Nemám nárok na materskú. Mám nárok na rodičoský?
Ahojte Vie mi niekto poradit ako je to? Ja som bola nezamestnana a viem ze nemam narok na materske ale po porode na rodicovsky prispevok ale ked som chcela vybavit rodic. prisp povedala pani ze nedostanem rodicovske pretoze nepracovala som iba priatel pretoze on robi v rakusku ale este mame moznost ked priatel nejake papier od rakusku zo socialke donesie a ja nna urade prace ja donesiem a tak mozem dostat rodicovske to naozaj tak je? Ja som myslela ze na rodicovske dostanem ked nemam narok na materske? Dakujem za odpoved vopred
@marianna162 dufam ze nikto raz hladajuci sa nebude riadit iba tvojimi vyjadreniami v tomto fore....takto vznikaju dezinformacie a teraz si ich hlavnou konstrukterkou. Si presvedcena o svojej pravde ale bud si sa dala gradiozne oklamat alebo nepopisujes cely svoj pripad presne a podavas na zaklade ciastocnych info informacie ktore by pri popisani celej situacie zneli uplne inak.....sorry ale viac tu nemam co povedat
@jonki moja zlata, sama som napísala že na úrade jej najlepšie pomôžu sme skoro v rovnakej situácii a mne to proste tak rozhodli, mne je to jedno ja som spokojná a aj ona bude,pretože na sk je to veľmi smiešne tak ako aj vy co mate s tým kopec skúsenosti, pekný deň slovenské mamičky
@jonki Pekne si to napisala a mas uplnu pravdu.😉
@marianna162 Nemaju jej to preco zamietnut 😉,pokial vypise riadne vsetky ziafodti a nenecha sa odbit a vôbec nemusi riesit a uvadzat kde,co,kedy,pre koho pracuje otec jej dietata,nakolko on nie je ziadatel-konecne to pochop.
@evittam ty pochop že si mimo a fakt sa teším ak napíše ako rozhodli,,a neboj ja nie som žiadna tutka domáca a odbiť sa fakt nenechám
@marianna162 Ale ved mi ti to prajeme 😀. Len prestan pisat sprostosti ohladne toho,ze mamicka zijuca na SK,nezamestnana nema narok na RP pokial otec dietata pracuje v zahranici.😉 Aj tebe pekny den,rakuska mamicka
@marianna162 a sme doma...si spokojna takze poberas davku z AT koooonecne si sa vyjadrila aspon ako tak presne...a predpokladam ze na zaklade toho ze si si ju vybavila ti zamietli RP na SR 🙂 ked pises do fora a nepopises cely svoj pripad tak ludi zavadzas, mozno napises v prvom prispevku ze nech ide na urad...ale citaju aj ludia o mesiac dva a ty uz budu citat len tvoje utkvele predstavy o pracovnej zmluve...skoro podobna situacia nie je rovnaka situacia...a prosim...hoci sme na fore a tykame si...moja zlata si nechaj pre kamaratky 😉
@jonki bože ale ja som ani netušila že môžem poberať v at nakoniec po dlhom boji som spokojná, na začiatku som sa hadala a nadávala ako je to možné, bola som až v ba a nič z toho takže teraz som spokojná
@evittam viete čo ja tu nikoho nezavadzam je to proste tak
@marianna162 my sme vsetci velmi stastni ze si spokojna ale prosim ta zvaz svoje radenie lebo zjavne v tom nemas uplne jasno....
@marianna162 Ja nie som mimo. Mam dve deti a ani pri jednom ziadny urad nepotreboval vediet a ani neriesil kde pracuje otec.😉
@jonki píšem vlastnú skúsenosť a vy má idete presviedčať o čom
@marianna162 hovoris anglicky? vies co si napisala?
@marianna162 my teba nepresviedcame o nicom...len stale tvrdime to co je aj pravda a co nakoniec si aj sama uznala ze zena ma narok na RP bez ohladu toho kde pracuje otec dietata ak o neho neziada a ak nikto neziada o prispevok podobny prispevku RP v inej clenskej krajine EU. ...a na SR na narok na RP bez ohladu na to ci je alebo nie je zamestana...
ty si jednina, ktora je tu drza, zle popisala svoju situaciu a nakoniec zacala urazat...
@marianna162 A cim si myslis,ze sme si presli?! Ze nam jedneho krasneho dna zacali len tak chodit peniaze?! Ty tu vypisujes,ze zena,ktora porodi dieta na SK,zije na SK,je nezamestnana,tak nema narok na RP-ano? TAK TO NIE JE PRAVDA A ZAVADZAS. To je vsetko. A ano,verim ak si pri vybavovanina urade spomenula,ze otec dietata,manzel pracuje v AT,tak ti odporucili ziadat RP tam.
@marianna162 A ty si odkiaľ,že si dovoluješ mi niečo také napísať? Po prvé ty mňa uraziť nemôžeš - nakoľko to už je naozaj úbohé. A prepáč, ale nemáš na to ani vek a ako čítam ani vedomosti v danej oblasti. Ja ťa tu niekde urážam?! Tak sa konečne spamätaj a správaj sa slušne. Ja som len chcela kočke pomôcť svojimi vedomosťami a skúsenosťami - za to, že tebe poradili na úrade niečo čo ti poradili neznamená, že to čo píšeš je pravda - ešte raz a to:"Ty tu vypisujes,ze zena,ktora porodi dieta na SK,zije na SK,je nezamestnana,tak nema narok na RP-ano?
@marianna162 ja mam osobnu skusenost...som matka, poberam RP, viem citat...argumentovala som vynatkami zo stranky UPSVaR, neviem cim to vzbudzuje dojem ze by si mala odklepavat rodicak, ty...ja som len chcela dat na pravu mieru tebou prezentovane dezinformacie...
@jonki ver ze nemáš s tým skúsenosť a zavadzas 😘
@evittam
@marianna162 a áno žienky takáto žena nemá nárok, ja som takáto žena, žena ktorá mimochodom mala prax na úrade práce a žena ktorá nezavadza, žena ktorá to riešila s nejednym človekom a jej informácie pochádzajú z toho co som riešila a vyriešila, nič zlé som vo formulároch nevyplnila ani som nemala nikdy v úmysle žiadať rodicak v at a žiadna pracovníčka si nemôže len tak povedať ty nemáš nárok na sk,pretože všetko sa rieši s rakúskou stranou a sú to papierovacky na na ktoré Treba mať trpezlivost, a áno rozdiel sa vyplatí tiež v tom prípade ak žena má PZ.to je celé,tak neviem, nerozumiem prečo má idete presviedčať o tom co som zažila a ak by som mala nárok na dávku v našom štáte určite by boli aj rakusania za vyplatiť len rozdiel ale bohužiaľ nedá sa
@evittam
a áno žienky takáto žena nemá nárok, ja som takáto žena, žena ktorá mimochodom mala prax na úrade práce a žena ktorá nezavadza, žena ktorá to riešila s nejednym človekom a jej informácie pochádzajú z toho co som riešila a vyriešila, nič zlé som vo formulároch nevyplnila ani som nemala nikdy v úmysle žiadať rodicak v at a žiadna pracovníčka si nemôže len tak povedať ty nemáš nárok na sk,pretože všetko sa rieši s rakúskou stranou a sú to papierovacky na na ktoré Treba mať trpezlivost, a áno rozdiel sa vyplatí tiež v tom prípade ak žena má PZ.to je celé,tak neviem, nerozumiem prečo má idete presviedčať o tom co som zažila a ak by som mala nárok na dávku v našom štáte určite by boli aj rakusania za vyplatiť len rozdiel ale bohužiaľ nedá sa
@jonki
@jonki
@jonki
@evittam a čo sa týka skúsenosti mám ich možno viac ako ty, vek je len číslo, ešte som zabudla napísať že na úrade sa má pani samozrejme opýtala či mám zmluvu a čo robí manžel,ja som to neriešila pretože som yo tiež nepovazovala za podstatne zatahovat do toho manžela,tak už prestaňte s tými vašimi konspiraciami
@marianna162 ...5 rokov stara diskusia a ten zakon je uz novelizovany...😉
toto som ti pisala o par hodin a prispevkov doazdu.... keby si to bola citala tak sme si mohli usetrit vela casu a na tvojej strane zjavne aj trosku nervozity. @marianna162 ak som ja poberatelom RP nevidim sposob ako ho moze ovplyvnit manzelova pracovna zmluva...pokial on neziada o RP v inek krajine.
http://www.upsvar.sk/pd/urad-prace-socialnych-v... z tohoto konkretne:
Nárok na rodičovský príspevok nevzniká ani jednej oprávnenej osobe, ak
a) aspoň jedna z nich má nárok na materské alebo má nárok na obdobnú dávku ako materské v členskom štáte a suma materského alebo obdobnej dávky ako materské v členskom štáte za celý kalendárny mesiac je vyššia ako suma rodičovského príspevku
b) štát, ktorý nie je členským štátom, vypláca jednej z nich obdobnú dávku ako rodičovský príspevok alebo obdobnú dávku ako materské.
to nic nemeni na tom ze zena ma narok na RP na v SR bez ohladu na to ze je vydata alebo vdova a ci robila alebo nerobila. Tebe ten narok nezanikol preto ze si nezamenstnana ale preto ze ti inde vznikol a je logicke ze obdobnu davku nemozes poberat duplicitne.
@marianna162 ...ja OSOBNE som konkretny pripad a pisala som ti a snazila sa vysvetlit...a aj ostatne dievcata ci zeny sa Ti snazia vysvetlit jedinu vec, ze existencia pracovnej zmluvy nema vplyv na poberanie rodicaku...ty tu vlozis link na staru diskusiu a ja ci este aj niekto iny to tu dal - aktualny link na urad prace odbor socialnych veci...ak to aj @ni13 bude cele citat, tak sa dve strany bude zaoberat tym ako sa neviem kolko zien snazi ukazat jedinej, ze bola nespravne inmformovana...
Ved jasne,ale ten nárok nevznikol mne ale manželovi ale kebyže mam zmluvu na sk vznike aj mne nárok na sk a tým pádom sa vypláca rozdiel, celý čas tu ide o to ze nemá proste nárok na sk keď je nezamestnana a ani jej priateľ nepracuje na sk
@jonki
@blanch12 stojím si za tým že pracovná zmluva je dôležitá ak partner pracuje v zahraničí, aj na začiatku to bolo spomenuté

@jonki nie sú, uvidíš úrady jej to tak presne rozhodnú ako mne