Nástup do škôlky - pracujúca mama ostáva ešte doma
Ahojte, viete mi poradit? Maleho chcem dat od novembra (skor mi ho nezoberu) do skolky. Bude mat 2 roky. Ja som zamestnana na TPP, ale nechcem este nastupit do prace aspon 2 mesiace dokedy si maly v skolke nezvykne. Co vsetko musim ponahlasovat? Pridem o rodicovsky prispevok? Aj keby som o rodicovsky prisla, chcela by som aspon, aby odovody dalej za mna platil stat dokedy nepojdem pracovat. Mal niekto podobnu situaciu? Dakujem
@marlenka222 z dochodkoveho sa uz nemusis odhlasit. Budes automaticky odhlasena ked nastupis spat do prace.
@marlenka222 Trepeš pekne sprostosti. Ty pises o neplatenej predĺženej RD, ktora je az po 3rokoch veku dietata. Ty si dohladaj a dostuduj. Pravdu ma
@gabulienka623
@marlenka222 ale jedine ak suma prevysuje hodnotu ceny za zariadenie, max. do vysky 280 eur. Naco budem ziadat o prospevok, ked za skolku platim 16.9?
@chadkroeger Nie plati co pise
@gabulienka623 . O nič neprídeš. Do 3 rokov veku dieťaťa mas nárok na RP. Nikoho nezaujíma kde je dieta, mozes byt doma.
@marlenka222
Mne to nedalo, ja som si ten zákon vyhľadala. Asi si myslela zákon č. zákon č. 600/2003 Z. z. o prídavku na dieťa § 14 (2). Podľa tohto zákona je rodič je povinný PO DOVŔŠENÍ TROCH ROKOV veku nezaopatreného dieťaťa do začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky oznámiť platiteľovi (úrad práce, sociálnych vecí a rodiny), akým spôsobom a kde bude zabezpečovaná starostlivosť o toto nezaopatrené dieťa.
Ak ide o nejaký iný právny predpis, ktorý nariaďuje oznamovaciu povinnosť rodiča dieťaťa do 3 rokov, tak by som to rada vedela. Naozaj ma to zaujíma.
Čiže autorky (@chadkroeger) sa táto povinnosť NETÝTKA, keďže je momentálne na RD a jej dieťa nemá tri roky.
A čo sa týka autorkinej pôvodnej otázky, stále si stojím za svojou pôvodnou odpoveďou. Nárok na RD máš do 3 rokov veku dieťaťa nezávisle na tom či chodí do škôlky alebo nie, či ty pracuješ alebo nie. Neexistuje obmedzenie podľa ktorého, keď si na RD s dieťaťom mladším ako 3 roky, by takéto dieťa mohlo navštevovať škôlku len na 4 hodiny. Ak sú na to v škôlke kapacity, tak môže aj na celý deň. Kým si na RD odvody za teba platí štát, po nástupe do práce zamestnávateľ.
@evittam ďakujem za upozornenie, máš pravdu. Som to doplietla, len som chcela zdôrazniť, že to obmedzenie na 4 hodiny v škôlke sa netýka detí do troch rokov, ktorých matky sú na RD.
Píšem za školku. V škôlke sa nezaujímajú či poberáte príspevok. Ale ak vám prídu na úrade na to, že dieťa je v škôlke viac ako 4 hod. môžu spätne vrátiť príspevok.
Áno aj. A vôbec by som zvažovala 2 ročné dieťa do škôlky nepatrí. Ale je to súkromná škôlka možno aj s maskami. Treba si aj naštudovať, že do materskej školy chodia deti od 2,5 roka
Myslela som s jaslami
@chadkroeger blbosť ti píše hentá na prvej strane.. Normálne bude môcť byť v škôlke celý deň a nie 4hod.. 4hod je len v prípade predĺženého neplateného rodičáku od 3rokov. Môj keď nastúpil v septembri do škôlky bol nornálne celé dni a ja doma ešťe na rodičáku (syn je decembrový)
@chadkroeger rodičovský vám nezoberú....do troch rokov dieťaťa máte na neho zo zákona nárok...a dieťa môže navštevovať Mš aj celý deň (nemusí len 4hodiny).
@beluk vitaj v realite. Ale názvu ťa henta :D lebo ťažko pochopiť aj práva aj povinnosti vyplývajúce z poberania rodičovského ;) ale na čo by matky riešili zákony... Lepšie henta ich odzubuje a pletie a matie
@chadkroeger nenahlasuje sa myslím, a prečo teda, že kým si zvykne v škôlke? tak či tak tam bude sám a nebudeš tam s ním tak by si mohla byť v práci nie?
@chadkroeger podľa mňa je zbytočné, aby si ostávala doma, do škôlky pôjde tak či tak a myslím si, že ho to viac vystresuje keď bude vedieť, že si doma bude viac skúšať, že nejde, nechce a robiť scény... ale veď je to tvoja vec, držím palce, aby to bolo ok a mal škôlku rád 🙂
@marlenka222 nezavadzaj, povinnost nahlasit na upsvar je od 3 rokov dietata, na 4 hodiny moze dieta chodit ak je rodic doma na neplatenej RD , ak je na platenej dieta moze chodit na cely den do skolky. Do 3 rokov moze dieta chodit aj do MS a rodic si nemusi narokovat "prispevok na skolku" (pri statnej je to aj zbytocne). RP dostava rodic do 3 rokov bez ohladu na to ci pracuje.
@nellita preco ste si zmenili RD na Prispevok na starostlivost o dieta? Nemohol vam ostat rodicovsky prispevok?
@chadkroeger preto lebo RD bol 203 a prispevok 280, takze finacne lepsie pre mna, o to mej som potom doplacala za jasle
@dankovicova pretoze vsetky zaciatky su tazke, viem ako mi hovorilo kamaratky, 1.den bolo dieta iba 2 hod atd.... a samozrejme prve choroby. Mam take zamestnanie, ze uz ked raz nastupim, nebudem moct si brat volno v praci hned zo zaciatku. A babky v mojom pripade neprichadzaju do uvahy 🙂
@nellita sice ano..... vy ste pracovali pocas toho ako babo bolo v skolke.
@marlenka222 prečo pani takto hlúpo zavádzate a tvrdíte nepravdy,hlúposti????
https://www.zakonypreludi.sk/zz/2009-571
toto platí a čo vám pani na úrade zle povedala alebo čo ste vy zle pochopili je úplne vedľaješie!
@chadkroeger nárok na rodičovský máte do 3rokov.
- môžte počas jeho poberania pracovať
- jediné čo pred dovršenim 3r. nahlasujete je: zamestnávateľ - vtedy a vtedy nastupujem.
- po dovršeni 3r. nahlasujete na upsvar kto sa vám stará o dieťa - tj. vy, príp. akú škôlku navštevuje - áno buhužiaľ je smiešne, že ak mamička ide pracovať pri dieťatku čo nemá 3roky nikoho na upsvar nezaujíma kde dieťa je.
- áno môžte si zvoliť aj alternatívu - miesto rodičovského - príspevok na starostlivosť o dieťa - je to len a len na vás či sa vám to oplatí.
- počas prace do 3r. poberate aj rodičovský aj plat
@chadkroeger do 3r nikto neriesi kde je dieta a ci rodic pracuje, rodicovsky dostava nadalej a je len na nom ci chce poziadat o jeho odnatie a dostavat namiesto toho prispevok na starostlivost o dieta (o par desiatok eur viac, treba vydokladovat) .. ci zobere skolka dieta pred 3r to zalezi od riaditelky a kapacitnych moznosti, v BA napr. je to skor rarita, takze len jasle alebo sukromne zariadenia
@marlenka222 Ale ty pleties a maties. Bohužiaľ.
@chadkroeger ale pisem ze nik ani urade sa nepýtal kde budem ci doma, v praci..., pri RP ich nezaujma kde ste ale pri prispevku ano tnj. kde je dieta a kde vy

@beky1813 príspevok na jasle alebo školu ;) zrejme ty nevieš o čom hovoríš. Za to že si rodič platí škôlku, jasle dostane namiesto RP príspevok na jasle/škôlku. Každý ako uzná za vhodné ...