Nemám nárok na materskú. Ako postupovať?
Ahojte vie mi niekto poradit ako mam to riest? dnes som dostala Ziadost na materske ale ja to viem ze nemam na to narok tak poslem to do socialnej poistovne aj kopiu na Urade prace pretoze som evidovana tam a vsetko?.....na ten ziadot mam vyplnit cislo uctu a taketo veci? ked nemam na to narok? .....ja budem to s postou poslat do socialnej a potom oni budu poslat najaku rozhodnutie ze nemam na to narok alebo ako to funguje ? odpoved dakujem aj vopred
Ahojte ja mam inu otazku...mam si ist v stredu ked mala dovrsi 28 dni vybavit rodicak...kde ziskam potvrdenie o tom ze som nemala narok na materske ?? Viem ze nemam narok chybalo mi do toho aby som bola nem.poistena 20dni...ale to je jedno...kde si pytat to potvrdenie ze nemam narok na mat.? Dakujem za odpoved...🙂
@sabinka277 na socialnej poistovni. A btw.na rodicak si nemusela cakat 28 dni, to plati na prispevok p4i narodeni
@majusqa77 ja viem lenze ta na socialke mi povedala ze nech to vybavim az potom vse naraz a aj tak mne ide este marodka a tu by mi zrusili tak mi to celkom vyhovuje...
@sabinka277 No, ak mas narok na PN, tak ju musis ukoncit, aby ti vznikol narok na rodicovsky prispevok (ak PN mas platenu).
@dena1973 ano viemp rave preto som ju este neukoncila ked to budem vybavovay az teraz..
@sabinka277 Ale RP ti potom nebudu vyplacat od narodenia dietata, ale az po ukonceni PN. Ja tak viem, ze PN moze byt (v pripade, ze nemas narok na materske) do porodu. Dnom porodu je treba PN ukoncit, lebo uz vznika narok na RP.
@dena1973 ano viem len sme sa dohodli s lekarom ze PN mi ukonci az po sestonedeli...a az potom ze pojdem na RP
@sabinka277 Dobre. Tak potom po ukonceni PN si vypytaj potvrdenie s SP o nevzniknuti naroku na materske a uplatnis si RP na UP.
@sabinka277 nuž ak si zamestnanec na prac.zmluvu, tak nezávidím mzdárke nahlasovanie na úrady, ak teda chce dodržať všetky zákony, lebo možnosť čerpať RD bez predchádzajúceho čerpania MD asi ani Zákonník práce nerieši. A žiadosť o materské je vlastne podklad pre mzdárku na čerpanie MD. A aj som chcela všteko domysllieť md,rd,pn no je to komplikované, tak ani to nebudem preberať. Už tu dávno jedna mamička písala, že tak spravila, no netuším detaily.
Ale píšem hlavne za to, že som rozmýšlala, či je to ozaj tak, že nemáš nárok na RP, ak poberáš nemoconské, nemyslím. Nárok na RP vznikne od dna pôrodu, lebo aj ked pracuješ a ideš na pn a poberáš nemocenské, tak RP poberáš nadalej. Len teda bud požiadaš o materské a oni ho zamietnu alebo prehlásiš, že si nežiadala a ani nebudeš (myslím tak nejako to riešia, neviem na istotu).
@dena1973
@gapa Keby si podala žiadosť o materské, tak by dostala rozhodnutie o vzniknutí resp. nevzniknutí nároku na materské.
Ak žiadosť nepodala, tak potom pobočka SP (ak nespĺňa napr. podmienku 270 dní NP) vydá potvrdenie, že nárok na materské nevznikol resp. si neuplatňuje a s tým si uplatní nárok na RP na ÚP.
Ja som sa už k tomu vyjadrila s tým, že nárok vzniká od narodenia dieťaťa. Ak sa @sabinka277 radila resp. mala takú informáciu, že má čerpať PN, tak poriadku (ak nárok na materské nevzniká, tak je nárok na PN). No nárok na RP, tak či tak vzniká odo dňa pôrodu... Nezvyknem presviedčať o svojej pravde... čo napíšem je môj názor. Či už ho niekto akceptuje resp. nie, tak to už nechávam na jeho rozhodnutí... 😉
@dena1973 samozrejme akceptujem ale ja som na PN od 11/2014...co je skoro rok uz...ale 6.11. My konci ked mi konci aj sestonedelie.. A ja uz som od 11/2014 aj nezamestnana iba na PN lebo som dostala vyoved tym ze som sa dala na PN tak to taham este. Tak behnem na SP si vypitat ten papier ze mi nevznika narok na MD...
@sabinka277 Skús zájsť na SP, uvidíš čo ti povedia.... 😉
@sabinka277 ja som podobny pripad ako ty. narok na matersku nebudem mat (budu mi chybat nejake 3 mesiace) a tiez chcem ist teda pred porodom na PN,pretoze 2 mesiace pred planovym terminom mi koncii TPP na dobu urcitu tak to ma aj tak nikto nezamestna. ale neda sa to vybavit a poberat PN a rodicak dokopy ked narok na matersku nie je? v inej diskusii kocky pisali, ze sa to da, len neviem teda za akych podmienkoch, mozno az po ukonceni materskej
9 mesiacov som pracovala na dohodu a potom 1,5 roka ako viazaný finančný agent – na DIČ - to je v podstate skoro ako na živnosť do sociálky za mňa ziadny zamestnávateľ neplatil, až keď som sa zamestnala TPP od februara, ale zmluvu mám len na pol roka a to mi už ju určite nepredĺžia a aj keby chýbal mi nejaký mesiac, takze 270 dní mat nebudem. Že sme niekedy platili Dobrovoľne nemocenské ale to bolo viac ako 5 rokov dozadu tak to sa asi rátat nebude

@dena1973 dakujem za odpoved 🙂