Nemám nárok na materskú. Mám nárok na rodičoský?
Ahojte Vie mi niekto poradit ako je to? Ja som bola nezamestnana a viem ze nemam narok na materske ale po porode na rodicovsky prispevok ale ked som chcela vybavit rodic. prisp povedala pani ze nedostanem rodicovske pretoze nepracovala som iba priatel pretoze on robi v rakusku ale este mame moznost ked priatel nejake papier od rakusku zo socialke donesie a ja nna urade prace ja donesiem a tak mozem dostat rodicovske to naozaj tak je? Ja som myslela ze na rodicovske dostanem ked nemam narok na materske? Dakujem za odpoved vopred
@blanch12 klidek,, tak mi povedz prečo mne nemôžu vyplácať rozdiel? A žiadala som o to, kde prečo nemám ten nárok?
@blanch12 kde tam nepatrí 😀
@blanch12 zeny ked neviete zakony tak nepist a nezavadzajte mamicky na forach..lebo potom je o jedna baba povedala...
Trvaly pobyt nestaci na vyploatu davok!
Jedna sa o socialne davky (pridavok, rodicovsky) a kedze na KS sa do soc. systemu neodvadza a odvadza len otec dietata At tak spadaju pod soc. system danej krajiny! na SK jej narok nevznikne! jedine v pripade ak by zahranicie davku z dakych zakonnych zakonov odmietko priznat.
To ked na KS jeden z rodicov pracuje je iny pripad kedze je odvadzane do Sk soc sytemu a zieta s matkou maju bydlisko na SK sme priarne kompetentna krajina.
Kazdopadne ziadost si ma pravo podla zakona podat kazdy ale v danom pripad jej bude zamietnuta, kedze je primarne na platenie AT!
@9lf9 takže ak nemám pracovnú zmluvu nemôžem poberať rozdiel na Sk?
@marianna162 ak nemas PZ na Sk tak zahranicie ti davku musi platit v plnej vyske..jedine ak zahranicie taku davku nema tak je vyplacana z SK ako zo sekundarnej krajiny , pokial tu mate bydlisko- z dietatkom sa tu fyz. zdriavas, mas tu vazby- zdravotne, lekara, preventivky......
@9lf9 idú má tú kvôli tomu zožrať ale ja viem ze to tak je veď preto mi na sk zamietli rodicak lebo nemám PZ
@jonki a áno nemôžem poberať duplicitne, a ani na sk rodicak a tým pádom mi nevyplatia ani rozdiel kvôli čomu? Kvôli tomu ze nemám PZ na sk, PZ je rozhodujúca, či budeš poberať na sk aj at alebo len v at,ak manžel pracuje v at,,nehovorím o slobodných, studentkach a neviem ešte o kom ktorých partneri pracujú na sk
@marianna162 Ty tu môžeš spochybňovať "starú belú" a nie moje skoro 20-ročné ekonomické a účtovnicke skúsenosti. Ako som už písala PZ nemá nič spoločné s poberaním RP na SK. Pracovná zmluva a odvody na SK sú potrebné len pre nárók na MD, ale možno ty ani nemáš šajnu o tom aký je rozdiel medzi MD a RP. Tak mi potom vysvetli prečo môže VŠ, ktorá v živote nerobila poberať RP a nikoho nezaujíma čo robí otec dieťaťa. Áno ak otec dieťaťa pracuje a odvádza odvody v AT,DE, a podobne tak sa to rieši či nemá nárok tam alebo nie je povinná platiť táto krajina. Ale ak matka požiada tu o RP tak má naň nárok a bodka. A čo cigánky a ostatné....Fakt debata o ničom.....Ale nevadí. Ešte raz - mňa sa nikto nikdy na UPSVaR nepýtal a ani neskúmal čo robí otec našich detí.....Takže tak, až som začala mať ja záujem o prídavky a ostatné z DE, tak som riešila aj doklady a ostatnú dokumentáciu. A do "bitches" nadávaj prosím svojim mamičkovským kamarátkam v AT a viackrát ma neoslovuj. Pekný večer.
@evittam nemôže pobera,ak priateľ, manžel pracuje v zahraničí,budú to skúmať na úrade či sa ti to paci alebo nie 😀 veď koľko ciganiek pobera z Čr pretože tam pracujú ich milý,a v Anglicku zas rodicak nemajú takejto potvrdení z UK poberajú na sk,,ja tiež študovala ekonomiku ale s tým to nemá nič spoločné stará mama 😀😀
@marianna162 Nie som ani tvoja ani nikoho stara mama. Zaujimave,ze ja poberam a urady nic neskumaju. Zbytocna debata s tebou,mas svoju pravdu.....To ze partner pracuje v clenskom state,plati tam co plati tak za seba,nie za mna ani za deti,ale to je o inom....
A ano mat skolu a prax je tiez veeeeeelky rozdiel.😀
@evittam ale máš pracovnú zmluvu počas rodičovskej dovolenky? Neboj raz budeš aj to 😊
@marianna162 Este raz a posledny a ako len pre teba:
To ci ma ziadatel PZ a PP nema nic spolocne s narokpm na RP.
@evittam má, a ty máš PZ? Potom na základe čoho ja nemám nárok na rodicak? Materskú som poberala, bola som v ochrannej lehote.
@evittam veď som si ho uplatnovala najprv na sk a kvôli tomu ze som nezamestnana a manzel je v at mi zamietli dokonca ani ten rozdiel mi neuznali, tak potom prečo?
@marianna162 Kazdy pripad je specificky,pokial tebe vznikol narok z AT tak tam hladaj odpoved. Proste ako som uz napisala-a nielen ja-kazda zena,kt.porodila na SK,ma trvaly pobyt na SK ci je nezamestnana,VŠ,biela,cierna,....ma narok na RP bez ohladu na PZ al.PP. A nic spolocne s tym nema PZ otca dietata. A tymto koncim.
@evittam ale ved to nemá logiku čo píšeš, je to proste tak a tak to funguje neviem prečo to nechceš prijať a ani neodpovies či máš PZ asi máš preto ta neskumali a kľudne môžeš poberať na sk a mať aj vyplatený rozdiel,, inak povedz mi iný rozhodujúci faktor ktorý ovplyvňuje to ze matka kt je nezamestnana a jej muž pracuje v zahraničí nemá nárok na Rodičak doma
@marianna162 Tak to netusim,mozno chyba "tetusky". Minule vybavovala kamaratka prispevok pri narodeni dietata a pridavky,vypisali sme vsetky tlaciva,vsetko mala potvrdene a tetuska ju poslala prec s tym,ze musi mat kopiu zdrav.karty dietata a zmluvy s pediatrom.....😀. Tak som tam nabehla s nou,opytala som sa milej uradnicky,ze nech mi ukaze vyhlasku al.zakon,ktory to pozaduje.....Velmi rychlo sa spamätala-sice az po telefonate s nadriadenou.....
@evittam a v at o mne v tom case ani nevedeli iba na sk 😀😀
@marianna162 vznikom naroku na davku obdobnu RP v inej clenskej krajine EU ti na dane dieta zanika narok na Slovensku v pripade ze suma priznana v zahranici je vyssia ako na SR.
Nerozumiem co sa ma pytas v prispevku z 20.03 aky rozdiel mas na mysli. Predpiokladam ze davka ktoru poberaz v AT je vyssia ako vyska prispevku na SR teda tych 203,20, ci?
@marianna162 Uz ma to fakt nebavi. Co nema logiku? Ty stale dookola pises,ze nemas narok kvôli tomu,ze si nezamestnana a nemas PZ,co je kravina. Ano mam PZ. Pri synovi som nemala a normalne som mala RP.....A mam par znamych co nemaju ani nemali PZ,su na RD,manzelia vonku a poberaju tu RP,niektore +doplatok
@evittam neviem ale vieš to dievča čo sa tu pýtalo je podobný prípad ako ja takže ja som písala osobnú skúsenosť a neviem prečo idete tak protimne, presviecate má o opaku a myslím že aj dve mamičky to tu spominali že to tak funguje, to je záležitosť ktorá sa nevybavy zo dňa na deň a som zvedavá ako pochodi dotyčná ale nechcem byť sviňa no ani tuším že nebude mať nárok na sk a ani rozdiel,, pretože nemá.... 😂😂
@jonki no nevieš lebo sa v tom nevyznas, asi aký rozdiel porozmýšľaj
@evittam no ved nemám kvôli tomu, a presvedcis má až mi povieš iný dôvod prečo nemám nárok
@marianna162 A nechapem,co furt riesis seba,tebe vznikol narok z AT-co môzes byt len rada. Ja som len reagovala na to,ze si pisala,ze PZ a narok na RP ma suvis,to je vsetko.
@evittam no ved si reagovala na to ale ako môžeš mi hovoriť že to nemá súvis keď mne na základe žiadnej PZ zamietli rodicak ty vlastne ideš proti slovenským úradom a tvrdíš že sa teta pomýlila
@marianna162 neviem co? ja som napisala ze nerozumiem tvojej stylizacii. Predpokladam ze davka ktoru poberas v AT je viac ako 203,20...ak je to tak...na ziadny rozdiel nemas narok lebo rozdiel neexistuje kedze davka je vyssia
a uz ked tu mame taky uzasny brainstorming...tak ako odbornik na danu temu mi prosim pomoz s modelovou situaciou. Absolventka VS ma dieta obaja trvaly pobyt na SR...otec Slovak pracuje v AT ma zmluvu ale narok mu nevznikol (predpokladam ze narok na davku obdobnu slovenskemu RP nevznika automaticky dnom podpisu zmluvy) Teda zmluvu ma a naork nema...takato zena nema narok na RP na SR?
@jonki rozdiel by bol vtedy ak by mi schválili rodicak na sk a manželovi doplatili v at do výšky ich rodicaku
Takáto žena má nárok na sk ak prinesie potvrdenie z at že tam nemá nárok na Rodičak jej manžel , aj mňa o tom informovali na sk
@jonki takže ani nevieš ako sa vypláca rozdiel ale ideš do toho 👏👏👏

...pomoooooooc.... 😖