Neschválený predĺžený platený rodičovský príspevok a odvolanie
Dobrý večer.Chcela by som sa opýtať,tých mamičiek,ktoré žiadali predlžený platený rod.príspevok,neschválili im a podali odvolanie.Chcela by som vedieť,či to zase bez nás posúdia,alebo si nás tam zavolajú.A aj ako ste vy dopadli po odvolaní,či vám schválili alebo nie.ďakujem.
@katkamario ahoj.mozem sa opytat,uz Vam prislo rozhodnutie ci stale cakate?lebo aj ja mam iba posudok a chcem sa tiez odvolat.
Dakujem moc za info 🙂
@susu29 záleží od škôlky - to s tou neplatenou - áno, môže len 4 hodiny, pri predĺženom platenom to niekedy dokonca záleží aj od diagnózy - niekedy škôlka tieto detičky nechce prijať vôbec - nie sú na to prispôsobené (bezbariérové vchody, toalety, niektoré deti pri záchvatoch potrebujú pichnúť či podať liek a pod.). Alebo ich vezmú len v prípade osobného asistenta. Aj dcérka má v triede dievčatko s DMO - chodí na 4 hodinky spolu s maminou alebo babkou ako doprovod. A áno je to nelogické - buď pre všetkých áno alebo nie. Ale zasa na druhej strane miest v škôlke je málo - vezmi si, že ty pracuješ a nedostaneš do škôlky dieťa. Ale dieťa, ktorého mama sedí doma na neplatenej RD je prijaté na celý deň - a ty si hľadaj súkromnú opatrovateľku alebo škôlku.
@leydy teraz kukám zákon - pokiaľ máš platený predĺžený a pracuješ môžeš dieťa umiestniť do škôlky na celý deň za predpokladu, že ti ho škôlka vezme - niekedy totiž býva v posudku napísané, že neodporúčajú umiestnenie v škôlke a vtedy škôlka zváži či dieťa umiestni alebo nie. Pokiaľ si na platenom predĺženom a dáš do škôlky na celý deň - môžeš, ale štát za teba neplatí zdravotné poistenie - §11 ods.10 zákona 580/2004 o zdravotnom poistení platí, že ak dieťa bude navštevovať škôlku viac ako 4 hodiny denne, štát za Vás nebude platiť poistné na zdravotné poistenie a toto poistenie si bude musieť platiť sama.
@yvkay ahoj, stale mi rozhodnutie neprislo ☹ asi sa tam pojdem spytat, len neviem kedy 🙂
@katkamario napisem ti IP
@alenah31 myslím, že to už neplatí, aj zdravotné platí štát, keď je dieťa na celý deň v škôlke a mamička dokonca nepracovala a zdravotné neplatila, ale overte to, lebo ja nie som tá mamička. Treba mať na pamäti, že predlžená rodičovská je zo zdravotných dôvodov, trochu ináč je to, ak to nie je zo zdravotných dôvodov
Ináč to poviem takto, zákony o sociálnom zabezpečení, úradu práce a rodiny a daňové to je nervová záležitosť, veľmi často sa menia a najlepšie je sa informovať cez formuláre písomne na ústredí, lebo tam povedia pravdu, na pobočkách nie sú ochotní
@alenah31 Prosim sa divam že si viac scitana,ked už som na platenom rodičaku,možem dať malu do školky na celýden?Povedala mi jedna ucitelka u nas,že mi ju vezmu len na 3 dni v týždni a to byvam v obci.
@zdenkakarolina pokiaľ si na platenej RD dieťa môže byť v škôlke celodenne - pokiaľ má škôlka na to kapacity a nebránia tomu iné dôvody čo sa zdravia dieťaťa týkajú dieťa ti nemá prečo nejaká učiteľka vyčleňovať z dochádzky v škôlke. Okrem toho toto si vybav s riaditeľkou - učiteľka je "malý pán".
@sandey ahoj prosím ta nemáš nejaký vzor odvolania na predĺženy rodičovský príspevok.pomohlo by mi to.dakujem
Ahojte baby viem je tato diskusia stara 4 roky ale mozem sa opytat odvolanie ste si pisali sami alebo ste nieco nasli na nete. podla co ste to pisali dakujem ak sa mi niekto ozve.pekny den.
@sandey dobrý večer prajem chcela by som sa vás len spýtať ako ste sa odvolali na ten predĺžený rodicak čo všetko ste tam prosím napísali ? Veľmi pekne vám ďakujem za radu moc by mi pomohla
@mimuliatko13 vacsinou schvalia pri poruche imunity, pri castej chorobnosti, na to sa treba zamerat
Dobrý deň, prosím vie mi niekto poradiť. Dávala som si predlženie rodičovského zo zdr.dôvodov, prišiel mi posudok že mi ho neschvalili. Volala som im a oni mi stále tvrdia že nato sa odvolať nedá. Žiadne rozhodnutie mi neprišlo. Vie mi niekto stým poradiť ako sa odvolať alebo ako postupovať ďalej. Za každu odpoveď vopred ďakujem.
@lucinka7953 musíte si podať Žiadosť o RP a potom vám pošlú rozhodnutie o neschválení a až potom sa môžte odvolať proti rozhodnutiu, na posudok sa odvolať nedá, preto vám povedali, že sa nemôžete odvolať. Aj ja som to tak riešila, mesiac trvá kým Vám príde rozhodnutie, do 15 dní musíte podať odvolanie a čakať na odpoveď, potom keď znovu neschvália , tak to posielajú do BA, trvá to dosť dlho :( Môžem vedieť na aké dg Vám neschválili?
@lucinka7953 K žiadosti doložite kópiu posudku. Nechápem prečo Vám nepovedali, že si musíte podať Žiadosť o RP a potom, keď Vám príde zamietave rozhodnutie sa môžte odvolať.
@lucinka7953 Toto som mala aj ja . Musíte počkať kým Vám príde písomne že to máte neschválené a potom sa odvolať do BA oni by sa Vás mali pytat či s tým súhlasíte alebo sa odvolávate. Len najprv ist na urad osobne že či to je zamietnute ak ano k akemu datumu potom muste osobne podat dalšie papiere a az potom sa odovlate ked to budete mat fyzicky doma. u nas na urade to maju na statorsti hmotne davky -hmotná nudza.
treba sa informovat cim skor lebo je tam doba na odovolanie pokym sa to moze. treba ist a stale kde mam ist kto mi povie viac atak proste si dobyjat svoje inak zostane na to co ste. ja to viem podla seba pokym stale nebudete chodit nic nevybavite. ja som cohdila od dveri k dveram a az 4 osoba mi povedala ale to ste mali spravit hned to vas mali volat. tak len ist a nedat sa odbyt. prajem vela uspechov.
@lucinka7953 a ja som pre istotu všetky papiere čo sli prvy krat na posudok všetko som robila kopiu a potom všetko aby som si bola 100% ista ze isli do BA tak som znovu poslala cely spis. a ked sa budete odvolavat napiše laicky prečo s tym nesuhlasite
@yvkay predtým ako som si chcela podať žiadosť o predlžení tak mi dala len žiadosť o posudenie zdravotného stavu dieťaťa viac žiedna iná informácia že ešte musim podať dáku žiadosť o RP . Tú žiadosť o RP si mám vyzdvihnúť tam odkiaľ som poberala rodičák? Mám predčasne narodené dievčatko teraz mala tri a je dosť pozadu cca 2roky stale plienkovana, nerozprava, je sledovana na neurologii.....atď. Ja sa v tom celom akosi strácam a ešte sú tak neochotný komunikovať...
@eliska2211 prosím a to ste dávali ako prvé žiadosť o posudenie dieťatka? Mne povedali že si mám dať iba tú žiadosť a čakať pred cca tyždňom mi prišiel posudok že ďieťa nemá nepriaznivý zdr.stav tak som jej volala že sa chcem odvolať, odpoveď bola že nato sa odvolať nedá a to bolo všetko. Neviem ako mám teraz postupovať či si nanovo podať žiadosť alebo kam vobec sa obratiť....
@eliska2211 ta pani čo posudzuje zdr.stav dieťatka tak mi povedala že oni posielaju iba posudok ktorý mi prišiel ale rozhodnutie neposielaju tak dako temu nechapem ako sa potom mám odvolať..... 🤔🙉
@lucinka7953 áno treba dat Žiadosť o RP a doložiť kópiu posudku, oni potom pošlú Rozhodnutie a ty sa odvolas proti Rozhodnutiu, treba to podať čím skôr, lebo asi 30 dní trvá kým príde Rozhodnutie. Tlačivo je aj na stránke UPSV A R. Myslím, že treba doložiť aj RL dieťaťa a zo sociálnej poisťovne potvrdenie potvrdenie o poberani/nepoberani Materskej dávky.
@yvkay takže teraz s tym posudkom mam ísť tam odkiaľ som poberala rodičák?
@lucinka7953 áno kopiu stačí, RL, potvrdenie o materskom príspevku zo sociálnej poisťovne a vypísané tlačivo Žiadosť o rodičovsky príspevok.
Koľko má dieťa rokov? Kedy malo 3 roky?

Dobry den zienky, idem poziadat o predlzeny rodicovsky prispevok a mame diagnozu komplikovane febrilne krce, mate niekto predlzeny rodicak s touto diagnozou? A keby schvalili, moze ist maly do skolky? Lebo ziadost do skolky podavam tiez, budeme mat 3 roky o chvilu. Dakujem.