icon

Nemám nárok na materskú. Mám nárok na rodičoský?

ni13
3. sep 2015

Ahojte Vie mi niekto poradit ako je to? Ja som bola nezamestnana a viem ze nemam narok na materske ale po porode na rodicovsky prispevok ale ked som chcela vybavit rodic. prisp povedala pani ze nedostanem rodicovske pretoze nepracovala som iba priatel pretoze on robi v rakusku ale este mame moznost ked priatel nejake papier od rakusku zo socialke donesie a ja nna urade prace ja donesiem a tak mozem dostat rodicovske to naozaj tak je? Ja som myslela ze na rodicovske dostanem ked nemam narok na materske? Dakujem za odpoved vopred

evittam
9. sep 2015

@marianna162 Tak urcite,ze nemas narok len kvôli tomu,ze nemas PZ a si nezamestnana.....Takych poznam....a poberaju. Podla mna nastal chaos a problem v tom,ze si oznamila,ze manzel pracuje v AT a zacali to riesit....Ale nezamestnana ma normalne narok na RP.

jonki
9. sep 2015

@marianna162 aha...takze ma narok na RP aj ked jej muz ma PZ a ona PZ nema? cize pripustas ze to cely cas je o tom ze clovek nemoze mat duplicitny narok na jedno dieta v dvoch krajinach EU? a je to o vzniku naroku a nie o existencii zmluvy ak z nej nevyplyva vznik naroku na davku?

jonki
9. sep 2015

@marianna162 a nie rozdiel by bol vtedy ak by ti v clenskom state EU mimo SR vznikol narok a davka by bola nizsia ako na SR a teda SR by ti ako svojmu obcanovi vyplatilo rozdiel do vysky aktualneho pre SR prznaneho prispevku. (Teda cisto fiktivne aby nevznikli dohady...mas narok na 200 v AT...SR ti doplati 3,20 aby ta dorovnali na 203,20)

marianna162
9. sep 2015

@jonki no pozor jej mužovi mohli rodicak zamietnuť aj preto lebo zarobí ročne viac ako 16 000 eur ale to nie som si istá či to je fakt toľko, môže poberať v dvoch štátoch no len maximálne spolu tých 450 aj niečo, nemôže poberať na sk celú sumu a aj tam a ak je nezamestnana a má potvrdenie že tam jej manžela zamietli má nárok na sk, ale pochybujem ze ho zamietnu ak neprekročí ten ročný alebo mesačný príjem to už fakt neviem koľko ty o činí 😀

evittam
9. sep 2015

@marianna162 No,k tomu rozdielu-rozdiel nedoplaca nas urad,ale urad v clenskom state na zaklade potvrdenia kolko poberas tu. Napr.dostavam tu rodinne pridavky-UPSVaR mi potvrdi kolko a urad v DE,AT mi doplati zvysok do ich vysky,ak mam narok.
To mas napisane v rozhodnuti,ze nemas narok na RP kvôli tomu,ze si nezamestnana?! Zaujimave,mam xy kamaratiek a znamych co su tiez nezamestnane a poberaju RP.

marianna162
9. sep 2015

@evittam veď to tvrdím aj ja, tak čo? Ale ak chceš tak poberať musíš byť na sk krytá a mať zmluvu, daj kontakt na kamošky lebo ti neverím 😌

marianna162
9. sep 2015

@evittam a ich manželia pracujú v zahraničí?

marianna162
9. sep 2015

@evittam hej kvôli tomu niesom zamestnaná a kvôli manželovi že je v zahraničí, keby pracoval na sk jasne ze mam nárok aj keď som bez roboty

evittam
9. sep 2015

@marianna162 Ci mi veris je mi ukradnute. Ved ak nemas napr.kvôli tomu,ze si nezamestnana narok na MD,mas narok na RP od narodenia dietata. A to je fakt. 😉 ako aj vsetko co som napisala. Nechces aj adresy,r.c.a ostatne udaje 😀 😀 Koncim. Pek.vecer

marianna162
9. sep 2015

@evittam máš ale v krajine kde pracuje hlava rodiny 😘

evita68
9. sep 2015

@evittam má pravdu...pre nárok na RP netreba mať pracovnú zmluvu.. RP dostávajú po narodení dieťaťa aj ženy, ktoré nemajú nárok na materské, lebo nikdy nikde nepracovali..

marianna162
9. sep 2015

@evita68 aj ženy kt majú manžela v zahraničí?

marianna162
9. sep 2015

@evita68 na sk to mi je jasne ako facka, ale slovensko-rakusky pár to ma ako?

evita68
9. sep 2015
marianna162
9. sep 2015

@evita68 niečo zo života?

marianna162
9. sep 2015

@evita68 je mi jasné ďalšia odborníčka držte sa, bude mi smutno za vami

evittam
9. sep 2015

@marianna162 Este,ze ty si ta najväcsia odbornicka.

jeemima
9. sep 2015

no ak som si dobre vsimla tak zienka co s apyta ma priatela NIE manzela t.j bude brana ako slobodna mamicka tak v tom pripade je jedno kde robi priatel urcite mas narok an rodicovsky pripevok ...ja som tiez nemala odrobene potrebne dni kedze som este bola na vyske a tak matersku som nedostavala ale rovno rodicak

marianna162
9. sep 2015

@evittam najkrajšia 😀😀😀

kristinaanna
9. sep 2015

Na RP ma narok kazdy, je to statna davka (nie socialna), v ziadosti sa uvadza aj druha opravnena osoba, co je otec dietata (ak si o davku poziada otec tak matka).uvadza sa tam tiez jej soc. status , cize ci pracuje ci je SZCO, kde pracuje, ci je nezamestnany. Dokonca sa tam uvadza, ci sa neziadala davka v inom state.
Napr. aj ked su obaja rodicia na SK, a nemaju rovnaky trvaly pobyt, zistuje sa ci si nepoziadal o RP aj druhy rodic.
Ak jeden z rodicov pracuje alebo sa trvalo zdrziava v zahranici, vybavuje sa RP a detske pridavky prednostne v tej krajine.

@marianna162 mate pravdu,

@ni13 ziadost o rodicovsky a detske pridavky si mozete podat, musia vam ju zobrat, ako rozhodnu vam daju vediet, ale skor by som zacala riesit tieto veci v At, napr. na rodinne pridavky vam treba formular E411 aE413 ktory vam vystavia v AT, a ze sa starate o dieta do 3 rokov treba ist ohlasit do zdravotnej poistovne a tiez odniest rod.list do SP a prihlasit sa na dochodkove poistenie

marienka1703
9. sep 2015

@kristinaanna E401 a E411 , nie E413

jonki
9. sep 2015

@kristinaanna a v pripade ze jej nebude priznany narok v AT, budem jej RP priznany v SR? alebo vzhladom na to ze nema pracovnu zmluvu jej bude zamietnuty?

kristinaanna
9. sep 2015

@marienka1703 samozrejme E401 dakujem
@jonki ano bude jej priznany na sk, ak splni vsetky podmienky, cize ma trvaly pobyt na sk, nema narok na meterske a nema nan narok v inom state

jonki
9. sep 2015

@kristinaanna to znamena ze po zamietnuti naroku na davku obdobnu RP v clenskom state EU nie je pre obcanku SR povinnostou byt zamestnanou (mat PZ) na to aby jej vznikol narok na poberanie RP v SR? Teda ma narok na RP aj bez existujuceho pracovneho pomeru?

evita68
9. sep 2015

@jonki PZ nehrá žiadnu úlohu v tomto

marianna162
10. sep 2015

@jonki teraz som prišla na to ze ty si ma nepochopila, a zjavne nechápeš že jaj priateľ pracuje v at a nie na sk,ak by b zamestnaný na sk a iná bez práce jasne ze ma nárok,ale mi sa bavíme o situácii kedy jej priateľ pracuje v at a vtedy je dôležité či má matka PZ aby sa rozhodlo či bude poberať matka na sk a otec zvyšok v at alebo len otec v at,,,rozumieš? A ak jej priateľovi zamietnu v at čo je maaaalo pravdepodobné donesie potvrdenie z rakúskej strany o rozhodnutí z at a na sk by jej už mali schváliť bez toho či je alebo není zamestnaná, Takže PZ je pri tom dôležitá

marianna162
10. sep 2015

@evita68 v tomto prípade hra ak chce riešiť at a poberať rozdiel alebo celú dávku,podľa toho rozhodnú urady

marianna162
10. sep 2015

@marianna162 ak by bol zamestnaný na sk a ona bez prace

marianna162
10. sep 2015

@evita68 sorry ak nevznikne nárok v at nieje dôležitá PZ, veď to je samozrejme bozee ta jonki čo tu chce

marianna162
10. sep 2015

@kristinaanna ďakujem,, no zevraj zavadzam a som oklamana úradmi, hmm myslela som si ze tu budú prispievať mamičky v rovnakej situácii ako ni13 ale už vyriesenou , no nič mne už 2,5 roka chodí rodicak z at na základe toho ze sa tetuska na úrade pomýlila a vôbec nemala právo rozhodnúť na základe že nemám PZ a manžel je at,,to co ma by? Ako to môže niekto tvrdiť? Ach ďakujem že niekto normálny sa pripojil čo vie o čo ide 👌👌