Návrh na rodičovský príspevok v roku 2011
Dnes ráno som počula ,že istý pán poslanec podal návrh do parlamentu na zmenu výšky rodičovsého príspevku od budúceho roka.Ak to schvália mali by byť dve výšky.Súčastných 190 eur budú dostávať matky ,ktoré pracujú.A matky ,ktoré nepracujú a celý den sa starajú o svoje deti budú dostávať 90eur.Dúfam že tento blud v parlamente neprejde.Takže mamičky detí do jaslí a hor sa do roboty ,lebo ináč nemáte v tomto štáte nárok na nič.
tu sa aka diskusia rozprudila, kym som dopisala svoj prispevok 🙂
@cairka - len to musis uznat - je dost vynimka 😉
@anulienkaf
deti vetra ..... 😀 😀 😀 😀 😀 ... davno som sa tak nepobavila 😀
@anjelicek26 , keď sa pohybujesš v správnych kruhoch, tak ani nie 😉
@cairka
slobodna mamicka, ak je na druhej rodicovskej po sebe, asi az taka slobodna nie je... vynimky tu budu stale, ale kolko je takych vynimiek, a kolko darmozracov?
a o.i. mne by sa aj pozdavala myslienka podpory rodiny, tzn, ak stat nastavi aj take podmienky, kedy bude pre ludi lepsie si rodinu zalozit v manzelstve, ako nadivoko....
@babatko88
vies, ale tu nastava otazka, preco maju dieta ti, co sa nechcu vziat, resp co nechcu spolu zit " az do smrti ".... jasne, ina vec je ked sa to stane ... ale to uz nie je slobodna mamicka druhy krat po sebe hned na rodicaku ... take pripady su fakt ojedinele a to uz je aj zodpovednost takej mamicky, dat sa hned niekym druhym natoto....ved chapeme o com pisem 😉
@katka888 vsak, celkom pekny termin, oblubeny vyrok jedneho profesora 😉
asi som jedina, co si mysli, ze to je uplny nezmysel...miesto toho, aby riesili pricinu romskej problematiky, tak im zoberu peniaze (ak sa tych 190€ vobec da nazyvat peniazmi), a dufaju, ze ved sa to hadam nejako vyriesi same... nemam slov...a to sa este povazujem za pravicoveho volica 😒
nestudovala som nejako ten navrh ale
@cairka ak by to aj nahodou preslo tak sa da prejst na pestunsky prispevok mozno by bolo dobre nejako presadzovat aby sa dal na rovnaku uroven ako RP a tym padom by to bolo jedno...
ono bohuzial su rodiny / a to nielen romske ja poznam takych dost aj z majoritnej spolocnosti/ co si spravili z deti biznis..
@dadis
ja si myslim, ze tymto krokom riesia nezodpovednost urcitej skupiny ludi, ktori narobia deti a na to kaslu, a netyka sa to len romov... ano, nie je to komlexne riesenie , ale myslim si, ze sa na to pozeraju tak, ze naco maju podporovat nezodpovednych... z pohladu statu, teda statnej kasy to urcity smer ma.... samozrejme, toto jedine krajinu nespasi, jedna lastovicka leto nerobi, ale nie je aspon plus to, ze o nejake kroky sa postupne usiluju? ved to zacalo uz u mihala, ked do zakona o RP pridali, ze ak maju starsie deti vymsekanu urcitu dobu zo skoly pocas 3 mesiacov, rodicom sa krati rodicak o polovicu.... a nikdy sa nenajde riesenie, ktore je 100%tne, 100 % vyhovuje kazdemu, 100% funguje a 100% bez chyb 😉
@maznacik007
suhlas... nemozme to klasifikovat stylom rom-nerom, ale skor prisposobivy - neprisposobivy, farba pleti tu nie je rozhodujuca...
ja zase poznam manazerky, ktore sa nevydali, lebo maju matersku o 3 mesiace ci kolko dlhsiu ako slobodne.. teda... mali po starom... a nejednalo sa o pripady opustenych tehotnych zien 😀
@katka888 lenze vela tych romskych rodicov ma minimalne vzdelanie, su rasovo diskriminovani pri hladani prace, ma problemy s alkoholom, co je tiez s pracou malo zlucitelne, o nezamestnanosti v tych "tazkych" regionoch ani nehovorim, aj slusni ludia maju s tym prblem...takze mi z toho vychadza,ze si pracu nenajdu ani pod touto "hrozbou"... "najdu" si tie peniaze inde...si bola pozriet v Slovenskom raji? ak nie, tak tam bez,mozno zachvilu nebude ☹ takto ani tie deti, uz nedostanu sancu sa odtial dostat...ved teraz launchuju ten novy system is davkami na kartach, podla mna tymto smerom by sa to malo uberat (spolu s tymi krateniami pri nesplnenych dochadzkach) atd..
@katka888 teda myslela som to v zmysle...davajme im podmienky, na to aby mali narok na plnu sumu RP, ale tie podmienky by mali byt nimi splnitelne!...nech je to napr. 270dni verejnoprospesnych prac, ucast na nejakych skoleniach v rami dotacii EU, samostatne iniciativy (domobrana, spolocna uprava obydli)..
@maznacik007 , hej, to by šlo. Lenže dia bude mať 2roky, do škôlky ju nedostanem (nehovoriac o tom, že ani nechcem, aby šla skôr ako v 3 do škôlky) a potom by mi zas sa nerátali roky do dôchodku a tak...ale to je jedno, nejak by sme poriešili, mne sa len nepáči, ako každý hneď to berie, že aspoň darmožráči nebudú brať koruny zbytočne... lebo do toho môže spadnúť aj nie darmožráč 😅
a ten biznis s deťmi 😕 ja neviem, koľko tých detí by človek musel mať, aby to bol biznis... 😅 mne zatiaľ deti vychádzajú ako vysokostratová položka 😅
@dadis
a to ich opravnuje si robit po 4-5 deti ? a to opravnuje stat, aby ich podporoval? logika nepusti..... ak sa raz sam neviem uzivit, ako mozem uzivit deti?
riesenie negramotnosti, nulovej prisposobivosti a diskriminacie je o uplne inej otazke a maju k tomu viest uplne ine kroky. ale to neznamena, ze budeme podporovat tych, co len vyzieraju system.... ako som pisala vyssie, ja nepovazujem tento krok za riesenie celeho problemu, je to len maly dielik stavebnice, ktory napomoze komplexnemu rieseniu. niekde zacat treba a mna napr nebavi, ze z mojich dani sa kazdy rok upratuje Lunik IX a ked mi treba vyjst z autom z parkoviska, tak nemozem, lebo nie su peniaze na odhadzanie snehu na sidlisku. Mne sa nepaci, ze asocialom zburali za posledne 2 roky tri bytovky ci kolko na L IX za nase peniaze a bytovy podnik ma financne problemy, tak odo mna ziada 1,50 za kopirovanie dokladu, ktori si oni chcu niekam zalozit a 100 sk za zmenu priezviska, pricom v banke, poistovni, VSE aj SPP mi to spravia cez net a zadara.... a nepaci sa mi, ze ked si chcem ist kupit chleba, tak kukam ktoreho je, aby som nenatrafila po vypacani davok na tlupu smaradlavych asocialov , ktory mna a moje dieta z lahkostou vanku prevalcuju a este aj odsatia
@dadis
kym som dopisala, si aj ty dopisala... ano, to som pisala vyssie, ze podla mna by mali mat za davky odpracovane verejnoprosp prace, ak ukradnu alebo maju exekuciu, nech im siahnu aj na davky, a ak nieco vystroja, nech si to dokrutia cistenim chodnikov, parkov, opravou ciest, alebo cimkolvek inym, co skrasli mestol dedinu, obec... ved je to humus chodit vychodom !
🙂 ale rozumieme si 🙂
@cairka
milacik, ale obdobnych vynimiek ako si ty, je %tualne velmi malo a daju sa riesit vynimkami. ale kolko je darmozracov? prejdi sa po vychodoslovenskych obciach typu secovce v pracovny den , stretnes len tlupy co sa nudia, potuluju, ich skolopovinne deti tiez ... nemyslim si, ze ak by si to stretala tyzdenne, tak by ti nebolo luto, ze tvoja rodina drie, ty si drela, driet budes, nic v obci nemas, lebo vsetko zozeru darmozraci na ich spratavanie odpadkov, riesenie karanten, ked sa u nich rozmnozia choroby, na ich byvanie a pod.
vynimky budu vzdy... a ak je na tych vynimkach nieco objektivne, mali by byt zahrnute do zakonov, kde sa upresni riesenie otazky aj takychto skupin
@katka888 to kto pre kolko deti sa rozhodne, je jeho vysostne pravo..toto nemozes nikomu upierat..a oni to tak neberu, ze sa nevedia uzivit, pretoze boli vzdy v pasivnej ulohe prijimania...tu nevedie cesta nasilnej zmeny, pretoze taketo pokusy tu uz boli, boli skusane aj na nas a tiez sa nam to nepacilo...nie vsetci romovia, ani ti v tych "slamoch", nie su vsetci smradlavi asociali..
zmena musi prist v zmene z pasivneho prijimania na aktivne prijimanie a postupne az dalsia generacia pochopi, ze aktivne prijimanie im nestaci, ze chcu sa vzdelavat a pracovat a zit na normalnej urovni...ale to tu teraz neziju ani slusni a zamestnani ludia...
@cairka leni to nebolo o tebe.. preboha ved dobre vies ... ale skor o rodinach kde je dieta len o tom ze matka na neho dostane peniazky / tych 190 RP + pridavky ... pre mnohych je to ak ci odcitaju cestovne naklady takmer ako mesacna mzda / a to ja nevravim len o romoch ja mam tiez znamu co vyslovene otehotnela aby dostala tych 25 000 pre tretie dieta a plus za pasom zarobi len minimalnu mzdu a tak je jej lepsie byt na RD...
@dadis
preto pisem, ze na riesenie tejto otazky, treba ovela viac zmein v state a v zakonoch. ale tiez si nemyslim, ze rozdavat im peniaze za nic nerobenie je spravne.
ano, ak chcu mat 30 deti, nech maju, ale nech sa o ne staraju.... a nie, spravia 12 deti, z toho 10 skonci v decaku.... co myslis, za koho peniaze sa o tie deti stara stat? a ja chcem mat 5 deti, ale manzel nedovoli, lebo neuzivime... preco neuzivime? stiahnu nam nekrestanske peniaze na odvodoch, daniach, lebo stat ma prazdnu kasu.... ak by sa odbremenili darmozraci, tak kasa by bola plnsia....
ja nepisem o slusnych romoch, ja pisem o neprisposobivych obcanoch, ci bielych, ci ciernych, o tych, ktori nechcu niest nasledky svojich krkov, lebo ich stat k tomu ani nenuti ani neuci...a tu je na meiste, zeby sa mal zmenit aj pravny system a presne zakomponovat tie verejnoprospesne prace na ktorych sa zhodujeme....
ak maju navrh dat menej penazi tim, ktori neboli schopni za 4 roky odpracovat 270 dni, ci uz ona, alebo on... prepac, ale je to dost dlha doba / 4 roky / a dost kratka podmienka / 9 mesiacov / ... to su necele 3 mesiace rocne !!!!!!!! .... a na druhej strane, clovek, ktory za nic neplati, najom, elektrina, dane a pod... pre neho je dostat 190 eur len za to, ze mam dieta o ktore sa ani starat nemusim.. ved pre nich je to kopec penazi.... tak preco nerodit, nech mam stale tolko love? videla si zabery z L IX ked zvysili rodicak na 190? jak sa vychcechtavali do kamery a nevedeli dockat bubakov?
a plne suhlasim s tym, ze treba im davat podmienky splnenia naroku na vyssi rodicak, a ta kombinacia verejnopros prac s davkami a zapoctom do odrobeneho casu je skvela.... ale to uz nie je ulohou zakona o RP, to uz musi riesit ine opatrenie a je na mieste takuto myslienku posunut dalej, ved ked sme riesili podmienky predlzenia materskej, zvysenia rodicaku pre mamicky s 2-3 detmi narodenymi naraz, tak ta komunikacia aj priamo s ministrom a poslancami bola... len to chce, aby sa ludia ozvali a nie len kritizovali / nemyslim teraz teba 😉 /
@cairka regujem na biznis z detí.. majú 10 detí, x20 eur prídavky na každé, +190 rodičák... to je 390,- to by mi celkom stačilo k životu, lebo netreba zabúdať, že oni tie peniaze nedávajú na deti.. nakúpia 30 sáčkov kolienok po 0.30,- a 20kg múky po 0.35.. stále im ostáva dosť... 😠 😠

@cairka ale tým som nemyslela práve teba... no, tak neviem ako si sa k tomu dostala, ale v tvojej situácii by som byť nechcela... a to je zase iná kapitola, lebo v podstate to nie sú tvoje deti