Nástup na materskú z doktorandského štúdia

ivka312
9. okt 2020

Dobrý deň,

je tu nejaká doktorandka ktorá riešila nástup na materskú a prerušenie štúdia? Nástup na materskú mi doktorka určila na 13.12.2020. Neplatím si však dobrovoľné poistenie a preto na materský príspevok nemám nárok. Je napriek tomu potrebné aby som sa hlásila na sociálnej poisťovni? Minimálne teda kvôli prerušeniu štúdia? Je možné prerušiť štúdium až od 1.1.2021 aj keď mám nástup na materskú už od 13.12.2020 s tým, že by som pracovala do 18.12.2020 a do konca roka si vybrala dovolenku?

Ak ma s tým niekto skúsenosť a bude mi vedieť poradiť, budem vďačná, lebo neviem kam sa mám s týmito otázkami obrátiť.

malicka_mysicka
9. okt 2020

@ivka312 ja teda nie som doktorandka ale tiez som potrebovala zacat MD neskor, a doktor mi napisal do papierov datum ktory som potrebovala, ono nie je povinne ist presne 6 tyzdnov pred, dohodni sa s doktorkou nech ti da nastup na MD 1.1., vysvetli jej, ze uz budes len na dovolenke.

basska_b
9. okt 2020

@ivka312 Ja si myslím, že od 1.1. úplne v pohode môžeš prerušiť štúdium. Pri doktorandskom je nárok na dovolenku? To som nevedela, to len pre mňa je taká zaujímavosť... A na poisťovni sa podľa mňa hlásiť nemusíš, si vedená ako študent a poistné platí stat. Ale to sú také moje dohady.

sasanka605
9. okt 2020

Na socialke ti daju potvrdenie ze nemas narok na matersku a s tym potom na upsvar na priznanie rodicaku

26ka
9. okt 2020

ja som počas phd. štúdia otehotnela, na materskú som samozrejme nemala nárok, takže dostávala som rodičák až po pôrode. štúdium som neprerušovala, pokračovala som ďalej, záleží na tebe, či prerušíš štúdium a budeš dostávať iba rodičák, alebo to nejako zvládneš súbežne (ja som si predlžovala potom štúdium ešte 2x o jeden rok).

lucka_ke
9. okt 2020

ak nemáš na MD nárok tak nikam nenastupuješ, budeš dostávať rodičovský príspevok odo dňa narodenia dieťaťa, čo sa týka štúdia popri rodičovskej to je otázka na študijné oddelenie

ruzasipova
9. okt 2020

@ivka312 Ako to bolo u mna. Ja som prerusovala studium. Ale datum prerusenia sa nezhodoval s datumom nastupu na matersku (maly uz mal mesiac, ked som pisala ziadost).
Pokial si myslis, ze to budes zvladat popri dietati, tak budes dostavat aj stipko aj rodicovsky. Ak prerusis studium, tak len rodicovsky ododna narodenia dietata - to si musis vybavit spatne na urade prace. Ale potrebujes k tomu vyjadrenie od socialnej poistovne, ze nemas narok na matersku - takze tam si musis zbehnit predtym. Inac tiez neviem o tom, ze doktorandi maju dovolenku, ktoru by si mohli vybrat. Takze v tvojom pripade si poziadaj o prerusenie studia k 1.januaru.

meluela
9. okt 2020

@ivka312 kedysi bolo v studijnom poriadku ze musis prerusit, mozno to uz zmenili, popytaj sa na studijnom. u nas este bola taka sprostost ze po opatovnom nastupe zaokruhovali akademicke roky nahor, cize automaticky ked prerusis v poslednom rocniku v januari tak je to akoby si studovala cely, cize musis automaticky platit pokutu za nadstandardnu dobu studia ... toto ale asi zalezi od konkretnej univerzity ako to ma upravene