho poznam a ktoremu doverujem. Ako vyznievam ma netrapi, len sa, myslim ze logicky, zamyslam nad tym, co je pricinou toho, na co tu aj mnohe uzivatelky poukazuju, ze „vdaka“ mimoriadnej ci krizovej situacii sa tu okrem ineho mrha statnymi peniazmi napr. na ocr. A ci je mimoriadna situacia stale opodstatnena. Podla mna nie, je to moj osobny nazor, s ktorym nemusi nikto suhlasit (cim vobec mamickam peniaze nezavidim a ak ozaj nema kde dietatko nechat a nezobrali ho do skolky tak im ich doprajem, zial, tato davka sa da aj zneuzit... )😊 Pekny den.

ibrunova
19. okt 2022

detí, ktoré ešte nie sú žiakmi materskej školy, a u blízkych príbuzných, ktorým je poskytovaná starostlivosť v zariadeniach sociálnych služieb, zostáva situácia nezmenená, t. j nárok na pandemické ošetrovné majú oprávnené osoby naďalej aj v prípade, ak sa rozhodnú nedať dieťa alebo blízkeho príbuzného do zariadenia z obavy pred koronavírusom.

Toto je na stránke Sociálnej poisťovne

elanor
19. okt 2022

@luuubik myslim, ze ju nechali uz nie kvoli covidu, lebo z neho sa stala bezna choroba ako kazda ina, chvalabohu. Ale preto, co sa deje vedla u susedov. A nasledkom, ktore ma.
Len nazov davky ostal nezmeneny. Mozno sa to mala pandemicka ocr premenovat na krizovu, ci ekomonicku, alebo akukolvek inu.
Neviem ci by sala zrusit uplne. Mozno.
Ale nechat iba pre tych, ktorym dieta nevzali do skolky, lebo neboli kapacity. Ale taky clovek by realne musel ist na zapis, a dostat rozhodnutie o neprijati. A toto aj SP zdokladovat. V tom pripade, nech nech ma mama aspon nejaku korunu, a akutaku pomoc od statu.
Ano, sediatky rokov pre covidom sa na takychto rodicov kadilo z vysoka. Sama som bola takto bez koruny 1,5 roka. Lebo inak sa nedalo. A nebolo to nic prijemne, byt doma len tak na verim boha. Nastastie chlap zaraba za dvoch, takze sme si to mohli "dovolit". Ale nie kazdy ma take stastie, a nie kazdy ma milion moznosti ako situaciu riesit. Tak preco by pre tych, ktori to naozaj potrebuju, nemohol stat dat aspon nejaku tu "almuznu".

luuubik
19. okt 2022

@elanor suhlasim a tiez doprajem peniaze mamam. Je vsak demonstraciou amaterizmu statu, ze poberanie pandemickej ocr nie je podmiene vydokladovanim – predlozenim potvrdenia o neprijati do skolky, pripadne vsetkych skolok v mieste bydliska rodicov. Velmi jednoduchym opatrenim by sa tak dalo zneuzivaniu zabranit a dostali by pandemicku len maminky, ktore to naozaj potrebuju.

bublinka1426
19. okt 2022

@elanor toto nie je riesenie, len davat a davat....riesenie je budovanie statnych skolok, ci rozsirovanie kapacit uz existujucich ak to priestor dovoli.... a nie pribudanie sukromnikov, ktori si pytaju nenomralne peniaze kazdy mesiac ( ak niekto chce, nech si da do sukromnej, ale bezne zarabajuci clovek na to naozaj nema...)

stat nie je dojna krava a uz aj tak sme tak zaldzeny, ze dovi dopo. my nemame normalne zmyslajucich ludi vo vedeni,to je chyba. kazdy sa ide do politiky len nabazit...

elanor
19. okt 2022

@bublinka1426 tak to ano, samozrejme je v prvom rade potrebne navysenie kapacit. S tym samozrejme suhlasim. Len to tiez nejde zo dna na den. Pretoze stat v tomto prenasa zodpovednost na mesta a obce, ktore maju casto znacne obmedzeny rozpocet, moznosti, birokracia k tomu. No je to proces na dlhe trate.

bublinka1426
19. okt 2022

@elanor ja viem, obzvlast teraz po korone a zdrazovani. cele je to bludny kruh teraz.

luuubik
19. okt 2022

@elanor
…apropo… kedze ta cast s pozmenenym verejnym obstaravanim pocas mimoriadnej situacie je tvrdenie proti tvrdeniu (nazor osoby\osob, s ktorymi som sa o tejto teme osobne rozpravala vs. Tvoje vydrenie) skusala som ako laik k tomu nieco najst na verejne dostupnych zdrojoch, napr.:
https://www.aspi.sk/products/lawText/7/277953/1/2
ci
https://www.havelpartners.cz/mimoriadna-situaci...
spomina sa tam institut priameho rokovacieho konania a z toho teda vyplyva, ze nie je celkom pravda, co ty pises, ze nic extra pre obstaravanie neplati. Ale plati. Citujem:
"Verejný obstarávateľ postupom PRK nemusí reflektovať prakticky žiadne (resp. minimálne) povinnosti ohľadom zverejňovania alebo lehôt na podanie ponuky. PRK sa zahajuje už samotným oslovením dodávateľa, rokovaním nebo výzvou k predloženiu ponuky. Môže prebiehať neformálne a podmienky môže verejný obstarávateľ v PRK meniť podľa potreby. Hospodárska súťaž je v tomto prípade legitímnym spôsobom obmedzená aj na len jedného, alebo na užší okruh dodávateľov, s ohľadom na stav mimoriadnej udalosti."
Hlavne upriamujem pozornost na vetu: Hospodárska súťaž je v tomto prípade legitímnym spôsobom obmedzená... Myslim, ze to je jasne.

zuzanana2016
25. okt 2022

@rakahaka Ahoj, 271 dní má splnených,lebo sa do nich započítava aj RD aj MD. Stále jej trvá sociálne poistenie. Avšak nemá ho aktívne,čo je podmienkou na schválenie žiadosti o pand.ocr( ostane podmienky spĺňa.) Na aktiváciu toho poistenia je treba si zobrať jeden deň dovolenky v zamestnaní - nech sa dohodne so zamestnávateľom,alebo odrobi proste 1 deň. Následne vypíše elektronický žiadosť na stránke soc .poist. Áno ,stále je mimoriadna situácia a ostatné ženské predstavte si stále je aj Covid- a nie zriedka.

rakahaka
autor
25. okt 2022

@zuzanana2016 ale jej dieta malo 3r v juni a oba to riesi teraz. Stale plati vyssie uvedene?

zuzanana2016
27. okt 2022

@rakahaka áno, stále to platí.

Strana
z3