Nečakané tehotenstvo po podaní výpovede a nárok na materské

tinkaspinka
7. júl 2020

Ahojte. Poraďte prosím. K dátumu 8.7.2020 mi končí rodičovská dovolenka (mala som za sebou 2 reťazové pôrody, takže som bola na materskej, rodičovskej, materskej, rodičovskej bez prerušenia).
V práci som dala výpoveď (nakoľko sme sa presťahovali) a mala som v pláne žiadať o dávku v nezamestnanosti, kým si nájdem novú prácu. Avšak pred dvomi dňami som zistila, že som znovu tehotná, úplne na začiatku tehotenstva. Zistila som, že existuje ochranná doba 8 mesiacov, tým pádom by som mala mať nárok na materskú, je to tak? Neviete z čoho sa daná materská vypočíta?
No viac by ma zaujímalo ako by ste ďalej postupovali. Mám žiadať o dávku v nezamestnanosti? Na sociálke mi ešte poradili, žeby som sa mohla dať na PNku v ochrannej lehote 7 dní od ukončenia PP, no gynekológ mi PNku nevypíše. Čo by ste robili?

tinkaspinka
autor
7. júl 2020

Ešte som sa teraz dočítala o možnosti pandemickej OČR. Bolo by pre mňa najlepšie nastúpiť teraz v lete na tú pandemickú OČR?

fokuska
7. júl 2020

@tinkaspinka Ano, ak bol datum poslednej menstruacie pred ukoncenim PP, tak si otehotnela este pocas trvania PP a si teda v ochrannej lehote. Narok na matersku budes mat, vyska by sa mala vypocitat z predpokladaneho prijmu aky by si mala u daneho zamestnavatela.
Rovnako tak pre teba plati ochranna lehota 8 mesiacov co sa tyka PN (nie 7, to plati pre netehotne) - mozes na nu teda nastupit a bude platena - v pripade, ze na to je zdravotna indikacia, co teda asi nie je. Tak isto by si musela dodrziavat liecebny rezim, cize ziadne chodenie po pohovoroch (mimo vychadzok) a pod.
"Najvyhodnejsia" moznost (aj ked nie uplne "cestna") je ist na PN az do nastupu na matersku (ak ti ide o prijem a nevadi liecebny rezim), potom nastupit na matersku, po materskej vycerpat podporu (zatial nech RP pobera otec dietata) a az po vybrati podpory prepisat RP na seba. Takto "vytazis" zo systemu najviac.
Ferove je ist teraz na podporu, potom na matersku a potom brat RP.

tinkaspinka
autor
7. júl 2020

@fokuska Ďakujem pekne za odpoveď. A nevieš ako je to s tou OČRkou? Keby som sa dala teraz na OČR bolo by to ok?...

fokuska
7. júl 2020

@tinkaspinka Pravidla ohladom OCR sa pocas tejto krizovej situacie menili a nie som si ista ako je to aktualne. Kym bezal skolsky rok, tak by si narok mala, zachytila som info, ze to plati aj teraz cez prazdniny, ale uz to podrobne nesledujem, takze nie som si ista.