Nemám nárok na materskú. Mám nárok na rodičoský?
Ahojte Vie mi niekto poradit ako je to? Ja som bola nezamestnana a viem ze nemam narok na materske ale po porode na rodicovsky prispevok ale ked som chcela vybavit rodic. prisp povedala pani ze nedostanem rodicovske pretoze nepracovala som iba priatel pretoze on robi v rakusku ale este mame moznost ked priatel nejake papier od rakusku zo socialke donesie a ja nna urade prace ja donesiem a tak mozem dostat rodicovske to naozaj tak je? Ja som myslela ze na rodicovske dostanem ked nemam narok na materske? Dakujem za odpoved vopred
@marianna162 ..nie nepoberam rodicak v AT, nie nie som pripoistena ani poistena v AT - uz som o pisala v predchadzajucom prispevku...manzel pobera rozdiel v AT...ja poberam na SK...mam tam trvaly pobyt ja aj mala...zdravitne poistenie si platim ako samoplatitel na SK...a automaticky po narodeni malej som mala narok na rodicak na SK....aj som ho normalne dostala...citala som tvoj prispevok o tvojom pripade 3x, ale velmi som z neho nevysla...skus si opravit preklepy 😉
@marianna162 ...to ja neviem...predpokladam, ze ti zamietnutie museli zdovodnit..
@blanch12 vEd je to v zákone? Y
A ten dôvod zamietnutia som sem napísala
@marianna162 ...este mi napadlo - ni13 ma trotyzdnovu dcerku!!! kde by sa to akoze mala ist hlasit?? a naco??...vsak je na materskej dovolenke!! ...ano - na urad prace, ale odbor socialnych veci a oznamit, ze ma dietatko...normalny bezny postup po narodeni dietata...to, ze priatel pracuje v AT a maju moznost dostavat davky aj odtial je len plus pre nich...akurat to treba dokladovat vsetko tlacivami...@ni13 v AT ti vyplatia ten rozdiel aj spatne...
a ze ti prisiel nedoplatok z poistovne - no ked si nebola v AT poistena ani pripoistena k manzelovi a poberala si davky z AT ty a nie manzel, ktory ma v AT zivnost ako pises a tym padom musi byt v AT poisteny, tak samozrejme, ze ti prisiel nedoplatok..logicky...🙂
@blanch12 ak ona nemá pracovnú zmluvu na sk a manžel nepracuje na sk nemá nárok na Rodičak, ak má pracovnú zmluvu na sk a manželka manžel pracuje v at vyplatia jej rozdiel a Rodičak na sk,ak sa priposti u manžela nemusí nič platiť a má poistenie v at ak by tam bola s manzelom a potrebovala zdravotnú starostlivosť
@marianna162 Pises hluposti ak nemas "zmluvu" a cize si nezamestnana a nemas za posledne 2roky pred pôrodom 270dni NP tak nemas narok na matersku,inak bez ohladu na to ci tvoj manzel,pripadne partner robi aj na marse mas narok na rodicovsky prispevok a rodinne pridavky.
@blanch12 nevyplatia jej rozdiel ak nemá zmluvu, možno tým že je slobodná ale neviem kedy je individuálny prípad a úrady to aj tak vyriesa, s mi tu môžme polemizovať,, ja som happy že mám v tom jasno a rada ze môžem poberať v at, končím, tschuss
@marianna162 ...ach jaj...nie..., ale uz to nebudem rozoberat...len poznamka - co vsetky tie "pracujuce" obcianky na Sk, ktore NIKDY v zivote nepracovali??? co vsetky studentky, ktore maju deticky a nikdy este nestihli pracovat??? co vsetky absolventky strednych ci vysokych skol, co maju deticky a po skonceni si pracu bohuzial nenasli???...tak to vsetky tieto nemaju narok na rodicovsky lebo nemaju pracovnu zmluvu??..jaj ...jaj... 😉...
@ni13 ak je to tak ako si napisala a mas trvaly pobyt ty aj mala na SK a priatel je riadne uvedeny v rodnom liste, tak mas narok na rodicovsky prispevok zo SK howg 😉...a nedaj sa odradit na uradoch!
@marianna162 narok na "rodicak" nie je ovplyvneny existenciou pracovnej zmluvy.
@marianna162 🙂...pravda je, ze mi to tu nevyriesime...😉 dufam, ze jej sa to podari vyriesit k spokojnosti...tschusss
@marianna162 Prepac,ale pises strasne kraviny-ako tu uz niekt.kočky napisali-RP nema nic spolocne s tym ci mas al.nie prac.zmluvu. Napr.studentka,ktora nikdy nikde nepracovala ma narok na RP.
@blanch12 ale tu ide o manžela ktorý pracuje v at,, ak by manžel pracoval na sk a ona nepracovala samozrejme ze ma nárok ale oni posudzujú obidvoch rodičoch,
@jonki je ovplyvnení pracovnou zmluvou ak manžel pracuje mimo sk
Ľudia ja som si tým prešla a na základe toho ze nemám PZ na sk a manžel má živnosť v at na sk niesme nijak krytý
@evittam nepíšem kraviny len vy to neviete pochopiť, tu ide o slovensko rakúsky prípad a to je iné,
@marianna162 Ja ta chapem. U nas ide o slovensko-nemecky pripad,ja normalne poberam RP.😉 O RP ziada ona ako slovenka zijuca na SK a nema to nic spolocne s tym kde pracuje jej partner a otec dietata-inak to sa ani nikde v ziadosti o RP neuvadza.😉
@marianna162 ak som ja poberatelom RP nevidim sposob ako ho moze ovplyvnit manzelova pracovna zmluva...pokial on neziada o RP v inek krajine.
http://www.upsvar.sk/pd/urad-prace-socialnych-v... z tohoto konkretne:
Nárok na rodičovský príspevok nevzniká ani jednej oprávnenej osobe, ak
a) aspoň jedna z nich má nárok na materské alebo má nárok na obdobnú dávku ako materské v členskom štáte a suma materského alebo obdobnej dávky ako materské v členskom štáte za celý kalendárny mesiac je vyššia ako suma rodičovského príspevku
b) štát, ktorý nie je členským štátom, vypláca jednej z nich obdobnú dávku ako rodičovský príspevok alebo obdobnú dávku ako materské.
@marianna162 Ty asi nechces pochopit to,ze narok na ten RP mas za akychkolvek okolnosti,a ano ak splnas podmienky na narok v AT,DE,....tak by si bola hlupa aby si to neriesila,nakolko je to uplne ina suma😉. Len konecne pochop to,ze na SK zijuca zena,bez prac.zmluvy,ma narok na RP od narodenia dietata do 3 rokov dietata.😉
@evittam ale je to dôležité, na úrade sa jej to budú pýtať, ja som to tiež nevedela a keď som povedala ze nemám žiadnu zmluvu a manžel pracuje v at, jednoducho nemala som na sk nárok na nič a mohla som sa tam aj na hlavu postaviť,, iba vtedy by mi vyplatili na sk ak by som doniesla potvrdenie že v at manžela zamietli,,alebo mala pracovnú zmluvu
Chcete mi povedať že som bola oklamana?
@evittam nemá, ja som žena s dieťaťom na Sk a nič mi nevyplatili žiaden nárok som nemala? Kaslime teda na môjho manžela, prečo mi slovensko zamietlo Rodičak?
@marianna162 nenazvala by som to klamstvom...skor si niekto na UPSVaR pomylil pojmy a dojmy....ci uz si to bola ty alebo pracovnicky. Nebolo by to prvy krat ked nakoniec niekto mal pravo na nieco co najprv a priori odmietali. Mne sa to stalo tiez.
@marianna162 mozno tetusky predpokladali ze poberate davku v AT.
@jonki ako to mohli predpoklada? Oni samé má poslali žiadať do at a domov mi prišlo rozhodnutie zamietnuté na základe spomenutých faktov o mne
@jonki ja som ani šajnu nemala o tom ze môžem Rodičak poberať z at,iba pridavky, dokonca som bola sklamaná a nahnevaná ale už je to v poho a som rada
@marianna162 to si uz musis poriesit ty 😉
na naroku na RP pre zenu s trvalym pobytom na SK ak ma dieta tiez pobyt na SK a neexistuje ina osoba poberajuca prispevok na dane dieta to uz nic nemeni. bez ohladu na to ci je bola bude zamestnana alebo nezamestnana ci je slobona vydata ovdovela...
@marianna162 Na UPSVaR donesie vypisanu ziadost,kde sa ta nic take neuvadza....A ich to nema co zaujimat,lebo RP ziadad ty nie tvoj partner. A mas to pisomne,co ti povedali? Lebo neznamena,ze ak ti jedna tetuska na urade nieco povie,ze to tak aj je,bohuzial v dnesnej dobe sa na to nemôzes spolahnut. A to mam z vlastnej skusenosti-velakrat sa mi stalo,ze viem a ovladam viac veci v tejto problematike ako dana pracovnicka na danej pozicii. A ak si neda povedat,tak vsetko ziadam pisomne😉,by si mala vidiet ten obrat v pristupe a tvrdeniach. Este raz,to kde pracuje otec dietata nema nic spolocne s RP a ak by ste aj ziadali clensku krajinu o vyplacanie tak muais najskôr doniest potvrdene tlaciva z AT,DE k nam na UPSVaR a oni potvrdia co treba a potom zase spät.😉
@marianna162 preco do toho stale montujes manzela? ak on nepobera a nezaidal na akykolkvek prispevok na dieta v AT si posudzovana ako samostatna osoba...citala si co som ti kopirpovala z toho linku na UPSVaR? dovody preco by ti zanikol narok?
@marianna162 mozno si tu nespomenula nieco co ste ziadali v AT ale to neznamena ze zena ktora bude v situacii ako tvoja (trvaly pobyt na SR bez zmluvy, muz praca v AT)...by narok nemala a preto su tvoje info zavadzajuce...
Neviem, chod mi to zajtra zistiť na úrad, lebo ty to vieš, už 2,5 roka poberas v at a predtým si na sk bojovala rodicak
Ako pise @jonki
@marianna162 Na co do toho stale "montujes" manzela. A na druhej strane ak poberas z AT, tak nemas co riesit,nakolko je to urcite viac a ak by si poberala tu,tak ti doplacaju rozdiel.

@ni13 http://www.upsvar.sk/pd/urad-prace-socialnych-v... ...cierne na bielom.. 🙂